Махат дузпите от футбола

Германците още не могат да преживеят загубата на Байерн Мюнхен от Челси в Шампионската лига. Този факт прозира от намерението на президента на ФИФА Сеп Блатер да елиминира изпълнението на дузпи за определяне на краен победител в мачове, в които няма такъв в редовните 90 минути и двете продължения.

Блатер вече е поръчал на група експерти, водени от германската легенда и световен шампион Франц Бекенбауер, да намери алтернатива на дузпите.SPORTNI.BG

“Футболът се превръща в трагедия, когато се стигне до изпълнение на дузпи, а той е отборна игра. Когато се стигне до положение един срещу един, футболът губи същността си. Може би Франц Бекенбауер и водената от него група Футбол 2014 ще мога да ни предложат решение на проблема. Това няма да се случи днес, а в близкото бъдеще”, каза Блатер на редовния конгрес на ФИФА.

Междувременно Световната футболна централа прие закон за изплащане на заплатите на играчи, които са били контузени по време на мачове на националните тимове. Решението на ФИФА ще сложи край на дългогодишния диспут с клубовете, които поискаха компенсация на солидните заплати на играчи, които получават продължителни контузии по време на мачове на представителните гарнитури.

От 1 септември нататък, ФИФА ще задели 75 милиона долара по тази графа в баланса си, а застрахователните компании ще добавят по 27 хиляди долара на ден и 9.7 милиона годишно за контузени футболисти. Процентът на изплащане ще бъде базиран върху индивидуалната заплата на съответния играч в неговия клуб.

На конгреса беше взето решение за продължаване на реформите, свързани с проблемното звено за борба с корупцията във футбола. Малко по-късно в петък ще бъдат обявени няколко варианта, които Сеп Блатер и делегатите от 208 страни ще гласуват за приемане.

Според президента на ФИФА, днес ще бъде направена “огромна стъпка” в борбата срещу манипулиране на мачове.