Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Днес ли ще е бенефисът на Стоев

На „Герена” вече имат вариант за временен треньор до лятото, който няма нищо общи с Вили Вуцов, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Днес ли ще е бенефисът на Стойчо Стоев? Това е въпросът, който хората на „Герена”, а вероятно и голяма част от феновете на Левски си задават. От началото на сезона „сините” спечелиха едва два двубоя от цели пет, които изиграха. Единствено в срещата с Черно море Левски убеди, докато срещу Пирин в голяма част от мача бе надигран въпреки крайното 3:1. Това е накарало голяма част от шефовете на „Герена” да се замислят за евентуална рокада. Такава ще бъде обсъждана усилено при нова загуба на точки или слаба игра на отбора днес в дербито със Славия, научи „Меридиан Мач”. Сблъсъкът с „белите” може да се окаже наистина решаващо за съдбата на Стоев. Шефовете вече са обсъдили евентуален план за действие при нов провал на Стойчо. В Левски вече са избрали временен вариант за наставник, които да довърши сезона, а от лятото да се търси нов постоянен треньор. Със сигурност обаче сред обсъжданите имена не е това на Вили Вуцов, с което се спекулираше безпочвено в медийното пространство през последните две седмици. На никой от шефовете на „Герена” дори не му е минавало през ум да бъде канен бившият „син” наставник. Евентуална смяна изобщо няма да бъде осъществена лесно или бързо, тъй като по новия устав на УС само той може да гласува освобождаването на треньора. Ако дори двама от деветимата членове са против рокадата, тя не може да бъде осъществена. Поне доскоро Стоев се радваше на одобрението на организираните фенове, които в УС участват чрез тръст „Синя България” и Националния клуб на привържениците. Не е ясно обаче при продължаващи слаби резултати дали те няма също да свалят доверието си от Стоев, на който става все по-трудно да се задържи на поста си. Още повече моментът изглежда удачен за рокада, тъй като предстои пауза в шампионата за национални отбори, в която е по-удачно да се вземе подобно решение. Стойчо Стоев заема поста си на „Герена” от година и три месеца. За този период той два пъти е бил близо до изхода в Левски, но успяваше да се задържи на поста си поради липса на достатъчно добри свободни кандидати. Първият бе след загубения финал за Купата на България от Черно море. Вторият – преди прословутия прекратен мач с Литекс. Ако тогава двубоят се бе доиграл и Левски бе загубил, вероятно Стоев щеше да се раздели с поста си. По всичко личи. че днес срещу Славия ще е третият Рубикон за „синия” треньор.

Тарханов: Дано играем както с Лудогорец

„Надявам се да играем така както срещу Лудогорец. Дано да реализираме положенията, които създадем срещу Левски”, обяви в навечерието на дербито треньорът на Славия Александър Тарханов. „Ако успеем да поправим грешките си от мача в Разград, ще е добре. Левски е много силен отбор. Винаги свързвам Левски с ЦСКА Септемврийско знаме. Преди 4 години играхме с Левски на един лагер с Урал. Помня състава на Левски от онова време. Сега е различен, но Левски си е Левски. А и в Урал като бях, искахме да закупим Гадже в. Не знам защо не се получи”, добави руският специалист. „Аз много пъти съм казвал, че лесно може да стигнеш до Европа, но как ще се върнеш от там. Не сме се запътили в Европа на всяка цена. Ако дойде време за това, мисля, че няма да се посрамим. Срещу Левски сигурно ще има голове. Мач като мач”, обяви пък босът на Славия Венци Стефанов.

Созопол се точи за първа победа

Созопол ще преследва първа победа през пролетния полусезон от „Б” група, след като до момента записа две равенства и една загуба. Сега възпитаниците на Румен Димов са мотивирани да вземат трите точки от гостуващия Верея. Проблемите пред наставника на тима намаляха драстично, след като до миналата седмица той не можеше да разчита на сериозен брой футболисти поради контузии. Сега едва двама отпадат заради различни травми. Това са възстановяващият се от артроскопия на менискус Диан Хаджиев и новото попълнение Якуб Идризов. Последният води тренировки с тима, но все още не е напълно възстановен и от треньорския щаб няма да рискуват със здравето му. Огромен плюс пък е завръщането след изтърпяно наказание на стьлба в халфовата линия Станимир Митев. „Очаква ни поредният сериозен двубой. Излизаме срещу съперник, който трудно допуска голове и е от сериозните противници в професионалния футбол. Отнасяме се с уважение към състава на Верея. Вече гледахме видео с техни изяви и сме си направи разбора, който е необходим, за да се представим по най-добрия начин и естествено да победим”, коментира наставникът на Созопол Румен Димов.

