Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

ЦСКА без нови до 2017 година

ЦСКА няма право да картотекира нови футболисти поне още година, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Това стана ясно след официалното потвърждение на забраната на ФИФА. Според нея „червените” нямат право да осъществяват входящи трансфери в два прозореца, считано от 29 януари 2016-а. Както е известно, пазарът у нас затвори през февруари. Вторият трансферен период е през лятото на тази година. През 2017-а 31-кратните шампиони, които се надяват по това време да са в новата Висша лига, ще могат отново купуват играчи. Както е писано многократно, причина за санкцията са делата, заведени срещу клуба от Нилсон Антонио и Бернардо Тенгариня. Двамата престояха на „Армията” едва един полусезон – есента на 2012 г.

УС обявиха: Няма да дадем Гонзо да си тръгне

Ръководството на Левски ще направи всичко възможно, за да задържи на „Герена” спортния директор Георги Иванов. Това обявиха след ново рекордно дълго заседание на УС представителите на феновете Васил Колев и Степан Хиндлиян. Заседанието започна малко след 13,30 часа и приключи около 19,00 часа, макар очакванията да бяха то да бъде по-кратко. Най-очакваната точка, а именно докладът на шефа на ДЮШ Даниел Боримиров премина сравнително бързо, а след това дойде ред на обсъжданията по стадиона, както и отново първият отбор. След заседалите на феновете говориха пред медиите, като обявиха, че Гонзо е готов да си тръгне, но от клуба трябва да направят всичко възможно да го спрат.

„Тръста и НКП имаха среща със Стойчо Стоев и Георги Иванов, дискутирахме и въпросите от миналия Управителен съвет. Ние представляваме привържениците и сме крайно недо-волни от представянето на отбора. Дискусиите бяха доста остри, и беше казано един път завинаги, че нещата трябва да се променят. Трябва да се направи нова стратегия, няма как на шест месеца да взимаме нови играчи, да сменяме треньори.

Мисля, че тепърва ще излезем с доста по-подробни обяснения. Клубът трябва да насочи фокуса си към производството на собствени футболисти”, обяви Васил Колев.

„Гонзо си дава сметка, че обира негативите. Той е достатъчно лоялен към Левски и е готов да си тръгне. Въпросът е дали Левски е готов да го пусне. В Левски, в историята, сред живите ни легенди, има трима – Наско Сираков, Станимир Стоилов и Георги Иванов. Не мога да си представя историята без такива фигури. Ако Гонзо си тръгне в близките седмици, ние ще разкъсаме връзката с историята и трябва някой от другите двама да се завърне тук”, продължи още председателят на Тръст „Синя България”.

„Осъзнаваме добре, че дотук целта беше стабилизиране на клуба. Ние изпълняваме това нещо по план. Седем години без никакви успехи обаче е прекалено много. Затова догодина ще има конкретни цели пред отбора, които трябва да се изпълняват”, допълни шефът на Степан Хиндлиян.

“Канарчетата” ще чакат победа срещу шампиона

Въпреки че бе фактор в първенството през последните два сезона, Ботев все още няма на сметката си пълен успех срещу Лудогорец. В последните 12 мача между двата отбора в елита пловдивчани имат само пет равенства, като неизменно губят останалите двубои. Първите два мача през настоящата кампания бяха загубени от тима на Николай Костов – с 1:2 и 0:1. Най-оспорва-ни бяха битките между „орлите” и „канарчетата” през сезон 2013/14, когато пловдивчани бяха под ръководството на Станимир Стоилов. Дори тогава обаче четирите сблъсъка завършиха с ремита. Най-близо до успех Ботев бе на 23 февруари 2014 година на стадиона в Коматево. Тогава „канарчетата” два пъти повеждаха с ИЬ, голове на ново-то си попълнение Юнес Хамза, за огото това бе дебът с жълто-черната фланелка. Лудогорец обаче успя да стигне до точката, като за гостите вкараха Козмин Моци и Върджил Мисиджан

 

