Слава на тебе, Преславе!

3793

Овациите са за всички в червено. За уникалната публика, за отличния треньор Христо Янев и щаба му, за самите футболисти, които, забележете, върнаха в Борисовата градина онзи страховит армейски дух, стоял години наред захвърлен някъде из храстите до стадиона.БЛИЦ.СПОРТ

Всички те са герои. Да, герои, имайки предвид тежката ситуация, в която се намира ЦСКА. През миналото лято, когато Янев ги събираше от улицата, никой не вярваше, че те ще успеят. Но те успяха. А един от тях заслужава специални овации.

Името му е Преслав Йорданов – „червеният” снайперист, който не прощава на нищо живо, изпречило се на пътя му. Снайперистът, изстрелял ЦСКА към финала. Когато Христо Янев го доведе на „Армията”, повечето фенове го гледаха с недоумение. Някои му се присмиваха, че бил дълъг, кльощав и не ставал за нищо. А една легенда на „червените”, чието име сега ще спестя, ми заяви в прав текст: „Преслав не става и за „А” окръжна, камо ли за „А” група!”.

Преслав не казваше нищо. Мълчеше. Преслав говореше на терена. С голове. С много голове. Не обели и дума на поредните подмятания, че в селските мачове всеки може да стане голмайстор.

Пак мълчеше. И пак стреляше долу на терена. Силно, мощно. Като истински армеец. Направи го и снощи. Красиво, елегантно, фамозно. Гол за чудо и приказ.

Гледаш един такъв. Висок, слаб. Имаш чувството, че противникът ще го помете. Но ти трябват само десетина минутки, за да се убедиш, че бъркаш. Преслав не е от онези консуматори, които чакат топката в наказателното поле, без да си мръднат задните части. Играе добре с крака, с глава, умее майсторски да се пласира. Знае как да увлече със себе си защитниците, за да отвори пространства на своите съотборници.  Връща се назад, за да помага на другите. Мобилен и мощен е, а ударите му са кинжални и убийствени.

И най-важното, притежава онзи дух, онзи прословут армейски дух, който се завърна на „Армията”. Затова смело можем да кажем, че Йорданов е цесекар. Истински и то. Ама много истински. Слава на тебе, Преславе и срам за разбирачите, които те гледаха накриво при първите ти стъпки в ЦСКА. От всичките ти голове, този би трябвало да е един от най-ценните ти. Голът, който отбеляза във вратата на невярващите…
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