 

Моуриньо идва в София заради Ицо

Още една глобална икона идва за юбилея на Христо Стоичков на 20 май в София, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Специален гост на Камата на Националния стадион “Васил Левски” ще бъде Специалния Жозе Моуриньо. В момента един от най-добрите треньори в света няма клубен ангажимент и ще уважи своя добър приятел Стоичков. Над 30 личности със световно значение са заявили участие в юбилея на Ицо след точно 2 месеца, в това число и няколко кавалери на Златната топка. “7 дни спорт” научи, че Стоичков до последно се е колебал дали да направи своя мач по случай 50-ата си годишнина в София. Ицо е имал съмнения, че стадион “Васил Левски” ще се напълни. Както е известно, обаче 2 месеца преди спектакъла няма никакви билети.

ПСЖ – Ман Сити е гвоздеят в ШЛ

Четвъртфинал на отбори за €915 милиона, такъв е сблъсъкът между европейските новобогаташи ПСЖ и Ман Сити в Шампионската лига. Жребият бе теглен в седалището на УЕфА в Нион. Съставът на парижани е оценен на €414 млн. от “трансфермаркт”, а на Гражданите – на над €501 млн. Този двубой е гвоздеят на 1/4-финалите, в който има и испански сблъсък – шампионът Барса играе срещу Атлетико М. Реал М изтегли най-желания противник – Волфсбург, а Байерн – Бенфика.

В Италия са щастливи от жребия

Нито един италиански отбор на 1/4-фи-налите на евротур-нирите – ШЛ и Лига Европа, и въпреки това на Апенините се зарадваха на жребия, теглен вчера. Причината? Тежкият жребий на двата останали английски участника – Ман Сити (срещу ПСЖ в ШЛ) и Ливърпул (срещу Борусия Д в Лига Европа). Италия заема 4-то място в ранглистата на УЕФА, на 4,345 точки зад Англия (3-то място), след като в началото на сезона разликата бе едва 1.250 т. Предвид тежките съперници на Ман Сити и Ливърпул в Италия се надяват двата английски тима да отпаднат още на 1/4-финала. При този сценарий в ранглистата преди сезон 2017 Италия ще е само на 0.452 точки зад Англия и изпреварването на съперника ще бъде още по-лесно.

 

Спортинг Лисабон иска ас на Лудогорец

Португалският гранд Спортинг Лисабон иска защитник на Лудогорец, пише на първа страница вестник  “Тема Спорт“. Иберийците са включили левия бек на разградчани Натанаел Пимиента в плановете си за лятната селекция. Той подписа с родния шампион в края на юли миналата година. Бразилецът дойде от Атлетико Паранаензе и бързо се превърна във водеща фигура в Лудогорец. Ръководството на орлите ще иска за бранителя не по-малко от 3 милиона евро. През лятото на миналата година те продадоха десния си бек Кайсара в Шалке 04. Вчера Кирил Домусчиев обяви, че след края на сезона може да се стигне до изходящ трансфер. И ако това се случи, ще се търсят нови играчи. Босът на клуба говори и за точковата разлика с Левски. “Ние броим точките по различен начин. Не гледаме това, което е в момента, а слагаме плюс 7 точки в актива на Левски, защото до произнасянето на КАС това е възможен сценарий”, сподели босът на разградчани.

Дортмунд – Ливърпул е гвоздеят в Европа

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп ще се изправи срещу бившия си отбор Борусия Дортмунд в супер-сблъсъка от четвъртфиналите на Лига Европа, отреди жребият в Нион вчера. Голямото завръщане на специалиста на “Сигнал Идуна” ще бъде на 7 април. “Искрено съм щастлив, че ще мога да покажа моя нов тим в Дортмунд. Радвам се също, че ще отидем на невероятен стадион и в страхотен град. Такава история само футболът може да напише. Два от най-големите клубове се изправят един срещу друг. Надявам се, че всички, които си мислеха, че Лига Европа не е интересна, сега са променили мнението си. Целият свят ще ни гледа”, каза развълнуваният Клоп.

