Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Стойчо Стоев преди дербито с Лудогорец: Сектор А свали напрежението от отбора

Една седмица или мача с Лудогорец няма да ме направи по-добър треньор, обяви специалистът, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Треньорът на Левски Стойчо Стоев изрази задоволство, че еуфорията около Сектор А на „Герена” е помогнала да спадне напрежението около отбора. „Определено с откриването на Сектор А, отборът и треньорът бяха позабравени. Напрежението е част от работата. По-важно е да има коректност. Коректност обаче може би никога няма да има”, започна Стоев. „На нас това ни е работата. Не може да задълбаваме дали сме готови за този мач. факт е, че е едно срещу Лудогорец и друго срещу Монтана. Ние обаче трябва да сме готови за всеки мач. Надявам се стадионът да е пълен и това да стимулира играчите. Притеснени футболисти едва ли ще има. Може някой да не е уверен в първите минути. Повечето обаче са играли доста такива мачове”, продължи Стойчо. „Не се бях замислял, че толкова треньори преди мен не са дочакали трибуната, а аз успях. Мисля само за мача. Хубавото е, че се открива с един добър мач

между двата най-добри български отбори. Всичко около отбора е наред. Когато се срещат два равностойни тима, може един детайл да реши мача – грешка на състезател, индивидуален проблясък, статично положение”, коментира още Стоев. Той разкри, че паузата за тима в първенството се е отразила по-скоро добре, тъй като всички футболисти са възстановени Изхождайки от факта, че предните два мача победихме, тази почивка може би не дойде в правилния момент. Но пък имахме играчи със здравословни проблеми и може би нямаше да играят. През моя период – година и половина, феновете винаги са стояли зад отбора. Ние сме изпитвали катаклизми, а те стояха зад нас. Това сочи, че феновете обичат отбора. Те идват да подкрепят името, радват се, страдат, но са част от Левски. Няма какво да им казвам. Те винаги ни подкрепят. Не вяр вам и Лудогорец да се притеснят от публиката. Те са играли и пред 40, и пред 50 000 зрители. Тази атмосфера е по-важна за нас. футболистите да усетят обстановката и да се раздадат максимално. Доста мачове изиграх вече срещу Лудогорец. Няма как да има нещо лично”, допълни наставникът. „Да обещая на феновете? Аз съм треньор, и то по-умерен. Мога да обещая, че отборът ще играе добре. Надявам се и да съумеем да победим. Този мач не е някакъв тест за мен. Една седмица или резултата срещу Лудогорец няма да ме направи по-добър или по-слаб треньор. С всеки мач със сигурност ставам по-опитен”, завърши Стоев.

Треньорърт на Ботев резна Локо под кръста

Треньорът на Ботев (Пд) Николай Костов се заяде с вечния съперник преди дербито с Локо (Пд) на пресконференция. „В какъв подем е Локо. Ако е подем да паднеш с 2:5, аз не знам за какво говорите. Пет гола са си тежест. Извинението бе червеният картон. Ние също играхме с човек по-малко срещу Лудогорец цяло полувреме, но и гол не допуснахме. Аз не обръщам внимание. Това са дрязги и спекулации. Отборът спечели няколко срещи, но но не искам да коментирам, защото трябва да говоря за слабостите на съперника, а не е коректно”, обясни Ники Костов. „Вече съм присъствал на такова дерби и спечелихме. Надявам се всички мои играчи да са максимално концентрирани и мотивирани. Очаквам добър мач. Отсъстват доста наши играчи, но искам да припомня, че в първия мач между нас, отсъстваха доста футболисти от Локомотив, но оттам се държаха достойно. Така ще постъпим и ние. Не вярвам в играчи, които казват, че ги боли, но могат. Няма как да се доверя на играчи, които не са се подготвяли”, заяви още специалистът. Според него ситуацията в Ботев е сложна и това дава отражение. „Ние сме роби на тази ситуация, но трябва да има търпение. Мисля, че вече настъпват хубавите дни. Въпрос на организация е да върнем доброто име на Ботев. Това няма как да стане за 10 дни. Мисля, че ще намерим общ език”, добави треньорът на „канарчетата”.

Костов все пак си остави вратичка и допълни, че някой от Грегъри Нелсън, Милен Гамаков, Божидар Васев и Игор Ощипко може да попадне в групата за неделния сблъсък на „Лаута”.

