Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Мениджър разкри сензационно: Лакомия спряла ЦСКА за Марселиньо, е водещият материал на “Меридиан мач”
Звездата на Лудогорец и пресен национал на България Марселиньо и неговият съотборник Жуниор Кишада са били спазарени за ЦСКА. Това разкри пред „Меридиан Мач” мениджърът Джери Перейра. „В Бразилия пристигна Методи Томанов. По онова време той беше главен скаут на ЦСКА. Изгледахме на живо 6-7 срещи на Брагантино, където играеха Марселиньо и Кишада. Те трябваше да преминат на „Армията” през лятото на 2011 г.”, разкри подробности Перейра. „Тогавашните шефове на ЦСКА обаче се опитаха да ги привлекат през главата ми. Разбирайки това, аз се намесих, сделката не се осъществи и те останаха в Бразилия. След това ми се обади Кирил Домусчиев и трансферът стана”, допълни Перейра. Междувременно Кишада заяви пред Диема Спорт, че ще е горд да играе за България като Марселиньо.
Илиан слага катинар за Гаджев на „Лаута“, разкрива още изданието
Локо (Пд) се разминава със звездно попълнение, защото треньорът Илиан Илиев има зъб на футболиста, научи „Меридиан Мач”. Става дума за доскорошния капитан на Левски Влади Гаджев, който вече два месеца си търси отбор. Националът подписа договор с Кубан, но впоследствие руснаците се отказаха от него, заради актуалното финансово положение в клуба. Гаджев отказа да приеме по-ниски финансови параметри и това провали сделката. Локо (Пд) бил съвсем близо до това да се окаже спасителен вариант за 28-годишния футболист. Лично босът Христо Крушарски обещал на Гаджев, че може да го вземе. Не така мислел обаче Илиан Илиев, който бе треньор на Влади в Левски през сезон 2012/13. Специалистът няма приятни спомени от работата си на „Герена”, след като бе принуден да си тръгне далеч преди края на сезона. След мача с Монтана, завършил 0:0 у дома, Илиан дори хвърли оставка, която не му бе приета. Много слабо тогава игра именно Гаджев, а Илиан предположил пред хора от щаба си, че националът нарочно му прави сечено. Наставникът на Локо заяви пред „Меридиан Мач” по повод евентуален трансфер: „Няма такова нещо, няма да привличаме Владо Гаджев. Не съм говорил с него и изобщо не е ставало дума за такъв трансфер. С идването на Иван Иванов подсилването на отбора приключва, поне засега”. Самият Крушарски пък декларира, че е готов да привлече халфа. „Ако Илиан Илиев иска да привлече Владимир Гаджев, ще се заема със задачата и ще му го осигуря. Разбира се, зависи от желанието на Гаджев”, каза собственикът на „черно-белите”. Договорът на халфа щял да бъде с клауза, че футболистът може да си тръгне без финансов иск, ако го пожелае отбор от чужбина. Заплатата, която е предложена на бившия играч на Левски, ще е обичайната за звездите на „смърфовете” – 10 хиляди лева и транш на ръка. Преди дни националът сам призна, че няма да се връща на „Герена” и че има други опции за бъдещето си. Илиан Илиев направи само една промяна в групата за гостуването на Монтана от предишния мач с Левски. На мястото на контузения Емил Гъргоров-Бадема, влиза Амрауи, които за първи път е измежду 18-те след подновяването на шампионата.
Правят Мъри почетен гражданин на Хасково, е друг материал на вестника
Легендата на Левски Станимир Стоилов е предложен за почетен гражданин на град Хасково. Това е станало с докладна на общинския съветник от „Коалиция за Хасково” Георги Пеев. Званието ще се присъди най-вече заради приноса на Мъри към местния футбол. Стоилов е роден на 13 февруари 1967 г. в хасковското село Въгларово. Той завършва спортното училище „Стефан Караджа”. Като футболист започва във втородивизионния Хасково, за който изиграва 100 мача и отбелязва 62 гола. После прави забележителна кариера и като футболист, и като треньор, като най- големите върхове са именно с Левски. Мъри все още е единственият българин, вкарал два отбора в групите на Шампионска лига, като освен „сините”, той проби и с казахстанския Астана.

