Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Чудо с марка ЦСКА“, четем от първата страница на „Меридиан мач“
ЦСКА е с единия крак на финала за Купата, след като победи с 2:0 Берое в епичен мач под Аязмото. „Червените” показаха, че и като третодивизионен отбор могат да постигнат изключителни неща. Реваншът в София е след две седмици. Стадионът видя и „армейска” фиеста на трибуните, където 4000 фенове на гостите създадоха неописуема атмосфера. От своя страна Берое продължи с колебливото си представяне през пролетта и изигра мача със страх и оловни крака. Заралии създадоха и само едно чисто положение пред вратата на Анатоли Господинов. В 3-ата минута домакините чрез Исмаил Иса дадоха заявка за агресивна игра, но неговото центриране попадна в тялото на Кирил Динчев. Буквално при първото си минаване на центъра ЦСКА откри резултата. В 5-ата минута бившият футболист на Берое Самир Аясс се оказа в прегръдките на своите съотборници, след като шут на Преслав Йорданов бе избит лошо от вратаря Пиргов и Аясс довкара. Беройци се опитаха, макар и с лесно предвидими многоходови комбинации, да натиснат съперника. В 15-ата минута Исмаил Иса попадна в добра позиция, но стреля лошо от 15 метра и топката излезе в аут. В 37-ата минута Йорданов можеше да отбележи втори гол, но топката бе избита от Илко Пиргов, срещна напречната греда и се върна на терена. До края на полувремето беройци така и не можаха да намерят верния път към вратата на съперника, като привидно създаваха повече възможности пред вратата на ЦСКА, но липсваше какъвто и да е завършващ удар.
Още в началото на второто полувреме домакините получиха втори удар. Флангова атака отляво на Станислав Маламов завърши със страхотен финт и подаване с външен фалц към Борис Галчев, който с глава направи 0:2.
Петър Хубчев се опита да направи корекции в състава, като извади двамата си дефанзивни халфове Том и Елиаш, играли много слабо, и пусна на тяхно място Сърмов и Божилов, но съществена промяна на терена не настъпи. Напротив. Съставът на ЦСКА беше по-опасен при своите контраатаки и създаваше неприятности за несигурната защита на беройци. В 69-ата минута бърза контраатака на Маламов завърши с опасно центриране, но там Пиргов беше най-съобразителен и предотврати нова опасност пред своята врата. Домакините продължиха да владеят повече топката, но играха изключително разгадаемо и шаблонно, което не бе проблем дори и за отбор като ЦСКА, да предвиди техните ходове. До края на мач домакините разчитаха главно на подавания по фланговете към Милисавлевич и Делев, но те бяха добре пазени от своите пазачи, което на практика предотврати каквито и да е сериозни опасности пред вратата на Господинов.
Стойчо се готви за поста на Хубчев“, пише още изданието.
Легендата на ЦСКА Стойчо Младенов се гласи за треньорския пост в Берое, изстреля специалистът по спортно право Георги Градев. Той коментира във Фейсбук изказване на треньора преди мача, че няма фаворит в двубоя между „червените” и Берое. „Как да нямаш фаворит? Не беше ли от ЦСКА? Или борбата за мястото на Хубчев те направи „не от ЦСКА”? Да пази Господ този да стане старши-треньор на Берое от следващия сезон, че това ще е край на този симпатичен клуб! Няма случайни неща…”, написа Градев.
Пускат Боби Цонев още в събота“, съобщава още „Меридиан мач“
Юношата на Левски Борислав Цонев вероятно ще се появи в игра още в съботното дерби с Ботев (Пд). Младокът лекуваше тежка контузия в коляното, но в предния кръг влезе в групата срещу Берое, без обаче да запише игрови минути. Ако всичко е наред, в този кръг той може да влезе на терена, за да опита отново от вкуса на официален мач. В плановете на „сините” е и другият дълго контузен юноша Деян Иванов да попадне в групата до края на шампионата. Възстановяването на защитника върви добре, но едва ли ще се рискува с пускането му в игра. Идеята обаче е да бъде интегриран обратно в първия тим след дългото отсъствие. Иначе Левски продължава при закрити врата подготовката си за битката с „жълто-черните” през уикенда. Очакванията са сред титулярите да се завърнат Радослав Цонев и Джереми Де Ноойер, след като аут от сметките са Бедоя и Бурабия. Джъстин Менголо пък е по-вероятно да бъде на линия чак за мача с Лудогорец.

ЦСКА преби Берое за купата“, акцентира във водещия си материал „7 дни спорт“
ЦСКА унижи с 2:0 прехваления тим на Берое насред Стара Загора в първи полуфинал за Купата на България. “Червените” играха страхотно и са напът да станат първият тим от “В” група в историята на България, който ще се бори за трофея. Самир Аясс (5) и Боби Галчев (54) нокаутираха домакините, а Преслав Йорданов тресна гредата им.
11 000 зрители под Аязмото, от които над 3 500 “червени”, създадоха страхотна атмосфера с факли, фоейрверки и бенгалски огньове. Публиката на домакините се засрами от своите некадърници и треньора Хубчев и започна да напуска 15 минути преди края с обидни възгласи.
Реваншът на “Българска армия” е на 20 април и отсега е ясно, че стадионът ще се пръска по шевовете. Купата ще е за престиж, защото ЦСКА няма как да играе в Европа, дори да спечели евентуален финал.
