Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

ЦСКА разби Стоичков на „Армията”, пише на първа страница вестник “Тема спорт”.focus-sport.net
ЦСКА разби Литекс с 4:1 в дербито на 29-ия кръг в „А” група. Така армейците запазиха лидерската си позиция във временното класиране и се нуждаят само от точка в последния кръг, за да се поздравят с 32-а шампионска титла в история си. В герой за ЦСКА за пореден път през сезона се превърна бразилецът Жуниор Мораес, който вкара хеттрик.
Изпълняващият длъжността старши треньор в този мач Анатоли Нанков излезе с най-добрия състав, с който червените разполагат с оглед на последните проблеми в клуба. Централният защитник Апостол Попов отново бе преквалифициран като ляв бек, а румънецът Паун зае мястото на контузения Карачанаков по левия фланг на армейската атака. Въпреки че имаше всички предпоставки стадион “Българска армия” да бъде пълен до краен предел, само 8500 привърженици на ЦСКА подкрепиха от трибуните отбора. Хубавото време, ниските цени на билетите и завръщането на легендата Христо Стоичков на “Армията” явно не се оказаха достатъчен мотив на стадиона да се съберат 15 000 зрители.
Изненадващо звездата на Литекс Христо Янев не попадна в групата за мача. По всяка вероятност това се дължи на отказа на халфа да поднови договора си, който изтича в края на месец юни. Още от началото на двубоя си пролича, че Стоичков е заложил тактическа изненада за своя противник. Бързоногият Момчил Цветанов бе преместен по дясното крило, а целта бе с постоянните си набези да тормози по-бавния от него Апостол Попов.
В 10-ата минута дойде и първото голово положение в мача. Галчев подхвана контраатака, направи двойно подаване с Мораес, но ударът му с левия крак от границата на полето мина на сантиметри покрай гредата. Гостите от Ловеч отговориха с два слаби удара на Георги Миланов и Йеленкович.
В 25-ата минута ЦСКА поведе в резултата. Галчев центрира, Грънчов изпревари прекия си пазач и стреля, но Илко Пиргов с блестящ рефлекс изби. Топката обаче попадна на крака на оставения непокрит Мораес, който от 5 метра прати коженото кълбо в опразнената врата.
В 38-ата минута ЦСКА стигна до втори гол. Присо напредна мощно по десния фланг и центрира прострелно в наказателното поле. Страхил Попов не успя да избие добре топката, която попадна на крака на Мораес. Бразилецът финтира и с много прецизен изстрел прати коженото кълбо под плонжа на Пиргов. Вторият гол за ЦСКА явно изнерви Стоичков, който малко изненадващо извади нападателя Никасио. Бразилецът бе най-дейният играч в редиците на тима от Ловеч и смяната му бе доста неочаквана. В добавеното време на полувремето Литекс можеше да се върне в мача. Резервата Итуа изпълни пряк свободен удар, но тежкият му шут попадна право в ръцете на М’Боли, който изби в корнер.
Второто полувреме започна по най-добрия начин за лидера в класирането. Бандаловски напредна отдясно и подаде в наказателното поле към капитана Янчев. Той успя да намери Мораес, който финтира вратаря на Литекс Илко Пиргов и от малък ъгъл успя да прокара топката между краката на Страхил Попов. Така бразилецът записа първия си хеттрик с екипа на ЦСКА.
В 64-ата минута Галчев центрира от корнер към Пламен Крачунов, който бе оставен непокрит на границата на малкия пеналт. За централния защитник не бе проблем с глава да разстреля Илко Пиргов за 4:0. Оттук до края мача се доиграваше. Четири минути след това Литекс успя да вкара почетен гол. Светлъо Тодоров пусна в полето към Никола Колев, който успя да се пребори за топката с Ангел Грънчов. Младокът веднага върна към Тодоров, който обаче от 4-5 метра уцели левия страничен стълб на вратата на ЦСКА. Все пак топката попадна в краката на Момчил Цветанов, който необезпокоявано прати коженото кълбо в мрежата на М’Боли.
В 69-ата минута Галчев стреля силно от фаул на около 30 метра, но Пиргов успя със сетни усилия да избие влизащата в горния ляв ъгъл топка. Няколко минути след това Георги Миланов стреля опасно от 20-ина метра, но ударът му премина на сантиметри над напречната греда на вратата на ЦСКА. До края на мача армейците успешно контролираха темпото на игра и не позволиха на противника си да застраши сериозно вратаря М’Боли.
Така преди финалния мач в Разград в сряда ЦСКА е с едни гърди пред Лудогорец в битката за титлата. На армейците им е нужна победа или равенство, за да се окичат със златните медали.
