Лудогорец е новият шампион на България

Лудогорец спечели първата си титла в “А”-професионалната ни футболна група, след като в решителния за триумфа последен мач от сезон 2011/2012 тимът от Разград победи ЦСКАс 1:0 на своя стадион “Лудогорец Арена”.Така пред собствена публика разградчани спечелиха исторически златен дубъл в дебютния си сезон в българския елит.

Голмайсторът за домакините бе Мирослав Иванов а победният гол падна в 18-та минута. В двубоя имаше много нерви, много интрига, огромен залог, два червени картона, девет жълти и три греди, които уцелиха футболистите в “червено”.sportni.bg

Лудогорец завърши сезона на първо място в генералното класиране с актив от 70 точки, които са плод на 22-те им победи и четирите равенства.

ЦСКА пък завърши това издание на шампионата на второ място, с 69 точки, също с 22 победи, но с три равенства.

Това е втори подобен шампионатен двубой от 28 години насам, който се явява последен и в същото време решаващ титлата за “армейците”. Тогава , през 1984 година, “червените” също загубиха, но от Левски Спартак.

Мачът започна с високо темпо, но с превес за тима на Лудогорец.

Разградчани владееха топката през по-голямата част от времето и създаваха повече опасни ситуации. Междувременно ЦСКА на няколко пъти стигна до вратата на Урош Голубович, но всеки път показваше класата си в нападение.

Домакините на два пъти застрашиха вратата на М’Боли само в първите четири минути. Веднага след това обаче Присо напредна по дясното крило и центрира опасно в отсрещното наказателно поле, където никой от неговите съотборници не успя да засече.

Играта се върна отново главно пред вратата на гостите, а Иван Стоянов и Мирослав Иванов опитаха точността си.

В 11-та минута Шоко центрира отдясно и топката попадна в Гъргоров, който вкара топката във вратата, но попадението бе отменено заради засада.

Малко след това Марселиньо направи чудесен пробив, след това подаде към свой съотборник, но там стражът на ЦСКА внимаваше и пресече подаването.

В следващите минути бе дадена и първата заявка от страна на футболистите, че срещата няма да протече по най-гладкия начин. Присо, Минев, Иванов и Бандаловски се сдърпаха, но главният арбитър на срещата успя да се справи с положението.

Резултатът бе открит в 18-та минута. Мирослав Иванов изпълни отлично пряк свободен удар, който беше отсъден за опасна игра на Борис Галчев.

Иванов стреля и вкара топката в десния ъгъл на вратата на Райс М’Боли и вдигна на крака привържениците на Лудогорец, които присъстваха на стадиона.

Натискът на разградчани продължи и след попадението. В 25-та минута обаче ЦСКА беше близо до гола, когато Крачунов стреля с глава, но топката се удари в гредата и не влезе в очертанията на вратата.

След половин час игра на терена отново бяха показани излишни нерви, които в крайна сметка доведоха до жълти картони за Крачунов и Барт.

В 36-та минута Борис Галчев получи контузия в коляното след съприкосновение с противников играч и се наложи да напусне терена. Стойчо Младенов трябваше да направи принудителна смяна и на мястото на Галчев пусна Антонио Томас.

В последната минута на редовното време на първата част пък Ангел Грънчов получи директен червен картон. Защитникът на “армейците” остави отбора си с човек по-малко, след като нарочно настъпи Марселиньо при спряна игра.

Главният арбитър на срещата Георги Кабаков беше в непосредствена близост до ситуацията и взе решението мигновено.

Така с човек по-малко и пасив от един гол ЦСКА се прибра за почивката между двете полувремена.

След подновяването на играта лошите новини за “армейците” продължиха. Стойчо Младенов бе изгонен към трибуните от главния арбитър и наставникът на столичани бе изведен от полицаите към тунела.

В началото на втората част “червените” указваха по-голям натиск над съперниците си, като за втори път удариха гредата след удар с глава на Крачунов.

В 58-та минута пък Светослав Дяков фаулира изключително грубо Мораес, за което Кабаков му показа втори жълт и съответно червен картон.

Така Лудогорец имаше само 16 минути предимството да играе с човек повече на терена.

В 64-та минута Присо получи топката в наказателното поле, обърна се и стреля, но гредата за трети път спаси тима на Лудогорец.

След това отново Присо притесни отбраната на разградчани. Той навлезе в наказателното поле и подаде към Мораес, но все пак защитата на футболистите в зелено се справи.

Малко по-късно Апостол Попов стреля опасно с глава, след като топката бе центрирана от пряк свободен удар. Голубович обаче внимаваше и успя да я улови.

В 75-та минута Иван Стоянов не успя да се възползва от грешка на Крачунов, който не изчисти добре, и подаде неточно, връщайки топката в притежание на “армейците”.

Лудогорец вече беше обърнал стила си на игра и бе преминал в “защитен режим”, докато ЦСКА продължаваше с набезите си.

Трифонов напредна много добре отляво по атаката на “червените”. Прекрасната бърза атака обаче свърши, когато халфът опита комбинация.

В първата минута на даденото от съдията четириминутно положение ЦСКА получи правото да изпълни пряк свободен удар. Зад топката от около 25 метра застана Жуниор Мораеш. Той стреля превъзходно малко под напречната греда, но Голубович успя да отрази удара и да изкара в корнер.

Това беше и последната възможност за “армейците” в срещата, а малко по-късно прозвуча последният съдийски сигнал, който даде старт на празника в Разград.

Среща от последния – 30-ти кръг на “А” – група:

Лудогорец – ЦСКА – 1:0

Стадион: Лудогорец Арена
Зрители: 7000

Главен съдия: Георги Кабаков (определен с жребий в 18:00 часа)

Голмайстори: 1:0 Мирослав Иванов 18

червени картони:
ЦСКА: Ангел Грънчов в 45-та минута
Лудогорец: Светослав Дяков в 58-та минута
жълти картони:
Лудогорец: Иванов, Барт, Дяков, Марселино, Шоко, Витиня, Голубович
ЦСКА: Бандаловски, Крачунов, Галчев, Присо

Състави:
Лудогорец: Голубович, Минев, Шоко (Витиня – 78), Барт, Гулдан, Дяков, Генчев, Марселиньо (Александров – 68), Иванов /Кашчелан – 63/, Гъргоров, Стоянов
ЦСКА: Мболи, Бандаловски, Грънчов, Крачунов,Попов, Дюлгеров (Янев – 63), Трифонов (Костов – 86), Янчев, Галчев (Томас – 36), Присо, Мораес

Състави:
За Лудогорец: Голубович, Минев, Шоко, Барт, Гулдан, Дяков, Генчев, Марселиньо, Иванов, Гъргоров (к), Стоянов
Резерви: Мантула, Кашчелан, Кашчелан, Бакалов, Александров, Кабаселе
Треньор: Ивайло Петев

ЦСКА: Мболи, Бандаловски, Грънчов, Крачунов, Попов, Дюлгеров, Трифонов Янчев (к), Галчев, Присо, Мораес
Резерви: Макенджиев, Томас, Костов, Янев, Дечев, Хадад, Паун
Треньор: Стойчо Младенов