Пената открива ЦСКА Лондон, пише на първата си страница “7 дни спорт”
Академия на ЦСКА в Лондон отварят “червени” привърженици от българската общност край река Темза. Идеята е там да тренират деца на емигранти. Успоредно с нея ще бъде отворен и нов фен клуб на армейците, тъй като старият в английската столица затихна отдавна. За откриването е поканен лично треньор №1 в историята Димитър Пенев. Стратега вече е дал съгласието си. Стотината ентусиасти от Лондон са пратили запитване до ръководството на любимия тим дали могат да ползват марката ЦСКА. Намерен е и главен треньор за академията. Това е бившият футболист на Марек и Миньор Георги Караканов, който от години работи в английската столица.
Подобни клубове на български емигранти има по цял свят. Най-известният е Миньор Чикаго с треньор легендата на ЦСКА Цветан Йончев.
Лудогорец излиза за рекорд срещу Славия, е друго заглавие от страниците на вестника
Лудогорец отдавна уби интригата в “А” група, но мотивацията в тима по никакъв начин не е спаднала, уверяват от клуба. Разградчани се радват на прекрасна форма, след като са в серия от 9 поредни срещи без загуба в “А” група. На практика за последно Лудогорец падна от Локомотив (Пд) на Лаута на 2 ноември в мач, който се оказа последен за Едуард Ераносян. От тогава до сега Лудогорец записа 1 равен (при повторния дебют на Дерменджиев) и 8 победи. Головата разлика в тези срещи е повече от впечатляваща – 17:2, което доказва, че разградчани са под пара.
Днешният мач със Славия обаче е още по-значим, след като той може да постави нов рекорд. Статистиката сочи, че Лудогорец е в серия от 39 поредни срещи в България без загуба на “Лудогорец Арена”. Серията започва от мача с Левски на 7 декември 2013 г., загубен с 0:1. Тогава Ларсен Type се разписа за “сините”, а това е и последната загуба на разградчани пред собствените им фенове. Вече 827 дни, или точно 2 години, 3 месеца и 6 дни, Лудогорец няма поражение вкъщи. На практика минаха почти 20 часа футбол в Разград, в които много тимове се опитаха, но не можаха да бият шампионите.
Славия обаче пристига със самочувствие в Делиормана. Отборът на Александър Тарханов е в серия от 6 мача без поражение (4 победи и 2 равни), а освен това в този период има голова разлика 8:0. За капак Славия има поводи за оптимизъм, след като при последните си 2 визити в Разград не загуби.
През 2014 г. отборът направи 0:0, а в началото на сезона стигна до 1:1 със страхотен гол на Антон Карачанаков.
Левски сложи кафе на екипите, четем още в “7 дни спорт”
Левски представи още един нов спонсор при новото управление. Става дума за популярната марка кафе SPETEMA, с която „сините” ще си сътрудничат в бъдеще. Изпълнителният директор на 26-кратните шампиони Константин Баждеков разкри, че срокът на подписания контракт е до юни 2018 г., и добави, че по екипите на играчите има място за още спонсори. Той поясни още, че при “сините” няма финансов рай, а финансов ред.
„Искам да изкажа нашето задоволство от подписването на този договор. Ще рекламираме търговска марка кафе. Това е третото такова голямо партньорство. За периода на договора ще се стараем да разширяваме партньорството, за да защитаваме взаимно интереса си. Още в неделя ще видим името на новия спонсор на екипите. Търговската марка ще стои на гащетата и на ръкавите на фланелката”, започна Баждеков. „Интересът, който съществува към Левски, е достатъчен показател какво представлява клубът като продукт и марка. Финансов рай няма, има финансов ред. Така изпълняваме програмата, начертана от управителния съвет. Има достатъчно места къде да се брандират имена на спонсори по екипите, стига да има партньори. Не мога да правя аналогия от преди две години. Тогава Левски имаше доста проблеми, които се отразяваха във всички направления”, каза още директорът. “Ако направите сравнение с другите клубове, не знам кой от тях има толкова рекламодатели освен основните фирми на техните собственици. Не искам марката Левски да се подценява. Колкото по-малко проблеми има един отбор, толкова повече фирми искат да работят с него”, обясни още Баждеков.
