Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

“Червени” великани!“, четем във водещия материал на „Меридиан мач“
ЦСКА стигна финал за Купата на България, след като повтори подвига си от Стара Загора! Пред 14 000 хиляди екзалтирани фенове на стадион „Българска армия” ЦСКА за втори път тотално надигра и победи абсолютно заслужено с 2:0 Берое. Така голямата мечта на всеки „червен“ фен – да види своя отбор, макар и от ада на „В” група, на финал за Купата, вече е факт.
„Армейците” изиграха много мъжки мач, в който се видя, че освен емблемата на ЦСКА, очевидно в този отбор има и страшно много качествено тесто, което тепърва ще бъде омесвано още от Христо Янев.
Ако някой е помислил, че първият успех в Стара Загора е бил случаен, то на „Армията” всичко това бе опровергано. Янев заложи на абсолютно същия състав, с който надигра Петър Хубчев в първия двубой.
Подходът също бе подобен, като ЦСКА дори и не помисли да се окопае и да брани двата гола аванс, а се хвърли във вихрени атаки и логично бързо реши всичко в мача.
„Оранжевите” се надъхват с премии и Реал (Мадрид), пише още изданието.
Литекс ще има солиден допълнителен стимул за краен успех в сблъсъка с Монтана за Купата на България. От Ловеч разкриха, че „оранжевите” ще играят за допълнителни премии, ако се класират на финал във втория по сила турнир у нас. Припомняме, че Литекс има да заличава пасив от два чисти гола, след като момчетата на Любо Пенев се сринаха на „Огоста” и паднаха с 0:2.
В лагера на „оранжевите” обаче не са отчаяни, защото знаят, че имат сили за пълен обрат.
В съблекалнята дори си говорят, че трябва да вземат пример от испанския гранд Реал (Мадрид). Припомняме, че „белия балет” загуби от непретенциозния немски Волфсбург с 0:2 в Германия, но обърна с 3:0 в реванша и се класира на полуфиналите в Шампионската лига.
Иначе нито един футболист или фен в Ловеч не знае какъв ще е титулярният състав днес. Треньорът Любо Пенев прави постоянни ротации в „Б” група и реално Литекс няма ясен основен състав.
„Кокала: Няма да изпадаме в глуха защита“, съобщава още „Меридиан мач“
„Няма да изпадаме в глуха защита, а ще се стремим да вкараме гол. Нямаме никакво право да подценяваме дори и за секунда класата на съперника”, това обяви преди реванша с Литекс старши треньорът на Монтана Емил Велев. Гостите са наясно, че няма лесно да задържат преднината от два гола в реванша. „Срещата в Ловеч ще е различна от тази на стадион „Огоста”. У дома успяхме да вкараме два гола, но убеден съм, че Литекс ще направи всичко възможно да направи обрат. Отборът разполага с много национали във всички възрастови групи и добри чужденци. Надявам се да излезем мобилизирани и концентрирани. Вярно, че играем срещу Литекс, но два гола преднина са си два гола. Трябва да използваме всички си шансове. Нека по-добрият отбор продължи на финала”, заключи Велев.
Очаква се Монтана да играе по-прибрано и да залага на контраатаките. На стадиона в Ловеч монтанци ще имат и подкрепа от страна на феновете си.

„ЦСКА нокаутира 2:0 Берое“, акцентира на първата си страница „7 дни спорт“
ЦСКА пренаписа историята! В поредна голяма нощ на “Българска армия” ЦСКА отново би Берое и се класира за финала в турнира за купата. Момчетата на Христо Янев не оставиха никакво съмнение кой е по-добрият отбор и нокаутираха 2:0 заралии. Повече от 18 хиляди зрители на “Армията” обезумяха от кеф още в 3-тата минута, когато Преслав Йорданов откри. Всичко приключи малко преди почивката с втори гол на Николай Цветков.§
Преди мача ЦСКА-Берое: Протестът кротък, псуват само Боби“, четем още от страниците на изданието.
Много полиция, бира, скандирания и почти никакви инциденти. Така премина шествието на привържениците на ЦСКА преди снощния мач.
На практика протестът се ограничи само в градинката пред БФС.
