Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Официално – Лудогорец праща трима на Евро 2016

Клубът прибира 600 000 евро за участието на Моци, Кешерю и Препелица в турнира, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Лудогорец може да се похвали с трима свои футболисти, които ще участват на Евро 2016. Става дума за Клаудиу Кешерю, Козмин Моци и Андрей Препелица. Вчера селекционерът на северните ни съседи Ангел Йорданеску обяви състава от 28 играчи, които заминават на лагер в Италия. От него ще отпаднат петима, за да се оформи крайният списък от 23 човека. Треньорът на Румъния ще реши кого да вземе след трите контроли, които са срещу ДР Конго, Украйна и Грузия. И докато за Кешерю и Моци не е изненада, че ще пътуват за Франция, то включването на Андрей Препелица е по-скоро изненадващо. Формата на халфа през по-голямата част от сезона бе доста слаба и той логично не бе викан от Йорданеску за последните контроли. Напоследък обаче Георги Дерменджиев го върна в титулярния състав, а срещу Пирин бившият капитан на Стяуа отбеляза и първия си гол за „орлите”. Любопитно е, че същото сториха и сънародниците му Кешерю и Моци. Важно е да се отбележи, че Лудогорец ще прибере сериозна сума от УЕФА за участието на триото на еврофиналите. Сумата е около 600 000 евро, като тя може да набъбне, в зависимост от това докъде ще стигне Румъния на първенството. Ев-роцентралата започва да смята приходите на клубовете от началото на лагера до последния ден на турнира за дадения играч.

Мениджъри душат около Ицо Янев

Успехите, които Христо Янев постигна с аматьорския ЦСКА през този сезон, са накарали родни мениджъри да поискат да представляват и предлагат младия специалист в чужбина. Към днешна дата Янев няма личен агент, като | точно това е възбудило интереса към него.

Само по себе си първото място, което „червените” извоюваха в Югозападната „В” група, не е изненада. Но класирането на финал за Купата на България е изключително сериозно постижение. Все пак „армейците” са първия отбор в историята на родния футбол, който стигна до последния мач в турнира като представител на третата ни дивизия. Отделно от това, по пътя към „Васил Левски” бяха отстранени професионалните съперници Нефтохимик, Спартак (Пл) и Созопол, а капакът бяха двата успеха с по 2:0 над Берое.

Неясното бъдеще около ЦСКА също е амбицирало още повече мениджърите да атакуват Христо Янев. Все пак не е изключено през лятото младият спец да остане без работа. Това е едва втори сезон като треньор за бившия национал. Преди това той води за кратко Миньор (Пк).

“Орлите” държат всички рекордьори през XXI век

Петата поредна титла на Лудогорец промени сериозно родната футболна история. „Орлите” изпревариха Локо (Сф) и Литекс по първи места, Разград вече е втори град по титли след София, а Георги Дерменджиев повтори постижението на Ивайло Петев за два поредни златни медала с провинциален отбор.

Оказа се обаче, че всички рекордьори по титли в. „А” група npeз XXI век са свързани по един или друг начин с Лудогорец. Все пак, че тири първи места с разградчани има абсолютният номер 1 Алекс Барт. Той има шест титли, първите две спечелени с Литекс.

Общо седем футболисти през този век притежават по пет златни медала, което говори красноречиво за качествата им. Такива още от преди няколко години имаха Емил Гъргоров и Мирослав Иванов. Бадема има три титли с ЦСКА и две с„орлите”, докато Деко е с три с Левски и две с разградчани. След като Лудогорец спечели и на теория петото си поредно първо място в „А” група, в „златния клуб” на XXI век влизат още петима футболисти. Става дума за капитана Светослав Дяков, звездата Марселиньо, джокерът Жуниор Кишада, железният боец Йордан Минев и забележете Витиня. Португалският бек е резерва през всичките тези години, но играе във всеки един от шампионските сезони. Той действа като бек, като халф, като крило, но намираше място в тима при всички треньори.

Още един футболист, свързан с Лудогорец, може да претендира, че има пет титли на България. Става дума за национала Михаил Александров. Той има сериозен принос към първите четири златни медала на „орлите”. Юношата на ЦСКА дори записа мач през тази пролет (о.р. – гостуването на Монтана 1:0), но малко след срещата бе продаден на Легия. Така излиза, че в един сезон Александров може да стане шампион на две страни, тъй като отборът от Варшава е лидер в полското първенство кръг преди края.

 

Най-скъпата титла в историята 

Разградчани отвяха останалите извън терена, на него бяха неубедителни, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Лудогорец е шампион! Всички хора в Разград най-вероятно вече са отдъхнали тежко, след като един от най-сложните сезони е зад гърба на клуба. В последните 10 месеца Лудогорец премина през ужасно много перипетии, за да триумфира най-накрая със златните медали, но както се казва, победителите не ги съдят. На$(стина постижението на шампионите е страхотно, до този момент нито един тим не беше взимал титлата 5 пъти поред, едва ли и скоро друг ще го повтори. В исторически план пред Лудогорец е само великият отбор на ИДНА от 50-те и 60-те години, но реално в момента над разградчани е единствено небето.

