Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Гостите за шоуто на Ицо: Той е най-лудият и най-добрият, е водещият материал на “Меридиан мач”
Христо Стоичков обеща на своите фенове невиждан спектакъл по време на юбилейния му мач довечера. „Не съм забравил откъде съм тръгнал. Моят празник е празник за цяла България. Аз и всичките тези световни звезди ще се раздадем, за да зарадваме феновете. Още не сме я забравили тази игра, гарантирам!”, обяви звездата на официалната си пресконференция. Двама от приятелите му – Хосе Мария Бакеро и Иван Саморано, не го пожалиха пред журналистите. „Той е магаре, но е най-великият”, показа познания по български капитанът на Дрийм тима на Йохан Кройф в Барселона. „В Реал се чудеха как мога да съм приятел с този луд. Той обаче е най-добрият”, отсече чилиецът.
Заря ще огрее стадиона, почитат Туньо и Кройф, разкрива още изданието
Финалният акорд в шоуто на Стоичков ще бъде уникална заря. Тя ще огрее центъра на София по време на юбилейния мач на Камата „50 години номер 8″. Празникът ще бъде открит от двама президенти на България – Георги Първанов и Петър Стоянов, които са близки приятели на Ицо. Самият шоу мач ще бъде прекъсван на няколко пъти. В два от случаите ще се отдаде почит с едноминутно мълчание на починалите тази година Трифон Иванов и Йохан Кройф. Зрителите на стадиона ще станат свидетели на грандиозно изпълнение на 88 гайдари от Родопите. Любимият певец на Стоичков – Мирослав Илич, също ще зарадва публиката със свои изпълнения. Една от легендите на европейския баскетбол също ще участва в шоуто „50 години номер 8″ довечера. Става дума за Жорди Вийякампа, който е една от най-големите фигури в историята на местния съперник на Барселона – Хувентут Бадалона, като прекарва цялата си кариера именно в редиците на съседите на каталунския колос, чийто цветове защитава между 1980 и 1997 година. 52-годишният Вийякампа има две титли на Испания с единствения си клубен тим – през 1991 и 1992 година, а още по-големите успехи са двата триумфа за Купа „Корач” през 1981 и 1990 година. Най-значимото украшение на визитката му обаче безспорно е спечелването на Евролигата през 1994 година, когато начело на отбора е Желко Обрадович. 196-сантиметровият каталунец е втори във вечната ранглиста на реализаторите в испанското първенство с 8991 точки, а №8 в редиците на Хувентут е изваден от употреба в негова чест. С националния отбор на Испания участва на четири европейски и три световни първенства, както и на два олимпийски баскетболни турнира. Върховото му постижение е бронзов медал от Евробаскет 1991 в Италия.
Перуанецът за 2 години на „Герена”, е друг водещ материал на вестника
Перуанският футболист Хеан Деса официално стана първото попълнение на Левски за новия сезон. Снощи той подписа договор с 2 години с опция за продължение с още една. Деса е национал на Перу и играе като крило или атакуващ халф. В кариерата си той е бил в словашкия Жилина, Универсидад Сан Мартин, Алианса Лима и Монпелие. Договорът му с френския тим изтече и той дойде на „Герена” като свободен агент със съдействието на Лъчезар Танев. „Сините” скаути следят играча от няколко месеца. В сряда той дойде в София и направи първата част от задължителните медицински прегледи. Лек проблем с показателите на изследванията на урината наложи изчакването на нови резултати, но в крайна сметка всичко приключи с контракт, който от името на Левски бе подписан от финансовия директор Константин Баждеков.

Тонев дърпа уши в Левски, пише на първата си страница “7 дни спорт”
Извънредна среща на “Герена” направиха главните акционери в Левски – Александър Ангелов, Иво Тонев и Николай Иванов. Те бяха ядосани от остра декларация на тръст “Синя България” срещу ръководството. Всъщност организацията е част от управлението, но не се посвени да атакува Иво Тонев. Съвещанието продължи близо три часа, а от офиса се чуваха разговори на висок тон. Тонев е дърпал уши за това, че някои хора се държат като на селски мегдан.
Три от три в Полша за новата България, е друг водещ материал на изданието
Новият волейболен отбор на България спечели силния турнир “Хуберт Вагнер” в Краков (Пол). В последния си мач момчетата на Пламен Константинов счупиха от блокади Белгия за 3:0 (10, 22, 23). Така с три победи от три срещи нашите оглавиха крайното класиране. Ако преди турнира някой беше заложил на подмладения български тим, сега можеше да е богат.
Стоичков: Сърцето ще издържи, България заслужава празника, четем още в “7 дни спорт”
Във форма съм, сърцето и мускулите ще издържат! С тези думи Христо Стоичков обеща шоу на терена, а извън него – тази вечер. Мачът по случай 50-ия юбилей на най-успелия ни футболист започва тази вечер в 20.00 ч. на националния стадион. Местата отдавна са разграбени, затова е хубаво феновете да влязат поне час по-рано.
“Аз не съм забравил откъде съм тръгнал, избрахме специална дата, каквато е 20 май. 20 май за мен ще остане паметна за мен, за България и най-вече за дриймтима на Барселона, който спечели първата европейска шампионска титла през 1992 г.”, започна Христо Стоичков на пресконференция в хотел “Маринела”, на която присъстваха и някои от именитите му гости. На масата седнаха Бакеро, Даниеле Масаро, Иван Саморано, Пьотър Новак. Накрая Ицо представи и единия от патроните на събитието – арменския милиардер Артур Согомонян.
