Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Спираме Кристияно с…Кристиян от “Б” група

България ще спира мегазвездата Кристияно Роналдо в днешната контрола срещу Португалия с… Кристиян Малинов от „Б” група, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Именно включването на 22-годишния халф на Литекс е голямата изненада, която Ивайло Петев готви за престижния спаринг, който започва днес в 22,45 часа. Дребничкият футболист от Петрич ще играе рамо до рамо с капитана Светослав Дяков. Не е изключено още един футболист от втората ни дивизия да стартира срещу суперзвездите на Фернандо Сантош. Става дума за капитана на Литекс Антон Недялков. Иначе останалите трима защитници изглеждат сигурни. Отдясно ще е Живко Миланов, пазил преди 10 години друг великан – Роналдиньо. В средата ще си партнират Александър Александров от Левски и Николай Бодуров, който се представя на ниво в новия си тим Мидтиланд. На вратата ще се завърне Владислав Стоянов. Все пак стражът на Лудогорец има сметки за разчистване с Роналдо, който му вкара от измислена дузпа през 2014 г. в София. Стоянов обаче може да се похвали, че е отразявал удар от бялата точка на CR7. В атака нашите също са приготвили капани на Португалия. Ясно е, че дебютантът Марселиньо ще започне от първата минута. Той и Ивелин Попов обаче обичат да играят на една позиция -като плеймейкъри, и заради това ще си сменят местата. Титуляр ще е и Михаил Александров. Очаква се атаката да бъде водена от Димитър Рангелов. Голямата неяснота в Лисабон е свързана именно с Роналдо. Изобщо не е ясно дали головата машина на Реал Мадрид ще е титуляр срещу нашите. Все пак се предполага, че той ще започне и ще напусне на полувремето. Като цяло селекционерът на „мореплавателите” Фернандо Сантош смята за заложи на доста експериментален състав, тъй като във вторник е далеч по-престижната контрола – срещу Белгия, отново в Лейрия. Днешният мач между Португалия и България ще започне с минута мълчание в памет на жервите на атентатите в Брюксел.

Фернандо Сантош разкри смисъла на тази контрола 

„Резултатите винаги имат значение, макар и в контрола. Аз се надявам да победим България”, заяви селекционерът на Португалия Фернандо Сантош. „Целта ни е да спечелим мача, а не само да гледаме. На Евро 2016 срещаме Австрия, Исландия и Унгария, а българите се доближават по стил до тези съперници. Точно заради това пожелахме да играем контрола с тях. Вярвам, че ще се получи един добър тест. Гледайки срещите на България, виждам че те играят на контраатака и треньорът им залага на схема 4-4-2. Искам да видя как ще реагираме срещу тях”, завърши Сантош.

Петев: От този мач можем само да спечелим

„Ако искаме да постигнем нещо, трябва да подходим без страх. Ще преследваме целите си с всички сили. Аз искам само едно от моите играчи – да бъдат уверени, спокойни и във всеки един момент да знаят какво правят на терена. Това е мач, от който можем единствено да спечелим”, коментира селекционерът Ивайло Петев преди гостуването на Португалия. „Мисля, че младите момчета, които повиках, от ден на ден трупат самочувствие и постепенно се интегрират в отбора. Разбира се, че е нормално да се притесняват, но с времето и това ще мине. Надявам се, че Марселиньо ще се впише добре в състава. Отскоро е с нас, тепърва му предстои да прекара повече време с новите си съотборници, но си мисля, че няма да има проблем с адаптацията в отбора. До голяма степен съм нас наясно с футболистите, които ще започнат като титуляри. Нормално е те да са с различно функционално състояние, тъй като едни играят повече, други – по-малко, а и както знаете, във всеки клуб се тренира по определен начин. В малкото време, което имахме, се постарахме да изравним нивото им на подготовка”, завърши Кмета. Той отказа да коментира и отговаря думите от страна на Венцеслав Стефанов, че реди състава на България по дискотеките в компанията на Ивелин Попов.