Пената култов: Земетресенията разместиха Берое и помогнаха на ЦСКА

„Просто в Берое се бяха разменили добрите пластове с лошите. Това се случи може би заради земетресенията из целия свят, точно тях ги уцели и това бе шанс за нашия отбор”. Това заяви легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев, който вчера заедно с Александър Манов показаха новата си книга „Това е ЦСКА”. „Конкретно за мача с нас, от Берое имаха големи надежди. Клуб с добра организация. Водени от един от добрите млади треньори – Петър Хубчев”, продължи Пената. „финалът е на 25 май. Младите момчета да не се възгордя-ват. Да продължават с добрата си игра и ако може още по-добре да се представят. Монтана и Берое са различни отбори. Съперникът ни във финала е по-твърд, по-опитен тим. Това в тяхната история ще е голямо чудо – да победят славното име на ЦСКА. Кметът на града е запален по спорта – баскетбол, волейбол, футбол… Сега среща един отбор от европейска класа. Нашите да спират с празненствата и да мислят за финала”, заяви още Стратега. „Кой ще играе за УЕФА, кой за другите купи, се знае, има наредби. Това е успех, който възбуди привържениците на ЦСКА. Два пъти категорично бихме Берое с по 2:0. Не мога да ви кажа неща от кухнята. На всеки мач идват хора от ръководството. Има и едно ръководство, и второ, и трето ръководство може да има. Върши се работа – шефове, треньори. Но най-важното е младите да не си помислят, че са станали много добри. Те трябва да издържат до края на първенството и до този финал. Желая им пълен успех”, завърши Пенев.

 

Гонзо нареди: Играйте за хората!

“Този мач не е точки и титла, а за вашата чест и за феновете.” С тези думи спортният директор на Левски Георги Иванов се опита да накара “сините” да оставят сърцата си на терена, но да спечелят предстоящото дерби с Лудогорец, научи “7 дни спорт“. Мачът е тази вечер от 20.00 ч. на ст. “Георги Аспарухов”. Празникът ще започне час и половина по-рано, когато е церемонията по откриването на новата трибуна на Герена. До късно снощи бяха останали едва 3500 билета за сектор “В”, както и единични бройки за първите редове на сектор “А”. Очаква се днес в часовете преди мача и те да свършат. Така “сините” ще имат зад гърба си около 16 хил. свои фенове, от които се очаква да им дадат криле срещу шампионите. От Националния клуб на привържениците на Левски призоваха всички фенове да бъдат на стадион “Георги Аспарухов” в 19.14 часа. “Нека заедно сътворим едно неповторимо шоу, което ще се помни и обсъжда дълго след това!”, пожелаха те. В 19.30 ч. е предвидено да бъдат затворени всички входове.

Румънците в Разград на среща с поп звезда

Звездите на Лудогорец Козмин Моци, Клаудиу Кешеру и Андрей Препелица имаха приятна среща преди двубоя с Левски днес. Снощи шампионите отседнаха в столичния хотел “Маринела”, където по същото време участие имаше и румънската група “Акчент”. Попсензацията от северната ни съседка пя в най-новия клуб в хотела и това спомогна за румънска среща. “Акчент” са супер популярни отвъд Дунав, но същото се отнася и за футболистите на Лудогорец. Преди година и половина Козмин Моци се превърна в световна сензация с двете си спасени дузпи в плейофния мач със Стяуа за влизане в Шампионската лига, а Кешеру и Препелица са национални футболисти от дълго време.

Йоргачевич чака агитка от Сърбия

Треската за билети на Герена преди днешното дерби с Лудогорец завладя и футболистите. По-предвидливите отдавна вече снабдиха близките си с пропуски на новия сектор “А”. Един от любимците, на сектор “Б” Боян Йоргачевич очаква сериозна агитка от Сърбия. За мача пристига кумът на вратаря. В последния момент обаче той поискал още билети, за да доведе още свои приятели. Йоргачевич прави всичко възможно да разреши проблема. Лошото е, че в централната трибуна са останали седалки само на първите няколко реда, където видимостта не е много добра заради оградата. Все пак Боян беше принуден да поръча билети за където и да е, пък ако е възможно, минути преди самия мач гостите му да успеят да седнат заедно на по-добри места.