Берое ще спира серията на Лудогорец

Ръководството на Лудогорец официално призна, че прави паралелно класиране на А група наред с официалното на БфС. Причината? От клуба се опасяват, че жалбата на Левски пред КАС в Лозана може да се увенчае с успех и на сините да бъдат върнати точките, които им бяха отнети след анулирането на резултатите на извадения от А група Литекс. Така вместо да се успокоява от 12-те пункта преднина на върха, Лудогорец брои, че е само с пет пред Левски. Днес на възпитаниците на Георги Дерменджиев им предстои трудна визита 1 на третия в подреждането Берое. Целта на заралии е евроквота. За изпълнението й те трябва да подобрят представянето си. Отборът, воден от Хубчев, пропусна да спечели предишните си две домакинства – 0:0 с Черно море и 1:1 с Ботев Пд, и така остана на три точки зад Левски. Старозагорци не искат да изостават от опонента и ще гонят победата днес. Ако я постигнат, освен всичко друго, те ще върнат интригата в първенството – поне в класирането, което си води Лудогорец. Петър Хубчев ще трябва да прави състава си без четирима играчи, без да броим трайно контузения французин Салим Керкар. Специалистът няма да може да разчита на национала Атанас Зехиров, универсалния Георги Динков, както и на халфовете Игор Джоман и Бенжамен Морел. Липсата им ще наложи известни размествания в състава. За първи път като титуляр може да започне пристигналият наскоро в тима Илия Миланов. Той е един от вариантите за заместник на Зехиров. Ако Хубчев се спре на него, то пред Миланов ще играе Емин Ахмед, който ще е и футболистът до 21 години в стартовия състав. Вляво на отбраната ще е Веселин Пенев, а двойка централни защитници пред вратаря Макенджиев ще оформят капитанът Иво Иванов и Венцислав Василев. Вътрешни халфове ще са Сърмов и Том, а по левия фланг ще атакува Делев. Атаката ще води Исмаил Иса, а от втора позиция ще му помага Елиаш. След контузия в групата се завръща сърбинът Милисавлевич. Лудогорец излиза в Стара Загора със самочувствието на тим, навъртял девет поредни победи в шампионата. Георги Дерменджиев няма много кадрови проблеми, като изключим лекуващите от дълго време травми Сисиньо и Ми-сиджан, както и наказания капитан Дяков. В защитата се очаква да има една промяна спрямо домакинството на Славия (3:1). Като десен бек почти сигурно ще излезе Йордан Минев. Той имаше травма, но е изявил желание да играе на инжекции. Това ще остави Витиня на пейката. Козмин Моци и Венцислав Керчев (играчът до 21 години в състава) ще са в центъра на отбраната, а вляво ще е Натанаел. В средата на халфовата линия единият играч ще е Лукас Саша, а най-вероятно до него ще е румънецът Андрей Препелица, въпреки че той не бе убедителен срещу белите. Дерменджиев няма да прави промени в предни позиции и ще разчита на влизащия в силна форма Джонатан Кафу, както и сънародниците му Вандерсон и Марселиньо. На върха на атаката ще е водачът в голмайсторската листа на А група Клаудиу Кешерю. Берое със сигурност ще иска да зарадва феновете си с победа над Лудогорец и така да започне да подгрява празненствата по случай 100-годиш-ния юбилей на клуба, който ще бъде отбелязан през май. Разградчани пък ще държат да докажат, че са много “над родната действителност”, както отбеляза вчера капитанът им Дяков. “В нашия шампионат има терени, които не отговарят на елементарни изисквания. Много е трудно да играеш на такъв и да градиш, докато съперникът се опитва да руши. Но винаги излизаме да бием. Нашият клуб е на най-добро ниво – и футболно, и организационно. В Лудогорец не можем да усетим много от нашата действителност”, отбеляза Дяков. Съотборниците му трябва да потвърдят думите му на терена, още повече, че в Стара Загора теренът е отличен. Берое обаче е амбициран да спре победната серия на Лудогорец и да защити мястото си в Топ 3.