Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Божков стартира спасението на ЦСКА

“Червена” България може да ликува, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Васил Божков официално стартира спасението на ЦСКА. след като вчера декларира намерението си за оздравяване на „армейския” клуб с писмо до Софийския градски съд и до синдика Дора Милева. В документа се посочва изричното становище на бизнесмена ЦСКА да не бъде фалиран или сливан, каквото намерение има Гриша Ганчев. Божков настоява да бъде допуснато до регистрация създаденото от него дружество „ЦСКА – София”, в чието управително тяло влизат той, синът му Антон Божков, дясната му ръка Цветомир Найденов и Димитър Ганев. „Много скоро ще се случат нещата”, коментира синдикът Дора Милева.

Министър Кралев: Висшата лига ще е с 14 или 16 отбора

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев прогнозира, че Висшата лига ще е със-гавена от 14 или 16 отбора. „12 няма как да са, просто сметката не излиза. След като бъдат разгледани всички искания и бъдат дадени лицензите, ще се види и точно по каква схема ще се провежда първенството. Надявам се холандците, които помагат на БФС и са доказани експерти, да намерят най-точното решение за нас, най-точната формула, която ние да следваме. И след като всичко това се случи трябва да се спазват правилата и да не се правят компромиси за никой”, коментира Кралев в Пресклуб „България” вчера. По сформирането на Висшата лига министерството не е страна, каза в допълнение министърът. Той още веднъж увери, че се тьрсят механизми как да се помогне финансово на клубовете за базите, които те стопанисват.

Лудогорец с нов договор за Вандерсон

Един от най-добрите футболисти на Лудогорец през този сезон – Вандерсон, е получил предложение за нов договор, научи „Меридиан Мач”. Техничният бразилец има контракт с шампионите до 2017 г., а от клуба желаят да се обвържат с него за по-дълъг период от време. 28-годишният играч все още не е парафирал, като се очаква това да се случи до края на сезона. Желанието на самия футболист е да остане дълго в Разград, а и в интервю Вандерсон разкри, че иска един ден да е национал на България, което означава че той трябва да живее у нас поне още 3 години. Бразилецът пристигна в Лудогорец през лятото на 2014 г. малко преди исторически я пробивв Шампионската лига. Именно Вандерсон вкара гола за 1:0 срещу Стяуа в София, като по-късно Козмин Моци стана герой, хващайки две дузпи на своите сънародници. Преди Да дойде в Разград, халфът е играл за бразилските СЕНЕ, Ира-ти, Спорт Баруери, Оесте и Португеза. През настоящата кампания дребничкият играч, който вече притежава наш паспорт, има 26 мача, 6 гола и 6 асистенции. Нови договори с „орлите” парафираха Георги Терзиев и Йордан Минев. Такъв до края на кампанията може да подпише и вратарят Владислав Стоянов.

 

Никакво закриване на ЦСКА

Клубът оздравява и играе професионален футбол, гарантират от империята на бизнесмена, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Васил Божков внесе документи в съда ЦСКА ще съществува! ЦСКА няма да се закрива, няма да се подменя, няма да се “обединява”, няма да се дава под аренда. Гаранцията даде пред съда и кредиторите Васил Божков. А негова дума на две не става. Остава, разбира се, да бъде приет оздравителният план, предложен от бизнесмена. Той беше анонсиран с писмо до Софийския градски съд и кредиторите на клуба. Отдолу стои подписът на Цветомир Найденов, управител на няколко фирми в империята на Божков, спряган за бъдещ изпълнителен директор на ЦСКА. “Основната ни цел е ПФК ЦСКА АД да не бъде обявен в несъстоятелност и да не прекрати своята дейност, а да се изготви и депозира пред съда оздравителен план”, се казва в писмото. “Интересът за инвестиране в оздравяването е обусловен от възможността клубът да възстанови професионалния си статут и още през предстоящия футболен сезон да вземе участие в турнири или първенства като професионален футболен клуб.” “Нещата ще се случат скоро”, реагира синдикът на ЦСКА Дора Милева. Както е известно, само екипът на Васил Божков има подсигурени по 6,5 милиона лева за ЦСКА в следващите 5 сезона. Готово е и финансиране на нов стадион “Българска армия”.

Над 22 000 билета продадени, първи свърши сектор “А”

Билетите за финала от турнира за Купата на България между ЦСКА и Монтана на 24 май се продават като топъл хляб. До 19 часа снощи бяха изкупени над 22 000 билета. Напълно разпродадени са двата централни сектора “А” и “В”, има останали съвсем малко билети за долните редове на втория. Сектор Т” също е разпродаден на 90%, съобщиха от ПФЛ. Най-късно до утре всички 38 000 билета ще бъдат разграбени от феновете. Секретарят на лигата Атанас Караиванов съобщи за “7 дни спорт”, че се пази определена бройка и за привържениците на Монтана, но се чака потвърждение от ръководството на елитният тим за точния брой на желаещите да викат за своите любимци. Интересът към мача е огромен и в онлайн платформата на Eventim. Администраторите на сайта са се справили отлично, като са успели да предотвратят блокаж на системата. Атанас Караиванов добави, че към момента е блокирал билети по заявка на ЦСКА за сектор Т”. Другата седмица ще започне и подготовката за финала съвместно с ръководството на НСБ. Стадион “Васил Левски” се затваря на 18 май, за да бъде подготвено шоуто на Христо Стоичков. Веднага след края на срещата започва работа по финала за купата.

