ЦСКА с тежък удар срещу Стоичков, Мораес с хеттрик за 4:1 над Литекс

“Червените” и Лудогорец решават титлата в последния кръг


ЦСКА разби Литекс с 4:1 в дербито на предпоследния 29 кръг на “А” група. Хеттрик за “червените” записа Жуниор Мораес, а един гол добави Пламен Крачунов. Почетното попадение за гостите от Ловеч реализира Момчил Цветанов. За първи път като треньор на клубен отбор легендата на ЦСКА Христо Стоичков се изправи срещу отбора на стадион “Българска армия”. Отборът му обаче игра много слабо и почти с нищо не застраши вратата на домакините. Стойчо Младенов беше наказан и изгледа двубоя от сектор “А”. Днешното поражение е най-тежкото за Литекс с треньор Христо Стоичков.БЛИЦ

След успеха ЦСКА продължава да бъде лидер в класирането с 69 точки, на второ място е Лудогорец с 67, който днес победи Калиакра с 4:0 в Каварна. Шампионската титла ще се реши в последния кръг, в който Лудогорец приема ЦСКА в сряда от 17:45 часа.

Литекс почти загуби шанс да се класира за евротурнирите през лятото. Отборът остана с 56 точки на 6-о място. Трети е “Левски” с 59, четвърти и пети са съответно Черноморец и Локомотив (Пловдив) с по 57. Ловчанлии трябва да разчитат на чудо в последния кръг, да победят “смърфовете” и да разчитат на грешки на останалите тимове, за да се доберат до Европа.

Стойчо Младенов заложи на традиционния си състав, като не можеше да използва контузените Антон Карачанаков и Петър Стоянов. В защита започнаха Иван Бандаловски отдясно, в центъра Пламен Крачунов и Апостол Попов, а отляво Ангел Грънчов. В средата на полузащитата титуляри излязоха Тодор Янчев и Николай Дюлгеров, а пред тях Борис Галчев. По крилата действаха Нджонго Присо и Георгиан Паун, а сам в атака е Жуниор Мораес.

Христо Стоичков остави извън групата един от лидерите Христо Янев. Специалистът заложи на Страхил Попов отдясно в отбрана, Николай Бодуров и Илия Миланов в центъра, а Васил Божиков действа като ляв защитник, на мястото на наказания Петър Занев. Опорни халфове стартираха Небойша Йеленкович и Максим Жос, резерва остана Сандриньо. По крилата започнаха Армандо Ваюши и Момчил Цветанов. В атака един зад друг действаха Марсело Никасио и Георги Миланов.

Първото полувреме изцяло беше в полза на ЦСКА. Домакините доминираха и логично стигнаха до две попадения. Много активни през първата част бяха Иван Бандаловски и Нджонго Присо по десния фланг, откъдето протичаха почти всички атаки. Георгиан Паун не успя да отговори със същите действия отляво. В 10-ата минута Борис Галчев пропусна след диагонален шут от границата на наказателното поле. В 25-ата минута след изпълнение на корнер Илия Миланов игра с глава, топката се насочи към собствената му врата, но Илко Пиргов изби. Кълбото обаче попадна на крака на Жуниор Мораес, който без проблеми откри резултата за 1:0. Малко след попадението Христо Стоичков извърши първа принудителна смяна, от игра излезе Илия Миланов, а на негово място на терена се появи Бернар Итуа. В 38-ата минута ЦСКА поведе с 2:0. След центриране отдясно на Присо този път Страхил Попов се намеси отчайващо, изби топката точно на крака на Жуниор Мораес, който от полулегнало положение реализира втория си гол. След гола Стоичков направи втора смяна, извади Марсело Никасио и пусна Светослав Тодоров. Никасио не се запомни с нищо през първото полувреме и почти не игра с топката. Едва в добавеното време гостите отправиха първи по-сериозен удар към вратата на ЦСКА. Бернар Итуа стреля от пряк свободен удар, но Мболи изби в корнер.

През второто полувреме натискът на ЦСКА продължи, а гостите от Ловеч бяха неузнаваеми. Тимът от Ловеч така и не застраши нито веднъж вратата на домакините. Звездата на “червените” Жуниор Мораес продължи да прави всичко с лекота и вкара още един гол за 3:0 в 47-ата минута. “Армейците” организираха прекрасна атака, Бандаловски намери Тодор Янчев в наказателното поле, той с пета продължи към Жуниор Мораес, който финтира вратаря и на празна врата търкулна топката за 3:0. След третото попадение треньорският щаб на ЦСКА направи две смени, извади игралия неубедително Паун и в игра се появи Коста Янев. Малко след това и Жуниор Мораес беше сменен, за да бъде запазен за дербито с Лудогорец в последния кръг. Бразилецът освен това имаше и 8 жълти картона и при още един щеше да пропусне двубоя в Разград. На негово място до края на мача игра Станислав Костов.

В 64-ата минута Пламен Крачунов вкара за 4:0. След центриране от корнер защитникът беше оставен напълно непокрит на границата на малкото наказателно поле и с глава разстреля Илко Пиргов. В 68-ата минута Литекс намали на 1:4 след попадение на Момчил Цветанов. Влезлият като резерва Никола Колев открадна топката от Грънчов в наказателното поле, намери Светльо Тодоров, който обаче нацели левия страничен стълб, топката се върна в краката на Цветанов и той реализира за 1:4. Последва страхотно изпълнение на Борис Галчев от пряк свободен удар, но Илко Пиргов с мъка изби в корнер. След 70-ата минута и двата отбора намалиха драстично темпото и изчакаха края на двубоя. В последните минути в игра за ЦСКА се появи Румен Трифонов на мястото на Дюлгеров./БЛИЦ

Двубоят по минути тук

ЦСКА – ЛИТЕКС 4:1
1:0 Жуниор Мораес (25), 2:0 Жуниор Мораес (38), 3:0 Жуниор Мораес (47), 4:0 Пламен Крачунов (64), 4:1 Момчил Цветанов (68)


cska.JPG
ЦСКА:
92.Райс Мболи, 11.Иван Бандаловски, 19.Апостол Попов, 66. Пламен Крачунов, 25.Ангел Грънчов, 5.Тодор Янчев, 18. Борис Галчев, 26. Николай Дюлгеров (85 – Румен Трифонов), 10.Жуниор Мораес, 32.Георгиан Паун (56 – Коста Янев), 99.Нджонго Присо
Резерви: 88.Благой Макенджиев, 7.Антонио Томас, 8.Румен Трифонов, 14.Станислав Костов, 16.Александър Якимов, 21.Коста Янев, 24.Илияс Хаддад

lit.jpg
Литекс:
1.Илко Пиргов, 4.Васил Божиков, 33. Николай Бодуров, 16.Страхил Попов, 18.Илия Миланов (29 – Бернар Итуа), 23.Небойша Йеленкович, 6.Максим Жос, 14.Армандо Ваюши (61 – Никола Колев), 17.Георги Миланов, 27.Момчил Цветанов, 99.Марсело Никасио (39 – Светослав Тодоров)
Резерви: 30.Евгени Александров, 5.Бернар Итуа, 8.Никола Ковачев, 9.Светослав Тодоров, 10.Сандриньо, 21.Александър Цветков, 77.Галин Иванов