Заради алчни посредници: България остава без английски мачове

Искат 30 млн. евро за тв правата от Нова броудкастинг груп, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Компанията, която в края на миналата година придоби правата за препродаване на мачовете за телевизионно излъчване – International Management Group, е поискала умопомрачителна сума от собственика на Нова броудкастинг груп. По информация на “7 дни спорт” офертата е за близо 30 млн. евро за 3 години. Досега правата за България се търгуваха за 3,8 млн. евро на сезон, което прави 11,4 млн. евро за тригодишен пакет. Когато чул цената, главният изпълнителен директор на Нова броудкастинг груп Дидие Щосел директно заявил, че при такива параметри разговор изобщо не може да има. Вариант някой да закупи сам правата практически не съществува, коментира пред “7 дни спорт” източник, запознат с преговорите. Пазарът е толкова свит, че тези пари не могат да се избият никога. Може да стане само при обединение на два субекта – телевизия с друга телевизия или телевизия с мобилен оператор. Нова броудкастинг груп е предложила партньорство на телекомуникационната компания М-Тел, която има и собствен пакет за кабелна телевизия в своето портфолио. Ако Нова и М-Тел заедно се разберат с фирмата посредник за разумна цена, те ще си разделят разходите и пакета с мачове. В противен случай английски футбол в българския ефир няма да има.

Шест часа четат конско на Герена

Управителният съвет на Левски порица шефа на школата Даниел Боримиров. Причината е острото му изказване срещу члена на ръководството Николай Илиев. Това стана ясно след поредното шестчасово заседание на ръководното тяло на Герена. На Боримиров му е обяснено, че не може да критикува ръководството. Междувременно стана ясно, че един от акционерите – “Виваком”, е превел първата си вноска. Мобилният оператор придоби 1 3 млн. акции в клуба и трябва да вкара в Левски 13 млн. лева на няколко транша.

Дошлите от Берое се дънят на Герена

Георги Костадинов е единственият от Зарата, който държи ниво при “сините”. Седем футболисти в последните няколко години смениха Берое с Левски. Очакванията към всички тях бяха много високи, тъй като Зарата често спъва “сините”. Оказа се обаче, че Герена е гробница за футболистите, идващи от Аязмото. Първи бе централният защитник Иво Иванов, който направи силни мачове със зеления екип и дори получи повиквателна от националния. В него се огледаха и Левски, и ЦСКА, а след много преговори той избра Герена. Иванов игра в групите на Лига Европа, но вместо да помогне за продължаването напред, закопа “сините” с един автогол срещу Лил. Феновете на Герена още не могат да простят на Иво, който заби неспасяемо топката в собствената си мрежа, а равенството 2:2 остави Левски извън борда. Иванов обаче не е единственият дошъл от Берое, донесъл много сълзи на “сините” фенове. След като Илиан Илиев стана треньор на Левски, той взе със себе си Димитър Везалов. Спецът често на пресконференции казваше, че най -важно за него е Везалов да е здрав, тъй като защитникът постоянно лекуваше травми. Преди последния кръг от шампионата столичани бяха лидер в класирането и при победа над Славия на Герена щяха да вдигнат титлата. Стадион “Георги Аспарухов” се пръскаше по шевовете, а привържениците бяха приготвили шампионска хореография. Двубоят започна с ранен гол на Левски и не се виждаше как златните медали могат да паднат от вратовете на играчите. В 74-ата минута при подобно центриране като онова с Лил Везалов засече кълбото в собствената си врата. Лудогорец се поздрави с титлата, а защитникът месец след това си събра багажа от Герена. В последните години още няколко футболисти, дошли от Берое, поиграха в Левски, но не се запомниха с нищо. Стефан Велев, Тодор Христов, Пламен Крумов и Борислав Стойчев опитаха, но не оставиха трайна следа в “синия” отбор. Единственото изключение засега е Георги Костадинов. Халфът дойде в Левски това лято без много шум. Договорът му с Берое изтече и след няколко опита за трансфер зад граница цъфна на Герена. И успя. Още в първия кръг вкара при 1:1 с Ботев. После го направи още два пъти – 1:0 с Ботев и 2:0 с Черно море. Костадинов оформи добра двойка с друг нов – Джереми де Ноойер. Те бяха главните виновници “сините” дълго време през есента да се задържаха на върха. Костадинов поне засега е далече от страданието, което са изпитали Иванов, Везалов и другите от Аязмото.

