Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Няма кой да спре Лудогорец към петата

Кафу, Вандерсон и Моци носят 3:1 над Славия за рекорден успех, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Няма кой да спре Лудогорец по пътя към петата поредна титла. „Орлите” треснаха с 3:1 Славия, които преди срещата не бяха допуснали гол с новия си треньор Александър Тарханов. Това бе деветата рекордна поредна победа в „А” група за тима в общо 40 мача без загуба в Разград. Треньорът на домакините Георги Дерменджиев, който е бивш играч на Славия, реши румънският национал Андрей Препелица да замени наказания капитан Светослав Дяков. Вандерсон пък се върна в титулярния състав за сметка на Джоди Лукоки. Йордан Минев пък отпадна в последния момент за сметка на Витиня. Колегата му Александър Тарханов за пръв път заложи от първата минута на юношата Георги Йомов, който е внук на легендата на Левски Тодор Барзов. Той замени наказания Емил Мартинов. „Белите” започнаха доста активно срещата. В 5-ата минута Балджийски качи топката на главата на Велков, чийто удар с глава не затрудни Владо Стоянов. Секунди след това Омар проби отляво и центрира, топката се озова в Балджийски, който с красив удар тресна гредата. Лудогорец отговори с изстрел на Кафу, но неточен. Малко по-късно бразилецът подаде добър пас към Препелица, румънецът би, но Панов с отличен шпагат изби. В 30-ата минута Славия бе много близо до откриване на резултата. Гостите от София организираха чудесна контра, помогна им и Лукас Саша, който се подхлъзна. Сердеров подаде чудесен пас на непокрития Балджийски. Юношата на Левски обаче се забави, би с левия крак и Владо Стоянов спаси. Шампионите поведоха в 37-ата минута. Ивайло Димитров изгуби топката в центъра, кълбото се озова в Кафу, който проби майсторски, премина през Пиргов и прати топката в мрежата – 1:0. В 44-ата минута упражнението се повторни. Витиня отне от Иомов и подаде към Вандерсон, който с прехвърлящ удар направи 2:0. „Белите” обаче имаха претенции за нарушение на португалеца срещу младока. В началото на второто полувреме отново Балджийски опита да преодолее Владо Стоянов, но пак без успех. Домакините отговориха чрез хубава атака, завършила с параболичен изстрел на Вандерсон, който бе спасен от Георги Петков. Интригата в срещата приключи в 63-ата минута. Тогава Мар-селиньо изведе с пета Вандерсон, който бе съборен в наказателното поле от Стефан Велков. Дузпата бе изпълнено чудесно от Козмин Моци, който направи преднината на Лудогорец класическа. Славия можеше да намали в 69-ата минута, когато Балджийски центрира остро към резервата Моканза, но французинът не успя да засече. Все пак в 74-ата минута Моканза успя да отбележи първия си гол за Славия. След слаби намеси на защитниците на „орлите”, топката се озова в младока Иомов, който подаде към непокрития французин и той от голлинията не сбърка. В 90-ата минута Лудогорец отбеляза четвърти гол, който обаче бе отменен заради засада. Марселиньо свали чудесно с гърди към Кишада, който прати топката мрежата на Георги Петков, но попадението не бе зачетено.

Локо(Пд)подхлъзна Монтана в калта

Монтана загуби с 0:1 домакинския си мач срещу Локо (Пловдив), игран на изключително тежък, разкалян терен. Капитанът Мартин Камбуров донесе трите точки на „смърфовете”, след като завърши майсторски отлична атака през втората част. Това бе първа победа на Илиан Илиев с Локо (Пд), както и първи три точки на „черно-белите” навън за този сезон. Домакините обаче заслужаваха поне равенството, ако не и пълен успех заради характера и волята да направят обрат. Монтана упражни много силен натиск в края, а Петър Атанасов и Сергей Георгиев направиха фрапантни пропуски пред вратата на Ел Харуби. Играчите на Локомотив се приспособиха по-добре на тежкия терен на стадион „Огоста” и владееха топката по-продължително време. В 27-ата минута Мартин Камбуров се оказа очи в очи с вратаря Христо Иванов, но стражът го изпревари и взе топката от краката му. Монтанци бързо се окопитиха и две минути по-късно Иван Стоянов пое топката с пета и се опита да прехвърли вратаря на Локомотив, но Ел Харуби изби в корнер. След пас от дълбочина в 51-вата минута Мартин Камбуров напредна отдясно по атаката на Локомотив, излезе сам срещу Христо Иванов и стреля силно покрай вратаря за 0:1. Подемът на „смърфовете” продължи и Камбуров можеше да вкара нов гол 4 минути по-късно, но тогава Христо Иванов хвана топката при удара. Току-що влезлият като резерва за Локомотив Марчев при едно меле пред вратата на монтанци не съумя да намери мрежата на Иванов. Домакините можеха да реализират два гола. Първо в 85-ата минута Петър Атанасов получи пас от Сергей Георгиев, преодоля и вратаря Ел Харуби, стреля, топката се оплете в мрежата, но от външната страна. Четири минути по-късно гостите отново оцеляха на стадион „Огоста”. Алжирецът Набил Еженави се откъсна отляво на атаката на монтанци, подаде прострелно, там никой от защитата на Локомотив не успя да изчисти топката и Сергей Георгиев от малкото наказателно поле не успя да вкара на празна врата. Ударът му мина на сантиметри от лявата странична греда.

