Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

„ЦСКА във Висшата лига с Божков“, четем от страниците на „Меридиан мач“
Мечтата на „червените” фенове ЦСКА да се завърне в елита на родния футбол още от следващия сезон, може да стане факт съвсем скоро. За да се случи това обаче, трябва да бъде приет планът на Васил Божков за оздравяване. Както е известно, бившият собственик на „червените” вече се срещна със синдика на клуба Дора Милева, както и с министъра на финансите Владислав Горанов. Целта на техните срещи бе свързана именно с бъдещето на 31-кратните шампиони. Въпреки че документи за участие във Висшата лига трябва да се подадат до 30 април, от БФС биха направили компромис в името на ЦСКА и биха дали повече време на „армейците”. Друг е въпросът кой вариант за бъдещето на „червените” е по-удачен, предвид огромните дългове – да се продължи пътят към елита през „Б” група, където за година бюджетът ще е доста по-малък, или директно да се пробва влизане във Висшата лига.
Най-големият кредитор на ЦСКА е НАП – 11 млн. лева. Точно заради това бе и проведена срещата с министър Горанов. С другите признати от синдик Милева дългове, ще излезе, че всичко, което дължат от „Българска армия” е в размер на около 19 млн. лева. „Меридиан Мач” вече съобщи, че едно от най-сериозните задължения – това към Милко Георгиев, което е на стойност 622 000 лева, не е признато от синдика. Настоящият ръководител на ЦСКА в лицето на Гриша Ганчев не иска и да чуе за оздравяване.
Неговото желание е „червените” да участват във Висшата лига с дружеството на Пламен Марков – ФК ЦСКА. Няма обаче никакъв шанс това да бъде допуснато. Другата идея на настоящите управници в Борисовата градина, е Литекс да се премести на „Българска армия” и да смени цвета си от оранжев на червен. Това обаче не се харесва по никакъв начин на болшинството от феновете, защото при това положение новият ЦСКА ще има 4 първи места, а най-големият успех на тима е 1/16-финал през сезон 2005/06.
Трите полуфинала в Европа, 31 титли, както и всички истории и традиции, ще останат заключени в музея на Александър Манов, който уж щеше да бъде ремонтиран от настоящата власт. Иначе идеята на Васил Божков и хората около него, е да се съживи не само футболният клуб, но и други колективни спортове, като баскетбол, волейбол и колоездене.
„Берое на лагер още от вчера, всички уверени, че отиват на финал“, пише още в изданието.
Берое започна вчера сериозна подготовка за предстоящия реванш срещу ЦСКА за Купата на България. Въпреки загубата у дома с 0:2 в първия двубой, абсолютно никой от тима, както и треньорският щаб, не е отписал реванша и отборът отива с пълната увереност, че има реални шансове да изиграе един перфектен реванш и да стигне до финала. От понеделник тимът е на лагер на Старозагорските минерални бани, а днес, след първата си тренировка, отборът ще отпътува за София, като ще отседне в подножието на Витоша и ще проведе още едно занимание на терена на третодивизионния Витоша (Бистрица).
Старши треньорът Пламен Липенски има един-единствен проблем и той е свързан с наказанието на централния защитник Венцислав Василев. Именно бившият бранител на ЦСКА получи официално предупреждение 20 минути преди края на двубоя с Локомотив (Пд) при победата с 5:2 за старогазорци и за натрупани картони ще пропусне реванша. Почти сигурно е, че негов заместник ще бъде 25-годишният Георги Динков. Юношата на Берое направи шест-седем много силни мача в края на миналата календарна година, след което обаче получи травма и после не игра. При контузията и непълното възстановяване на опитния Владимир Зафиров, почти сигурно е, че Динков ще бъде опцията за Липенски като двойка централни защитници с капитана Иво Иванов. Добрата новина за Берое е изтърпяното наказание на Игор Джоман. Той пропусна мача с Локомотив (Пловдив) и сега ще бъде готов за може би най-важния мач за беройци за сезона с оглед на емоциите и желанието на всички именно на 100-годишнината тимът да играе финал и да атакува Купата на България.
Очаква се сериозна подкрепа на беройски фенове, като от фенк-луба на тима обявиха, че всички автобуси ще тръгнат заедно между 14:30 часа и 15,00 часа за стадион „Българска армия”, като очакванията са всички отпуснати от ЦСКА билети за фенове на Берое да бъдат изкупени и запалянковците от Стара Загора и региона, които подкрепят „зелените”, да присъстват на мача в сряда, от 20:00 часа на стадион „Българска армия”.
