Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Ганчев уби ЦСКА с “червен” Литекс

Регистрираха вчера друг ПФК, който да почне в “А” група, без да си плаща, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”.

Планът на скандалния бизнесмен Гриша Ганчев вече е абсолютно ясен, след като той ще се опита да преоблече неговия реабилитиран за елита Литекс в червено. Клубът от Ловеч получи лиценз за участие в „А” група, но коварният замисъл е на негово място да се появи новият ФК ЦСКА-1948 АД, който е собственик на съвсем пресния ПФК ЦСКА – София ЕАД, получил регистрация едва вчера. Това дружество ще погълне Литекс и ще ползва неговия лиценз за елита. В същото време самопровъзгласилите се за .“армейци” ще изрежат с един замах дълговете си, които са между 20 и 25 милиона лева. Повече от ясно регламентирано е, че този клуб няма как да наследи историята и традициите на автентичния ЦСКА.

Агентът на Попето: Ивелин иска в Сампдория 

Агентът на Ивелин Попов Марио Сгшнели разкри, че има вероятност Спартак (Москва) да приеме офертата на Сампдория за неговия клиент. „Към днешна дата не сме получавали никаква оферта от Сампдория, но знаем, че там треньорът Винченцо Монтела има високо мнение за Попов”, каза Спинели. „Имахме разговори със спортния директор Карло Ости. Това се случи по волята на играча, който има желание да играе при Монтела и особено в Италия”, добави мениджърът. В същото време България запази 69-ото си място в световната ранглиста на ФИФА за месец май. Възпитаниците на Ивайло Петев не са играли мач от контролите с Португалия и Македония в края на март и позицията на тима остава без промяна с актив от 508 точки. Лидер в класацията е Аржентина с 1503 точки пред Белгия и Колумбия. От съперниците на България в предстоящите световни квалификации най-напред е националният отбор на Холандия, който бележи прогрес с три места напред и вече заема 14 място, Франция е на 17-о, а Швеция на 35-о

Иво Иванов се откъсна далеч напред с картоните 

Капитанът на Берое Иво Иванов се откъсна далеч наред през този сезон във вечната класация на играчите с най-много червени картони с екипа на старозагорци. Защитникът бе изгонен два пъти през миналото първенство – при гостуванията на Левски и Славия. Така сметката му набъбна до 6 червени картона от началото на кариерата му – най-много в историята на клуба. Второто място се поделя между Йордан Митев и Борис Станоев. Двамата имат по 4 изгонвания в кариерата си с екипа на Берое. След тях се нареждат Елиаш да Силва, Господин Мирчев, Ваня Джаферович и Петко Янчовски. Всеки от тях е с 3 червени картона.

 

Иво Тонев подаде оставка от Левски

Само ако феновете ми повярват, бих променил решението си, обяви акционерът, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Със сълзи на очи Иво Тонев подаде оставка като председател на Управителния съвет на Левски. Решението си той обяви на емоционална пресконференция след събрание на управленското тяло. Като причина той изтъкна прекалено многото помия, която се изля по негов адрес и по хората, които ръководят Лески. Също така Тонев поясни, че ще размисли, но само ако феновете го подкрепят.

– Твърде много помия и черен пиар се изля върху нас през тази година. Обичам битките на всякакво ниво и съм готов за битки, но когато усещам подкрепа. Няма да допусна да ми дъвчат името – започна Тонев. – В понеделник ще депозирам оставката си като председател на УС на Левски. Другите двама мажоритарни акционери не знаят за това. Единствените хора, които могат да ме накарат да си променя решението, са феновете – ако усетя, че ми вярват и подкрепят безрезервно. Бих останал, за да се опитам да направим Левски един средноевропейски клуб – сподели емоционално Иво Тонев. Той вярва, че Левски през новия сезон ще се бори за титлата.

Краев остава още 1 година на Герена

Божидар Краев ще остане още поне един сезон на Герена. Това разкри мениджърът му Джон Ингълс. Шотландецът е бивш футболист на Левски, а от вчера представлява и друг “син” талант – Станислав Иванов.

