Локо (Сф) аут от елита

Три клуба висят с лиценза

Локомотив (София) приключва с участието си в “А” група,потвърдиха фактори от Футболния съюз. “Железничарите” почти сигурно ще се спасят от изпадане, но ще се простят с елитния си статут. Причината е, че клубът няма да получи професионален лиценз за че от есента” червено-черните” ще се състезават във В група.topsport.bg

Заради купищата дългове – към НАП, играчи и агенти, натрупани в последните години, може да се стигне дотам, че след отказа на ли ценз, настоящият Локомотив София да обяви фалит и нов да започне от А Областна група.

Освен “червено-черните” още два или три клуба от “А” група ще се простят с лиценза си, твърди “Тема: Спорт”. Причината – предстоящото намаляване на елитната ни дивизия от 16 на 12 тима. Това се очаква да бъде обявено на предстоящия в понеделник Изпълком, който трябва да утвърди промяната на броя на отборите в елита.

Редуцирането на тимовете обаче може да стане само по естествен път – липса на лиценз. Тоест освен изпадащите три тима – Светкавица, Калиакра и засега Видима, нови четири изпадащи няма как да има, тъй като Наредбата за провеждането на първенствата и турнирите не може да се променя със задна дата. Ако това стане, засегнатите клубове могат да съдят централата, тъй като това, че ще изпадат, няма да е опоменато преди началото на сезона, а с края му. При това положение намаляването на отборите ще стане с отнемане на техните лицензи.

В същото време стана ясно, че БфС вече е потърсил помощ от УЕфА по въпроса с редуцирането на елита. Президентът Борислав Михайлов е изпратил писмо до шефа на турнирите в европейската централа Джорджо Маркети, за да се допита за формата на новата А група с 12 отбора. Тоест дали тимовете да играят три пъти помежду си – 33 кръга или 4 пъти – 44 кръга.