Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Берое удари катинара на „червените” фенове

Ръководството на Берое отсече, че няма да пусне повече от 1500 фенове на ЦСКА на първия двубой за Купата на България утре, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”.

Така „армейците” бяха посечени в намеренията си да стоварят 4-хи-лядна „червена” армада на стадиона под Аязмото. „Според наредбата на БФС на гостуващите привърженици се полагат 5% от реалния капацитет на стадиона, а по наредбите” на УЕФА този процент е 10%. С цел да бъде толерантно, ръководството на Берое направи компромис и отпусна 15% за привържениците на ЦСКА (капацитетът на стадиона е за 12 000 души). Това бе направено с цел да няма излишно напрежение и мачът да премине в рамките на нормалното”, пише в декларацията на заралии. От Берое правят и аналогия с Ел Класико. „На „Камп Hoy” имаше 500 гостуващи привърженици на Реал. Умоляваме да се преустановят всички нападки към Берое относно отпуснатите билети за гостите.”, се казва в съобщението.

Петев: Футболът ни има нужда от силен ЦСКА 

Селекционерът Ивайло Петев за пореден път уточни, че между него и ЦСКА няма никакво напрежение и никой не бива да се опитва да вкарва такова, защото нищо не може да спечели от това. „Уважавам и винаги съм уважавал ЦСКА. Мисля, че на всички, които са част от българския футбол – шефове, треньори, играчи, журналисти…, е ясно, че имаме нужда от силен ЦСКА. Няма никакъв спор. Трябва обаче да се вгледаме и да оценим правилно реалността. Знаем нивото във „В” група. Ако вие не го знаете, аз го знам и действително няма как да взема национал от тази дивизия, независимо, че носи екипа на легендарен клуб. 70% от отборите не тренират, играят от мач на мач. Има такива, които тренират разделени и се събират за мачовете”, категоричен бе Петев пред „Меридиан Мач” и уточни, че всички ще е хубаво тази тема вече да бъде затворена. Селекционерът е категоричен, че не носи отговорност за избора на колегите си, които водят другите национални отбори. Той потвърди, че продължава усилената работа по уреждането на документите на на нападателя на Щутгарт Борис Ташчи, за да може да го включи в състава за участието на турнира „Кирин Къп” в Япония. „При Ташчи от Щутгарт има документален проблем. Ако той бъде оправен и получи разрешение да играе за България, ще наблюдавам няколко мача. Ако сметна, че е в необходимата форма, ще го повикам. Но е с голям шанс да бъде повикан за турнира в Япония. Барт няма български паспорт, не знам откъде се появи тази информация”, отсече треньорът на представителния ни тим. Петев отговори и на Валери Божинов, който бе подразнен, че не е повикан за изминалите контроли: „Ако трябва да бъда честен, от него ни най малко съм очаквал подобно нещо. Той най-малко от всички, които съм викал, има право да го прави. Аз съм треньор, аз решавам кой да повикам. Аз не съм затворил вратата на никой, ако сам си я е затворил, си е за негова сметка.”

Любо запази 54,5% от Литекс за Купата

Литекс е пълна загадка. След катаклизмите, вследствие на скандалното бягство на „оранжевите” от „Герена”, тимът от Ловеч е променен доста. Най-вече по два показателя – няма го играч №1 на ,А” група Асприля и Люпко Петрович, който е най-титулуваният треньор, работил в България. От Литекс обявиха, че са намерили заместник на Асприля – някой си Кулма, а сръбският специалист беше заменен от Любо Пенев. Това са очевидно неравностойни смени дори ако приемем, че Петрович отдавна е минал зенита си. Когато сравним съставът на Литекс при последното участие на отбора в турнира за Купата на България – 3:0 над Левски в Ловеч, става ясно, че петима от титулярите тогава няма да могат да играят на „Огоста”. Става дума за Винисиус, Страхил Попов, Елтон, Йонсен, който е наказан и Асприля. Това значи, че Любо Пенев е запазил 54,5% от титулярите на Литекс, отстранили „сините” с гръмкото 3:0. Това са Гълъбов, Недялков, Колев, Бумал, Виана и Арсенио. Прави впечатление, че треньорът на „оранжевите” борави със солидни ротации в състава от началото на годината в „Б” група. Може да се каже, че единствено атакуващите халфове Диого Виана и Арсенио са основни елементи в схемата на Любо Петев. Откъдето и да го погледнем обаче, съставът на Литекс в сблъсъка с Монтана ще бъде пълна загадка. Това всъщност може да е най-солидното оръжие на „оранжевите”.

