Барса грабна купата на Испания и спаси сезона

Каталунците разбиха Атлетик Билбао с 3:0, Педро реши мача с два гола

Барса ликува, сезонът е спасен

Барселона спечели купата на Испания, след победа с 3:0 над Атлетик Билбао на финала, който се игра на стадион “Висенте Калдерон” в Мадрид.gol.bg

Каталунците изиграха перфектно първо полувреме и благодарение на двата гола на Педро, както и на точния завършващ удар на Меси, се оттеглиха на почивка с три чисти гола аванс.

През второто полувреме момчетата на Пеп Гуардиола намалиха оборотите и в крайна сметка изпратиха своя наставник с неговият 14-ти трофей начело на тима за 4 години.

“Блаугранас” владееха топката в 60% от игровото време и записаха 10 точни изстрела от 13 опита, докато възпитаниците на Марсело Биелса отправиха едва 5 изстрела, три от които бяха в очертанията на вратата, пазена от Пинто.


Срещата започна с бърза контраатака на Барселона и след само 25 секунди Лионел Меси изстреля страховит шут с левия крак, като топката профуча на метър покрай дясната греда на Ираисос.

Веднага след това каталунците сътвориха нова добра атака по левия фланг и топката бе върната назад към Педро, който шутира с левия крак от близо 15 метра, но Ортенече подложи крака си и изби в корнер.

След изпълнението на ъгловия удар Де Маркос не успя да изчисти кълбото в наказателното поле на Билбао и заелият добра позиция Педро повтори упражнението – този път обаче неговият плътен изстрел по земя не срещна тялото на футболист на съперника и влетя в мрежата на Атлетик.

Педро продължи да бъде един от най-активните играчи в срещата и острието отправи нов удар в седмата минута, но този път Ираисос не бе затруднен и улови кълбото. Лионел Меси също показа огромното си желание за игра. Аржентинецът се впусна в индивидуален пробив, премина през трима защитници на противника, но ударът му бе блокиран.

След четвърт час игра Шави бе оставен непокрит в средата на терена, напредна и пусна вдясно към Меси, който отправи параболичен удар с левия крак на границата на наказателното поле, но Ираисос изби в корнер след акробатична намеса.

В 20-тата минута блесна геният на Андрес Иниеста. Футболният магьосник буквално “разсече” защитната линия на баските с диагонален пас вдясно към Лионел Меси, който остана сам срещу Ираисос и от малък ъгъл заби топката във вратата му, давайки аванс от два гола на своите.

Само пет минути след това един от най-добрите на терена Педро реализира своя втори гол след поредната показна атака за каталунците. Пике подаде към Шави, който чукна технично към връхлитащия Педро и острието нанесе прецизен удар с левия крак от границата на наказателното поле, увеличавайки преднината на Барса на 3:0.

Атлетик веднага се втурна да връща едно от попаденията, но свирепият изстрел на Сусаета бе отразен с вещина от Пинто. В ответната атака Меси получи чудесен пас, но не успя да прехвърли стража на баските. Минута след това от Билбао имаха претенции за дузпа, след като Пике хвана за фланелката Йоренте в наказателното поле на “блаугранас”, но реферът Борбалан не отсъди нарушение.

След вихреното начало последваха значително по-спокойни минути. Хавиер Масчерано опита оптимистичен 50-метров шут, но Ираисос бе на мястото си и изби топката, която застрашително влизаше в неговия горен десен ъгъл.

Малко преди края на редовното време на първата част Муниаин отправи прострелно центриране по десния фланг, но излезлият напред Пинто успя да изби в корнер.

Статистиката на почивката показа 63% владеене на топката в полза на Барса, като момчетата на Пеп Гуардиола имаха явно преимущество в отправените удари:  10-2.

Баските започнаха второто полувреме доста по-активно и Ибай Гомес имаше отлична възможност да намали резултата, получавайки извеждащ пас от дълбочина. Футболистът на Атлетик остана сам срещу Пинто, прехвърли го майсторски, но не уцели вратата.

Барселона веднага отговори с бърза атака отдясно, при която Мартин Монтоя центрира към точката на дузпата, но Алексис Санчес не успя да нанесе плътен удар по топката с глава.

В средата на втората част Фернандо Йоренте получи възможност да нанесе удар с глава след пас на Гомес, но бранител на Барселона застана на пътя на топката и опасността отмина. След това Пинто спаси удар на Муниаин.

Двайсетина минути преди края на редовното време Лионел Меси слаломира между петима футболисти на Атлетик, излезе на стрелкова позиция отляво и шутира, но Ираисос изби с крак.

В 77-та минута Билбао пропусна най-чистото си положение в срещата. Левият бек Ортенече бе оставен непокрит на границата на малкия пеналт и след центриране отдясно нанесе удар с глава, но топката профуча на метър и половина от дясната греда на Пинто.

Малко преди края на  срещата влезлият като резерва Тиаго Алкантара осъществи хубав пробив отляво, но спечели само корнер за своя тим, но от изпълнението на ъгловия удар не се стигна до нищо интересно.

Атлетик Билбао – Барселона  0:3

0:1
  Педро – 3′

0:2
  Лионел Меси – 20′

0:3  Педро – 25′

Атлетик Билбао:  Ираисос, Аморебиета, Екиса, Ираола, Ортенече, Мартинес, Де Маркос (Ерера – 46′), Муниаин, Гомес, Сусаета (Перес – 46′), Йоренте (Токеро – 73′)

Барселона:  Пинто, Пике, Масчерано, Адриано, Монтоя, Бускетс, Шави (Фабрегас – 81′), Иниеста, Педро (Тиаго Алкантара – 87′), Меси, Санчес (Кейта – 71′)