Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Краев отива на световно, аут е за Славия и Берое“, четем от страниците на „Меридиан мач“.
Божидар Краев ще пропусне последните два мача на Левски за сезона. „Меридиан Мач” научи, че халфът е бил извикан в младежкия национален отбор от селекционера Тони Здравков. 18-годишният талант на Левски ще попадне за първи път във втория тим на България, след като досега играеше за юношите. Здравков го включи в групата за предстоящия турнир в Тулон, на който младежите бяха поканени.
Този футболен форум се води като неофициално световно първенство, а България не е участвала на него от много години. Сборът на младежите е на 16 май, което значи, че Краев няма да играе в дербито със Славия (21 май) и гостуването на Берое (29 май).
Интересно е да се спомене, че Здравков е искал трима футболисти на Левски, но е получил само Краев. „Сините” са отказали да пуснат на форума Мики Орачев и Ради Цонев.
„Под Аязмото търсят човек с лиценз заради новия треньор“, пише още изданието.
Обявяването на Александър Димитров за нов треньор на Берое се бави, защото бившият юношески селекционер все още няма необходимия лиценз „ПРО”, който е задължителен за всички наставници в елитната дивизия. Юношата на ЦСКА е записал необходимия курс, но се очаква той да получи документа едва през ноември. Правилниците обаче са категорични, че той не може да започне работа по-рано. За това най-вероятно старозагорци ще прибегнат до отдавна критикуваната от Асоциацията на треньорите практика с назначаването в щаба на човек с необходимия ценз. Той ще бъде записан в БФС като старши треньор, докато Димитров завърши курса. Интересното е, че настоящият наставник Пламен Липенски също работи без лиценз „ПРО”. Той обаче има това право, защото е определен като временно изпълняващ длъжността след раздялата на Берое с Петър Хубчев.
„Бадема минира „Лаута”, съобщава още „Меридиан мач“
Заплатата на звездата Емил Гъргоров минира бъдещето на Локомотив (Пд), научи „Меридиан Мач”. Бадема взима по 10 бона на месец, докато доста от основните футболисти, като капитана Мартин Камбуров, Дани Кики, Александър Тунчев, Кирил Котев и Стефан Велев са с по-малки възнаграждения и с изтичащи договори.
Заради това се очаква те да пожелаят от клубния собственик Христо Крушарски по-големи пари през следващия шампионат. Това може да вбеси бизнесмена и да се стигне до конфликти между президент и футболисти. Собственикът Крушарски е в Аржентина и ще се върне след края на шампионата. Тогава играчите ще седнат на масата за преговори, но със сигурност повечето от тези с изтичащи контракти ще имат условия за по-добри финансови изгоди.
Колкото до днешното дерби с Лудогорец, старши треньорът на Локомотив Илиан Илиев до последно ще умува кой да замести Пламен Крумов на десния бек. Най-вероятно това ще е Стефан Велев, който игра брилянтно на поста в дербито с Ботев (Пд). Другата дилема пред специалиста е в халфовата линия и кой по-точно да излезе до Ванчо Траянов – Мартин Райнов или португалеца Пауло Серджо.

„Гаф! Човек на Кобрата удари Чисора с шише“, обявява от първата си страница „7 дни спорт“
Човек от антуража на Кубрат Пулев удари с пластмасово шише в гърдите Дерек Чисора. Скандалната сцена се разигра по време на официалния кантар в петзвездния хотел “Феирмонт” в Хамбург (Гер).
Пулев и Чисора излизат тази вечер в спор за европейската титла по бокс в тежка категория. Двубоят ще бъде предаван пряко по “Диема Спорт”, началният му час е около полунощ.
Напрежението между съперниците расте не с часове, а с минути. Кулминацията настъпи, когато по време на кантара приятел на Кобрата уцели Чисора с шише. Британецът побесня и подгони придружителите на Пулев. Спряха го чак в кухнята на хотела.
“Игричките и провокациите на Чисора няма да ме разконцентрират. Още по-мотивиран съм да стигна до победата, но той определено е опасен противник”, коментира Пулев след инцидента.
„Сините” твърдо против ЦСКА и Литекс в елита“, четем още от страниците на изданието.
Феновете на Левски отново заявиха, че не искат Литекс и ЦСКА да влязат служебно в елита още следващия сезон.
Трите фенски организации – НКП, Тръст “Синя България” и сдружение “Сини сърца”, които са и членове на УС на клуба, пуснаха декларация.
В нея те съветват шефовете на Левски да подкрепят позицията им спрямо новия формат на “А” група. Както е известно, в началото на следващата седмица клубовете, подали документи за елита, ще се срещнат с хора от БФС. Всички отбори ще изложат своите виждания относно това какво им харесва и какво не във проекта “Висша лига”.