Лудогорец вдигна много високо летвата и никой не може да скача заедно с този отбор. Организацията на разградчани е на светлинни години от всички останали, материалната база и всичко останало също е в пъти по-добро от другите в “А” група. Въпросът е защо Лудогорец имаше такива проблеми да стане шампион. Миналото лято отборът беше пълна развалина – треньор нямаше, а част от основните играчи си заминаха. Последва експериментът с Бруно Рибейро и дойде крахът с Милсами, който разклати сериозно клуба. Всички знаят какво се случи и след това с Едуард Ераносян начело и поредната рокада, с връщането на Георги Дерменджиев.

Треньорите до голяма степен не можаха да се справят със съблекалнята. Това се оказа основният проблем, за да може в Лудогорец всичко да върви гладко, както досега. През лятото босът Кирил Домусчиев даде невиждани пари досега за селекция, шампионите похарчиха над €6 млн. за нови играчи с което удариха в земята всички останали. Докато основният съперник за титлата Левски се чудеше как да уреди играчи с таван на заплатата от 6 хиляди евро, в Разград си позволиха да ангажират футболист като Клаудиу Кешеру. Голаджия-та се уреди с огромна заплата от близо 700 хил. евро на година, с което Лудогорец отново показа мускули както на пазара, така и на масата за преговори. Тримата бразилци, пристигнали от елита на страната на кафето – Кафу, Натанаел и Сисиньо, също бяха купени за много пари и се разписват срещу сериозни заплати.

Общата сума, която от Лудогорец похарчиха през сезона, е колосална за българските стандарти. Освен 6-те милиона евро за селекция от клуба се изръсиха и за месечните възнаграждения на играчите. Според източник на “7 дни спорт” фонд работна заплата в Разград за една година е в рамките на 4 млн. евро, което е невиждано за България. Общо сумата, отделена от Домусчиев, е около 20 млн. лв., а това вече е огромна цифра.

По-сериозният въпрос в момента е дали показаното от Лудогорец е реципрочно на отделените средства от ръководството. Реално отборът нямаше никаква конкуренция от декември насам. Литекс, който беше изваден от “А” група, се държеше с много усилия и буквално на мускули в битката за титлата. Същото беше и с Левски, който цяла есен игра без централен нападател, с куп юноши и за капак беше първи. Лудогорец надделя над тях единствено с индивидуалната си класа и огромното качество, което имат отделните футболисти – Марселиньо, Кешеру, Кафу и най-вече Вандерсон решиха много мачове благодарение на собствени избухвания и това обърна битката за титлата. Лудогорец настъпи в най-важните моменти, беше безгрешен вкъщи и благодарение на това сега триумфира с пета поредна титла. Отборът обаче по никакъв начин не показа постоянство и според много специалисти е далеч от това убийствено ниво, което демонстрираше години наред.

Естественото продължаване на този проект е само едно – ново влизане в Шампионската лига или Лига Европа. С такива футболисти, които са доведени за милиони и взимат стотици хиляди на година, Лудогорец няма да как да се издържа, ако играе единствено в “А” група. От клуба не могат да си позволят подобен лукс втора поредна година, защото изведнъж разходите ще се окажат много повече от приходите, както е и в момента. Да, преди 2 години Лудогорец спечели около 40 млн. лв. благодарение на представянето си в Европа, но тези пари се харчат със сериозни темпове – освен трансферите и останалите разходи в момента се разширява и базата, чака се и ремонтът на* стадиона, а това са сериозни пера. Лудогорец не може да си позволи още един провал, е и ако иска да продължи във възходяща линия!

Коварни унгарци и Мъри дебнат за отбора в жребия

На 20 юни Лудогорец ще знае срещу кой отбор ще започне атаката си към групите на Шампионската лига. Разградчани започват от втория предварителен кръг, където ще са поставени. Добрата новина за Георги Дерменджиев и неговите футболисти е, че разградчани ще са сред поставените и в третия предварителен кръг, ако стигнат до там. На старта обаче има и доста корави тимове, които дебнат за разградчани.

Най-неприятните съперници без съмнение са шампионът на Македония Вардар, който направи забележителен сезон, както и първенецът на Унгария Ференцварош, който направи дубъл с титла и купа. В трети кръг вероятните съперници са още по-неприятни. Сред тях дебнат Цървена звезда, Динамо Тбилиси, Астана на Мъри Стоилов и шампионът на Румъния Астра.

Евентуални съперници 2-ри предварителен кръг Валета (Малта)* Вардар (Скопие) Норкьопинг (Швеция) Ференцварош (Унгария) Крусейдърс Белфаст (Сев. Ирландия), Флора Талин (Естония)* Жрински Мостар (Босна и Херцеговина) Дъндолк (Ирландия) Сейнайоки (Финландия) Лиепая (Латвия) Младост/Будучност (Черна гора)

Заб.: Съперниците със звездичка играят в първия предварителен кръг на Шампионската лига.