Около 1000 привърженици на ЦСКА се събраха на “Иван Асен II” пред централата на Футболния съюз. Според агитката управлението на президента Борислав Михайлов е довело до голяма част от проблемите на ЦСКА. Още в ранните часове улицата и околните преки бяха завардени от рекорден брой полицаи. Репортер на “7 дни спорт” преброи 4 бронирани коли на жандармерията пред БФС. В района патрулираха около 200 полицаи, 100 жандармеристи и десетина униформени на коне. Привържениците на ЦСКА започнаха да прииждат на групи. Кафенетата и заведенията наоколо бяха пълни с фенове. Между 13:30-15:30 часа започнаха да прииждат и организираните ултраси. След 16:00 часа в градинката пред Футболния съюз вече имаше солиден брой цесекари.
Някои от тях хвърляха и бомбички, като една от бомбичките падна в близост до жандармеристите. Това предизвика лек смут сред полицаите.
На място да подпомогнат охраната бяха забелязани и някои от шефовете от СДВР. Антон Златанов извика на кратка оперативка началници от конната полиция, жандармерия и специални части. Около 17:00 часа вече имаше над 600 привърженици на ЦСКА, които започнаха да обиждат Борислав Михайлов. Полетяха бомбички и това стресна минувачите. Към 17:20 часа представителите на най-влиятелните групировки -“Офанзива” и “Енимълс”, се появиха в градинката и поведоха шествието в посока Цариградско шосе.
Около 5 минути феновете стояха на булеварда, започнаха да пеят някои от любимите си песни, да скандират “ЦСКА за нас, парите за вас”.
После шествието продължи към сектор Г”. Напрежение неочаквано се появи пред вратата на сектор “А”. Около 3000 фенове на ЦСКА влязоха едва 20 минути преди началото на мача, защото охраната там ги задържа без обяснение. След бурни протести на някои от по-екзалтираните фенове, които започнаха да хвърлят бутилки от минерална вода, полицаите отвориха вратите.
Монтана отива на кино за кадем“, пише още „7 дни спорт“
След два гола актив от първия мач Монтана пристига като фаворит за днешния 1/2-финален реванш срещу Литекс. Тимът се представя много зле в първенството, но има уникален шанс да се класира на финал в турнира за купата. Хората на Емил Велев биха 2:0 на “Огоста” и днес се надяват да съхранят комфортния си аванс.
Вчера Монтана отседна на лагер в Плевен, където направи и последната си тренировка. Хората на Кокала решиха да подходят сантиментално към важния двубой и заради това прецениха да отидат на кино снощи. Целият отбор организирано посети прожекция на най-новите ленти по кината, а идеята е ясна – когато Монтана ходи на кино, отборът се представя силно.
За последно тимът беше в киносалона при гостуването си на Левски в София и тогава взе 0:0 на „Герена“.
Добри новини пък има в Литекс, след като всички отсъстващи футболисти се завръщат в състава. Любослав Пенев най-накрая може да разчита на основния си реализатор Бьорн Маарс Йонсен, който беше наказан за първия двубой в Монтана. Завръща се и Рафа Перес, който трябва да заздрави отбраната. Контузеният в първата среща Евгени Александров ще застане на вратата. Очаква се Пенев да заложи на по-офанзивна постройка само с един опорен полузащитник в лицето на Краси Станоев. Той ще може да разчита на Арсенио и Кирил Десподов по крилата, които ще трябва да помагат най-много на Йонсен.

„ЦСКА е тук и пише история!“, съобщава от първата си страница „Тема спорт“
Малко над 4000 привърженици на ЦСКА блокираха “Орлов мост” в продължение на един час. Феновете проведоха протестно шествие, което тръгна в 17:15 часа от сградата на БФС, премина през централното столично кръстовище и завърши пред стадион “Българска армия” към 18:15 часа.
Част от присъстващите изразиха гласно своето мнение за отношението на Футболния съюз към клуба и активно обсъждаха постоянното мачкане на ЦСКА от всички страни.
Други фенове пък бяха там само заради шествието.
Полицията бе взела, меко казано, драконовски мерки за сигурност. Районът на 50 метра от БФС бе напълно отцепен. Обстановката бе като на война – около централата бяха струпани 20-ина буса на жандармерията, а точно пред сградата бе позициониран камион.
