Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Петев призна: Ташчи е в списъка ми за юни“, акцентира на първата си страница вестник „Меридиан мач“.
„Доволен съм от момчетата особено през втората част. През първата бяхме объркани, може би и изморени от пътуването. Доволен съм, това ни дава още по-голямо самочувствие. Вижте, футболът е игра на голове. Доста мачове сме играли блестящо, но винаги остава резултатът. Това е футболът – от малко ситуации да отбелязваш голове”, коментира Петев в Скопие след победата на тима срещу Македония с 2:0 в контролен мач.
„Тези успехи са много важни, аз съм доволен от този цикъл от 10 дни. Това ще ни даде самочувствие за бъдещите мачове. Може би умората ни попречи да сме активни от началото на двубоя с македонците”, заяви още селекционерът.
Той потвърди официално и новината на „Меридиан Мач”, че нападателят на Щутгарт Борис Ташчи е в плановете му. „Ще викам такива играчи, каквито преценя, че са ни нужни. Играчи, които се представят на ниво и които отговарят на моите виждания. Възможно е от юни да има нови чужденци. Ташчи е в списъка, но може и някой друг. Имаме доста време до тогава. Няма да спра да посещавам мачовете. Преценявам кой е нужен. В началото имах притеснения за формата на тези играчи, но футболистите ми вече играят в клубовете и това e голям плюс за мен”, завърши Ивайло Петев.
„Викторио гори след провала със Словакия“, пише още изданието.
Загубата от Словакия, която в крайна сметка ни прати на последно място в групата от елитния квалификационен кръг за отбора ни до 17 години, най-вероятно ще е последният мач за селекционера Викторио Павлов. Юношите имаха златен шанс да се класират за финалите при успех, но се провалих в най-важния момент. След равенствата с Холандия и Германия фиаското срещу словаците дойде неочаквано. Павлов отдавна е под мониторинг в БФС и шансът доверието към него да бъде свалено е сериозен. Преди това бившият халф на ЦСКА и Левски ще има възможност да представи своя доклад за представянето на отбора му на турнира в Германия. Още на предварителните квалификации в Бургас той показа сериозни колебания, но в крайна сметка изведе състава до второто място в групата с Италия, Македония и Шотландия и ни класира за елитния кръг. От футболната централа проверяват и сигнали за дисциплинарни нарушения от страна на играчите по време лагерите на поверения му отбор.
„Гонзо стреснал Управителния съвет с “бягство”, пише още „Меридиан мач“
Любопитна случка се разигра на последния Управителен съвет на Левски. След неговото заседание членът Васил Колев къде на сериозно, къде на майтап каза, че се е притеснил, че спортният директор Георги Иванов може да си тръгне. „Меридиан Мач” научи и цялата случка, която породи безпокойство у председателя на тръст „Синя България”, а и не само у него.
По време на разпалените разговори около бъдещото откриване на Сектор „А“, един от феновете е изразил песимизъм, че при загуби в следващите кръгове няма как да се открива трибуна. Последвал отговор от Гонзо, че с подобно пораженческо мислене няма как Левски да върви напред, след което директорът напуснал стаята, за да посети тоалетна. Той обаче поговорил и с директора на школата „Раковски” Станислав Ангелов, който чакал да го извикат на заседанието, поради което се забавил повече време.
Това накарало Иво Тонев, Константин Баждеков и Любо Костадинов-Младежа да напуснат залата, за да търсят Гонзо по коридорите и да го призовават да се върне. Всички от Управителния съвет решили, че спортният директор се е разсърдил и си е тръгнал. Самият Георги Иванов се изненадал от издирвателната акция и обяснил, че просто е отишъл до тоалетна. Днес ще има ново заседание на Управителния съвет в 13:30 часа, като този път основна тема няма да е представянето на мъжкия тим и бъдещето на треньора Стойчо Стоев, а доклад на шефа на ДЮШ Даниел Боримиров и скандалите с треньора в школата Владко Шаламанов.

Откраднаха купите на Трифон“, съобщава във водещия си материал „7 дни спорт“
Скандалите около наследството на Трифон Иванов се разгоряха с пълна сила! Една от дъщерите му – Галина, написа във Фейсбук, че са изчезнали всички купи и флагчета от кабинета на Туньо във Велико Търново. Младата дама установила липсата на трофеите два дни след панихидата на своя баща.
“Днес в офиса ти, тате… забеляза ли? Нещо липсваше. Нямаше ги купите ти, нямаше ги флагчетата от мачовете, в които си играл. Всичко е обрано”, изля душата си Галина за пореден път. Тя дава да се разбере, че с цялото имущество на легендата се разпорежда “адвокатката ти, упълномощена да те представлява”. Със сигурност Галина визира Валя, последната спътница в живота на Трифон.
“Ако искам да отида до “вкъщи”, трябва да звънна на “адвокатката ти”. Или по-скоро човекът, който държи всичко твое. Всичко наше! Адвокат, който да те защитава от мен и Марина (б.а., другата му голяма дъщеря)”, написа още Галина. През февруари тя алармира, че Валя е прибрала и апартамента, и джипа на Туньо. Героят от САЩ вероятно е прехвърлил всичко на дамата, за да не бъде притискан от банките.