„Пресата в Европа: Реферите заклаха Атлетико и Бенфика“, е друг от водещите материали в броя на изданието
“Безкраен скандал – какви съдийски подаръци за Барселона и Байерн!”, изригна италианският вестник “Кориере дело Спорт” след първите 1/4-финали в Шампионска лига във вторник. Каталунците играха почти час с човек повече срещу Атлетико и така обърнаха от 0:1 до 2:1.
В Мюнхен пък полски рефер не свири дузпа за Бенфика при 1:0 за баварците. Торинският “Тутоспорт” добавя: “Съдиите на двата 1/4-финала заклаха Атлетико (Мадрид) и Бенфика. Или реферите, които назначава Колина са посредствени, или човекът, който ги праща, не е наясно с тяхната посредственост”.
„В Добруджа не знаят дали изпадат“, четем още в „7 дни спорт“
Изпълнителният директор на Добруджа Светослав Петров присъстваше на срещата на клубовете в София. Той обясни, че клубът работи да покрие изискванията за участие в новата “А” група. “Ще направим всичко възможно да подадем документи за участие във Висшата лига въпреки краткия срок, който имаме, за да покрием условия като финансиране и осветление на стадиона”, заяви той.
Дори и местните бизнесмени да се отзоват веднага на поканата и да подкрепят идеята Добруджа да играе в елитната група, след месец може да се окаже, че всички усилия на клубното ръководство са били напразни. На вчерашната среща е станало ясно, че отборите, които изпадат от “А” и “Б” група, няма да имат право да играят във Висшата лига.
Към момента Добруджа е на предпоследното място във втора дивизия. Абсурдното е, че “жълто-зелените“ нямат яснота дали са на 3, или на 6 точки от спасителната зона. На срещата вчера изпълнителният директор на Добруджа Светослав Петров е поставил въпроса какъв е броят на изпадащите от “Б” група – дали ще бъдат последните 3 отбора плюс Литекс 2, или 4 тима плюс Литекс 2. Никой от БФС не е дал адекватен отговор.

Няма кой да спре ЦСКА!“, обявява от първата си страница „Тема спорт“
ЦСКА няма спиране! Армейците победиха с 2:0 Берое насред Стара Загора в първи 1/2-финал за Купата на България и докосват финала за отличието.
Те увеличиха серията си от поредни победи във всички турнири на 33, като за първи път този сезон спечелиха срещу елитен съперник, налагайки се над 4-ия в „А“ група като гост. Головете бяха дело на бившия играч на заралии Самир Аясс в 5-ата минута и на капитана на ЦСКА Борис Галчев в 53-ата.
Много силно се представи и крилото Станислав Маламов, който блесна с прекрасна асистенция за Галчев, а на няколко пъти навърза защитата на домакините.
Трибуните в Стара Загора бяха пълни почти до краен предел, като на стадиона присъстваха близо 9000 зрители, от които 4000 подкрепяха ЦСКА.
Червените изиграха много силни 60 минути и заслужено стигнаха до успеха.
„Синдик Дора Милева: Дълговете няма как да са ясни преди края на април“, пише още изданието.
Синдикът на ЦСКА Дора Милева коментира каква е ситуацията около процедурата по несъстоятелност в клуба. “Както знаете, в момента се разглеждат възражения по дълговете. Във вторник беше първото заседание, на него се прегледаха близо 25 случая. Предстоят още три – на 21 и 26 април, както и на 10 май. Което означава, че дълговете на ПФК ЦСКА няма как да са ясни преди края на този месец”, каза Милева пред “Тема Спорт”.
Така, според нейните думи излиза, че е напълно абсурдно дружеството да бъде оздравено преди края на април, защото задълженията му няма да са ясни.
В същото време БФС предлага на ПФК ЦСКА да кандидатства за лиценз за „А“ група най-късно до 30 април. Подобно нещо обаче е невъзможно, тъй като армейците още ще са в процедура по несъстоятелност…
“Бих могла да кажа само, че хипотетичната възможност ЦСКА да се оздрави до края на месеца е изключително трудна работа”, лаконична бе Милева по темата.
“Ако БФС ме покани на среща, за да споделя своето мнение за ситуацията в ПФК ЦСКА, бих отишла. Но досега не съм получила такава”, добави синдикът.
„Армейците на среща в БФС днес в 15:30 часа“, четем още в „Тема спорт“
Представители на ЦСКА ще посетят БФС днес, за да изложат своите доводи защо трябва да бъдат допуснати в „А“ група с новото дружество.
В 15:30 часа за среща с изпълнителния директор Борислав Попов пристигат представителят на ФК ЦСКА Милко Георгиев, юрист на “Литекс Комерс” и евентуално Александър Тодоров.
Армейците ще представят предишни случаи, в които български клубове са продължавали съществуването си с ново дружество.
Един от тях е с Берое, който си размени дружествата на полусезона без никакви пречки от БфС.
В ЦСКА са подготвили и други подобни ситуации. Червените настояват Футболният съюз да се съгласи членствените права на старото ПФК ЦСКА да бъдат прехвърлени на новото ФК ЦСКА и клубът да продължи по този начин участието си в първенствата. Това е вариант №1 за бъдещето на червените, но от БФС засега не го позволяват.