“Левски решава каква позиция да заеме. Може да се съобрази с позицията ни, а може и да вземе съвсем друга. Ние с тази декларация само съветваме ръководството”, казаха пред “7 дни спорт” от една от фенските организации. “Настояваме за ясна и безусловна позиция във връзка с представения проект за реформа на футболното първенство на България. Левски не може и не бива да подкрепя никакъв формат на първенството, в който се заобикалят критериите „спортни резултати” и „лицензиране”, както и се заобикалят императивни разпоредби на УЕФА и ФИФА за „местене” и „припознаване”, пишат феновете в декларацията
„Моци урежда румънец за Лудогорец“, съобщава още „7 дни спорт“
Румънската колония в Лудогорец е напът да се увеличи, научи ексклузивно “7 дни спорт“.
Разградчани изненадващо преговарят с вратаря Кристиан Балградеан, който може да облече екипа на тима от лятото. 28-годишният страж в момента играе за слабака Конкордия (Кяжна), където премина през зимата. Вратарят напусна Университатя (Крайова), където беше със статут на капитан, но не се разбра с шефовете и си събра багажа. По информация на “7 дни спорт” Балградеан има договорка с Конкордия до лятото, след което ще преценява къде да продължи кариерата си. Мотор за негов трансфер в Лудогорец е звездата на шампионите Козмин Моци. Централният защитник се познава отлично с Балградеан, с когото играха заедно в Динамо (Букурещ).
Двамата дори спечелиха Купата на Румъния през сезон 2011/2012, когато бяха титуляри. Моци вече е предложил вратаря на шефовете си в Лудогорец, а дори са били проведени и разговори за неговото преминаване. Възможно е в скоро време да бъде подписан и предварителен договор. Централният бранител се ползва с огромно доверие от шефовете и треньорите в Лудогорец, като през миналото лято именно Моци предложи в тима да бъде взет халфът Андрей Препелица. Бившият капитан на Стяуа пристигна в Разград със свободен трансфер.
Балградеан има 1 мач за националния отбор на Румъния през 2011 г., а за последно беше викан в тима през миналото лято. В Лудогорец безспорен №1 между гредите е Владислав Стоянов, а негова резерва е Милан Борян.
Не е изключено обаче през лятото канадският национал да си събере багажа, след като почти не играе.

„Курьор и Бакари напускат Черно море“, обявява от първата си страница „Тема спорт“
Черно море няма да може да задържи звездите си Матиас Курьор и Бакари за следващата кампания. Договорите на двамата изтичат, а те отказват да ги продължат. Същата е ситуацията с още двама основни играчи на „моряците“ -Стенио и Марк Клок.
“Засега те нямат желание да ги подновяват. А колкото до мен – докато ме искат в Черно море, ще работя. Но няма да направя трагедия, ако един ден си замина”, заяви треньорът Никола Спасов.
„Статуята на Стоичков готова след 20 май“, пише още всекидневникът.
Статуята на Христо Стоичков, която трябва да бъде поставена на “Армията”, няма да е готова преди 20 май. Идеята бе тя да се открие тържествено за юбилейния мач на Ицо “50 години номер 8”, който е на същата дата.
Това обаче няма да стане факт поради технически причини – скулпторът няма как да приключи в срок. Подробности разясни един от инициаторите на проекта Бисер Митков от фенклуба на ЦСКА в Козлодуй “Червена чета Радецки”.
“Удължаваме кампанията за набиране на средства, тъй като има пречки пред срока, който си бяхме поставили  – 20 май. Няма да можем да влезем в него поради технологични причини и продължаваме кампанията. Скулпторът няма да може да приключи в срока”, коментира Митков. “Тема Спорт” разбра, че от ръководството на ЦСКА са поели ангажимент да доплатят необходимата сума, ако 60-те бона не бъдат събрани навреме.
Дунав слага край на 25-годишно чакане днес“, пише още „Тема спорт“
Днес Дунав (Русе) може да сложи край на 25-годишното си изгнание в долните нива на родния футбол. При успех над последния в класирането Септември (Симитли) възпитаниците на Веселин Великов ще станат недостижими на върха в „Б“ група и ще си осигурят промоция за елита – три кръга преди края ще имат непосилен аванс за стопяване от 13 пункта пред втория Поморие, който в неделя посреща четвъртия Созопол.
Всички в Дунав са пределно мотивирани да извоюват мечтаното завръщане сред майсторите. Треньорът Веселин Великов обаче предупреди възпитаниците си да не се отпускат.
“Имаме работа да вършим. Предупредил съм всички момчета да не подценяват съперника. Септември, въпреки че е на последното място в класирането, е сериозен отбор.
Амбицирани сме да си свършим работата и да си гарантираме на 100% влизането в „А“ група три кръга преди края”, заяви преди мача Веселин Великов.
На същото мнение бе и капитанът Диян Димов. “Няма място за подценяване на ситуацията. Всички сме наясно какво трябва да се случи и сме пределно мотивирани да го направим още на 7 май. Дунав заслужава да играе в „А“ група. Русе и русенци го заслужават. Надявам се и повече хора да дойдат и да споделят с нас този момент”, каза Димов, който е юноша на клуба.
Треньорът Веселин Великов пък е поискал от ръководството да запази състава, който доминира през сезона. Той е настоявал не толкова да бъдат отпуснати средства за нови играчи за елита, колкото всички момчета да останат в тима.