На “Орлов мост” имаше още шест автомобила, като полицията дори се бе подготвила да разпръсне тълпата с вода в случай на нужда.
Около 400 полицаи охраняваха района на БФС, като до инциденти и сблъсъци не се стигна. Страховитото присъствие на органи на реда обаче говори, че във Футболния съюз здраво се бяха наплашили от феновете на ЦСКА.
До такава степен, че нечии фалшиви коси по всяка вероятност вчера са били настръхнали.
Жандармерията се събираше на “Иван Асен II” още от 9:00 часа сутринта, като освен това имаше засилено присъствие и около Народното събрание.
Точно на жълтите павета се състоя миналият протест на червените фенове през октомври. Сега обаче гневът на привържениците не бе насочен толкова към държавата, колкото към БФС.
Литекс в атака от първата минута“, пише още изданието.
Тази вечер Литекс се изправя срещу Монтана в опит да хване последния си шанс да спаси сезон 2015/16. След като мечтите на „оранжевите“ за титла се изпариха през декември с изваждането на клуба от „А“ група, сега остава единствената надежда да бъде достигнат финал за Купата на България, който впоследствие да бъде спечелен. Четата на Любослав Пенев обаче е притисната в ъгъла и има да заличава два гола пасив. В Ловеч трябва да се радват, защото цифровото изражение на “Огоста” можеше и да бъде далеч по-лошо за тях. Алтернативите пред „оранжевите“ днес не са много. Те имат два пътя – или да атакуват от първата минута, или да се върнат в батака, наречен „Б“ група, където да ритат колкото да отбият номера, чакайки развитие около връщането си в елита.
Отпадане в тази фаза на турнира може да се приеме за успех за клуб като Монтана, но не и за такъв с претенциите на Литекс. А като прибавим факта, че отстраняването ще дойде и от последния в „А“ група, то горчилката става още по-голяма.На пейката на домакините обаче седи треньор от друго тесто, особняк, който знае как се играе в големи мачове – Любослав Пенев.
Той вече е доказал, че е способен на чудеса. Само си спомнете как успя да отлепи така наречената от него ютия начело на националния отбор. Не бива да отписваме и факта, че Ел Голеадор не само е играл мачове с голям залог като футболист, а и е печелил част от тях. В треньорската кариера все не що спира Любо преди финала. Досега той не е достигал до тази част, а както знаем е перфекционист и едва ли ще му се хареса отново да отпадне преди последния сблъсък.
“Излизаме за всичко или нищо”, това са били едни от последните думи на Пенев в съблекалнята. Това красноречиво показва амбицията на треньора. Но остава и футболистите му да повярват, че вратите към финала все още са леко открехнати и шансовете за класиране са живи до последната минута. Пред „оранжевия“ тим остава само да облече доспехите на своя треньор и да отстреля Монтана по пътя към трофея, който вече 6 години не е акостирал в града с покрития мост.Задачата няма да е никак лесна, тъй като пред Любо Пенев има и кадрови проблеми за решаване. Контузени са трима от чуждестранните играчи – вратарят Винисиус и атакуващите халфове Кулма и Диого Виана. Последният получи травма преди двубоя със Созопол в последния кръг в „Б“ група. За мача на “Огоста” Виана бе наказан.
„Кокала пак връща Василев на вратата“, пише още „Тема спорт“
Защитникът на Монтана Йордан Тодоров се завръща отново в игра, след като изтърпя наказанието си от една среща. На линия за гостуването на Литекс ще бъде и полузащитникът Георги Ангелов, който повече от месец бе извън терена поради контузия. И двамата се очаква да започнат титуляри днес.
Единствено 40-годишният нападател Здравко Лазаров има здравословен проблем и няма да бъде на разположение на старши треньора Емил Велев.
На вратата отново ще застане Ивайло Василев. В последния мач с Ботев Кокала заложи на Христо Иванов, който обаче днес ще е на пейката.
На върха на атаката ще действа Петър Атанасов, а Иван Минчев ще е зад него.
Оливие Боне ще играе на лявото крило, а Иван Стоянов отдясно. Георги Ангелов ще е партньор на Станислав Генчев в средата на терен