Григор Димитров загуби на старта в Индиън Уелс

35410 0 0 10 110

Григор Димитров приключи рано участието си на първия Мастърс за годината в Индиън Уелс. Най-добрият български тенисист загуби от Александър Зверев от Германия с 4:6, 6:3, 5:7 във втория кръг на турнира след 2 часа и 21 минути игра.

Димитров започа участието си в Индиън Уелс директно от втория кръг, тъй като бе поставен под номер 23 в основната схема. Така той си тръгва с 19 530 долара от наградния фонд и 25 точки за световната ранглиста.SPORT.BG

Григор започна добре в самото начало и във втория гейм стигна до възможност за пробив. Българинът обаче прати ретура в аут. Постепенно съперникът му намери ритъма си и взе инициативата. Германецът стигна до гейм на нула при свой сервис за 2:2, а след това успя да пробие. Зверев успя да се справи със сервисите на Димитров и поведе с 3:2. Той започна да играе все по-уверено и не даваше шансове на Григор при своя начален удар и завърши последните си два гейма с асове, като общо направи 6 директни точки от начален удар в първата част. Така Зверев запази преднината си и затвори първия сет при 6:4. Най-добрият ни тенисист също демонстрира добър сервис и стигна до два гейма на нула, но това не му помогна особено.

Във втората част Димитров успя да обърне развоя на двубоя след страхотна битка в началото. Още в първия гейм той трябваше да спасява възможност за пробив. В тази ситуация негов удар бе отсъден за аут, което означаваше край на гейма. Българинът обаче поиска видео повторение и беше прав, а точката бе преиграна и след той успа да измъкне гейма. Далеч по-драматично бе в третия гейм, отново при сервис на Григор. Тогава той пропусна смач, с което резултатът стана 15:40. Следващата точка първата ни ракета за малко да си изкълчи глезена при излизане на мрежата, което успя да завърши успешно. Разиграванията от дъното на корта станаха все по-дълги, а геймът продължи над 10 минути. Стигна се до нови два брейк пойнта, които хасковлията успя да спаси и в крайна сметка да спечели гейма.

Пропуснатите възможности и загубата на предишния гейм сякаш пречупиха Зверев и той допусна пробив за 3:1. Българинът стана все по-уверен, започна да доминира на корта и запази аванси си, а в последния гейм на сета демонстрира няколко великолепни отигравания. Той започна с две отлични къси топки и не даде точка на съперника си, затваряйки сета при 6:3.

Третият сет започна отлично за Григор, който стигна до пробив в първия гейм. Димитров затрудни сериозно Зверев и при третата си възможност за пробив поведе с 1:0. Тогава накара германецът да се изнерви и да си хвърли ракетата. Най-добрият български тенисист демонстрира великолепните си възможности именно в този период с някои великолепни атаки и завършващи удари. Той поведе с 2:0 и пропусна четири шанса за пробив в следващия гейм. Григор не се възползва от периода, в който доминираше, и това върна съперника му в мача. Зверев отново намери ритъма си от първия сет и в шестия гейм върна пробива за 3:3.

След няколко равностойни гейма българинът отстъпи инициативата и допусна пробив в 12-ия гейм, когато и късметът не бе на негова страна. При 15:30 една топка докосна мрежата и падна в полето му, давайки две възможности за пробив на съперника му. Германецът се възползва от втората и сложи край на мача.

Димитров, който е 26-и в световната ранглиста, никога не е преминавал третия кръг в четирите си участия в надпреварата в Калифорния. Той се е изправял веднъж срещу Зверев. На турнира в Базел през 2014 година българинът печели с 2:6, 6:4, 6:2.

Григор започна силно сезона и игра финал в Сидни, който бе драматично загубен от Виктор Троицки. Той допусна две загуби от Роджър Федерер – в Бризбън и в третия кръг на Откритото първенство на Австралия. През февруари опитът му да натрупа повече точки на по-слабите турнири в Дилрей Бийч и Акапулко не бе толкова успешен. Той достигна полуфиналите на първия турнир и четвъртфиналите в Мексико.

18-годишният Зверев е една от изгряващите звезди през този сезон. 198-сантиметровият германец в момента е 58-и в световната ранглиста. В началото на февруари той достигна до полуфиналите в Монпелие, а след това игра четвъртфинал на силния турнир в Ротердам.