Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Ганчев блокира спасяването на ЦСКА, е водещият материал на “Меридиан мач”
Гриша Ганчев направи пореден опит да блокира спасяването на ЦСКА в настоящия момент. Пишман собственикът на „червените” поиска смяна на синдика Дора Милева. Целта на настоящото ръководство е да попречи на оздравителния план, който се подготвя от бизнесмена Васил Божков. Ганчев и обкръжението му обаче нямат никакво право за подобно искане. Единствените, които могат да сменят синдика, са съветът на кредиторите, където скандалният бизнесмен не фигурира, и съдът. Милева се оказва неудобна, защото си върши работата и е на път да редуцира сериозен процент от дълговете на клуба. До края на следващата седмица съдът трябва да обяви окончателните задължения на ЦСКА, след което Божков ще излезе с конкретен оздравителен план. От своя страна кредиторите имат едномесечен срок да решат дали ще го приемат. Идеята на Гриша Ганчев очевидно е да фалира и затрие историята на най-успешния роден клуб. Настоящото ръководство на ЦСКА атакува остро синдик Дора Милева с декларация, като обяви, че входира молба до съда за незабавното й отстраняване от длъжност. Причините са, че според ръководителите тя нямала право да подписва договори без съгласието на изпълнителния директор на ЦСКА, както и че не можела да борави с паричните средства на клуба без изричното съгласие на клуба. Самата Дора Милева се защити от обвиненията на клуба, като обяви, че не може да разбере много от въпросите към нея, които били откровено манипулативни. „Не смятам, че съм нарушила интересите на кредиторите. Напротив – защитавам ги. Договорът с „Ефбет” е напълно законен и няма от какво да се притеснявам. Дано има повече такива фирми, които да инвестират в дружеството. В позицията на ръководството на ЦСКА има много неточности. Видях и въпросите, които задават. Аз бих ги попитала: Страхувате ли се, че ЦСКА може да получи лиценз за „А” група? Не знам дали съдът ще уважи молбата им и ще ме смени”, каза Милева пред „Топспорт”.
Барса грабна титла под носа на Реал, разкрива още изданието
Барселона стана шампион на Испания за 24-и път в драматичния последен кръг на Примера дивисион. Отборът на Луис Енрике трябваше да защитава титлата си в Гранада, докато Реал (Мадрид) се надяваше на победа като гост над Ла Коруня и на чудо. Кралския клуб пръв поведе в резултата чрез Кристиано Роналдо и държеше виртуално титлата малко повече от десет минути, докато Барса не се развихри. Луис Суарес вкара хеттрик за 3:0, с което стана голмайстор на първенството. В Реал пък бързо смениха Роналдо, за да го запазят за финала на Шампионската лига срещу Атлетико.
Люпко Петрович обяви: Подписвам за 1 година, Левски е в сигурни ръце, е друг водещ материал от страниците на вестника
Люпко Петрович е на часове от официалния подпис с Левски. Поне така изглежда от изявлението на сръбския специалист пред „Канал 1″. Той разкри, че вече е постигнал договорка с клуба и ще подпише за 1 + 1 години. Официално потвърждение от Левски обаче все още липсва, като то вероятно ще дойде в понеделник. Тогава или във вторник ще бъде и представянето пред медиите. „Левски е в сигурни ръце. Знам защо съм тук и какво трябва да правя. Ще направя всичко възможно, за да спечели Левски титлата и да постигне големи успехи в Европа. Ще работим с Гонзо от сутрин до вечер”, заяви още Петрович. Носителят на КЕШ с Цървена Звезда е напълно уверен в силите си да върне „сините” на първото място в „А” група, както и да го изведе до нови висини в Европа. В същото време още едно име се завъртя в медийното пространство и докато няма официален треньор изглежда валидно. Румънецът Мариус Шумудика също е сред обсъжданите имена от ръководството на „сините”. „Меридиан Мач” успя да се свърже с треньора на Астра (Гюргево), който призна, че е търсен по темата „Левски”, но от мениджъри, близки до клуба. „Знам какво се пише в България. Истината е, че ме търсиха двама мениджъри да ме питат за възможността да поема Левски. Трябва да съм докрай честен, че не съм говорил все още с никого от ръководството на клуба, а само с хора, близки до него. Повече обаче не бих могъл да разкрия, защото все още имам действащ договор с Астра за 1 година”, коментира Шумудика пред „Меридиан Мач”. Любопитното е, че специалистът има наложено наказание в родината си. Той е със спрени права за 1 месеца по обвинение, че е залагал на мачове от различни първенства и турнири в букмейкърски къщи. Тази санкция влиза в сила в началото на следващия сезон, което е голяма пречка, тъй като на Левски му предстоят мачове в Европа. Шумудика обаче е сред най-актуалните имена на Балканите и в Европа, след като успя да вземе титлата в Румъния в конкуренцията на Стяуа. Златото е първо в историята на клуба и именно това прави специалистът особено търсен. Преди време румънските медии спрягаха Шумудика и за нов треньор на Лудогорец, който да замени предишния наставник на „орлите” Едуард Ераносян, но в крайна сметка в Разград се завърна Георги Дерменджиев. Дали сега от втори опит Шумудика ще поеме български отбор, ще разберем в близките дни, макар шансовете на Люпко Петрович да са далеч по-сериозни.

