Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Монтана иска допинг контрол за финала, съобщава “Меридиан мач”
Ръководството на Монтана ще поиска допинг контрол за ЦСКА преди финала за Купата на България на 24 май от 20:00 часа на Националния стадион „Васил Левски”. Това разкри кметът на града Златко Живков, който се съмнява в силната игра на „червените” и двете победи с по 2:0 срещу Берое на полуфиналната фаза. „Ще излезе много странно, ако с такава игра надиграеш и разгромиш отбор като Берое. Какво да си помисли човек в подобна ситуация, при такива гръмки победи, при които претендент за евротурнирите няма удар във вратата на третодивизионен отбор. На мен това ми звучи съмнително”, каза Живков пред bTV. Клубният началник е убеден в шансовете на Монтана във финала, но настоява двата отбора да са абсолютно равнопоставени в решителния двубой. „Не се притеснявам по никакъв начин от това издание на ЦСКА. Нито от Левски се притеснявам, все пак взехме точка на „Герена”. Особено пък от ЦСКА в този си вид”, допълни кметът на Монтана.
Кипърци се облизват за двама „червени”, разкрива още изданието
Футболистите на ЦСКА Александър Александров и Преслав Йорданов са желани от кипърски тим, съобщава агенция „Блиц”. Представител на клуба от острова на Афродита е наблюдавал изявите им в три срещи, като се очаква да присъства и на финала за Купата на България. „Червените” едва ли ще правят пречки на двамата, ако им бъдат предложени договори с отлични лични условия. Преслав Йорданов е изиграл 15 мача във “В” група, в които е отбелязал 20 попадения. Александър Александров има 13 двубоя за първенство и 3 гола. Футболистите на ЦСКА са с аматьорски статут и клубът няма да получи пари при трансферите им.
Лукин и Орачев извън строя, е друго заглавие от страниците на вестника
Левски започна подготовка си за мача с Монтана. След тридневна пауза за Великден играчите бяха изпотени с фитнес, а след това и със здраво тичане от Роко Перота. Едва в края на заниманието те поиграха малко с топка.
Проблемите пред Стойчо Стоев са свързани със състоянието на Сърджан Лукин и Мики Орачев. Румънецът е контузен още преди мача с Лудогорец, но тогава стисна зъби. След това обаче травмата му се усложни и сега той почива. Твърде вероятно е да не бъде на линия за срещата с Монтана. Орачев пък също е с проблеми и изобщо не е ясно кога ще се върне към нормални занимания. Не на пълни обороти тренира и Боян Йоргачевич. Вратарят се появи буквално 5 минути преди старта на заниманието, след като имаше разрешение да закъснее на връщане от Сърбия. Той потича 20-ина минути, след което се прибра в съблекалнята. Футболистите на Левски са в отлична физическа форма и това е в основата на победите им в последно време. „Сините” са загубили само от шампиона Лудогорец от началото на годината, а за последно удариха Черно море на „Герена” с впечатляващото 5:1.
През първия дял от първенството „сините” не можеха дори да си мечтаят за толкова вкарани голове в един мач. Привличането на на кондиционния спец Роко Перота и последвалия му тандем с Ясен Екимов вкараха футболистите на Левски в отлична физическа форма. Първоначално методите на Роко Перота предизвикаха няколко мускулни травми на „Герена”, но впоследствие работата му донесе страхотни резултати. Очаква се „сините” да са още по-добре физически за новия шампионат.

Трима шофьори командват в ЦСКА, пише на първата си страница “7 дни спорт”
След като борецът Николай Паслар стана изпълнителен директор на ЦСКА, в клуба се напълниха и с началници шофьори. Последното решение за уволнението на Александър Тодоров е гласувано от никому непознат надзорен съвет, който се оказва пълен с таксиджии. Георги Барзов е личен шофьор на клубния бос (по документи) Ивайло Манджуков. Друг гласувал член на НС е Стоян Йорданов Ангелов. Същият е популярен като Стоян Канзаса, работи като таксиметров шофьор в голяма компания и също е близък до Манджуков-младши. Интересното е, че с гласовете на шофьорите е назначен не само борецът Паслар, но и друг интересен член на управителния съвет на ЦСКА. Става въпрос за Тодор Тодоров. Той е по-известен като Тошко Жълтицата от Биримирци и работи в таксиметровата компания на Канзаса. Тодор Тодоров е приближен до един от акционерите – Милко Георгиев. “7 дни спорт” направи няколко опита да се свърже с Канзаса и Жълтицата, но телефоните им даваха свободно.
Глобяват Григор за строшените ракети, е друг материал от страниците на вестника
Григор Димитров може да отнесе солена глоба за невъздържаното си поведение по време на финала на турнира в Истанбул. Нашият загуби със 7:6 (5), 6:7 (4), 0:6 от Диего Шварцман (Арж). Хасковлията изпотроши ракетите си, а след няколко предупреждения беше наказан със служебен гейм, с който мачът приключи.
Очаква се случаят да бъде разгледан от ръководството на АТП. Димитров, който се придвижи с едно място и вече е №28 в световната ранглиста, пропусна да спечели 5-а титла в кариерата си.