В Сърбия гонят Божинов и го засилват към “Герена”

Валери Божинов може да се завърне в Левски през лятото. Това твърди една от най-авторитетните медии в Сърбия mozzartsport.com. Изданието, което се по зовава и на някакви български източници, съобщава, че Божинов със сигурност ще напусне Партизан, където напоследък е разкъсван от критики. Припомняме, че напа дателят почна добре на „ЮНА”, но впоследствие изпадна от състава. В Сърбия твърдят, че Валери Божинов сам се е предложил на Левски и уточняват, че на „Герена” има криза за нападатели. Според източници на „Меридиан Мач“ шансът Божинов да се завърне на „Герена” е около нулата.

 

Ботев вдига стадион за 15 милиона

Отборът се връща на Колежа пред трибуна за 7000 души, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Ботев Пловдив може да размрази строежа на клубния стадион само след месец, научи “7 дни спорт”. Чакат се последни уточнения с общината и държавни институции. Новите собственици на клуба са измислили, че за довършване на Колежа ще стигнат 15 милиона лева. За целта ще бъдат орязани доста от екстрите, предвидени от старото ръководство. Последното представи грандомански план, за който бяха необходими още около 34 милиона лева. В Ботев са преценили, че нямат нужна от бижу четвърта категория, което отговаря на полуфинал в европейските турнири. На първо време ще бъде вдигната централната трибуна за 7000 зрители. Тогава и отборът ще се завърне на “Христо Ботев”. После на етапи ще бъдат довършени останалите сектори. Налагането на млади играчи и стадионът са приоритет за ръководството. “Не ни трябва Европа, ако ходим да играем по София или Бургас”, отсекли от ръководството. Както е известно, само бутането на стадиона и полагането на основите глътна 10 милиона лева. Тогава фалира КТБ, бившият шеф Цветан Василев избяга в Сърбия и проектът беше замразен.

Тигъра изуми Левски, започва титуляр

Бабатунде Адениджи може да се окаже изненадата в стартовия състав на Левски за днешното домакинство на Пирин от 25-ия кръг на “А” група. Нигериецът изуми треньора Стойчо Стоев на вчерашната тренировка, като отбеляза няколко гола, единият от които със задна ножица. До момента Тигъра е изиграл общо 23 минути със синия екип – 4 срещу Локо Пд и 19 срещу Монтана, като нито веднъж не е започвал в стартовия състав. “Сините” са без доста основни футболисти, като в тима има една камара контузени. Гостите от Благоевград идват без трима наказани и двама контузени, а за капак треньорът Шенсой няма да води отбора от пейката.

Лукаку гилотинира Челси, Коста изгонен за целевка

Евертън удари Челси с 2:0 у дома снощи и се класира за 1/2-финалите в турнира за Купата на Англия. Лондончани бяха гилотини-рани от бившия си нападател Ромелу Лукаку, който вкара и двата гола. Белгиецът първо навърза цялата защита на врага и отбеляза за 1:0 в 78-ата мин, а 4 мин по-късно прониза Куртоа за крайното 2:0 след извеждащ пас на Баркли. До края главният съдия Майкъл Оливър първо изгони Диего Коста от Челси, който налетя на Гарет Бари и даже се опита да го целуне по врата. А малко след това преждевременно към съблекалнята пое и самият Бари, който фаулира грубо Фабрегас.

 

Лудогорец разби бялата стена 3:1

Четирима чужденци реализираха головете в Разград, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Лудогорец победи Слабия с 3:1 в един от най-интересните и резултатни мачове от началото на годината. Двубоят премина противно на очакванията и причината за това бе, че Славия започна двубоя отворено и с поглед към вратата на съперника. И това продължи около двайсетина минути, след които шампионите коригираха поведението си, започнаха трайно да контролират топката и да правят от марковите си разигравания. Четирите попадения бяха отбелязани от четирима чужденци. Срещата се игра пред чуждестранния наблюдател на българските съдии Марк Бата. Съдийски делегат бе Ичко Лозев, който вчера навърши 60 години. Интересно е какво ще напишат двамата за съдийството на Драгомир Драганов и екипа му, които не бяха никак в тон на приличната игра на двата отбора. В б-ата минута Балджийски уцели греда с удар от въздуха след пас отдясно на Омар и рикошет от крак на защитник. В 13-ата минута ново опасно центриране на Омар отляво стигна на метър от голлинията, там защитник на Лудогорец изчисти. Явно треньорът на белите Тарханов бе обърнал внимание, че десният бек Витиня понякога загърбва дефанзивните си задължения, и бе разпоредил да се пробива през неговия фланг. Славистите продължаваха да действат открито, без да дават много шансове на Лудогорец да си играе играта с много подавания в средата. В 30-ата минута подхлъзване на Лукас Саша в центъра стана причина за контраатака на Славия, която се разви отдясно чрез Сердеров, той накрая подаде навътре към Балджийски, който сам срещу Владо Стоянов стреля в тялото на вратаря. Това бе втора страхотна възможност за белите само за половин час игра. В 36-ата минута Ивайло Димитров направи грешка в центъра, Лукас Саша отне и топката отиде към Кафу, той на скорост елиминира Димитър Пиргоб от Славия и по диагонал шутира във вратата на Гошо Петков – 1:0. В предпоследната минута на първото полувреме Витиня леко подпря Йомов u му взе кълбото, подаде бързо към Вандерсон, който по идентичен на първия гол начин отбеляза второ попадение за Лудогорец – 2:0.

