Световен хаос с допинга на Шарапова и Габриела Петрова

3639

На път е да се разрази световен хаос с използването на мелдоний след случаите на Мария Шарапова и Габриела Петрова. Всъщност, уличените в употреба на мелдоний са над 150, каза българската атлетка по време на днешната си пресконференция.БЛИЦ.СПОРТ

Според Габриела Петрова, треньора й Атанас Атанасов и мениджърката й Веница Атанасова истината е следната – тя е използвала препарата през 2015 година и го е спряла още през септември, но тогава той все още е бил ПОЗВОЛЕН. Мелдоният влиза в забранителния списък от 1 януари. Любопитното е, че Шарапова, Габриела Петрова и всички уличени с това вещество все още не са наказани, включително и руската звезда. Причината е, че се оказва, че мелдоният остава прекалено дълго в организма и дори и да е спрян през септември, както е направила Габриела Петрова, той е останал в организма, което се отразява и на дадените проби от началото на годината. Различното при Шарапова е, че тя излезе и си призна, че въпреки влизането му в забранителния списък, тя е проявила небрежност и е продължила да го взима.

“Очевидно нещата не са толкова прозрачни. Ако всичко е както беше до момента с положителна проба, веднага трябваше да й бъдат спрени правата. Ние в момента сме в процес на доказване, че сме използвали препарата през 2015 година и още тогава сме го спрели. ИААФ е органът, който трябва да реагира и ако счита, че нашите обяснения не са редовни или не са логични и нямат основание, нейните права отдавна щяха да бъдат спрени”, коментира мениджърката на Габриела Петрова – Веница Атанасова.