Бойко Борисов: Първо ще помогна на ЦСКА, пише на първата си страница “7 дни спорт”
Първата помощ на Бойко Борисов във футбола ще е за ЦСКА. Това разкри самият премиер при откриването на новата трибуна на стадион “Трейс Арена” в Стара Загора. “Истински се надявам ЦСКА да намери решение”, отсече Бойко. “Много ми се иска да помогнем на ЦСКА заради публиката, отбора, историята. Ако имаше възможност да се опростят данъците им, щях да го направя. Но знаете закона за данъчните – той и в гроба те гони. Записан е така строго! Виках и Влади Горанов (б.а., министър на финансите) да търсим какъвто и да е инструмент, с който да им помогнем заради името. Данъчните им начисления обаче не можем да ги заобиколим с никакъв инструмент. Надявам се тези, които се занимават, дали е Гриша Ганчев, или който и да е, да намерят вариант. С цялата си душа и сърце искам да им помогна. Не мога да помогна на други клубове, докато не помогна на ЦСКА”, гарантира Бойко. И отказа категорично да говори за събитията в Левски. “Съжалявам, че не мога да отида на мач, защото се тълкува по просташки начин, затова отбягвам”, завърши премиерът.
Ивет Лалова четвърта в Диамантената лига, е друго заглавие на вестника
Ивет Лалова започна силно сезона на открито. Най-добрата ни спринтьорка финишира четвърта в старта на 200 м от Диамантената лига в Шанхай (Кит). След по-слаб старт Ивет успя да навакса във втората част на дистанцията и записа добро класиране с време 23,04 сек. Победителка стана Мюриел Ауре от Кот д’Ивоар с 22,72 сек, а пред Лалова бяха още Вероника Кемпбъл-Браун (Ям, 22,82 сек) и нейната сънародничка Анейша Маклоглин-Уилби (22,94 сек). С четвъртото си място Лалова взе три точки за класирането си в Диамантената лига. Мирела Демирева се класира пета в скока на височина в Шанхай. Българката завърши със 188 см, които преодоля при последния си трети опит. Победителка със 194 см стана Ливърн Спенсър (Сейнт Лусия). Джъстин Гатлин спечели най-атрактивната дисциплина – мъжкия спринт на 100 м. В отсъствието на Юсеин Болт-Светкавицата 9,94 сек бяха достатъчни на американеца за първото място. Втори с 10,07 сек остана Феми Огуноде (Катар), а Майкъл Роджърс (САЩ) финишира трети с 10,10 сек. В бягането на 400 метра до победата стигна Шоне Милър от Бахамите, която записа време от 50,45 сек. На 1500 м първото място зае световната вицешампионка Фейт Кипиегон (Кен) с 3:56.82 мин.
Хамилтън пред Розберг на старта, четем още в “7 дни спорт”
Люис Хамилтън успя да изпревари своя съотборник в “Мерцедес” Нико Розберг и ще стартира от първа позиция в Гран при на Испания, пето състезание от началото на сезона във Формула 1. Британецът изпревари победителя от първите четири старта с 0,280 сек. Изненадващо от втора редица ще потеглят пилотите на “Ред Бул” -Даниел Рикардо и Макс Верстапен, които успяха да изпреварят тези на “Ферари” – Кими Райконен и Себастиан Фетел. Именно представянето на младата сензация Верстапен беше украшението на квалификацията. Той прави първо състезание с болид на “Ред Бул”, след като дойде от “Торо Росо” на мястото на Даниил Квят. Пред погледа на легендата Мика Хакинен и на мотоциклетния ас Хорхе Лоренсо в последната част на квалификацията Хамилтън допусна сериозна грешка в първата си бърза обиколка. До края обаче квалификацията се разви според плановете на британеца и той има най-големи шансове да спечели днешното Гран при на Испания. След края на квалификацията Нико Розберг призна, че се чувства разочарован от втората позиция. „Исках да съм пръв, но Люис бе по-бърз. За щастие резултатът, който има значение, е този от самото състезанието , коментира лидерът в генералното класиране.

