Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Топчо ще сменя Стоев, е водещият материал на “Меридиан мач”
Легендарният защитник Елин Топузаков най-вероятно ще смени Стойчо Стоев начело на Левски, научи „Меридиан Мач”. Очаква се това да стане във вторник, когато е предвидено заседание на Управителния съвет на „сините”. От „Герена” разкриха, че вече са избрали и асистент на Топчо, който да му помага във всеки един елемент от треньорската професия. Става дума за Асен Букарев, който към днешна дата изпълнява функцията на скаут на Левски. Идеята е двамата да водят отбора до края на сезона, а дотогава да се търси вариант за постоянен треньор. Не е изключено обаче, ако Топчо и Букарев се справят, да останат на „Герена” и през новия сезон. Както единствени съобщихме в събота, ръководството на клуба даде последен шанс на Стойчо Стоев в мача със Славия. Левски не падна от „белите”, което със сигурност щеше да предизвика треньорска рокада. Отборът обаче не игра добре и не победи, което оставя около 50 процента шансове за уволнението на Стоев. Припомняме, че според новото правило на „Герена” най-много един представител на Управителния съвет може да е против уволнението на Стойчо, за да стане то факт. Ако са двама или повече, треньорът на „сините” ще си остане на „Герена”.
“Моряците” не падат с човек по-малко пети мач този сезон, е друго заглавие от страниците на вестника
Черно море показва феноменален успех, когато остава с човек по-малко на терена. През миналия сезон варненци спечелиха един от най-важните мачове в историята си – финала за Купата срещу Левски в Бургас, след като час и половина игра с човек по-малко. Тогава бе изгонен Стенио. Вчерашният мач срещу Локомотив (Пловдив) пък бе петият през настоящия сезон, в който тимът на Кольо Спасов успя да не изгуби с човек по-малко.
Всъщност през това първенство червеният картон въобще не е пречка за „моряците”. С човек по-малко те паднаха само в един от анулираните си мачове с Литекс. В останалите 5 случая имат 2 победи и 3 ремита. Последната победа дотук в първенството – през есента срещу Локомотив (Пловдив) на „Лаута” с 3:1, дойде с 10 души. 15 минути преди края бе изгонен Стефан Станчев, но въпреки това Черно море не само не допусна, но успя и да вкара един гол. Доста по-лошо се представяше отборът с 10 души през миналия сезон, когато от три такива мача, записа три загуби.
Румънска легенда дойде за трима от Лудогорец, разкрива още изданието
Румънската легенда Виорел Молдован бе на трибуните на стадиона в Стара Загора за двубоя между Берое и Лудогорец (0:2). В момента бившият нападател е помощник на селекционера на северните ни съседи Ангел Йорданеску и точно поради тази причина бе дошъл да следи изявите на Клаудиу Кешеру, Козмин Моци и Андрей Препелица. Тримата негови съотборници играха по 90 минути, а Молдован е разкрил, че е бил най-доволен от Препелица. Бившият капитан на Стяуа не започна добре този сезон, тъй като бе закъснял с подготовката, но след зимния лагер в Турция показва много по-добри изяви. Той бе титуляр в срещите със Славия (3:1) и Берое (2:0) и си партнираше с Лукас Саша, тъй като капитанът Светослав Дяков бе наказан.
Любопитно е, че Препелица не попадна в националния отбор на Румъния за предстоящите контроли с Литва и Испания. В списъка обаче са Кешеру и Моци. Не е изключено Виорел Молдован да поиска от Йорданеску да направи рокада в своя състав и Препелица в крайна сметка да бъде включен в състава. Иначе е почти сигурно, че халфът на Лудогорец, заедно с Кешеру и Моци, ще участва на Евро 2016 във Франция.

