Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Война в Берое заради 5000 лв.“, четем от първата страница на „Меридиан мач“
Берое загря за мачовете с Левски и ЦСКА с война. Първо феновете поискаха оставката на боса Илко Русев и хората от Съвета на директорите. После ултраси на Берое опитаха да саботират тренировка на отбора. Група от 30-ина крайни фенове се явиха пред стадиона в Стара Загора и застанаха пред входа, блокирайки подстъпите към него. Те все пак пуснаха играчите да влязат на стадиона, но след това нападнаха вербално Илко Русев. Твърди се, че проблемът е възникнал заради 5000 лева, които шефът е обещал на феновете, но не им ги е дал.
Напляскахме и Македония“, пише в друг от акцентите на изданието.
България победи Македония с 2:0 насред Скопие, записвайки втори чудесен успех в рамките на последните 5 дни. Головете за нашите вкараха таранът ни Димитър Рангелов, който завърши отлично разиграна бърза контра на отбора в средата на втората част, и резервата Александър Тонев в самия край на мача.
Селекционерът Ивайло Петев направи три промени в сравнение с мача с Португалия, като Божидар Митрев, Георги Терзиев и Васил Божиков се появиха на местата на Владислав Стоянов, Александър Александров и Живко Миланов.
Македония започна много по-бойко мача, като още в деветата минута можеше да открие резултата. Тогава далечен удар на Ибраими затрудни Митрев, който първоначално изпусна топката между краката си, но след това я закова пред голлинията. В 25-ата минута звездата на домакините Горан Пандев центрира отляво, а Ванче Шиков насочи топката с глава, но тя се отби в страничния стълб. Нашият отбор се окопити след половин час игра. Първо Ивелин Попов овладя топката в наказателното поле с гръб към вратата на домакините, но докато се обърне ударът му бе блокиран от Глигоров.
В 41-ата минута Рангелов изпусна най-чистото положение, като нахлу отляво и стреля, но вратарят Димитревски изби топката с крак.
„Лъвовете” започнаха по-добре след почивката и Попов открадна топката от защитата на Македония в 47-ата минута, но грешно избра да подава, вместо да стреля. В 65-ата минута падна и първото попадение за България. Нашите направиха образцова бърза контраатака.
Топката бе центрирана отдясно от Страхил Попов, Ивелин Попов с пета от въздуха красиво я продължи към връхлитащия на задна греда Димитър Рангелов, който с глава мощно я заби в обратния ъгъл – 1:0 за България! Македонците се опитаха да реагират, но нямаха сили. Нашите пък умно се възползваха от хаоса в тима на домакините и нанесоха втория си удар в 87-ата минута. Тогава хубава многоходова атака мина през Ивелин Попов и Ивайло Чочев.
Халфът на Палермо изведе Тонев и последният вкара на празна врата.
„Съседите отново съблякоха Петев“, обявява още „Меридиан мач“
Македонската преса всячески се опита да надъха феновете преди сблъсъка с България, залагайки на нелошата традиция на местната репрезентация срещу нашите.
„И ние имаме наши юнаци. България е губела мачовете си в Скопие и така ще бъде и занапред. Побеждавали сме ги както в зенита на тяхната слава с Христо Стоичков в състава, така и преди 3 години. Сега в отбора ни се завръща Горан Пандев и затова трябва да играем за победа, въпреки че това е само една контрола”, пише „Македонски спорт”.
Изданието отделя пространно място и на трансфера на национала Бесарт Абдурахими от белгийския Локерен в казахстанския шампион Астана, чийто треньор е Станимир Стоилов.
Вестник „Вечер” пък посвещава отделен материал на историята със събличането на Ивайло Петев на пресконференцията, на която той бе представен като нов треньор на Левски, внушавайки, че с такъв селекционер българите няма как да победят.
„Утрински вестник” казва, че отсъствието на Владислав Стоянов прави пътя към българската мрежа много по-лесен.

Не простихме и на Македония“, акцентира в броя си „7 дни спорт“
Националите удариха 2:0 Македония като гост броени дни след гръмкия успех в Португалия. Димитър Рангелов и резервата Сашко Тонев завършиха блестящи атаки на нашите след почивката. И в двата гола беше замесен Ивелин Попов, който категорично беше най-добрият в контролата. В 66-ата минута Попето продължи с пета центриране на Страхил Попов и Рангелов с глава опъна мрежата на комшиите. В последните секунди асът на Спартак (Москва) съсипа защитниците на домакините с пас зад гърба им.