 

Левски връща Наско ако Гонзо си тръгне

От УС на сините признаха, че Георги Иванов е готов да напусне, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Членът на УС на Левски Васил Колев обяви, че спортният директор на сините Георги Иванов е готов да напусне клуба. В случай че това стане, шефовете на Терена” трябвало да имат готовност да върнат на работа Наско Сираков или Станимир Стоилов. Този вариант вече е бил коментиран. “Гонзо си дава сметка, че обира негативите. Той е достатъчно лоялен към Левски и е готов да си тръгне. Въпросът обаче е дали Левски е готов да го пусне да си тръгне. В историята ни има трима живи легенди, които са по-важни от всеки друг – Наско Сираков, Станимир Стоилов и Георги Иванов. Гонзо, ако иска да си тръгне, може да го стори – никой няма да го задържи насила. Но ако това някога се случи в близките месеци или седмици, ние трябва да сме абсолютно готови в клуба да дойде някой от другите двама. Това сме си го казали. Левски се нуждае от силни фигури, които могат да носят отговорност”, заяви Колев след вчерашния УС на сините.

Бекер: Григор може да спечели титла от Шлема

Една от най-големите легенди на световния тенис и настоящ, треньор на Новак Джокович -Борис Бекер, определи Григор Димитров като потенциален шампион на турнир от Големия шлем. Според него българинът вече не може да се смята за част от „новата вълна”, тъй като вече се е утвърдил в елита. „Кей Нишикори, Милош Раонич и Григор Димитров не са част от новото поколение, но определено притежават всичко, за да спечелят турнир от Големия шлем”, сподели 48-годишният германец.

Иван Иванов пред дебют за Локо П

Защитникът Иван Иванов може да запише повторния си дебют с екипа на Локомотив Пловдив в днешното домакинство срещу предпоследния в класирането в А група Пирин Благоевград (бранителят носи черно-бялата фланелка и през сезон 2007/08). Причината е, че конкурентът му за титулярно място в центъра на отбраната Александър Тунчев бе повален от гнойна ангина през седмицата. Това наруши тренировъчния ритъм на последния и той почти сигурно ще остане на пейката срещу орлетата. Иван Иванов, който подписа с Локо Пд преди по-малко от месец, навлиза във все по-добро функционално състояние. Той вече взе участие в една контрола -1:0 срещу Локомотив Горна Оряховица, в която престоя на терена в продължение на 90 минути.

Проблем пред треньора Илиан Илиев е, че няма да може да използва Ванчо Траянов. Травмата на опитния халф отшумява, но той няма да бъде на разположение на специалиста. Аут са още Игнат Дишлиев, Димо Бакалов и Гай Мансур. Заради отсъствието на Траянов в центъра на терена срещу Пирин се очаква да играят Мартин Райнов и Стефан Велев. Добрата новина за Илиев е, че на терена в ролята на плеймейкър ще се завърне Емил Гъргоров. Телеш и Димитър Велковски – футболистът до 21 години, който ще започне двубоя, ще нападат по крилата. На върха на атаката ще е капитанът Мартин Камбуров. На вратата на Локо Пловдив отново ще застане Ясин ел Харуби. Той се намира в много слаба форма. Целта на треньорите обаче е да го вкарат в ритъм, за да може да бъде продаден през лятото. През зимата интерес към него имаше от турски клубове, но тогава Локомотив не се съгласи на трансфер. Сега черно-белите вече се оглеждат за нов вратар. Освен с Ел Харуби Локо разполага и с двама млади вратари – Александър Витанов и Кристиян Кацарев. Те обаче все още не са готови за титуляри