Литекс надигра Локо Пловдив в страхотен мач

Ловешкият отбор спечели с 6:2, няма да играе в Лига Европа през следващия сезон

Литекс надигра Локомотив Пловдив с 6:2 в среща от последния кръг на А група. Въпреки победата си ловешкият тим не успя да се класира за европейските клубни турнири за първи път от сезон 2000/2001 насам,gol.bg

Самият двубой беше наистина страхотен, с множество атаки към двете врати и няколко впечатляващи попадения. Головете за отбора на Христо Стоичков вкараха Галин Иванов (2), Светослав Тодоров (2), Сандриньо и Петър Занев, а за “смърфовете” се разписаха Христо Златински и Даксон.

След като в началните минути битката се водеше предимно в средата на терена, в 14-тата минута Литекс поведе. Петър Занев проби отляво и след хубаво двойно подаване със Светослав Тодоров се озова сам срещу Иван Караджов. Левият бранител на ловешкия отбор предпочете да комбинира с нахлулия отдясно Галин Иванов и халфът на домакините се разписа.

Въпреки че Литекс беше по-активният отбор след попадението, възпитаниците на Христо Стоичков трябваше да внимават, тъй като контраатаките на пловдивчани бяха опасни. В 24-тата минута удар на Даксон беше блокиран, а на другия край на терена Христо Янев притесни Караджов със силен шут от далечна дистанция.

Малко след това Светльо Тодоров направи невероятен пропуск. Галин Иванов проби отдясно, като дриблира покрай трима защитници на “смърфовете”, и пусна пас към централния нападател на домакините. Тодоров обаче се засуети и от добра позиция не успя да вкара.

“Оранжевите” щяха да съжаляват за пропуска още повече в 27-мата минута, когато Даксон се възползва от груба грешка в отбраната на ловешия тим и изведе Христо Златински очи в очи с Илко Пиргов. Резултатът беше изравнен, но радостта на пловдивските “железничари” беше кратка.

Две минути след гола за гостите Сандриньо възстанови преднината на Литекс. След центриране отдясно Светльо Тодоров свали с гърди към бразилския полузащитник и от близко разстояние той отбеляза. Няколко минути по-късно нападателят можеше да вкара трето попадение в мрежата зад Караджов, но отново пропусна.

Вместо това Локомотив Пловдив пак изравни. Даксон отбеляза фантастичен гол с мощен изстрел от далечна дистанция. До края на полувремето домакините се хвърлиха в предни позиции, пропиляха няколко хубави възможности и секунди преди почивката можеше да бъдат наказани. Пиргов обаче спаси с крак удар на Даксон.

В самото начало на втората част влезлият като резерва Момчил Цветанов не успя да преодолее Иван Караджов. Светльо Тодоров изведе Чико сам срещу стража на “смърфовете”, обаче до ново попадение не се стигна.

Изключително дейният в днешния мач Тодоров все пак се разписа. В 53-тата минута Галин Иванов центрира отдясно към опитния нападател на Литекс и той отбеляза с глава. Тоди обаче не искаше да се задоволи с един гол и две минути след първото си попадение вкара идентично второ. Цветанов центрира отдясно и бившият футболист на Портсмут отново беше точен с глава.

Литекс продължаваше да бъде по-активният от двата тима и в 72-рата минута Галин Иванов вкара пети гол във вратата на гостите. Той съумя да догони една топка, която почти беше излязла в аут, и я прати в мрежата зад Караджов.

Съставът на Емил Велев обаче не се предаде и Даксон на два пъти беше много близо до това да намали. Междувременно игрището напусна вратарят на Литекс Илко Пиргов, който записа уникално постижение през този сезон – 31 мача в А група. Пиргов беше заменен от Евгени Александров.

В 85-тата минута головото шоу на Градския стадион в Ловеч приключи. След нова прекрасна комбинация с участието на Петър Занев левият защитник, който асистира за първото попадение в срещата, отбеляза последното. Така Литекс победи Локомотив Пловдив с 6:2, но няма да играе в еворпейските клубни турнири през следващия сезон.


Литекс – Локомотив Пловдив 6:2

1:0 Г. Иванов 14
1:1 Златински 27
2:1 Сандриньо 29
2:2 Даксон 39
3:2 Св. Тодоров 53
4:2 Св. Тодоров 55
5:2 Г. Иванов 72
6:2 Занев 85

Литекс: Пиргов (Александров – 75), Итуа, Бодуров, Попов, Занев, Сандриньо (Цветанов – 46), Йеленкович, Г. Иванов, Янев, Г. Миланов, Св. Тодоров (Колев – 66)

Локомотив Пловдив: Караджов, Дяков, Родригес (Коцев – 46), Йошев, Венков (В. Георгиев – 62), Й. Тодоров, Д. Георгиев, Златински, Даксон, Лазаров (Йорданов – 66), Де Карвальо