 

Националите тръгнаха със сръдни за Португалия

Титулярят в националния отбор Николай Бодуров не спира да се цупи преди днешния мач на тима ни с Португалия, пише “7 дни спорт“. Бранителят, който беше върнат в състава от Ивайло Петев, страни от тарторите в отбора от началото на лагера по незнайни причини. Всичко това води до напрежение, без да има някакъв повод Бодура да се сърди. За капак при вчерашното заминаване за Португалия защитникът се сопна на въпрос помага ли на младите. “Как да им помагам – да им давам да вечерят ли, или да им разказвам вечер приказки?!”, тросна се Бодура.

Уиски за 80 000 лева изпито в Черноморец

В Черноморец биха световния рекорд по пиене на уиски. Това показа вчера отчетът на специална комисия, която разследва харчовете в клуба, довели до практически фалит. Според един от документите бургаският тим е пръснал 80 000 лева за уиски през 2010 г. Сумата изумява, защото с толкова пари могат да се купят 1750 бутилки 12-годишен Chivas Regal по цени на дребно. Или 4000 бройки от обикновен “Джони Уокър”. Това прави по над 100 бутилки на домакинство при нормален сезон.

10 мажоретки пък са се подписвали на заплати между 1200 и 1600 лева в хубавите времена, когато общината и “Петрол” държаха по 50% от клуба.

Домакините хвърлят 18-годишно дете чудо в боя

В отсъствието на Жоао Моутиньо и Тиаго младата звезда на Бенфика Ренато Санчес ще бъде титуляр в контролата с България довечера. От няколко дни пресата на Иберийския полуостров гърми със заглавия за халфа на Орлите от Лисабон.

Именно мачът с България ще е един от тестовете за 18-годишното дете чудо, преди националният селекционер на Португалия

Фернандо Сантош да реши дали да разчита на него на Евро 2016. Санчес прави фурор с екипа на Бенфика и вече привлече вниманието на някои от грандовете на Стария континент, като най-сериозен интерес проявява Манчестър Юнайтед. Другият, който със сигурност ще пропусне срещата, е Фабио Коентрао, а Адриен Силва, Жоао Марио и Андре Гомеш са под въпрос.

 

Светът скърби за Йохан Кройф

Емблемата на Холандия, вдъхновителят на славния Аякс и Мозъкът на първия Дрийм тим на Барселона Йохан Кройф почина на 68 години вчера след петмесечна неравна битка с рака на белите дробове, пише на първа страница вестник “Тема спорт“. Заклетият пушач претърпя два байпаса като треньор на Барселона и отказа цигарите през 1991-ва, но болестта не го пожали четвърт век по-късно. Кройф почина в дома си в Барселона, заобиколен от семейството и приятелите си. „Завинаги оставаш с мен”, написа Христо Стоичков, на когото Кройф отвори вратите за големия футбол в Барса. „Един гений, една легенда, която промени манталитета на Барселона”, добави Пеп Гуардиола.

Контролата Холандия – Франция тази вечер ше бъде спряна в 14-ата минута за минута мълчание в памет на Кройф.

Тонев „се обърка” за договора на Стоев

Единият от собствениците на Левски и председател на УС Иво Тонев излъга за договора на Стойчо Стоев. Той заяви, че контрактът на треньора изтича на 30 юни тази година и в оставащите мачове ще бъде преценено дали да му се предложи нов. Това обаче не отговаря на истината, поне според изнесената информация в сайта на Левски. При назначението на Стоев бе оповестено, че е парафирал за 2,5 сезона, което означава, че контрактът не изтича това лято, а другото. Думите на Тонев можеха да минат като грешка на езика, ако той не бе натъртил на два пъти, че споразумението е до края на настоящата кампания.

Заради атентатите в Белгия смениха съдията за мача с Португалия

УЕФА смени съдията на приятелския мач Португалия – България. Първоначално срещата в Лейрия бе поверена на белгийския рефер Серж Гюмени. Заради атентатите в Брюксел обаче от европейската централа са решили да дадат двубоя на испанския арбитър Карлос Клос Гомес. “Страхът и притеснението – това са нещата, които трябва да преодолеем задължително, ако искаме да постигнем нещо срещу Португалия”, каза селекционерът на трикольорите Ивайло Петев. Стана ясно, че фланелката с № 3 няма да бъде вадена от употреба и в днешния мач ще се носи от Александър Александров (Левски).