Чочев само трябваше да продължи топката към Тонев, който закова на празна врата крайното 2:0 за България.
Петев смени няколко титуляри в сравнение с победата 1:0 над Португалия, но отборът ни отново показа стил. А това означава категорична крачка напред и обещание за интересни световни квалификации.
Вторият вратар Божидар Митрев не допусна грешка край Вардаро, поздравления заслужиха още Страхил Попов и Николай Бодуров.
„Младежите кръгла нула в Люксембург“, пише още изданието.
Младежкият национален отбор на България направи 0:0 срещу аутсайдера Люксембург. Трите точки бяха задължителни за нашите, за да запазят шансове за класиране на Евро 2017. Противникът се намира на предпоследно място в групата и няма големи амбиции.
Нашите създадоха много опасни положения пред вратата на Люксембург, но нито един от ударите не спря в мрежата.
Още в 10-ата минута пред юношата на Левски Радослав Цонев се откри отлична възможност да вкара, но ударът му срещна гредата. Възпитаниците на Антони Здравков бяха по-активни, като с пропуски се отчетоха още Милен Гамаков, Емин Ахмед и Кристиян Малинов. Натискът на родния тим продължи и през втората част, като стражът на Люксембург Руле се превърна в герой с поредица добри спасявания. Силите на домакините в края на двубоя взеха превес над тези на българите, но Китанов показа класа и опази вратата си суха. Общо българите отправиха 19 удара, но само пет бяха в очертанията на вратата.
След този двубой младежите ни събраха 11 точки и пропаднаха надолу в класирането след развоя на останалите мачове от група 5.
В другите срещи лидерът Дания победи с 3:1 Армения, а Румъния се справи успешно 2:1 с Уелс и изпревари България в таблицата.
Останалите мачове са през септември и октомври тази година.
Напред преминава единствено първият във всяка от 9-те квалификационни групи, а четирите най-добри отбора на 2-ра позиция получават право да играят бараж.
„Портсмут привика треньора на юношите“, съобщава още „7 дни спорт“
Селекционерът на младежите до 19 години Светослав Тодоров ще лети за Англия следващата седмица. Пътуването му обаче не е свързано с работата му с националния тим. Специалистът ще акостира на Острова, за да вземе участие във второто издание на мач между бивши играчи на Портсмут.
До вчера Тодоров бе в Хърватия, където водените от него юноши участваха в квалификационен турнир за Евро 2016.
„Лъвчетата“ загубиха и трите си мача срещу Белгия, Хърватия и Шотландия и отпаднаха от надпреварата.
В предстоящия мач националният селекционер, който носи екипа на Портсмут в периода 2002-2007, ще води нападението на единия тим заедно с Кит Симънс. Освен тях в двубоя ще вземат участие футболисти от най-добрите състави на Портсмут през годините, печелили промоции за горните нива на английския футбол и достигнали полуфиналите на ФА Къп през 1992 г.
С Тодоров в състава английският тим спечели титлата в Първа дивизия, с което и промоция за Висшата лига. Любопитен факт е, че най-възрастните участници са Ивор Еванс и Бил Албъри, които са по на 83 години. Събитието ще се състои тази събота.

„Ивайло Петев избрал Ташчи от списък, изготвен от БФС“, е един от акцентите на „Тема спорт“
Селекционерът на националния отбор на България Ивайло Петев е избрал нападателя на Щутгарт II Борис Ташчи от списък, изготвен от БФС, разбра „Тема Спорт”. По искане на специалиста и неговия екип от централата са му предоставили регистър с играчи с български корени и паспорти от цяла Европа. Според запознати в него фигурирали около 15 имена.
За всеки имало сериозно описание, съпроводено с видеоматериал.
Източници от БФС твърдят, че за Ташчи Петев е получил мениджърска помощ. Очаква се нападателят да попадне сред избраниците на селекционера за предстоящото турне в Япония.
От 3 до 7 юни „трикольорите“ ще участват на турнира „Кирин къп” заедно с домакините, Босна и Херцеговина и Дания.
Преди това се предвижда и по-дълъг от обикновеното лагер.
Липсата на сериозни качествени имена у нас са принудили Ивайло Петев да прибегне до този ход. Играещите в чужбина български футболисти също не са толкова много, за да има специалистът богат избор. Ташчи вече имал участие за юношеска формация на Украйна и се очаква разрешение от страна на местната федерация. В същото време стана ясно, че Петев следи още двама играчи с български паспорти за бъдещи повиквателни. Единият от тях е бившият защитник на Литекс и Лудогорец Александър Барт.