В сряда от 17:45 часа в Разград стартира двубоят, който ще определи новия шампион на България. За ЦСКА бе много важно, че преди този сблъсък успя да запази от картон звездата си Мораес. В края на двубоя Румен Трифонов се завърна в игра след 20-дневно лечение на контузия.
На първа страница на вестник „7 дни спорт” четете:
ЦСКА смаза Литекс 4:1
ЦСКА разгроми Литекс с 4:1 и запази преднината си от 2 т. на върха в класирането на “А” група. Червените са само на точка от спечелването на шампионската титла, но ги чака гостуване на прекия конкурент Лудогорец. Герой за ЦСКА отново бе Жуниор Мораеш, който взриви Армията с хеттрик. Пламен Крачунов довърши ловчанлии с още един гол, а Момчил Цветанов отбеляза почетното попадение за гостите. Литекс игра безобразно в защита, а Мораеш реши мача с три гола след три точни удара още до 47-ата минута. Около 12 000 фенове на ЦСКА скандираха името на треньора на Литекс Христо Стоичков, който гледаше безпомощен резила на своите играчи.
Левски трети след 6:1 в Севлиево
Отборът на Левски разпиля с 6:1 Видима-Раковски в Севлиево и прати домакините в “Б” група. Хеттрик за сините записа Жуниор, а с успеха момчетата на Ясен Петров почти си осигуриха място в турнирите. За целта Левски се нуждае от победа над Светкавица в последния кръг. Задачата на сините бе улеснена от конкурентите Черноморец и Локомотив Пловдив, които завършиха наравно 1:1 у дома съответно с Локомотив София и Миньор Перник.
Лудогорец смачка Калиакра с 4:0
Лудогорец победи Калиакра с 4:0 и е само на крачка от историческата си първа титла в „А” група. През първите 45 минути разградчани водеха само с 1:0 след гол от дузпа на Дяков, въпреки че до 2 минута имахa две чисти голови положения. От своя страна Калиакра само през първото полувреме се опита да затрудни носителя на купата. В една от редките атаки на домакините Герасим Заков се измъкна сам срещу Голубович, опита да финтира вратаря, но падна в опит да спечели наказателен удар. От Каварна претендираха и за дузпа, и за червен картон, но съдията не даде нито едното, нито другото. Все пак дузпа имаше в 18-ата минута. Вратарят Добрев фаулира Димо Бакалов, Светослав Дяков застана зад топката и не сгреши. В началото на второто полувреме Заков и Коруджиев можеха да възстановят равенството, но вратарят Голубович с уникална намеса отрази удар от въздуха на втория. Всичко свърши в 60-ата минута, когато Иван Стоянов вкара фамозен гол директно от корнер. До края на мача играчите на Лудогорец бяха главни действащи лица на терена. В 65-ата Гъргоров се разписа с глава след центриране отляво, а точно 10 минути по-късно Марселиньо доказа страхотната си форма и вкара с удар от въздуха след центриране на Иван Стоянов. Футболистите на Ивайло Петев показаха класа въпреки умората от финала за купата с Локомотив Пд.
Монтана взе точка на Славия
Монтана измъкна точка при гостуването на Славия от 29-ия кръг на “А” група, след като двата отбора завършиха 1:1. Владислав Романов вкара преди почивката, а в продължението на мача Мирослав Антонов бе точен за гостите. Още в 15-ата минута Мичев се опита да прехвърли Кунчев от границата на наказателното поле на Славия, но топката мина на сантиметри от вратата. Малко преди почивката Златинов намери Романов, който с диагонален удар прати топката във вратата на Аршинков за 1:0. Монтана стигна до изравнителното попадение в срещата във втората минута от даденото от съдията продължение, когато Борисов центрира отляво в наказателното поле на Славия, а там Мирослав Антонов пое на гърди, нагласи си топката и със силен шут през трима защитници вкара за 1:1. Президентът на Славия Венци Стефанов изгледа срещата в компанията на Георги Петков и Захари Сираков.
Локомотив Сф спря Черноморец за тройката
Черноморец се прости с надеждите си да играе в Европа, след като врътна 1:1 с Локомотив Сф в Бургас. Само теоретични остават шансовете на Черноморец да приключат на третото място, на което бяха изпреварени от Левски. В грешник за отбора на Херо се превърна французинът Яник Боли, който направи три фрапиращи пропуска през първото полувреме и лиши своя тим от предимство в резултата. В 9-ата минута след центриране на Шаешу чернокожият таран засече топката с глава, но Валентин Галев изби под напречната греда. В 26-ата и 38-ата минута Боли отново се пробва да реализира, но стражът на гостите спаси ударите. Секунди по-късно защитата на Черноморец изпусна Антонио Павлов и той промуши топката покрай излезлия насреща Стоян Колев за 1:0. Треньорът на бургазлии Димитър Димитров-Херо, който изгледа мача от трибуните заради наказание, буквално се разбесня на почивката и изглежда стовареният гняв върху футболистите изигра своята роля. Секунди след подновяване на играта, след разбъркване в наказателното поле на гостите и няколко удара към Валентин Галев, Атиф Шаешу опъна мрежата за 1:1. След гола Черноморец тръгна вабанк напред да обръща мача, но от половин дузината опитали късмета си пред Галев нито един не сполучи.