 

Гриша Ганчев: Ще направя всичко, за да спася ЦСКА

Бизнесменът определи Борислав Михайлов като „много, много корумпиран”, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Финансовият благодетел на ЦСКА Гриша Ганчев даде интервю за третото издание на книгата “Това е ЦСКА”. С него разговаря директорът на Музея на спортната слава на червените Александър Манов. “Обичам ЦСКА от дете. Ще направя всичко по силите си да спасим този велик клуб от заличаването, което му начертаха. Надявам се постепенно да възстановим позициите на клуба. Ще се постараем 70-годишнина-та на ЦСКА, която предстои след две години, да се превърне в запомнящо се събитие. ЦСКА не трябва да е изтривалка на някакви политически отрепки с нечисти помисли и популизъм. ЦСКА е спорт, спорт и само спорт. Това е моят и на милионите привърженици, мисля, отбор”, казва Ганчев в интервюто. На въпрос на Александър Манов кой или кои поставиха железен прът в мощната машина с марка “ЦСКА” Ганчев отговаря: “Един самозабравил се млад и много “кадърен” бизнесмен, умело покрит зад политическата фасада – името му е г-н Делян Пеевски, и много, много корумпираният президент на БФС г-н Борислав Михайлов”.

Агентът на Бедоя идва за подпис

Левски е близо до удължаването на договора на Мигел Бедоя. Мениджърът на играча пристига днес в България и ще наблюдава от ложите мача с Лудогорец. В неделя и понеделник той ще проведе финални разговори с ръководството на клуба за удължаване на договора на клиента му. Сините искат да задържат в редиците си 30-годишния полузащитник, но доскоро той се бавеше с отговора си. Щом агентът на играча пристига, явно двете страни са намерили общ език. Бедоя има 59 мача и 13 попадения за сините, след като пристигна през лятото на 2014 година. 11 от попаденията му са в А група, а първите две именно срещу съперника на столичани днес – Лудогорец. Това стана при победата с 3:2 през септември 2014 година на Халфовете на Левски Борислав и Радослав Цоневи получиха ултиматум от спортния директор Георги Иванов до 9 май да кажат дали ще удължат контрактите си с клуба. Настоящите договори на 20-го-дишните футболисти са до 30 юни, след което те стават свободни агенти. Гонзо на няколко пъти имаше среща с двамата, но те така и не склониха на подпис. Причината не е финансово разминаване между двете страни, а желанието на младоците да получават повече игрово време. Двамата дебютираха за сините още през сезон 2010/11, но така и не успяха да се утвърдят в стартовия състав. Радослав Цонев има 55 мача и четири гола за Левски във всички турнири (25 от двубоите са през настоящата кампания). Едно от попаденията му е и последното, реализирано от играч на сините във вечното дерби с ЦСКА в А група – при поражението с 1:3 през април 2014 година. Той пропуска срещата с Лудогорец поради наказание. Боби пък има 41 мача и пет гола за тима във всички турнири. Той претърпя две тежки контузии, но вече е готов и игра при победата с 3:0 в контролата над Рилски спортист миналата събота.

Славия без Петков и Сердеров на „Тича”

Треньорът на Славия Александър Тарханов понесе тежък удар преди днешното гостуване на Черно море. Той няма да може да разчита на капитана Георги Петков и руския нападател Сердер Сердеров. Двамата не заминаха за Варна – отпаднаха от групата поради здравословни проблеми. Очаква се те да бъдат заменени в стартовия състав от Марио Кирев и Ивайло Димитров. Добрата новина за Тарханов е завръщането в тима на изтърпелия наказание централен защитник Димитър Пиргов. Белите ще гонят задължителен успех, за да не изостават в битката за третото място. Треньорът на Черно море Никола Спасов ще направи няколко корекции по титулярния си състав за мача със Славия в търсене на първа пролетна победа. Очаква се моряците да се върнат към обичайната си схема с един централен нападател и две крила, след като срещу Лудогорец действаха във формация 4-4-2. След изтърпяно наказание в състава се завръща холандският халф Марк Клок. За сметка на това обаче отново ще липсва Стенио, а със санкция за натрупани жълти картони е и централният защитник Борислав Стойчев. Неговото място в центъра на отбраната най-вероятно ще заеме Траян Траянов, който в Разград игра като дефанзивен халф. Очаква се сред титулярите да се появи и Симеон Райков, който ще играе като ляво крило, отдясно ще бъде Матиас Курьор, а атаката отново ще води Бакари