Челси е новият крал на Европа (снимки)

Отборът на Челси победи тима на Байерн Мюнхен с 5:4 след изпълнение на дузпи (1:1 в редовното време) във финала на Шампионската лига, който се играе на “Алианц Арена”.SPORTNI.BG

Двубоят започна равностойно, като баварците имаха предимство при владеенето на топката и организираха постепенни атаки към съперниковата врата.

Момчетата на Роберто Ди Матео от своя страна заложиха на типичния си стил на игра с бързи и опасни контраатаки.

Първият удар към една от двете врати дойде в петата минута, когато хубава атака на домкаините завърши с истрел на Бастиан Швайнщайгер от дъгата пред наказателното поле.

Защитникът на гостите Гари Кейхил обаче се хвърли на пътя на топката, тя рикошира в него и излезе в ъглов удар.

В 13-ата минута Франк Рибери центрира в наказателното поле на Челси, където Марио Гомес успя да се измъкне от Давид Луиш и стреля с глава, но неточно и прати коженото кълбо в аут.

В 21-ата минута страхотна голова възможност се откри пред Ариен Робен, който се измъкна от бранителите в синьо около себе си и стреля, но стражът Петер Чех показа високата си класа и успя да опази мрежата си.

В 34-ата минута Челси получи възможност да обстрелва вратата на съперника от фаул в близост до наказателното поле, но ударът на Хуан Мата прелетя над напречната греда.

Две минути по-късно прострелно центриране на Контенто в наказателното поле на “сините” бе засечено от Томаш Мюлер, който веднага стреля, но нямаше късмет и ударът му мина встрани от целта.

В 37-ата минута хубава скоростна атака на Челси завърши с подаване на Мата в наказателното поле за Саломон Калу, чийто опасен удар обаче бе спасен от Мануел Нойер, който улови топката.

Четири минути преди края на първото полувреме Марио Гомес стреля от точката за изпълнение на дузпа, но ударът му бе по-скоро комичен, след като необезпокояван прати топката високо над вратата.

В крайна сметка двата тима се оттеглиха на почивката без да си отбележат гол, а след подновяването на играта тактиката на двата отбора оставаше непроменена.

В 54-ата минута баварците успяха да стигнат до гол във вратата чрез Франк Рибери, но попадението бе отменено заради засада на френския национал.

В 72-ата минута Ариен Робен отправи хубав изстрел към вратата на Петер Чех от границите на наказателното поле, но и този удар не води до промяна в резултата.

Постепенно лондончаните се активизираха и се доближиха до вратата на Байерн Мюнхен, но не успяваха да преодолеят Мануел Нойер.

В 83-ата минута натискът на Байерн Мюнхен най-накрая доведе до попадение. То бе дело на Томас Мюлер, който засече с глава центриране на Швайнщайгер в наказателното поле и прати топката в мрежата зад Петер Чех – 1:0.

Радостта на домакините трая пет минути, защото в 88-ата минута Хуан Мата центрира от ъглов удар, Дидие Дрогба засече топката с глава и възстанови равенството на “Алианц Арена” – 1:1.

При този резултат приключиха редовните 90 минути на мача и това означаваше, че отборите ще имат още половин час на разположение, за да определят победителя или да разчитат на драмата на дузпите.

В 93-ата минута Дидие Дрогба фаулира Франк Рибери в наказателното поле на Челси и реферът Педро Проенка справедливо посочи бялата точка.

С изпълнението на дузпата се зае Ариен Робен, но вратарят Петер Чех се оказа непреодолимо препятствие пред холандеца в 95-ата минута, след като улови топката запази равенството.

В 108-ата минута играчите на Юп Хайнкес направиха нов изключителен пропуск пред вратата на Челси, след като Ивица Олич подаде топката към останалия сам срещу вратаря Даниел Ван Буйтен, но той не успя да засече топката и да се разпише.

И по време на двете продължения от по 15 минути, двата тима не успяха да стигнат до скъпоценния гол, който да им донесе трофея и се стигна до изпълнение на дузпи.

При дузпите:

Първи зад топката застана капитана на баварците Филип Лам, който безпощадно се разписа за 1:0. Последва пропуск на Мата и гол на Марио Гомес за 2:0.

Давид Луиш трябваше да бие втората дузпа за Челси и с мощен удар прати топката в мрежата зад Нойер за 2:1.

Самият вратар на Байерн се нагърби с изпълнението на следващият наказателен удар, той излъга опитният страж на “сините” и се разписа за 3:1.

Бе ред на капитана на лондончани Франк Лампард да стреля от бялата точка и той не пропусна – 3:2.

Четвъртата дузпа за Байерн бе изпълнена от Ивица Олич, чийто удар обаче бе спасен от Петер Чех и резултатът се запази 3:2.

Последва изпълнение на Ашли Коул, който хладнокръвно прати топката зад голлинията, изравнявайки резултата при дузпите до 3:3.

Бащиан Швайнщайгер разтърси гредата зад Чех и даде шанс на съперника да вземе трофея с последната дузпа, която се зае да изпълни звездата на “сините” Дидие Дрогба, който даде европейската корона на Челси – 3:4.

Така с общ резултат 5:4 “сините” осъществиха най-голямата си мечта и вдигнаха трофея, а разочарованието за баварците, които се провалиха на собствения си стадион бе огромно.