Черно море потопи Светкавица – 3:1
Светкавица загуби от Черно море с 1:3 в последния си домакински мач в „А” група. Опитният отбор на варненци използва груби грешки в защитата на Мълниите
и се разправи с тях без много пот. Въпреки наводнения терен от непрекъснатия дъжд двубоят започна двуостро, с много скоростни атаки и пред двете врати. В 24-ата минута гостите стигнаха до гол, Симеон Симеонов изстреля параболичен удар от около 30-ина метра, топката срещна напречната греда, след това се удари в гърба на вратаря Иван Георгиев и се озова в мрежата за 0:1. Последва силен натиск на домакините. Мълниите все пак стигнаха до гол, след ъглов удар Ели Маркес засече топката с глава и тя се озова в мрежата на Пламен Колев за 1:1. След почивката с два гола на бързоногия Илиян Капитанов в 59-ата и 60-ата минута Черно море сложи точка на спора.
Миньор взе точка на Лаута
Миньор Перник препъна Локомотив Пловдив за класиране в евротурнирите, след като измъкна 1:1 на Лаута. За домакините това е първо равенство в Пловдив през сезона, като шансовете на черно-белите за класиране поне на 4-о място останаха
почти нулеви. Миньор излезе напред след куриозен гол на Фарес Брахими, а нападателят на гостите Крум Бибишков си заби неспасяем автогол, което фиксира крайния резултат. Играчите на Емил Велев не започнаха много уверено двубоя в началните минути, но постепенно взеха инициативата, пропиляха около една дузина положения, а и на 3 пъти напречната греда се оказа последна преграда пред мрежата на Николай Банков. Изненадващо на фона на събитията на терена гостите излязоха напред в 39-ата минута. Изключително дейният Милен Василев отправи дълъг извеждащ пас към Фарес Брахими, а Михаил Венков и Иван Караджов не се разбраха и се сблъскаха на границата на пеналта, а Брахими остана сам срещу празната врата, коленичи и я вкара в мрежата с глава. През втората част хората на Емил Велев тотално доминираха на терена, но с пропуски се отличиха Даксон, Златински и Здравко Лазаров. Така се стигна до 80-ата минута, когато след центриране от корнер Крум Бибишков си вкара неспасяем автогол с глава и изравни резултата за крайното 1:1.
Ботев Bp удари Берое като гост
Ботев Bp победи с 2:1 Берое насред Стара Загора на тежък и подгизнал терен. Илия Илиев от дузпа и Николай Владинов вкараха за гостите, а Емил Ангелов, също от наказателен удар, вкара за старозагорци. В 13-ата минута Берое можеше да открие, но след удар от фаул на Тодор Христов топката се удари в лявата странична греда. След
половин час игра удар на Емил Ангелов излезе в аут. След почивката гостите се активизираха и в 52-ата минута реферът Николай Йорданов отсъди дузпа в тяхна полза заради нарушение срещу Христов. Зад бялата точка застана резервата Илия Илиев, който реализира за 0:1. След гола Берое удари нова греда чрез Писаров. В 67-ата минута все пак заралии изравниха. Точен беше Емил Ангелов и се нагърби с изпълнението на наказателния удар от дузпа. Четири минути преди края обаче Николай Владинов бе оставен непокрит и с глава реализира победното попадение за тима от Враца.
На първа страница на вестник „Меридиан мач” четете:
Ицо бутна ЦСКА към титлата
ЦСКА прегази водения от легендата си Христо Стоичков Литекс с 4:1 и вече е само на точка от титлата в “А” група. В герой за „армейците” отново се превърна бразилецът Жуниор Мораеш, който вкара първи хеттрик у нас. Другото попадение за ЦСКА бе дело на Крачунов, а Цветанов вкара за ловчанлии. Отборът на Стоичков бе трагичен. “Искам ЦСКА да е шампион”, призна той след мача. На “червените” им предстои своеобразен финал в Разград с Лудогорец, който отнесе Калиакра с 4:0. ЦСКА е с аванс от 2 т. и при равен ще е шампион за 32-ри път. Левски си осигури участие в Лига Европа след разгром с 6:1 срещу Видима и грешни стъпки на Черноморец и Локо (Пд).