Слависти треперят да не останат на улицата

Футболисти на Славия са силно притеснени да не останат без нови договори, научи “7 дни спорт”. Все още никой от клуба не се е свързал с играчите, чиито контракти изтичат, за да им предложи нови. Димитър Пиргов, Емил Стоев и Цветомир Панов са сред състезателите с изтичащи договори и треперят да не останат на улицата.

Контрактът на нападателя Донел Муканза беше прекратен преждевременно заради нарушаване на клубния правилник и французинът вече е аут от “Овча купел”. До този момент пък нито един състезател на “белите” не е заявил, че иска да напусне тима.

 

Стойчо Стоев аут от Левски

Стойчо Стоев е уволнен от Левски, пише на първа страница вестник “Тема спорт“. Решението е взето на Управителния съвет на клуба в сряда след гласуване. До снощи обаче от Терена” това не бе съобщено официално, тъй като текат разговори с треньора за начина на раздяла, каква неустойка ще прибере и кога ще е последният му работен ден начело на сините. Вчера Стоев води заниманието на тима и е възможно да бъде начело на Левски и за последните три мача от първенството. Ако той не остане, сезона ще завърши Елин Топузаков. Шефовете на сините ве- че трескаво обсъждат кандидатури за негов заместник. От фенските организации, които членуват в УС, са поискали обяснение от Иво Тонев относно вмешателство в селекцията и работата на треньора. Занапред Георги Иванов ще има права и отговорност единствен да се занимава с този процес. Изключва се възможността Гонзо да бъде и треньор, независимо за какъв период от време става дума.

От „Герена” втори ден мълчат за решенията

Ръководството на Левски и вчера не обяви какво е било обсъждано и какви решения е взел Управителният съвет на клуба на дългото си заседание в сряда. Това напълно контрастира с обявените многократни намерения за пълна прозрачност по стратегическите въпроси за развитието на клуба. Такова бе анонсирано на проведеното Общо събрание в края на миналата година.

От тогава досега обаче не е съобщавано какви суми погасява клубът към НАП (такава практика имаше през 2015-а). Не бе обявено и какви са приходите от продажба на билети за новия сектор А на стадион „Георги Аспарухов”. Както е известно, те трябва да отиват директно по сметка на строителите. Шефовете бяха изчислили, че за период от 6 до 8 години те трябва да погасят дълговете за трибуната. С малката посещаемост обаче това може да отнеме повече време.

Кешерю: Трябва да се върнем в групите на Шампионската лига

Нападателят Клаудиу Кешерю е сигурен, че Лудогорец може да пробие в груповата фаза на Шампионската лига през сезон 2016/17. Той призна, че още при трансфера си е бил уведомен от ръководството, че това е главната цел на привличането му. Досега през сезона румънският национал, който се надява да попадне сред избраниците на селекционера Ангел Йорданеску за Евро 2016, се представя на приливи и отливи. Той направи силна есен, в която реализира 10 попадения, но след Нова година се позагуби и е вкарал само 4 пъти. Това позволи на Мартин Камбуров от Локо Пд да го изпревари в битката за голмайсторския приз в А група. В момента 35-годишният българин има аванс от два точни изстрела пред Кешерю, след като румънецът сложи край на головата си суша срещу Пирин (4:1). “Много харесвам техния тим. Те са отбор, който не се страхува да играе атакуващо. Движеха се доста и направиха хубав мач. Но и ние бяхме на ниво, чувствахме се като риба във вода, особено преди почивката. Най-важното за мен бе да спечелим титлата, което и стана. Голмайсторската титла е на второ място. Дори и като не вкарвах, бе важно, че отборът биеше. Но голът е в моята психика, винаги го преследвам и има специално място за мен. Голямата цел е да играя в групите на Шампионската ли-га. Собствениците ме взеха да дам всичко най-добро от себе си в евротурнирите. Те разчитат на моя опит и искат да помогна на Лудогорец да се върне в групите или на Шампионската лига, или на Лига Европа”, категоричен бе Кешерю. Румънският национал ще прибере сериозен бонус за спечелената титла в А група. Премията надхвърля 25 хиляди евро. Не по-малък допълнителен стимул ще влезе в джоба на 29-годишния таран, ако успее да се справи с конкуренцията на Камбуров и триумфира в индивидуалната класация при голмайсторите. Кешерю е категоричен, че ще бъде в топформа за европейските финали във франция. Нападателят познава отлично страната, тъй като е бил в юношеските формации на Нант, а след това е играл и за първия тим. Той е преминал още през френските Либурн, Тур, Анже и Бастия.

“Много съм амбициран за европейското, тренирам всеки ден, за да съм на финалите и да играя. Чувствам се перфектно физически и психически. Убеден съм, че ще бъда в топформа, така че чакам с нетърпение шампионата”, обясни нападателят. Кешерю пусна и снимка в социалните мрежи, в която бе със сънародниците си Препелица и Моци, които също се разписаха във вратата на Пирин