Френският бранител е шампион и с двата тима. Другият футболист е нападател. Според запознати това е Кишада от разградчани. Селекционерът познава отлично качествата и на двамата, тъй като е работил с тях в Лудогорец.
Извънреден УС на Левски утре“, пише още изданието.
Запалянковци на Левски проведоха среща със спортния директор Георги Иванов и старши треньора Стойчо Стоев. Сбирката е била инициирана от Националния клуб на привържениците и Тръст „Синя България”. На нея феновете са поискали обяснения за слабата игра и незадоволителните резултати на тима от началото на пролетния полусезон. В шест мача Левски постигна само две победи, нареди три равенства и падна от Лудогорец. Така изоставането от разградчани е вече 14 точки. „На тази среща беше изразена сериозната загриженост на привържениците на Левски за липсата на резултати и видим напредък в играта на първия отбор, които създават предпоставки за криза на доверие. Двете организации ще излязат с подробно становище за проблемите в клуба, причините за тези проблеми, както и предложения за преодоляването им след извънредния Управителен съвет на ПФК Левски в четвъртък, 31 март, 2016 г.”, написаха на официалните си сайтове двете организации.
Представянето на отбора вече бе разгледано от Управителния съвет на клуба и Стоев и Иванов запазиха местата си. На „Герена” обаче имат да решават текущи въпроси. Част от тях са свързани с бюджета на клуба.
На утрешното заседание на управата трябва да присъства и шефът на детско-юношеската школа на стадион „Георги Аспарухов” Даниел Боримиров.
Той не се яви на миналото съвещание заради заболяване.
Сега Боримиров ще трябва да дава концепция за развитието на академията. УС ще разгледа и казуса с треньора в ДЮШ Владко Шаламанов, който бе заснет на видео как играе хазартна игра с част от футболистите си.
От „Синя България” поискаха неговото уволнение, но за наставника се застъпиха доста юноши. Боримиров пък обяви, че скандалът е още от миналата година и за него Шаламанов е понесъл съответната санкция.
„Лудогорец прави и Натанаел българин“, пише още „Тема спорт“
Лудогорец ще опита да уреди още един от бразилците си с български паспорт, разбра „Тема Спорт”. Става въпрос за левия бек Натанаел Пимиента. Ръководството вече е започнало да подготвя необходимите документи, за да може скоро да бъде даден ход на процедурата. Със сигурност обаче тя няма да завърши преди края на годината. Идеята на разградчани е Натанаел да се сдобие с български паспорт по същата схема, както и Вандерсон.
Последният получи официален документ от страната ни само година и половина, след като подписа с клуба. Сънародниците им Марселиньо, Кишада, напусналият Шоко, както и продаденият в Шалке 04 Жуниор Кайсара трябваше да чакат по над 2 години, за да станат „българи”.
В края на 2016-а Натанаел ще направи точно година и половина в Разград. Намеренията на ръководството показват, че поне за момента не смятат да го продават. Както е известно, към левия краен защитник има сериозен интерес от португалския гранд Спортинг. Според авторитетното издание „А’Бола” „лисабонските орли“ няма да имат проблем да платят около 3 милиона евро за правата на Натанаел. Изваждането на паспорт на Пимиента ще даде възможност на Лудогорец по-лесно да го пласира в Западна Европа. Припомняме, че българският паспорт на Кайсара също натежа, за да бъде реализиран трансферът в Бундеслигата, който бе на стойност 4,5 милиона евро, като съвсем скоро в касата на разградчани може да влязат още 1,5 млн. евро. Освен за бъдеща продажба документите ще освободят и една от квотите за чужденец извън ЕС. В момента Лудогорец разполага с точно трима такива играчи – Натанаел, Джонатан Кафу и Сисиньо. Предвид възможността първият да бъде продаден за сериозна сума, от клуба са преценили да насочат усилия върху осигуряването на паспорт първо за него. От идването си през миналото лято високият едва 166 см бранител е изиграл 20 срещи в „А“ група, в които не е успял да се разпише. През есента Пимиента направи едни от най-силните си мачове за Лудогорец срещу най-качествените флангови играчи в елита – Грегъри Нелсън от Ботев (Пд) и Данило Асприя от Литекс, който бе продаден на Ал Аин. В същото време в Канада похвалиха вратаря Милан Борян. 28-годишният страж бе един от малцината, които са били на ниво при поражението от Мексико с 0:3.