Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Съдът отряза Ганчев за фалита

Софийски градски съд отхвърли молбата на изпълнителния директор ЦСКА Николай Паслар и шефа Гриша Ганчев за фалит на дружеството, а искането за смяна на синдик Дора Милева също не бе уважено, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“. Това накара скандалния бизнесмен и компания да обърнат палачинката. Вчера те разкриха, че готвят оздравителен план. ,.С оглед решението на съда аз и моят екип от юристи решихме да изготвим оздравителен план за дружеството. на което съм представител. Това е от съществен интерес както за клуба, феновете, цялата спортна общественост, така и за кредиторите, за чиито интереси се грижите вие”, написа в писмо до синдик Милева изпълнителният директор Паслар.

Софийски градски съд отхвърли молбата на изпълнителния директор ЦСКА Николай Паслар за фалит на дружеството, а искането за смяна на синдик Дора Милева също не бе уважено. Двете определения могат да бъдат обжалвани в 7-дневен срок. Съдия Мария Райкинска смята, че Милева защитава интересите на кредиторите и длъжника. Това означава, че автентичното дружество ПФК ЦСКА ще продължи да съществува и „червените” ще запазят членските си права в БФС.

Научили решението на съда, Гриша Ганчев и компания веднага обърнаха палачинката и заявиха, че готвят оздравителен план. До момента такъв бе дал единствено близкият до Васил Божков – Цветомир Найденов.

„С оглед решението на съда, аз и моят екип от юристи решихме да изготвим оздравителен план за дружеството, на което съм представител”, пише в писмо до синдик Милева изпълнителният директор Паслар. „Предлагането на оздравителен план и продължаване дейността на дружеството е от съществен интерес както за клуба, феновете, цялата спортна общественост, така и за кредиторите, за чиито интереси се грижите вие. С настоящото писмо искам да Ви уведомя, че екип от най-добрите правни консултанти и специалисти работи по изготвянето на оздравителната програма, която съвсем скоро ще бъде представена на вас и широката общественост”, пише още в писмото.

Още 5 клуба с лиценз за елита

Още 5 клуба след евроучастниците Лудогорец, Левски, Берое и Славия, получиха лиценз за „А” група. Това са Ботев (Пд), Локо (Пд), Черно море, Пирин (Бл) и Монтана. Последният все пак ще се изправи на бараж срещу втория в „Б” група – Поморие, в който ще трябва да защити мястото си в ,А” група.

Лицензионната комисия продължава с разглеждането на документите на клубовете от „Б” група, подали заявка за участие в новия формат на елита, начело с шампиона на втората ни дивизия Дунав (Русе). Както вече „Меридиан Мач” съобщи такъв ще вземе Верея, както и почти сигурно Нефтохимик. Изваденият от елита Литекс също е изряден.

ЦСКА обаче няма лиценз за „А” група и дори да бъде приет оздравителен план, ще бъде част от „Б” група.

Сухия пробва нападател от Испания

Изненадата в състава на младежкия национален отбор за днешната контрола с Кипър и тази с Норвегия на 6 юни е атакуващият халф, който действа и като чист нападател, Бедри Рюстемов. В момента той е футболист на испанския Йосетенсе. Клубът от Балеарските острови изпадна от третата дивизия, в която участваше през отминалия сезон и от лятото ще играе в четвъртото ниво на футбола в страната на все още действащия европейски шампион. Великотърнове-цът е бил препоръчан на Антони Здравков от българи, живеещи в чужбина. Селекционерът е поискал да му изпратят няколко диска с мачове на 20 годишния футболист и е решил да го види по време на стартиралия още в понеделник лагер за контролите с Кипър и Норвегия.

Мачът с островитяните е днес от 17.30 часа на градския стадион в Ара-дипу, а скандинавците ще ни гостуват в понеделник от 18.30 часа на стадион „Славия”.

 

Искат смяна на властта в ЦСКА

Два нови удара по Ганчев в съда: клубът няма да фалира, синдикът остава, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Незабавна смяна на изпълнителния директор на ЦСКА Николай Паслар! Това поиска синдик Дора Милева в писмо до съдия Мария Райкинска. Причината е системно и грубо накърняване интересите на ЦСКА и на кредиторите на клуба. Врачанката Райкинска, която дотук показа железни нерви и професионализъм, ще разгледа молбата. При преценка за нарушение като нищо Паслар, а и управата, подписвала решенията с него, може да бъде дадена на прокурор. Описаните нарушения не са едно или две. Паслар не е откликнал на нито една покана за среща със синдика, който представлява съда! Управата отказва постоянно да се координира с Милева.

За капак са предприети куп действия, които накърняват сериозно интересите на кредиторите, сред които най-голям е държавата. Молбата на Милева е приложена в доклад до Мария Райкинска. Синдикът писа два такива, след като първо беше поискан бърз фалит на клуба, а после Паслар настоя за смяната на Милева. Решението на съда вчера излезе наяве и е категорично и по двата казуса: исканията на Паслар са немотивирани. Синдик Милева остава на поста. а ЦСКА няма да бъде обявен в несъстоятелност. Така продължава процедурата по оздравяване. В момента тече 30-дневният срок, в който може да бъде предложен план. Такъв обяви Васил Божков, а вчера изведнъж се разбърза и Ганчев. Оздравителният план на Васил Божков отдавна е готов и ще бъде внесен в срок. Налице са банкови гаранции и готовност да се плати веднага.

От другата страна не са предоставили нищо. Но за сметка на това докараха до шизофрения привържениците на ЦСКА със смяната на мнението на всеки четири часа.