“За Божидар е много добре, че вече година и половина играе редовно в Левски и натрупа безценен опит. Всички постоянно говорят за него, че отива в този или онзи клуо, което са пълни глупости. Преди малко имах възможност да говоря с Георги Иванов и му казах, че за момента Божидар трябва да остане, за да натрупа още малко опит, след което клубовете сами ще дойдат за него”, обясни Ингълс пред “Спортал”.”Това ще е изключително важна година за него. Той трябва да стане мъж, сега е все още на 18, скоро ще стане на 19. Важно е и на каква позиция ще го използва Люпко. Така че няколко са нещата, които ще са решаващи за бъдещето му”, добави шотландецът.Относно Станислав Иванов агентът сподели: “Той е много млад футболист. Моят съвет към него ще бъде да намери начин да си спечели колкото се може повече игрови минути в първия отбор, с който тренира всеки ден. Специално искам да отбележа, че харесвам много това момче заради характера и поведението му на терена. Има скорост и според повечето футболисти, с които имах възможност да разговарям, е фантастичен в завършващия удар.”

Меси дава показания в съда, ругаят го

Подписвах договори на доверие, заяви пред съда в Барселона Лионел Меси, срещу когото прокуратурата заведе дело за укриване на данъци. Той се яви в съдебната зала вчера заедно с баща си Хорхе. Пред сградата освен многобройните журналисти (около 200 души) имаше и над 150 зяпачи, някои от които го обиждаха на “шибаняк” и “махай се да играеш в Панама”.

“Никога не гледам договорите си, не зная какво подписвам – каза пред съдията Лео. – Аз само играя футбол. Подписвах, защото вярвах на татко.”

Баща му Хорхе добави: “Откакто започна кариерата на Лео, аз винаги съм се стремял да улеснявам живота му. Той играеше, аз го съпровождах, за да му помагам с нужното.”

 

ЦСКА с решителна стъпка към А група

Литекс Ловеч вече не съществува в правния мир, пише на първа страница вестник “Тема спорт”.

Дружеството, което стопанисваше ловешкия тим, бе изкупено от ПфК ЦСКА 1948 АД на Гриша Ганчев, Христо Стоичков и Юлиян Инджов и бе преструктурирано в ПфК ЦСКА София ЕАД. По този начин ЦСКА направи решителна стъпка към завръщането на изконното си място в елита на родния и европейския футбол. В момента топката е изцяло в полето на БфС, които просто трябва да спазят правилниците си и да допуснат ЦСКА в новия формат на А група. Противното може да доведе до невиждан скандал!

Как обаче се стигна до всичко това, защо бяха необходими тези стъпки и какво следва оттук нататък? Първият етап от голямата операция по спасяването и възраждането на армейците бе направена на 17 май. Тогава Чавдар Етрополе се трансформира в ПфК ЦСКА 1948 АД с участието на Христо Стоичков, Гриша Ганчев и Юлиян Инджов. Трябва да се отбележи, че Чавдар, освен че е голям кредитор на старото дружество на ЦСКА по трансфера на Ивайло Чочев, осигурява и няколко ключови реквизита като червени екипи, име и седалище на територията на Зоналния съвет на БфС в София (б.а. – припомняме, че още миналото лято Емил Димитров беше заявил промяна на името и седалището на неговия клуб). Само 10 дни по-късно именно ПфК ЦСКА 1948 АД направи и втората решителна стъпка. Тя бе свързана с придобиването на 100% от акциите на Литекс. Ловешкият тим бе преструктуриран в ПфК ЦСКА София ЕАД, а на 2 юни (б.а. – вчера) излезе и регистрацията. Въпрос на броени дни е да бъде Вписано официално и новото ръководство на клуба, което ще замени старото на Литекс. Важното е да се знае, че акционерното дружество от Етрополе изобщо няма да участва във футболния проект ЦСКА освен като акционер. Така бившият Литекс вече няма никакви проблеми да получи лиценз за участие в професионалния футбол и евентуалната Висша лига. Последната трета стъпка предстои да бъде направена. Тя обаче няма как да се случи точно сега, защото е свързана с намиращото се в процедура по несъстоятелност сегашно ПфК ЦСКА АД. Очевидно е, че то вече няма как да продължи своя път. ПфК ЦСКА АД не разполага нито с футболисти, нито с треньори, да не говорим, че не отговаря на никакви изисквания по финансовите критерии. Така единственото, което остава, е неговите спортни активи да бъдат продадени в рамките на оздравителен план или при ликвидация и съответно да бъдат придобити от ПфК ЦСКА София ЕАД. По този начин ще бъдат разсеяни и най-малките съмнения за историята на клуба и ЦСКА ще може да тръгне уверено напред към бъдещето, без да е обвързан непрекъснато с престъпните схеми от миналото. А именно това е нещото, за което цялата червена общност мечтае от години.