„За нас това не е последната инвестиция за подпомагане на българския спорт. Навлизането в спорта няма да е само футбол. Този период на сътрудничество е в краткосрочен план, надяваме се да продължи във времето по-дълго. Защо Левски? Може би това е началото”, каза представителят на SPETEMA Милчо Димитров.

Локо (Пд) иска и Владо Гаджев, е водещият материал на “Тема Спорт”
Ден след като си осигури услугите на централния защитник Иван Иванов, Локомотив (Пловдив) е на път да вземе още един доскорошен национал – Владимир Гаджев. В момента 28-годишният халф е свободен агент, след като през зимата напусна Левски, но така и не си намери отбор в чужбина. Новият наставник на “черно-белите” Илиан Илиев познава отлично качествата на Гаджев, тъй като през сезон 2012/13 му бе треньор на “Герена”. Двете страни вече са водили преговори и се очаква те да бъдат финализирани в понеделник. Тогава ще бъде представен и Иван Иванов. Пред “Тема Спорт” собственикът на Локо (Пд) Христо Крушарски разкри и най-голямата си мечта, свързана с тима: “Преди да си тръгна от този свят, да вземем титлата”.
“Сините” искат нов офанзивен халф, разкрива още изданието
Спортно-техническият щаб на Левски вече мисли как да подсили отбора през лятото. На „Герена” не са доволни, че отборът има сериозни трудности при създаването на положения, което личи и от изключително ниската резултатност. Затова от клуба вече се оглеждат за офанзивен халф. “Сините” имаха набелязани варианти за такъв футболист още през зимата, но се спряха на Мехди Бурабия от Черно море. През пролетта французинът е ползван от “сините” като вътрешен халф, а не като плеймейкър. Нуждата от играч на тази позиция за следващия сезон се подсилва и от факта, че спортно-техническото ръководство на Левски все още не знае дали ще може да разчита на Мигел Бедоя. Договорът на испанския полузащитник изтича на 30 юни. Той има предложение да удължи контракта си, но не избързва с отговор. Бедоя ще обяви решението си през май, а дотогава “сините” искат да имат набелязани няколко играчи за негов заместник. В Левски продължават да работят и по селектирането на вратари. От началото на кампанията столичани твърдо се доверяват на Боян Йоргачевич и той не ги подвежда. Сърбинът обаче няма достатъчно голяма конкуренция. В момента негови резерви са юношите Александър Любенов и Димитър Шейтанов. Преотстъпен във втородивизионния Локомотив (Мездра) е друг младок – Николай Кръстев.
Най-добрата атака ще разбива “белия” бетон, е друго заглавие на “Тема Спорт”
Най-добрата атака срещу една от най-силните защити у нас ще се изправят днес една срещу друга в Разград, където домакините приемат Славия. Шампионите са с напомпано самочувствие – те са най-резултатни в първенството с 34 точни изстрела в 21 срещи. Освен това са в серия от осем поредни победи. За последно те не спечелиха на 21 ноември, когато точно на “Лудогорец Арена” стигнаха само до 0:0 срещу благоевградския Пирин. При новия си руски треньор Александър Тарханов Славия продължава да показва изключително здрава игра в защита. През пролетта “белите” не са допуснали попадение – две нулеви равенства и победа с 1:0 като гост на Ботев (Пловдив). Така те са в поредица от шест двубоя в “А” група, в които вратарите им не са вадили топката от мрежата си. За последно им вкара Левски на “Герена” – на 29 ноември миналата година – стори го Джереми де Ноойер в 41-ата минута. Оттогава “белите” се радват на серия от 589 сухи минути – 9 часа и 49 минути! Треньорът на Лудогорец няма да може да използва срещу столичани трайно контузените Сисиньо и Мисиджан. Единственият друг проблем пред него е това, че няма да може да разчита на Светослав Дяков, който е наказан за два мача. Вариантите за негов заместник са няколко. Почти сигурно обаче специалистът ще се спре на румънеца Андрей Препелица. В състава се завръща Вандерсон, който изтърпя наказание срещу Пирин (Бл) (3:1). По-скоро обаче бразилецът няма да бъде Върнат в халфовата линия до Лукас Саша, а ще започне на лебия фланг на нападението вместо Джоди Лукоки. В защита се очаква да си партнират Козмин Моци и Венцислав Керчев. Последният ще е и играчът до 21 години, който ще започне срещата.