Пирин (ГД) влезе в,.А” група
Пирин (Гоце Делчев) написа история, след като за първи път влезе в “А” група. Тимът от родния град на президента на републиката Росен Плевнелиев би като гост с 1:0 Академик (Сф) и се откъсна на три точки от конкурента Спортист, паднал със същия резултат от Сливнишки герой в Своге. В последния рунд Пирин ще запише служебно 3:0 над Чавдар (БС).
С тази публика ще бием и Барселона
Изпълнителният директор на ЦСКА Венци Живков бе на върха на щастието след победата с 4:1 срещу Литекс.„Показахме хъс и настроение, надявам се така да бъде и в Разград в сряда. Нека по-добрият победи и стане шампион, като се надявам това да сме ние”, заяви Живков. „Благодаря на феновете, каня ги да дойдат да ни подкрепят и в Разград. С такава публика можем да победим и Барселона”, допълни шефът.
Президентът на ЦСКА Димитър Пенев смята, че „червените” трябва да съжаляват за изгубените точки в миналите кръгове, защото още в събота са могли да триумфират с титлата след победата над Литекс с 4:1.
„Почти всички от нашите момчета се раздадоха на терена. Сега трябва да съжаляваме за изпуснатите точки в миналите кръгове, защото можеше още сега да станем шампиони. Отиваме с настроение в Разград, да изиграем този финал на първенство и да станем първи”, каза Пенев.
Янчев; Дано играем така и в сряда
Капитанът на ЦСКА Тодор Янчев, който вчера навърши 36 години, коментира победата над Литекс. „На същото разстояние от трофея сме, на което бяхме и преди седмица. Просто срещу Литекс играхме добре, показахме нашата игра”, сподели халфът на „червените”. „Срещу Миньор направихме грешна стъпка и не бива да играем по този начин. Мач с мач не си прилича, честито на Лудогорец за Купата на България, но не искам да влизам в полемики кой ще влезе по-мотивиран в двубоя. Мачът е в сряда, дай Боже, да сме ние победители. Не искам да се заканвам предварително, просто ние си гледаме нашия отбор. Абсолютно нищо не ни притеснява преди последния двубой. Ако всичко се решава на терена и нашата публика е зад нас, мисля, че няма да имаме проблеми. Надявам се да покажем тази игра от днес и да зарадваме нашите привърженици – това е най-важното. Нека оставим всичко друго настрана”, завърши Янчев.
Всеки ден треперили за Мораеш, каза Нанков
Помощник-треньорът на ЦСКА Анатоли Нанков бе много щастлив след убедителната победа с 4:1 срещу Литекс. Той води тима от пейката заради наказанието на Стойчо Младенов. „Важна победа, отличен мач за нашия отбор”, заяви Нанков. „Играхме разкрепостено, мотивирано, всички момчета се раздадоха. Зарадвахме тази публика, която е нашият най-силен играч тази пролет. Без феновете едва ли щяхме да се справяме толкова добре. Имаме сили да станем шампиони”, каза Нанков. „Вярваме, че имаме сили и възможности. Срещу Лудогорец ще има голямо напрежение и в двата лагера, това ще е финалът за титлата, ще се опитаме да се представим по най-добрия начин. Страшно много искаме тази титла. Мораеш е уникален футболист. Всеки ден треперим за неговото състояние”, допълни асистентът на Младенов.
Стойчо Стоилов: Ицо сам ще прецени дали да остане
Главният мениджър на Литекс Стойчо Стоилов призна, че е имал малки надежди ловчанлии да се класират за Европа догодина. Днес „оранжевите” загубиха с 1:4 гостуването си срещу ЦСКА и почти сигурно се простиха с бронзовите медали.
„Първото полувреме ние контролирахме мача, но допуснахме две много груби индивидуални грешки, а след втория гол мачът за нас свърши”, заяви Стоилов. „Защитата не беше на нужното ниво за един такъв дерби мач. В другите дербита стояхме доста по-добре, но след 2:0 днес и пред тази публика, не съществува тим, който да се върне”, каза Стоилов.„Няма да правим трагедия от това, че Литекс най-вероятно няма да играе в Европа. На мен това ми беше ясно след последните ни четири мача и съдийството в тях. Няма да участваме, не съм таял надежди. Имаме теоретичен шанс все още, макар и малък , добави той.„Мисля, че Христо Стоичков ще си прецени дали да остане в Литекс, или не. Договорът му е безсрочен, а той е най-голямото име в българския футбол.При нас няма българи и чужденци, ще вземем добри футболисти. Има набелязани вече имена, целогодишно се работи при нас по селекцията”, завърши главният мениджър на Литекс.