„Монтанци правят десант за първи финал“, съобщава още „Меридиан мач“
Солидна подкрепа от фенове ще има Монтана в Ловеч за срещата реванш с Литекс от 1/2-финала на турнира за Купата на България. Привържениците на тима от стадион „Огоста” ще дерат гърла за момчетата на треньора Емил Велев. След победата с 2:0 у дома над „оранжевите”, шансовете на Монтана да играе финал за Купата са големи.
Досега в историята на клуба монтанци не са стигали до края.
Автобусите с фенове на Монтана ще тръгнат от стадион „Огоста” за Ловеч в четвъртък в 15:00 часа. При последната среща на монтанци на стадиона край Покрития мост два автобуса с привърженици подкрепяха отбора. Сред официалните гости бе и лично кметът на Монтана Златко Живков, който тогава гледа мача заедно с президента на Литекс Трифон Попов.

“Чакмаков възражда “червения” тенис“, четем в един от акцентите на броя на „7 дни спорт“
Възстановяването на ЦСКА не е лесна работа, но Александър Чакмаков е примерът, че нещата могат да се случат. След като възстанови баскетбола и построи игрищата за юношите на „Българска армия”, бизнесменът се зае с тениса. Синът на първия капитан в историята на ЦСКА възстанови клуба, дал фамилията Малееви и още куп шампиони. Всеки момент ще има протокол за предаването на Дипломатическите кортове срещу Полиграфическия комбинат в ръцете на практика новия тенис отбор.
Наемът е за 10 години. Със спортната част ще се заеме прочутата фамилия Пампулови. Чакмаков ще ремонтира сградите, а кортовете ще бъдат сведени до седем, но с високо качество. Ще се развива изцяло юношески спорт, тъй като ръководството е наясно, че най-добрите таланти у нас заминават в чужбина на 15-16-годишна възраст. Така че няма смисъл от отбори за вътрешното първенство при мъжете и жените.
Рекорд! 3000 полицаи пазят ЦСКА“, пише още изданието.
Невиждани мерки за сигурност стяга полицията в София преди 1/2-финала за Купата на България между ЦСКА и Берое, научи “7 дни спорт”. Над 3000 униформени ще бъдат стоварени в Борисовата градина утре следобед. Полицията ще бди за реда в столицата и буквално няма да остане кътче в центъра на София, което да остане без надзор от униформените.
На проведената вчера среща между ръководствата СДВР и ЦСКА, бяха обсъдени всички детайли по организацията. Органите на реда разкриха и че всички фенове трябва да минат през две проверки, преди да влязат на мача. Първата проверка ще е в подстъпите на стадиона и през нея ще преминат само хора, които имат билет. Фенове без билети въобще няма да се допускат. Още на това КПП ще е и първият тараш за бомбички и неразрешени предмети. Особено внимание ще се отделя и на привърженици в нетрезво състояние. На второто КПП, което ще е на входовете, ще се гледат билетите. Вече има пуснати и фалшиви билети и полицаите и стюардите ще гледат за фалшиви пропуски. Вътре ще има сериозна охрана на и около сектора за гости. В клетките за гости се очакват около 2000 привърженици на Берое, около 200 полицаи ще направят буферните зони от двете страни на сектор “Б”, за да се избегнат инциденти между феновете на двата отбора. Гостуващите привърженици ще бъдат охранявани от жандармерия още от входа на столицата до стадион “Българска армия”. Феновете ще могат да влизат на стадиона в 17:30 часа, а в 19:30 всички входове затварят врати.
Над 1000 пазители на реда ще охраняват и протестното шествие, което още е с неясен маршрут. Вчера представители на феновете са ходили в общината, за да заявят с писмо за разрешение шествието. Важно е да се знае, че самото шествие не е включено в сумата, която ЦСКА трябва да даде за охрана. На срещата между представителите на ЦСКА и полицията е обсъдена и темата за евентуална смяна на стадион “Българска армия” с Националния стадион “Васил Левски”. От “червения” клуб са попитали при какви условия може да се направи бърза смяна на двата стадиона. Темата е била повдигана и обсъдена по две причини. Първата е огромният интерес, който предизвиква сред феновете полуфиналът, и възможността от клуба да пуснат още свои фенове и втората е по-лесната организация по охраната на феновете. От СДВР са казали, че при изключителни случаи и екстремни ситуации може да стане. В крайна сметка е надделяло мнението, че привържениците на ЦСКА не желаят смяна на стадион “Българска армия”, и мачът си остава на “Армията”.
„Пробват в БФС и с вариант “Мездра”, четем още от страниците на „7 дни спорт“
Очаква се нов опит на ФК ЦСКА да омилостиви БФС за пускане на новото дружество в професионалния футбол. Подробности ще бъдат изнесени днес, ако хората на Гриша Ганчев не се откажат в последния момент. Най-общо вариантът може да бъде наречен “Локомотив Мездра”.