Напрежение на Герена: Чужденците в Левски на дузпата, пише на първата си страница “7 дни спорт”
Новите чужденци в Левски бяха взети на прицел от шефове и съотборници след поредната издънка. “Сините”, които имат само 3 победи в последните си 9 мача, си скочиха в съблекалнята след 0:0 със Славия през уикенда. Най-много хули отнесли чужденците, по-специално Джъстин Менголо и Франсис Нар. Единият беше изваден преди почивката, а другият се скъса да пропуска. За капак спортният директор Георги Иванов-Гонзо заплашил играчите след мача. “Ще ви махна всичките”, изкрещял Гонзо в съблекалнята. Неясно остава и бъдещето на треньора Стойчо Стоев. Поредицата от неубедителни резултати засилва съмненията, че той може да бъде сменен. Управата на Левски ще решава в четвъртък.
Юнайтед тегли ножа на Сити – 1:0, четем още във вестника
Новото откритие на Манчестър Юнайтед Маркъс Рашфорд забоде гола за победата с 1:0 над съседите от Ман Сита вчера на стадион “Етахад”. В 16-ата минута младокът отвя Демикелис и се разписа в мрежата на Харт. Малко по-късно реферът подмина фаул срещу него в пеналга – чиста дузпа за Юнайтед. С попадението си Езшфорд стана най-младият голмайстор в манчестърско дерби в истерията на Висшата лига – 18 г. и 141 дни в деня на мача.
Селекцията на Ботев – в ръцете на феновете, е друг материал на “7 дни спорт”
Интересно предложение към публиката на Ботев обмисля клубният бос Румен Чандъров, научи “7 дни спорт . То зависи от строежа на стадиона, но нищо чудно да стане реалност още това лято. Бизнесменът е готов да даде всички приходи от новата трибуна за по-скъпа селекция, ако феновете изкупят предварително всички места. Идеята е проста – запалянковците на Ботев взимат 7000 абонаментни карти за сектор “А” на Колежа, а приходите отиват до стотинка за по-скъпи играчи, Чандъров и компания още не са мислили върху цената на една абонаментна карта. Ако за база се вземат примерно сумите, които плащат в ЦСКА и Левски за централните сектори, се получава приблизителен приход от 1 милион лева. По принцип бизнесменът не е привърженик на привличането на звезди, а набляга изключително на играчи до 23 години. Както съобщихме, Румен Чандъров е неговите партньори имат идея да завършат стадиона поетапно. Първо ще бъде вдигната централната трибуна, която ще побира 7000 души. Изненадващо, сектор “А” може да стане готов за новия сезон, ако довършителните дейности бъдат размразени в близкия месец. Това не е изключено, ако държава, община и Ботев стигат до общ план за Колежа. Идеята на клуба е трите страни да участват с по 5 милиона в довършването на стадиона, като запазят и съответните права върху него. Според разчетите е напълно възможно “Христо Ботев” да грейне с 15 милиона лева, въпреки че проектът първоначално предвиждаше вдигането на бижу за 34 милиона лева. След фалита на КТБ и бягството на Цветан Василев това се превърна в утопия.
Кметът на Пловдив Иван Тотев се запозна с плановете на Ботев и на Локомотив на среща миналата седмица. От своя страна общината излезе с с две предложения за спортните бази. Кметът покани двата най-големи клуба на нова среща в началото на април, която вероятно ще даде отговор на въпроса дали Ботев ще се завърне на клубния стадион още тази есен.

Левски чака 13 млн. лв. до месец, е водещият материал на “Тема Спорт”
Лeвcки чака солидни свежи приходи до края на месец април. Сумата е 13 милиона лева и трябва да бъде внесена от един от акционерите в клуба – телекомуникационната компания “Виваком”. Отделно от тези пари компанията е и най-големият спонсор на клуба – логото й е отпред на фланелките на Левски. Изпълнителният директор Константин Баждеков заяви вчера, че сумата, с която ще бъде попълнен капиталът на дружеството, на този етап не е постъпила, а уговорката е това да стане скоро – до края на следващия месец. Той съобщи и каква ще бъда ценовата разбивка за билети на различните места в новия сектор “А”, който трябва да приеме първите фенове на Левски в домакинството с Лудогорец на 23 април. “Срамно е, че сега падаме до 500 продадени билета за домакински мач”, отчете Баждеков, който говори пред членовете на тръст “Синя България” по време на вчерашното годишно Общо събрание на организацията, чийто член е и самият той.