Пената води “червени” легенди в Козлодуй

Легенди на ЦСКА отново атакуват Козлодуй заради турнир. На 6 и 7 май 2016 г. на стадиона в града ще се проведе вторият юношески турнир по футбол за купата на „Червена чета Радецки”. В турнира участие ще вземат 12 отбора, родени през 2001 -2002 г. Гости ще бъдат Димитър Пенев, Пламен Марков, Радослав Здравков, както и други известни имена от историята на ЦСКА. Те ще връчат наградите на победителите. Турнирът ще завърши със среща между ветераните на Козлодуй и ЦСКА, посветена на 20-годишнината от последното участие на града в професионалния футбол.

 

Литекс удари Левски в последната минута

Оранжевите за втора поредна година ще играят в младежката Шампионска лига, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Литекс ще играе за втора поредна година в квалификациите на младежката Шампионска лига. Оранжевите се класираха за турнира, след като с късен гол победиха Левски с 1:0 във финала за Купата на БФС при старшата възраст. В герой за ловчанлии се превърна 18-годишният нападател Тонислав Йорданов. Исканият преди време от Лудогорец младок реализира в последната минута изключително красив гол с ножичен удар след асистенция на Ангел Лясков. Секунди по-късно таранът бе изгонен с директен червен картон от рефера Ивайло Стоянов заради сблъсък с противников играч. Литекс можеше да стигне до успеха и по-рано, но изстрел на Михаил Кулов се отби от напречната греда.  Най-изгодното положения за сините бе в началото на втората част, но шут на Сонет Полат бе спасен от вратаря Петър Петров.

Валери Божинов: Искам с Партизан да играя на „Герена” 

Нападателят на Партизан Валери Божинов сподели, че се надява някой ден отново да облече екипа на Левски. 30-годишният футболист бе част от сините от февруари до август 2014 година. Тогава той бе убеден да облече екипа на тима от спортния директор по това време Христо Йовов. В периода си на „Герена” юношата на Лече изигра 20 срещи за Левски в А група и Купата на България, в които реализира осем попадения. Две от тях бяха в мрежата на Лудогорец при поражението с 2:3. „Пожелавам си да играем с Партизан срещу Левски в Лига Европа. Това е една от мечтите ми. Другата е да се върна на „Герена” някой ден. Но искрено се надявам да се срещнем с тима в европейските турнири. Но това трябва да се случи в груповата фаза на Лига Европа, защото така няма да има загубили от иялата ситуация”, заяви пред Гонг Валери Божинов.

Божинов добави, че за момента не мисли за трансфер. „Имам още една година договор с Партизан. Тук се чувствам добре. Отборът играе нападателно, създаваме положения, а аз вкарвам голове. Какво ще се случи, ще преценим заедно с хората от ръководството. Нормално е, ако има оферти, които устройват Партизан финансово, да седнем и да говорим”, обясни Божинов, който до момента има 18 гола в сръбското първенство.

Лудогорец се изправя срещу Легия Варшава

Лудогорец ще се изправи срещу носителя на Купата на Полша Легия Варшава в подготовката си за квалификациите за Шампионската лига, разбра „Тема Спорт”. Разградчани ще играят с тима, в който бе продаден националът Михаил Александров през зимата, по време на лагера си в Австрия. Двата клуба вече са постигнали споразумение за часа и датата на спа-ринга, но те ще бъдат обявени на по-късен етап.

Това ще е първа контрола между Лудогорец и Легия. През януари разградчани и поляците трябваше да се срещнат в Турция, но това не се случи. Проверката пропадна, като причина за това бе сваленият руски самолет на територията на югоизточната ни съседка, което накара тимът от Варшава да промени плановете си за подготовка. Клубът въобще не проведе лагер в Белек заради нестабилната обстановка в страната.

Преди няколко дни Легия триумфира с Купата на Полша, след като спечели финала с Лех Познан с 1:0, а Мишо Александров се появи от резервната скамейка. В момента десетократният първенец на страната е в свирепа битка за титлата с Пяст Гливице. Двата тима са с по 37 точки след 4 изиграни кръга от плейофите. До края на първенството остават само още три срещи, но първото място може да се реши още в събота, когато Легия приема Пяст във Варшава.

Лудогорец ще стартира лятната си подготовка на 9 юни. Тогава Дерменджиев събира футболистите за медицински прегледи в София. В рамките на два-три дни отборът ще премине функционални изследвания, след което ще замине на лагер в Смолян. Там зелените ще останат около седмица и половина. В Австрия тимът ще бъде около 10-12 дни, в които ще изиграе 4 или 5 контроли. Първият официален мач на Лудогорец за новия сезон, от втория квалификационен кръг на Шампионската лига, е на 12 или 13 юли. Съперникът на орлите ще стане ясен на 20 юни