„Синдик Милева: ЦСКА може да бъде оздравен“, съобщава още изданието.
Синдикът на ЦСКА Дора Милева призна, че клубът може да бъде оздравен. “Има такава възможност, необходимо е да бъде изготвен бизнес план, част от оздравителен план. Законът дава големи възможности на потенциален инвеститор да поеме контрола върху дружеството, да отсрочи и разсрочи много от задълженията и да редуцира голяма част. Необходимо е да се поиска съгласието на министъра на финансите”, каза тя пред Нова тв. Дора Милева разкри още, че при фалит на дружеството държавата получава не повече от 5% от дължимото.
„Григор падна и го възпяха“, четем още от страниците на „7 дни спорт“
Рапърът Гошо от “Почивка” възпя Григор Димитров. Парчето се появи в интернет след победата на българския тенисист над Анди Мъри в III кръг на турнира в Маями. “Тази песен е специално за най-добрата ракета на България и в света – Гришо. Ти си най-добрият. Продължавай в същия дух и не слушай никой какво ти говори и какво пише. Ти твориш история”, рапира варненецът.
В същото време Димитров отпадна от турнира в Маями (САЩ, $6 134 605). Той загуби със 7:6(5), 3:6, 3:6 от Гаел Монфис (Фр) на осминафинал.

ЦСКА може да играе в елита още от есента“, е водещият материал на „Тема спорт“
ЦСКА може да се завърне в А група още тази есен. Това разкри пред Нова телевизия синдикът на „червените“ Дора Милева.
“Да, има такава възможност. Необходимо е да бъде изготвен бизнес план, който да е част от оздравителен план. Законът дава изключително големи възможности на потенциален инвеститор да поеме контрола върху дружеството, да отсрочи и разсрочи много от задълженията и да редуцира голяма част. Необходимо е да се поиска съгласието на министъра на финансите относно вземанията на държавата, представлявана от НАП в това производство, за да се разсрочат публичните задължения на дружеството за 10 или повече години. Това и за тях е значително по-добре от другата алтернатива да получат не повече от 5% при прекратяване на дейността и осребряване на дружеството. Принципно е възможно задълженията към НАП да се разсрочат, а тези на частните кредитори да бъдат редуцирани до голям процент или опростят, а други да бъдат преоформени в акции. Така би могла да се възстанови дейността на дружеството още от есента и отборът да продължи в „Б“ група или планираната Висша лига с годишен бюджет не по-голям от този на другите отбори в първата половина на А група”, заяви синдик Дора Милева.
„Петев вика трима чужденци за Япония“, пише още изданието.
Селекционерът на националния отбор Ивайло Петев призна, че Марселиньо няма да е единственият чужденец, който ще попадне сред избраниците му за следващите контроли. Те ще са в началото на юни. От 3-ти до 7-и „трикольорите“ ще участват в турнира “Кирин къп” в Япония с домакините, Дания и Босна и Херцеговина.
Според запознати освен бразилеца още двама ще бъдат сред повиканите. Единият е украинският нападател Борис Ташчи от Щутгарт. Другият се очаква да е централният защитник Александър Барт, който у нас стана шампион с Литекс и Лудогорец. БФС вече е започнал работа по уреждането на документацията им.
“Възможно е от юни да има нови чужденци. Ташчи е в списъка, но може и някой друг. Имаме доста време дотогава. Ще пътувам, за да ги гледам, и така ще преценявам кой ще ми е нужен”, коментира Петев след успеха над Македония.
В оставащото време до края на сезона в Европа селекционерът планира да посети мач на Ташчи в Германия. Досега през кампанията 22-годишният футболист играе основно за втория тим на Щутгарт в Трета лига. Там отборът е последен. Ташчи е записал 19 мача и 7 гола за втория състав, а за първия има само 5, като е влизал главно като резерва.
Както ви информирахме, Петев и екипът му са изискали от БФС да изготви списък с играчи в чужбина, които имат българска връзка, за да могат евентуално да ги използват. Причината за натурализирането е, че изборът на играчи у нас става все по-труден.
„Христо Бонев: Марселиньо ще ни помогне много“, пише още „Тема спорт“
Бившият селекционер на националния отбор и славен футболист Христо Бонев се надява, че добрите игри и резултати на тима ни ще продължат.
“Много положителни емоции ни донесоха националите с двубоите с Португалия и Македония. След толкова загуби и слаби игри сега най-после печелим. Преди показваното от момчетата нямаше нищо общо с българския дух. Видяхме два силни мача, което не се случва всеки ден. Футболистите ни вдъхнаха надежди и сега трябва да ги подплатят. Взехме кройката, трябва да шием”, коментира пред “Тема Спорт” Бонев.
“Не трябва да се главозамайваме. Мисля, че добре знаем къде ни е мястото. Марселиньо се включи страхотно. Ще ни помогне много. Не хвърчи в облаците, а е здраво стъпил на земята. Резултатите ще дойдат. Решението Петев да остане начело на националния отбор бе мъдро”, добави Бонев.
“За съжаление добрите резултати на мъжете бяха помрачени от слабите игри на младежите и юношите. Да не кажа и по-тежка дума – срамни. Докарваме нещата до едно положение и нищо повече”, завърши последният треньор, класирал България на световно първенство – Франция 1998 година.