“Изключително съм щастлив и радостен, че имам възможността да представя някои от бившите ми колеги, съотборници, с които сме играли в годините и като противници, но останахме приятели извън терена. Подготвили сме нещо специално, с което ще изненадаме хората, няма да издаваме много тайни.”
Ицо се оплака, че пристигането на участниците в мача не върви по план заради самолетни неволи. Компании стачкували във Франция. Проблеми имало и с трафика над Лондон. Затова някои от звездите като Малдини са чакани днес в последния момент.
“Денят за мен ще остане щастлив и дано хората, които дойдат, да се наслаждават. Да видят тези звезди, защото ние не сме забравили и продължаваме да си я подаваме така, както знаем. Този празник е за всички българи, защото те го заслужават. Аз не съм забравил, че съм тръгнал оттук. И затова съм избрал тази дата. Този празник да бъде за цяла България, за всички любители на футбола”, каза Ицо.

Президентски почести за Ицо, е водещият материал на “Тема Спорт”
Трима от президентите на България ще уважат Христо Стоичков. Днес в 11:30 часа в Гербовата зала на “Дондуков” 2 държавният глава Росен Плевнелиев ще посрещне Ицо и част от участниците в юбилейния му мач, който започва тази вечер от 20:00 часа на стадион “Васил Левски”. Програмата на шоуто стартира два часа по-рано. Началото на грандиозното събитие “50 години №8” се очаква да дадат президентите на страната Георги Първанов и Петър Стоянов.Развълнуваният Ицо обяви, че този ден ще бъде паметен. “Юбилейният мач ще е специален за България. Никога няма да забравя откъде съм тръгнал. 20 май ще остане завинаги паметна дата. Готов съм за този мач, сърцето и мускулите ми ще издържат. Подготвили сме специални неща, от които хората ще останат    изненадани.Празникът не е само за мен, а за цяла България”, каза Христо Стоичков.
Пълна промяна на „Армията”, четем още във вестника
Дейностите по стадион “Българска армия” продължават с пълна сила. От вчера работниците започнаха изграждането на поливна система, която ще бъде завършена в рамките на седмица. Почти веднага след това ще стартира и поставянето на чимовете с нова трева. Покритието ще е сред най-добрите в България, а може би и най-доброто. Инвестицията в терена на “Армията” и тези на Панчарево само на този етап ще надхвърли 800 000 лв. Не е изключено да достигне дори милион. Средствата се осигуряват от финансовия благодетел на ЦСКА Гриша Ганчев.При тези темпове на работа по “Армията” е много възможно пълната промяна на терена да бъде завършена в рамките на 3 седмици. Така покритието ще е готово за началото на следващия сезон, в който се очаква ЦСКА да играе в “А” група. С това обаче далеч няма да се изчерпят ремонтните дейности по стадиона. Благодетелят на клуба Гриша Ганчев има много амбициозни планове, що се касае до съоръжението в Борисовата градина. Той желае да изгради буквално наново “Армията” и да я превърне в модерно съоръжение, което отговаря на съвременните европейски стандарти. Бизнесменът изрази тези свои намерения още на срещата с фенове през октомври в Борисовата градина. Планираният капацитет на новия стадион е за 25 000 зрители. Грандиозните ремонти ще стартират, след като всички въпросителни около бъдещия статут на ЦСКА бъдат разрешени окончателно. Има и някои административни въпроси, свързани с базата, които също трябва да бъдат доведени до успешен край. Засега не е ясно дали “Армията” ще се възстановява поетапно, или ще се работи ударно по всички сектори едновременно. По-скоро ще се прибегне до първия вариант, за да може стадионът да се ползва за официални мачове, докато текат ремонтите дейности по него. Едно обаче е сигурно – след като всички инициативи завършат, “Армията” няма да има нищо общо с настоящото амортизирано съоръжение.”Това, което прави Гриша Ганчев, е истинското оздравяване”, бе лайтмотивът на хиляди коментари от фенове на ЦСКА в социалните мрежи.
Хеан Деса подписа с Левски за 2+1 години, е друг водещ материал на “Тема Спорт”
От вчера Левски има първо попълнение за новия сезон. С клуба договор подписа 22-годишният перуански офанзивен халф Хеан Деса. Той се обвърза със сините за 2 години, като в контракта има клауза за удължаването му за още един сезон. До подписи обаче можеше и да не се стигне. Причината – недобри резултати на част от прегледите.Очакваше се трансферът да стане факт още вчера преди обяд. Тогава 22-годишният перуанец премина и втората част от медицинските тестове (първите бяха в сряда). След тях Деса пристигна в добро настроение в офисите на “Герена” заедно с мениджъра си. Последваха преговори, на които бяха уточнени последните детайли по договора, чакаха се само подписи. И когато те трябваше да бъдат поставени под контракта, стана ясно, че има проблем с част от изследванията на Хеан. Последваха нова серия прегледи. Резултатите от тях бяха добри. Така привечер Деса пристигна на “Герена” и най-накрая парафира с клуба.