Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Украинец от Бундеслигата ще води атаката на Петев, е водещият материал на “Меридиан мач”
Следващият чужденец, който селекционерът Ивайло Петев иска да включи в националния отбор, никога не е стъпвал по терените на „А” група. От БФС усилено работят по уреждането на разрешение от ФИФА за използването на нападателя на Щутгарт Борис Ташчи. Гигантът, който през този сезон има 5 мача за тима от Бундеслигата, е с български корени и има наш паспорт, макар че е роден и израснал в Украйна. Таранът е записал участия за всички юношески формации на бившата съветска република, но не е играл за мъжете. Той вече е дал съгласието си да се състезава за „лъвовете” и от БФС ще го изпратят в писмен вид в световната футболна централа заедно с останалите документи в подготвяния пакет. Лично президентът на нашата централа Борислав Михайлов преговаря с колегата си от украинската футболна федерация Андрий Павелко да разреши Ташчи да играе за нашия тим, след като не може да се пребори с конкуренцията на Ярмоленко, Селезньов, Зозуля и Коноплянка. Индикациите са, че украинците няма да правят спънки в тази посока. Тяхното „да” се налага, тъй като Борис е получил български паспорт, след като вече е записал участие за национален състав на „синьо-жълтите”. В БФС са оптимисти, че ще успеят да уредят документите на нападателя и той ще може да дебютира на турнира „Кирин Къп” в Япония, на който ще участваме в началото на юни.
Мъри спасил трансфера на Лукин в Левски, разкрива още изданието
Станимир Стоилов продължава да помага дейно на Левски дори и от далечен Казахстан. „Меридиан Мач” научи, че именно най-успешният “син” треньор в историята е спасил един от топ трансферите през зимата – този на Сърджан Лукин. Мъри и румънецът се познават отлично от съвместния им период в Ботев (Пловдив). Още в началото на зимата Левски бе постигнал уговорка с Лукин. От „Герена” разкриха, че тогава футболният агент Николай Жейнов за малко не провалил сделката, след като облъчил румънеца с откровената неистина, че заплатата му на „Герена” може да бъде 25 000 евро. Офертата на „сините” към защитника била доста по-ниска и това накарало Лукин да се дръпне от сделката. Намесата на Станимир Стоилов обаче спасила нещата. Мъри разбрал за проблемите и звъннал на румънеца, при това без да го моли никой от Левски. Той и е навил Лукин в крайна сметка да подпише със „сините”. От клуба все пак са му вдигнали с още 1000 евро месечното възнаграждение. От началото на полусезона Лукин е несменяем титуляр в състава на Левски, като заедно с Александър Александров остави трайно на пейката австриеца Максимилиан Карнер.
Гонзо замести Стоев в адаптирането на чужденците, е друго заглавие от страниците на вестника
Спортният директор на Левски Георги Иванов се зае с една от основните дейности на треньора Стойчо Стоев, която обаче той отказва твърдо да върши. Както единствени съобщихме, наставникът на „сините” твърдо отказва да разговаря с чужденците, които пристигат на „Герена”. Това рефлектира пагубно върху адаптацията на самите футболисти и е една от основните причини за честите провали на легионери. Гонзо явно добре осъзнава това и онзи ден селектира тим от чужденци, заедно с които игра в един отбор на тренировка. През цялото време Гонзо не спря да говори най-вече с Франсис Нар и Бабатунде Адениджи. Двамата пък му се отблагодариха с куп голове. Отделно от това Георги Иванов лепна нов прякор на нигерийския нападател. На „Герена” той вече е известен като Убиеца на Топузаков, след като именно след негов мощен шут топката нокаутира помощник-треньора на Левски.

Спортист №1 изгоря с допинг, пише на първата си страница “7 дни спорт”
Спортист №1 на България за 2015 г. Габриела Петрова е дала положителна допинг проба. На извънсъстезателен тест в началото на февруари е установено наличието на забраненото вещество мелдоний, станало известно като допинга на Мария Шарапова.
Лекоатлетката е отказала отварянето на Б пробата и иска пълно оневиняване от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ). Тя твърди, че е приемала веществото до октомври миналата година, когато то все още не бе в забранения списък. Въпреки положителната проба Петрова няма временно спиране на правата.
Алекс Барт вариант за националния, е друг материал на вестника
Чужденецът с най-много титли в “А” група Александър Барт е поредното име, което може да облече екипа на националния отбор, научи ексклузивно “7 дни спорт”. Френският централен защитник попада в плановете на селекционера Ивайло Петев, с когото работиха 2 сезона в шампиона Лудогорец. Барт има 6 титли с България (2 с Литекс и 4 с разградчани) и е рекордьор от всички чужденци. През лятото той премина със свободен трансфер в швейцарския Грасхопър и се представя на високо ниво там.
Барт има повече от 5 години у нас и натурализирането му за националния отбор няма да представлява никакъв проблем. На този етап французинът обаче няма български паспорт, след като има някои административни пречки.
Вчера Ивайло Петев негласно призна това, след като обяви, че има вариант да бъде натурализиран още един чужденец след Марселиньо. „Напълно възможно е. Това всяка една държава го прави, защо не и ние. Определено той (Марселиньо) направи добър мач. За мен е по-важно отборно как ще стоим. Има други, които следим, но повече подробности няма да кажа. Има няколко неща, които трябва да се решат, и може да имаме още един такъв футболист. Много добре ги познавам играчите на Лудогорец, така че…”, каза Петев пред БНТ 1.