Иво Тонев: Подавам оставка от УС на Левски 

Иво Тонев за втори път подаде оставка в Левски вчера. Първия път това стана на 25 май 2013 година след злополучния мач със Славия 1:1 – тогава той бе изпълнителен директор и председател на УС. Сега Тонев е единият от тримата съсобственици и повече няма да е в Управителния съвет. Той ще депозира оставката си в понеделник. “Мога да размисля само ако видя, че феновете ми вярват безрезервно”, каза Иво Тонев вчера. Индикации запалянковците да му вярват обаче няма, а не се и очертава подобна промяна в настроението на публиката.

Според Тонев 8 следващите две години Левски ще е осигурен финансово. Той вярва, че отборът може да стане шампион през новия сезон. “Крайната ни цел е била винаги да се самофинансираме на 50-60 процента. Никога не съм се мислел за собственик”, каза Иво Тонев.

Играта ни е ясна – дебнем и в Япония

Българският национален отбор излиза днес от 13:40 часа в Нагоя срещу домакина Япония в полуфинал от международния турнир “Кирин къп 2016”. Преди това от 10:00 часа ще спорят Босна и Херцеговина и Дания.

Годината за трикольори-те започна повече от отлично с две пооеди през март -над Португалия с 1:0 и Македония с 2:0, като гости. Всичко това дава надежди на Ивайло Петев и футболистите, че доброто представяне мо/кб да продължи и днес. Подсказва го и стилът, който наставникът налага дотук – стабилна игра в защита и средата на терена и контраатаки. И срещу коравия тим на Япония действията ни няма да са по-различни. А засега това носи успех. С оглед потенциала, с който разполагаме, всичко друго, освен да дебнем съперниците си, би било много над нашите възможности и доста нереално. Да, контролите са за това, за да се пробва нещо ново и различно, но пък наесен в световните квалификации ще ни чакат повече от сериозни имена – франция, Холандия и Швеция, така че нашата игра е ясна. Само по начина, по който действахме срещу Португалия в Лейрия, може да разчитаме на някакъв успех и, разбира се, да вярваме, че късметът ще е с нас. Трудно ще успеем да надскочим боя си и Петев очевидно осъзнава това.

Днес той може да се изравни с легендата Христо Стоичков. Камата бе последният наставник, под чието ръководство националният ни отбор записа четири поредни победи – 6:2 над Грузия (12.11.2005), 3:0 над Мексико (16.11.2005), 1:0 над Македония (01.03.2006) и Япония 2:1 (09.05.06). До момента Петев има три – над Азербайджан, Португалия и Македония, при голова разлика 5:0. И сега четвъртият двубой е срещу Япония и пак от турнира “Кирин къп”.

Любопитното е, че през 2007 и 2008 година имаме серия от пет поредни победи, но две от тях са при Димитър Пенев (над Румъния и Словения), а три при Пламен Марков (Сев. Ирландия, Финландия и Босна, в контроли).

Недопускането на гол в последните ни три срещи също е добра индикация, че трикольорите се развиват в правилна посока, че нещо се е променило в положителен аспект. Не един и два пъти в последните години именно отбраната се е оказвала ахилесовата ни пета.

Почти сигурно Ивайло Петев няма да експериментира със състава и ще заложи на 11-те, които налага в последните мачове. Основният му проблем си остава липсата на качествен ляв бек. Като такъв срещу Япония днес ще действа Живко Миланов, който принципно е десен краен защитник. Останалите трима в ариергарда ще са Страхил Попов, Александър Александров и Георги Терзиев. В средата на терена също не се очакват изненади – Светослав Дяков ще си партнира с Ивайло Чочев. Най-много опции пред селекционера има за атаката. Като дясно крило се очаква специалистът да избере Михаил Александров. Мястото зад нападателя е запазено за Марселиньо, а отляво ще действа Георги Миланов, който пропусна мачовете с Португалия и Македония. В ролята на тарана ще е Ивелин Попов. Съществува вариант Попето да играе зад Димитър Рангелов, а Марселиньо да е по крилото, както бе с Португалия и Македония.

Петев вече на няколко пъти демонстрира завидно самочувствие, че България има сили да спечели турнира. Днес срещу себе си обаче ще имаме сериозен опонент в лицето на Япония, която се готви за световните квалификации в началото на септември. Споменаването само на имена като Шинджи Оказаки (Лестър), Кейсуке Хонда (Милан), Шинджи Кага-ва, Нагатомо (Интер), Йоши-да (Саутхемптън) е достатъчно да покаже сериозната класа на съперника и да продължи да ни държи здраво стъпили на земята, защото това е само началото.