Локо Пд се отърва от менте без пари, разкрива още “7 дни спорт”
Локомотив (Пловдив) се отърва от нападателя Гай Мансур, без да му плати обезщетение, въпреки че сенегалецът имаше договор с клуба до лятото на 2019 година. Миналия четвъртък 30-годишният африканец си замина за Румъния, където е семейството му, след като разтрогна контракта си с пловдивчани по взаимно съгласие. “7 дни спорт” научи, че от “Лаута” са успели да шитнат Мансур, без да се бръкнат дълбоко в джоба заради наличието на специална клауза в договора на играча.
“Черно-белите” са заложили въпросната точка в контракта на Мансур, когато той парафира с клуба през зимата. От Локомотив (Пловдив) явно са разполагали с информация, че сенегалецът има хроничен здравословен проблем. Затова са сключили клауза, според която, ако старата му травма се прояви в рамките на първите два месеца от престоя му на “Лаута”, то “смърфовете” ще могат да се разделят с него без претенции от страна на нападателя. В крайна сметка това се случи, след като в рамките на месец и половина Мансур получи три разтежения, едното от които в близост до коляното му. Преди време, докато се е подвизавал в Румъния, той е претърпял операция на коляното си. В рамките на около месец той проведе лечение в Италия и Румъния, като още в края на март “7 дни спорт” разкри, че от Локомотив (Пловдив) ще се разделят с играча. Миналия вторник той се завърна в Пловдив, а от “Лаута” го подложиха на преглед, който показа наличието на травма, която позволяваше договорът с него да бъде прекратен безпрепятствено.

15 клуба със заявка за новата “А” група, е водещият материал на “Тема Спорт”
15 клуба подадоха заявка за участие в новата “А” група. Сред тях са всичките настоящи 9 члена на елита. От втория ешелон кандидати са лидерът Дунав (Русе), Нефтохимик и Локомотив (Горна Оряховица), а от трета дивизия желание има Етър. Завръщане при майсторите чака Литекс, а както е известно, документи са изпратени и от ЦСКА. Изненадващо, въпреки първоначално заявения интерес, от Созопол и Поморие са се отказали да търсят място в следващото издание на първенството. Яснота за финалния вариант на шампионата ще има в началото на месец юни.
Местят двубой на “армейците”, е друг материал от страниците на вестника
Двубоят между Пирин (Гоце Делчев) и ЦСКА бе преместен с решение на Зоналния съвет на БФС. Мачът от 33-ия кръг на Югозападната “В” група трябваше да се играе на 22 май от 18:00 часа, само два дни преди финала за Купата между Монтана и “армейците”. От ЦСКА обаче са подали молба за промяна и тя е била уважена. Така срещата ще бъде пренасрочена, като все още няма официална дата за това. Очаква се двубоят с Пирин в Гоце Делчев да се състои на 11 май (сряда). Това ще е първият мач на “червените”, след като се препънаха срещу Сливнишки герой (2:2) на 27 април. Освен този двубой ЦСКА има още само 3 оставащи срещи за първенство. На 15 май (неделя) е тази с Балкан Варвара, като “армейците” са домакини. На 18 май (сряда) следва гостуване на Витоша Бистрица, а на 29 май е последният кръг – срещу Миньор (Перник) в София.
Лудогорец с ултиматум към Андрей Препелица, е друго заглавие на “Тема Спорт”
Лудогорец е поставил ултиматум на Андрей Препелица, научи “Тема Спорт”. Полузащитникът е имал среща с ръководството, на която му е било съобщено, че до края на шампионата ще се бори за оставането си в отбора. 30-годишният румънец пристигна в Разград през миналото лято като свободен агент, след като договорът му със Стяуа изтече. Хората по високите етажи в Лудогорец имаха големи очаквания към халфа и смятаха, че той ще се превърне в така търсения класен партньор на Светослав Дяков в средата на терена, но това засега не се случва. На този етап от сезона Препелица по никакъв начин не оправдава не само трансфера си, но и възнаграждението си от 450 хиляди евро на година. Заплатата му излезе наяве в румънските медии няколко дни след официалното му привличане от “зелените”. Договорът на играча е до лятото на 2017 година. Въпреки че е един от най-скъпо-платените в Разград, а и въобще в “А” група, бившият капитан на Стяуа не убеждава с изявите си и е твърда резерва на далеч по-ниско котиращия се Лукас Саша. Бразилецът е далеч от класата на Дяков, но до момента се представя на ниво, като компенсира липсата на определени качества с повече борба. Самият Препелица също има претенции към Лудогорец. Те са свързани с треньора Георги Дерменджиев. Според него специалистът не му дава достатъчно голяма възможност за изява, което му пречи да намери най-добрата си форма. Той има едва 4 мача след Нова година и общо 22 през кампанията, като е престоял само 1011 минути от възможни 1980. В не малка степен халфът смята, че и това му е коствало място сред избраниците на селекционера на Румъния Ангел Йорданеску. Препелица не бе в състава на северната ни съседка за контролите с Литва и Испания през март, които бяха и една от последните репетиции преди европейското първенство във франция. На практика в момента шансовете на Андрей да осъществи мечтата си да играе на финалите са илюзорни. Не така стоят нещата с Клаудиу Кешеру и Козмин Моци, които засега попадат в разширения списък на Йорданеску.