Юношите посветиха хикса с немците на талант от ЦСКА, разкрива още “7 дни спорт”
Селекционерът на юношите ни до 17 години Викторио Павлов изрази голямо задоволство от представянето на своите играчи, които след 0:0 Холандия завършиха наравно и с Германия (1:1). Той посвети хикса на Валентин Антов от ЦСКА. Роденият през 2000 година талант е контузен и отпадна от елитните квалификации.
“Отборът заслужава всичките суперлативи. Аз съм най-щастливият човек, че работя с тези момчета и се радвам, че те правят чудеса. Също така искам да посветя този резултат на Вальо Антов, който получи контузия и не можа да бъде с нас в Германия. Момчето също заслужава похвали, защото и той даде много на този отбор”, коментира Павлов.
“Независимо какво ще стане в последния мач със Словакия, тези момчетата показаха, че са прекрасен колектив и отбор. Трябва да им се отдаде заслуженото, защото минават през какви ли не перипетии и полагат огромни усилия. Ние като ръководство и шефовете правим всичко възможно този отбор да е добре и виждате, че момчетата се отблагодаряват по същия начин. Те заслужават да са на върха”, завърши селекционерът.

Красимир Балъков: Поставихме добра основа, пише на първата си страница “Тема Спорт”
Красимир Балъков бе част от делегацията на националния ни отбор за двубоя в Португалия. Славният футболист на държавния ни тим и Спортинг (Лисабон) бе изключително щастлив от успеха и представянето на момчетата на Петев. “Уестих климата в националния отбор още преди мача и видях, че момчетата са абсолютно готови да дадат всичко от себе си и го показаха на терена. Срещу такъв противник трябва да имаш и малко късмет, който бе с нас. Момчетата сложиха една добра основа, върху която могат да стъпят за самочувствие за по-нататъшните си изяви в националния отбор. Направиха ми много хубав и приятен подарък за предстоящия рожден ден (б.а. – на 29 март Балъков става на 50 години). В такива мачове се вижда, че с ред, дисциплина и добра атмосфера в отбора нещата се получават. Ивайло Петев изготви добър тактически вариант, който се изпълни перфектно от първата до последната минута. Тази победа връща малко надеждите”, каза Бала пред “Тема Спорт”. “Марселинъо е силен футболист, говори български език и трябва да го приемем като наш. Един елемент в нашия отбор, който с качествата си може да помага много на другите креативни играчи като Попов, Чочев, Мишо Александров. Владо Стоянов направи невероятен мач. Имаше страхотен ден. С неговите качества и спокойствие даваше увереност на всички играчи пред себе си. Това е изключително важно за един отбор, който се гради. В Черноморец съм работил и с него и с треньора му Любо Шейтанов. Израснал е много с времето. Между другото веднага след като Стоянов спаси дузпата на Роналдо, ми се обади легендата на Спортинг (Лисабон) Карлос Шавиер (12 сезона за лъвовете) и ми каза: дай да го пратим в Спортинг”, добави героят от САЩ ’94.
Спортинг (Лисабон) праща скаут за Натанаел срещу Ботев, разкрива още изданието
Португалският гранд Спортинг (Лисабон) ще изпрати свой скаут на мача на Лудогорец с Ботев (Пловдив). Двубоят е в неделя, 3 април, от 20:15 часа в Разград и ще бъде предаван пряко по Диема Спорт. “Тема Спорт” първи информира, че “лъвовете” проявяват сериозен интерес към левия бек на шампионите Натанел. След това португалският в. “А Бола” също потвърди новината. 25-годишният бранител се превърна в основен играч на разградчани след пристигането си от Атлетико Паранаензе. Той взе участие в 18 мача на шампионите. Натанаел все още няма гол в “А” група, но има на сметката си две асистенции. За да се стигне през лятото до негов трансфер в Спортинг, португалците ще трябва да извадят сериозна сума. А освен това преди това трябва да се раздели с някого измежду Джеферсон и Марвин Зеегелаар. Натанел вече бе похвален пред португалските медии от съотборника си в Лудогорец Марселиньо. Плеймейкърът стори това, след като отбеляза дебютното си попадение за националния отбор на България срещу Португалия (1:0). “Натанаел е страхотен ляв бек. Би играл с успех в голям отбор”, каза полузащитникът.
Иванов се застъпил за Стойчо пред УС, бил готов с оставка, е друг материал на “Тема Спорт”
Спортният директор на Левски Георги Иванов е заявил пред Управителния съвет на клуба, че ще хвърли оставка, ако Стойчо Стоев не бъде оставен да довърши първенството. Гонзо се е застъпил за наставника и е настоявал пред шефовете, че е въпрос на време играчите да разгърнат потенциала си. Той е твърдял, че зимната селекция на “сините”, която с изключение на защитниците Сърджан Лукин и Александър Александров, е от млади и перспективни играчи, които тепърва ще се утвърждават и развиват, а след време ще вкарат и приходи в клубната каса. На заседанието на ръководния орган над три часа Георги Иванов е бил принуден да дава обяснения на по-висшестоящите за липсата на резултати и добра игра. Дори Иво Тонев посочи, че е имало сериозни препирни. “Беше доста напрегнато и неприятно. Той като спортен директор носи своята вина, но бъдещето му не е поставяно под въпрос”, заяви след срещата Тонев пред медиите