 

Сектор „Г” готви пробив на стадиона

Берое резна ЦСКА за билетите, не били повече от Реал, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Сектор „Г” обяви план за пробив на стадиона в Стара Загора за мача Берое – ЦСКА утре. Полуфиналът за купата под Аязмото започва в 19,15 ч., а реваншът е на “Армията” две седмици по-късно. “Червените” запалянковци дори пуснаха в социалните мрежи карта с начертаните блокове, които трябва да бъдат превзети утре вечер.

От Берое вчера отрязаха ЦСКА за допълнителни билети с официална декларация. В Стара Загора се аргументираха, че по законите на БФС за гостите се полагат 5% от капацитета на стадиона, а те са дали в Борисовата градина 1700 билета, или 15%. Беройци припомниха, че дори Реал се задоволява с 500 места при гостуване на Барселона.

От сектор “Г” обаче си заплюха правостоящите сектори край клетката за агитката им и написаха призив: “Тези места ни очакват! Над4000 човека потегляме за Стара Загора, от които точно 1800 ще имат билети. Касите на сектор “В” може да ги приемете за наши. Всички в Стара Загора! Да ги превземем!”, заплашиха от агитката на ЦСКА.

Шансовете са равни, да не забравяме къде е реваншът

Сигурен съм, че ще се получи интересен двубой. С оглед на това, че има реванш, и въпреки че ЦСКА е във “В” група, не смятам “червените” за аутсайдери. Шансовете са равни.

Берое е сериозен отбор, има дълга скамейка и който и да влезе да играе на мястото на контузените и наказаните, ще се постарае да се представи по най-добрия начин. Имат добри, доказани футболисти с много мачове в елита.

Въпреки това разликата в класите на двата отбора не е голяма. Единственото предимство на старозагорци е, че са по-опитни от младите момчета на ЦСКА.

Проблемът на “червените” е, че играят срещу слаби съперници във “В” група и нямат реална представа за класата на отбора си, което може да им изиграе лоша шега.

Но ЦСКА си е ЦСКА и Христо Янев е човек, който има сериозен опит във футбола. Със сигурност знае какво да направи и как да противодейства на Берое, въпреки че е млад треньор.

В ЦСКА съм прекарал повече години, в Берое си приключих кариерата. Стара Загора е хубав, футболен град. Хората са запалени по футбола. Само хубави спомени имам. Колкото до ЦСКА, това е една сбъдната мечта. Радвам се, че съм бил част от този велик клуб.

Помня последните два мача, които изиграх за Берое срещу “червените”. В първия отбелязах гол, но загубихме, въпреки че беше оспорвано. В другия ни надиграха и ни биха мисля, че с 2:0 в Стара Загора.

За предстоящия двубой трябва да се има предвид и това, че реваншът е на “Българска армия”. Без своите фенове ЦСКА нямаше да е този отбор, а те са 12-ият, а понякога и 13-ият играч на тима, колкото и клиширано да звучи.

Не пробутвайте най-стария номер

Берое се подлъга и написа декларация срещу съдийството, дори пусна клипче. Ало, Зарата, защо сега се сетихте? Заради мача с Левски? Глупости. Заради мача с ЦСКА е. Пробвате най-стария номер на света. Ако мине. Надаваш вой до небесата, че си ощетен, за да ти бутнат аванта в следващия мач.