Второто полувреме започна отново със смела игра на Славия и отново с дуел Балджийски – Владо Стоянов, сега вратарят плонжира и изби в корнер. Това бе трети персонален успех на националния страж срещу нападателя на белите от началото на мача. В 64-ата минута Марселиньо с пета типично по бразилски подаде към сънародника си Вандерсон, той бе фаулиран от Стефан Велков в наказателното поле, съдията отсъди дузпа, която бе реализирана от Моци точно пред вратата на едноименната трибуна – 3:0.

Атакуващите действия на Славия щяха да дадат резултат в 68-ата минута, когато след центриране отляво на Балджийски Натанаел с летящ плонж за малко не засече топката във вратата на Лудогорец. И все пак, за да са живи клишетата – логиката възтържествува в 75-ата минута. Тогава непокритият в наказателното поле Йомов стреля към вратата, но топката бе засечена на по-малко от метър от голлинията от Моканза за 3:1. Накрая Лудогорец отбеляза четвърти гол, който обаче бе отменен заради засада. Отиграването отново бе бразилско – новият български национал Марселиньо свали с гърди на Кишада, който вкара отблизо, но бързо видя вдигнатия флаг на страничния рефер. В крайна сметка Лудогорец спечели нови три точки, като отново тимът на Гошо Дерменджиев започна мача трудно, както и в повечето двубои през тази пролет. А Славия показа, че се чувства по-добре на чужд терен, когато има пространства да атакува. Е, това стана с цената на три инкасирани гола, които разбиха бялата стена. Това бяха първи попадения във вратата на Гошо Петков за тази година. За първи път титуляр за Славия бе младият талант Георги Йомов.

Преценяват за Курдов в паузата

Нападателят Атанас Курдов ще продължи да се подготвя със Славия и през следващата седмица. Той ще остане в клуба поне до паузата в първенството заради мачовете на националните гарнитури. Тогава треньорът Александър Тарханов окончателно ще реши дали да му предложи договор, или да го освободи. В случай че юношата на Левски получи контракт, той ще го подпише до края на следващото първенство. Това ще бъде негов втори престой на “Овча купел”. Курдов започна кампанията на Терена”, но 8 края на октомври постигна споразумение с ръководството да си тръгне по-рано, за да си търси отбор в чужбина. Сините не правиха спънки на играча, тъй като така или иначе той не влизаше в плановете на треньора Стойчо Стоев. Таранът изигра общо 9 мача (8 в А група и 1 за Купата на България) за родния си клуб, в които не успя да се разпише.

Николай Костов: Нямаме намерение да се съобразяваме с Черно море

Старши треньорът на Ботев Пловдив Николай Костов отново е принуден да импровизира в центъра на защитата за мача с Черно море след наказанието на Радослав Терзиев. Очаква се специалистът да оформи двойка Милен Гамаков и Орлин Старокин пред вратаря Виктор Голас. Както е известно, Даниел Златков поднови тренировки след възстановяването си от операция на кръста, но още не е готов за титуляр и ще остане на пейката. В миналия кръг срещу Берое Старокин си партнираше с Терзиев. В дясната зона на отбраната ще действа Йордан Христов, а отляво Игор Ощипко. В халфовата линия този път жълто-черни-те ще заложат на изтърпелия наказанието си Лъчезар Балта-нов, на върнатия в състава Мариан Огнянов, на младия талант Серкан Юсеин и на напористия Божидар Васев. В атаката в отсъствието на Тодор Неделев на Грегьри Нелсън ще партнира младокът Наско Милев. Канарчетата са амбицирани да победят съперника в чест на 104 години от основаването на клуба (12 март 1912 г.). “Черно море е силен противник, разполагащ с опитни футболисти. Ние обаче нямаме намерение да се съобразяваме с тях, а ще се стремим да наложим нашия стил на игра. Разчитам на футболистите да покажат най-доброто от себе си”, заяви старши треньорът на Ботев Николай Костов.