Марката “ЦСКА” продадена за 800 лева на “Петрол”

Фрапиращи нарушения излязоха от писмото до съда на синдик Милева, с което тя иска смяна на изпълнителния директор на ЦСКА. В 8 страници са описани куп нарушения на закона, които борецът Николай Паслар и колегите му от управата са направили в ущърб на кредиторите. Потресаващо, но от ЦСКА са отказали договор с “Ефбет” за 300 000 лева до декември. В същото време е подписан рекламен контракт с “Петрол”, контролиран от Ганчев, срещу 800 лева на година. И то за 5 години напред!

Уплашени от риска цялата управа да се насочи към Централния затвор, от ЦСКА бързо забравиха молбите за заличаване на дружеството и бърз фалит и съобщиха, че готвят план за оздравяване.

Изтърпяла дълго време провокациите. Милева мина в настъпление. Тя написа 8 страници изложение до съда. В. “7 дни спорт” разполага с пълния текст.

Аниете остава без отбор, “сините” се пробват за него

Бившият голмайстор на Левски Антонио Аниете е напът да стане свободен агент. Един от шефовете на Нефтчи Баку Самед Гурбанов заяви пред местните медии, че испанецът е един от играчите, с когото отборът ще се раздели. Това означава, че голаджията на “сините” от сезон 2014/2015 може вече да си търси нов отбор. През споменатата кампания Аниете изигра

28 мача в “А” група и вкара 14 гола. Преди да пристигне на Герена, Аниете бе голмайстор и на втора гръцка дивизия с 21 попадения. Последният сезон не бе толкова резултатен за Антонио, който вкара три гола в 20 срещи за Нефтчи Баку. Антонио Аниете се превърна в любимец на феновете на Левски. Той не поднови със „сините” преди година, защото финансовите условия на клуба от Баку бяха много високи. Сега обаче не е изключено 26-кратните шампиони да се пробват за него.

По наша информация Аниете се разписва в Азербайджан на 25 хиляди евро на месец. Тази сума към момента е непосилна за Левски. “Сините” могат да предложат не повече от 12 хиляди евро, ако се стигне до преговори с Антонио Аниете.

 

Мощна австралийка спря Цвета в Париж

Приказката на Цветана Пиронкова в Париж намери своя достоен край, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Най-добрата ни тенисистка отпадна на 1/4-финалите на Ролан Гарос, след като не издържа на мощните удари на Саманта Стосър. Пловдивчанката допусна поражение с 4:6, 6:7(6) от 24-ата 6 световната ранглиста. Събитията на централния корт можеше да се развият и по друг начин. Цвети пропусна три точки за пробив при аванс от 4:2 гейма. Именно това бе и ключовият момент 6 сета, в който австралийката се спаси, след което взе 4 поредни и постави тенисистката ни в тежка ситуация. Във втората част 102-ата в света Пиронкова отново имаше пробив аванс, но пак не успя да го задържи. В та Обрека тя поведе с 5:1, но до края взе само още една точка. С 1/4-финала българката си осигури 430 точки за световната ранглиста, с които почти сигурно ще намери място на Игрите в Рио. Тя прибавя и 200 хиляди евро към банковата си сметка.

Пиронкова спести още 2 млн. на домакините

Паметният мач на Цветана Пиронкова срещу Агнешка Радванска спаси деня на Ролан Гарос и позволи на организаторите да си спестят още 2 млн. евро. Провалът на предния ден заради дъжд ги принуди да върнат същата сума на зрителите, които си бяха купили билети. Времето продължи да е неблагоприятно и над организаторите надвисна заплахата да олекнат с още толкова, но отслабването на дъжда ги спаси. Те разпоредиха програмата да започне и така на централния корт “филип Шатрие” излязоха Новак Джокович и Роберто Баутиста Агут, на “Сю-зан Ленглен” Цвети и Радванска, а на корт 1 Саманта Стосър и Симона Халеп. За техен късмет играта продължи 2:01 часа, което им позволи да запишат деня като успешен. Според условията зрителите могат да искат половината сума за билетите си, ако са имали възможност да гледат по-малко от 2 часа тенис, а при под 1 час организаторите трябва да върнат цялата сума. С решението да се играе въпреки тежките условия те си спестиха нови финансови загуби, но си навлякоха нападки от Радванска и Халеп, които претърпяха поражения.

Първата контрола на ЦСКА ще е срещу Спартак Плевен

 

Първата контрола на ЦСКА ще е срещу Спартак Плевен. Това обяви финансовият благодетел на Спартак Иван Динов. “Вече е договорена първата ни контрола – с ЦСКА на 24 юни в Тетевен”, заяви той. Както “Тема Спорт” вече съобщи, червените се събират за медицински прегледи на 13 и 14 юни, а веднага след това пътуват за Тетевен, където ще протече първата част от лятната им подготовка. В балканския град армейците ще останат до 24 или 25 юни. В края на престоя си там те ще изиграят и първата си пред-сезонна проверка – срещу Спартак Плевен. Веднага след нея или на следващия ден отборът се прибира в София, където ще има няколко почивни дни. Вторият лагер ще бъде в чужбина, като все още няма окончателна яснота дали ще се проведе в Холандия, Германия или Австрия. Всичко зависи от съперниците за контроли, които ЦСКА ще успее да договори. Утре или най-късно в понеделник червените ще преценят в коя страна да протече втората част от подготовката им. ЦСКА планира да има втори отбор в Б група през новия сезон. Червените ще използват дубъла за обиграване на младите си таланти. Все още няма решение кой ще води дублиращия състав, като се коментират две имена, които се отличават с много качествена работа през последните години.