ЦСКА дава синдика на прокуратурата, е водещият материал на “Тема Спорт”
Ръководството на ЦСКА обяви, че ще даде синдика на клуба Дора Милева на прокурор. Вчера “армейците” подадоха и молба до съда с искане за нейната смяна. “Дора Милева не изпълнява задълженията си и с действията си застрашава интересите на кредиторите и длъжника. От публикации в медиите се установява, че на 12 май Милева е сключила договор с “Еврофутбол лимитед”, по силата на който ПФК ЦСКА АД е длъжен да рекламира непрекъснато и по всякакъв начин търговската марка и дейността на “Еврофутбол лимитед”. Горепосоченият договор не може да бъде подписан еднолично от Дора Милева, а само и единствено съвместно с изпълнителния директор”, написаха от ЦСКА.
“Синдикът няма право да се разпорежда с парични средства на ПФК ЦСКА без изричното съгласие на съда. За допуснатите от нея нарушения ще сезираме министрите на правосъдието и икономиката, както и прокуратурата. Г-жо Милева, чии интереси защитавате всъщност – тези на клуба или на хазартна фирма?”, питат от “Армията”.
Левски гони убедителна победа в бенефиса на Стоев, четем още от първите страници на вестника
Левски ще пробва да изпрати с убедителна победа Стойчо Стоев. Треньорът ще води “сините” тази вечер на стадион “Христо Ботев” в Благоевград за 51-и и последен път. В досегашните 42 мача в елита (има и 8 мача за Купата на България) под негово ръководство столичани постигнаха 24 успеха, наредиха по 9 равенства и поражения. Срещу Пирин сините ще искат да запишат най-убедителната си победа като гост през сезона. През настоящата кампания те не са реализирали повече от две попадения далеч от “Герена”. Рекордът на Стоев в Левски при гостуване е 5:0 – постигнат на 4 май миналата година срещу Хасково.
Футболистите на “сините” ще се опитат да изпратят подобаващо наставника си. Повечето от тях бяха плътно зад него и са разочаровани от смяната му. Това е логично, тъй като много малка част от тях са в състава преди идването на Стоев.
Специалистът ще има същите трудности както преди двубоя с Локомотив (Пловдив) (2:3), който му изяде главата. Той ще разполага само с един чист централен бранител – Александър Александров. Максимилиан Карнер има да изтърпи още един мач от наказанието си, а сезонът за румънеца Сърджан Лукин приключи преждевременно заради контузия. Вариантите пред Стоев за партньор на Александров са два – юношата Галин Ташев или преквалифициране на Веселин Минев. Ако се случи второто, то Сашо Александров ще е ляв бек, а десен ще е Роман Прохазка. Очаква се в средата на терена да действат Георги Костадинов и Мехди Бурабия. Пред тях ще е Мигел Бедоя, по крилата ще нападат Франсис Нар и Божидар Краев, а атаката ще води Венцислав Христов.
“Сините” водили преговори и с румънеца Шимудика, разкрива “Тема Спорт”
Люпко Петрович не е бил единственият чуждестранен треньор, с когото Левски е водил преговори. Представители на “сините” са имали раговори и с румънеца Мариус Шимудика. 44-годишният специалист извоюва шампионската титла с Астра (Гюргево) през настоящата кампания, изпреварвайки гранда Стяуа.
Треньорът обаче не е бил готов да даде отговор, защото му бе наложено 6-месечно наказание. То дойде след обвинение, че е залагал на мачове от различни първенства и турнири в букмейкърски къщи. Тази санкция изтича в края на август. Освен това Шимудика имал желание да води Астра в Шампионската лига.
Преди време румънските медии спрягаха специалиста за вариант за Лудогорец, който да замени предишния наставни