Той е подсказан от хора в самия Футболен съюз. Локомотив игра по подобен начин във “В” група преди години, твърдят юристи на “червените”. Професионалният клуб подава молба да бъде представляван от новорегистрираното дружество в състезанията под егидата на БФС. В Мездра това е било разрешено, твърдят още от “Българска армия”. Както е известно, ЦСКА беше отрязан няколко пъти да играе занапред с новото ФК.

„Гриша Ганчев идва на „Армията” за реванша“, съобщава вестник „Тема спорт“
Благодетелят на ЦСКА Гриша Ганчев ще изгледа реванша за купата с Берое от трибуните на “Българска армия”, разбра “Тема Спорт”. Той ще бъде във VIР ложата заедно с доста свои приближени за сблъсъка на 20 април (сряда) от 20:00 часа. Това ще е вторият мач в Борисовата градина, на който Ганчев ще присъства през този сезон. В предишния случай ЦСКА разгроми Септември (София) с 8:1 на 27 февруари.
Сега бизнесменът отново е решил да бъде на трибуните, за да вдъхне допълнителна мотивация на отбора. Не е изключено Ганчев да разговаря с играчите преди началото на двубоя, както стана срещу Септември.
Благодетелят на клуба изгледа и първия мач на ЦСКА, след като пое издръжката му – контролата в Тетевен срещу Спартак (Плевен) на 10 юли.
Гриша Ганчев далеч няма да е единствената популярна личност във VIP ложата на “Българска армия” в сряда.
“Тема Спорт” разбра още, че националният селекционер Ивайло Петев се е обадил в клуба, за да запази десетина пропуска за срещата. Така той ще изгледа втора среща на ЦСКА през тази пролет. Първата бе в предишния полуфинал с Берое в Стара Загора (2:0). Тогава обаче Петев остана на трибуните само до почивката.
Припомняме, че селекционерът заяви преди време, че е смешно да се викат играчи от ЦСКА в националния отбор заради нивото, на което играят „червените“. После обаче тимът победи Берое…
Освен Петев място във ВИП-а са си запазили също министри и депутати. Не всички техни заявки обаче са били одобрени заради ограничените места в ложата.
„Липенски на преговори с шефовете след ЦСКА“, пише още изданието.
Временният треньор на Берое Пламен Липенски ще води разговори с ръководството на клуба след полуфинала-реванш за Купата на България с ЦСКА утре. Специалистът, който бе в щаба и на Петър Хубчев, се справя отлично със задълженията си. Той записа два успеха – с 3:1 при гостуването на Монтана и с 5:2 над Локомотив (Пловдив) у дома. Липенски със сигурност ще остане в клуба и за следващата кампания, но след като успя да събуди тима, шефовете обмислят дали да не му предложат поста на старшията за постоянно.
Клубът пусна специално обръщение към феновете в канала в Youtube. В него се призовават привържениците да подкрепят отбора на „Българска армия”. „Няма мое, няма твое – 100 години светът е Берое. Берое има нужда от теб. Ела и подкрепи любимия отбор. Всички на „Българска армия”, се казва в призива на играчите Веселин Пенев и Иво Иванов.
Екскурзията за феновете на Берое е безплатна, а клубът получи предварително билети от ЦСКА на стойност 1 лев. На стадиона ще бъде отворена и специална каса, но пропуските ще струват по 7 лева.
До последно под въпрос за сблъсъка с „червените“ ще са Атанас Зехиров и Георги Андонов. Шансовете на първия да вземе участие в срещата са доста по-големи, въпреки че националът пропусна успеха над Локомотив заради травма. Андонов вече доста време лекува контузия и е по-вероятно да остане извън групата за двубоя. В нея ще се завърне изтърпелият наказание Игор Джоман, а аут от сметките на Липенски е централният защитник Венцислав Василев, който натрупа пет жълти картона. Вместо него като титуляр се очаква да започне Георги Динков.
„Габи Петрова ще скача в Рио“, съобщава още „Тема спорт“
Габриела Петрова ще може да участва на Олимпийските игри в Рио. Спортист №1 на България бе оневинена по случая с положителната допинг проба за мелдоний, която даде през февруари. От Международната федерация по лека атлетика потвърдиха новината вчера.
“Вече дишам спокойно, това е новина, която чаках от много време. Не спирах да вярвам, че ще я чуя, и съм благодарна на Господ, че стана така и че това, което през цялото време твърдяхме и аз, и моят екип, се оказа напълно вярно”, заяви щастливата Петрова.