Какво са повлияли съдиите в първенството? Там първият е ясен от Никулден, участниците в Европа – и преди това. А ако нещо са ви криви реферите в шампионата, какво общо има тук купата? Стари номера са това. Стягайте се да радвате публиката, че ако не биете ЦСКА утре, и цял филм да направите, няма кой да се смили над вас.

 

Повериха мача в Стара Загора на Цветан Кръстев

Реферът от Варна за трети път ще свири среща между Берое и ЦСКА, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Един от най-добрите родни съдии Цветан Кръстев получи наряд за двубоя Берое – ЦСКА от полуфиналите за Купата на България. Срещата е утре от 19:15 часа в Стара Загора. Това е първото му назначение за мач на армейците през този сезон и второ на среща на Берое. На него бе поверено домакинството на заралии срещу Пирин Бл на 20 февруари (3:1). Това е и единствената пролетна победа на тима.

Отделно 37-годишният арбитър от Варна ще свири за трети път двубой между старозагорци и ЦСКА. Първият му бе на 29 юли 2013 г. – 1:1 в Стара Загора. Тогава Венци Христов откри за домакините, но Григор Долапчиев изравни с далечен изстрел малко преди края. Вторият мач, който бе поверен на Кръстев, беше на “Армията” на 21 март 2015 г. Той също завърши наравно – 0:0, но в онази среща реферът изгони директно двама играчи Владимир Зафиров за фаул срещу откъсващ се играч, а в продължението червения цвят видя и Веселин Пенев за груба игра. Този мач бе част от антирекорда на ЦСКА от 10 поредни срещи без отбелязан гол в А група.

Другият полуфинал утре – Монтана – Литекс, пък е поверен на Ивайло Стоянов (35 г.). Тази среща е от 17:00 часа. Този сезон петричанинът е ръководил две? срещи на оранжевите при 2:0 срещу Ботев Пд в Коматево и 1:1 с Лудогорец в Ловеч. Той е свирил и срещата Монтана – Берое (1:0).

Назначенията на двамата за полуфиналите обаче са озадачаващи, тъй като те ръководиха срещи от последния кръг в А група. Кръстев бе пратен на Монтана – Славия (0:3), а Стоянов – на Лудогорец -Ботев Пд (1:0).

Президентът на Малта идва на “Армията”

ЦСКА ще има престижен гост в следобедните часове днес. На посещение на “Армията” се очаква да дойде президентът на Малта Мари-Луис Колейро Прека, заедно със съпруга си Едгар Прека, разбра “Тема Спорт”. Основната цел на визитата им е да разгледат стадиона и Музея на спортната слава на червените. Те са чакани в Борисовата градина след 16:00 часа.

Президентът на Малта е на работно посещение 8 България от днес, като тя ще вземе участие в конференция на Съвета на Европа, на която ще бъде представена новата Стратегия за правата на детето за периода 2016 – 2021 г. Височайшата дама също така ще се срещне и с президента Росен Плевнелиев.

Мари-Луис Колейро Прека е 57-годишна и е избрана на поста държавен глава на Малта точно преди две години – на 4 април 2014-а. Нейното посещение на “Армията” е по настояване на съпруга й, който е запален почитател на футбола и отдавна искал да посети дома на най-популярния в чужбина български клуб.

Симеоне: Очаквам най-доброто от Барса

Треньорът на Атлетико Мадрид Диего Си-меоне очаква тежък мач срещу Барселона в Шампионската лига. Двата тима излизат в първи 1/4-финал на “Hoy Камп” само три дни след загубата на каталунците в Ел Класико. Според Симеоне това ще мотивира още повече домакините. “Барса ще е много по-опасен отбор от този, който щяхме да срещнем, ако бяха победили Реал. Сега ще търсят реванш и ще покажат най-доброто. За нас обаче добър резултат е само победата, вярвам в отбора си”, заяви Симеоне.