Атлетико ще отмъщава на Байерн

3839

Атлетико Мадрид приема Байерн (Мюнхен) в 21,45 часа българско време тази вечер на стадион “Висенте Калдерон” в първа полуфинална среща от Шампионската лига. Тимът от испанската столица достигна до тази късна фаза на турнира, след като елиминира на 1/8-финалите ПСВ Айндховен, а на 1/4-финалите детронира действащия европейски клубен шампион Барселона. Баварците пък оцеляха в тежък осминафинален сблъсък с Ювентус, а на 1/4-финалите се справиха с Бенфика.sportal.bg

Атлетико, който вчера отпразнува 113 години от създаването си, за пети път достига полуфиналната фаза на КЕШ/ШЛ в своята история, докато Байерн ще запише 18-о участие в етапа на последните 4. Само Реал Мадрид е с повече полуфинали – рекордните 27.

Атлетико и Байерн са се срещали само веднъж досега на европейската сцена – на финала за Купата на европейските шампиони (КЕШ) през 1974 година. Тогава двата тима първоначално правят драматично равенство 1:1 след продължения на 15 май, а в преиграването два дни по-късно германците не оставят шансове на испанския си съперник – 4:0. В първия мач “дюшекчиите” са на секунди от триумфа на печално известния стадион “Хейзел” в Брюксел, но са попарени от изравнителен гол на Ханс-Георг Шварценбек в 120-ата минута.

Атлетико се представя успешно срещу германски отбори в послединя четвърт век, когато става дума за елиминационни сблъсъци на разменено гостуване. Последният представител на Германия, който е отстранявал мадридчани е Динамо (Дрезден) през сезон 1979/1980 в турнира за Купата на УЕФА.

Наставникът на Атлети Диего Симеоне не може да разчита на може би най-важния си защитник – уругваеца Диего Годин, който лекува мускулна травма в дясното бедро. Трайно контузен в състава на испанския тим е и португалският халф Тиаго Мендеш. Добрата новина за Чоло Симеоне е, че друг основен централен бранител – Хосе Хименес, се пребори с травмата си и ще е на линия, а намиращият се в страхотна форма нападател Фернандо Торес се завръща след изтърпяно наказание.

Старши треньорът на Байерн Джосеп Гуардиола пък е лишен от услугите на контузените Холгер Бадщубер и Ариен Робен, а лекуващият доскоро травма защитник Жером Ботанег поднови тренировки, но участието му в мача остава под въпрос.

Вероятни състави:

АТЛЕТИКО (4-4-2): Облак – Хуанфран, Хименес, Лукас, Филипе Луиш – Коке, Габи, Аугусто, Саул – Гризман, Торес

БАЙЕРН (4-1-4-1): Нойер – Лаам, Кимих, Хави Мартинес, Алаба – Чаби Алонсо – Дъглас Коща, Мюлер, Видал, Рибери – Левандовски

СТАДИОН: “Висенте Калдерон”, Мадрид

СЪДИЯ: Марк Клатънбърг, Англия