80 лв. за 4 мача на новия сектор “А” на „Герена”, четем още във вестника
Ръководството на Левски прави всичко възможно, за да успее да отвори новия сектор “А” на стадион “Георги Аспарухов” за домакинството на Лудогорец от 30-ия кръг на “А” група. По програма мачът е на 23 април, събота. След това до края на кампанията сините ще посрещнат на “Герена” Черно море, Локомотив (Пловдив) и Славия. За тези четири двубоя шефовете на Левски ще пуснат в скоро време в продажба пакетни билети. Най-скъпият, който ще позволява на запалянковците да наблюдават срещите от най-добрите места на стадиона, ще струва по 80 лева. Освен тоба ще има още две ценови категории – по 70 и 60 лева.
За всеки мач ще има и отделни талони. “Тема Спорт” вече информира, че най-скъпият ще се търгува срещу 25 лева. В зависимост от местата ще има и такива по 22 и по 20 лева.
Това бе разяснено от изпълнителния директор на клуба Константин Баждеков, който присъства на вчерашното отчетно-изборно събрание на тръст “Синя България” (организацията като юридическо лице е член на Управителния съвет на Левски). Той разисква тези цени на сбирката на запалянковците. “Това, което коментирахме, е пускането в експлоатация на сектор “А”. Обясних, че клубът прави всичко възможно до един месец той да бъде отворен в частта за публика. Ще започнем разяснителна кампания за хората, които искат да си закупят билети за четири мача – ще се направи преференция на цените им. Цената на талона за един мач ще бъде между 20 и 25 лева в зависимост от гледаемостта, която предлага”, каза финансистът пред журналистите след заседанието.
Той посочи, че в следващите седмици сектор “А” ще бъде посетен от няколко комисии, които трябва да разрешат той да бъде пуснат в експлоатация.
Засега обаче трибуната ще бъде без козирка. За направата и поставянето й са необходими около 2 милиона лева.
Баждеков коментира с членовете на тръст “Синя България”, че трябва да се повиши посещаемостта на мачовете на тима и това да се отрази на приходите. “Срамно е да продаваме 500 билета на двубой.
Имаме по-големи планове, а резултатите са плачевни. Трябва да се има предвид, че 12-15 хиляди лева са разходите по всяка домакинска среща”, отбеляза финансистът. На въпрос няма ли клубът да предприеме действия срещу боса на Славия Венцеслав Стефанов, който постоянно говори за собствеността и спонсорите на сините, Баждеков подметна: “И ние можем да кажем “говори се, че Ислямска държава е спонсор на Славия”.
Камбуров само на гол от Никола Котков, е друг материал на “Тема Спорт”
Нападателят на Локомотив (Пловдив) Мартин Камбуров не спира да се изкачва във вечната ранглиста на голмайсторите в “А” група. 35-годишният футболист откри резултата на “Тича” при равенството 1:1. Това бе негово 7 попадение за сезона и общо 162-о в елита. Точният изстрел го изравни с голмайстор номер 1 в историята на моряците Стефан Богомилов. Двамата заемат седмата позиция в престижната класация. Следващата цел пред Камбуров е да изпревари легендарния футболист на Локомотив (София) и Левски Никола Котков. Котето има с един гол повече от Мартин – 163 в “А” група (142 за Локомотив (София), 3 за ЖСК Славия, 18 за Левски). Ако голмайсторът на Локомотив (Пловдив) реализира още четири пъти до края на кампанията, той ще излезе пред Пламен Гетов. Майсторът на преките свободни удари има 165 попадения и заема пета позиция във вечната ранглиста. Пред него са само Христо Бонев (185), Динко Дерменджиев (194), Наско Сираков (196) и недостижимият на върха Петър Жеков (253).