Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Феновете срещу Ганчев заради “червения” Литекс, е водещият материал на “Меридиан мач”
Почти всички фенове на ЦСКА заеха категорична позиция срещу наглия план на Гриша Ганчев да заличи най-успешния български клуб и да заграби марката му, окичвайки с нея фамилния Литекс. Скандалният бизнесмен организира вчера среща с привържениците, за да изложи своя план за заобикаляне на законите и избягване на плащания към държавата и другите кредитори на автентичния клуб. На нея обаче той не получи подкрепата, на която платената част от агитката го уверяваше, че може да разчита. В крайна сметка бе разпространена декларация от страна на цесекарите, която потвърди изразената още преди година позиция за търсене до край на опция, при която да бъде осъществено оздравяване на настоящето дружество.
“А” група умря, да живее Първа лига!, е друго заглавие от страниците на вестника
Вчерашният ден бе наречен исторически за българския футбол от заместник-изпълнителния директор на БФС Павел Колев. „А” и „Б” групите официално умряха, а на техните места се появиха Първа и Втора професионална лига. Промените предстоят да бъдат утвърдени на Изпълком на БФС следващата седмица. Първа лига ще бъда съставена от 14 отбора, а Втора – от 16. Промените бяха утвърдени със 100% съгласие от всички клубове, което бе обявено за историческо. Новото първенство ще започне на 30 юли, като за тази дата клубовете не са били единодушни, но са стигнали до компромис. Тепърва ще се пишат нови Лицензионни правила, които трябва да бъдат одобрени от УЕФА, и нов Дисциплинарен правилник. Засега 9 клуба имат лиценз за елита. Към тях в близките дни трябва да се присъединят още Литекс, Монтана, Локо (ГО), Верея и Нефтохимик. Всъщност Литекс се преструктурира в ЦСКА – София ЕАД и престава да съществува. Първа лига ще се проведе в 26 кръга, в които 14-е отбора ще играят всеки срещу всеки при разменени гостувания. След това от първенството ще бъде отделена първа шестица, където тимовете ще се борят за титла и места в Европа. Надолу ще бъдат формирани две групи от по 4 отбора, които ще играят помежду си, а след това и полуфинали. Един отбор ще изпада директно от Първа лига, а други два ще играят плейофи срещу втория и третия от Втора лига, които ще излъчат изпадащите. Победителят в долната половина пък ще предизвика за участие в Лига Европа отбор от горната половина за последната квота в турнирите. По същата схема вече ще се провежда и шампионатът на Дания, който стартира също през юли. Клубовете са се разбрали да не се правят компромиси с терените и осветлението. На всеки три месеца ще има проверки на експерти за качеството на игрищата в елита. Някои клубове ще започнат шампионата на други стадиони, докато текат ремонтите на техните бази.
Собствениците на Левски: Да си коректив не означава да си предател!, е друг водещ материал на “Меридиан мач”
Тримата собственици на Левски Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов взеха отношение по завалелите оставки на „Герена”. Те гарантираха, че клубът е финансово стабилен въпреки всичко. Тонев, Ангелов и Иванов атакуваха член на УС, който представлява една от фенските организации, обвинявайки го в предателство. „Искаме да Ви уверим, че Левски е финансово осигурен и стабилен, за да няма спекулации в тази посока! Ние, като мажоритарни акционери сме осигурили нужните финансови средства за провеждането на пълноценна подготовка, селекция, изплащането на заплати, текущи плащания, изпълнение на задълженията към НАП и др. (за справка само за месец юни сумата надхвърля 900 000 лв.) и ще продължим да изпълняваме задълженията към дружеството отговорно и коректно, както е било досега!” Собствениците взеха отношение и за последните оставки на „Герена”. „Нападките, започнати от чужди и продължени от свои са битка на друг фронт, в която бяхме въвлечени благодарение „чистите” намерения на оглавяващия и някои от членовете на една от фенските организации, членуваща в УС. За жалост тази битка отравя Левски отвътре. Да си коректив не означава да си предател и да демонстрираш липса на уважение в комуникацията и отношенията към другите, да казваш едно и да правиш друго. Да си коректив не означава да си песимист и да заразяваш с негативно отношение”, се обяснява в декларацията. Тя завършва с призива, че клубът има нужда от истинските си фенове „Левски ще се върне там, където му е мястото, когато всички гледаме в една посока!”, завършва текстът на собствениците.

Закриха “А” група нелегално, пише на първата си страница “7 дни спорт”
Край на българския клубен футбол! Под натиска на БФС и един отбор той беше закрит броени часове след като погребахме и националите. Избрани по неясен критерий тимове гласуваха в столичния хотел “Експо” нова “Първа професионална лига” с 14 участника, като към сегашните пришиха 5 нови клуба. Един от тях е Литекс. Той има лиценз за “Б” група, но шефът в БФС Павел Колев обясни, че е подал документи да бъде прекръстен на ЦСКА и да играе в елита и вероятно ше бъде одобрено. Нищо, че срокът 30 март отдавна мина.
Циркът е пълен, тъй като половината тимове няма да домакинстват в градовете си. Направо ще ритат като в “Каменица фенкупа”. Хибридът Литекс, а също Славия ще ритат на “Васил Левски”, Ботев (Пловдив) – в Стара Загора, Локомотив (Горна Оряховица) – в Пловдив, Дунав – в Разград, а Черно море е в Каварна.
По новата система изпадащите могат да играят в Лига Европа! За капак закриха единственото свястно нещо, прието напоследък от БФС – правилото за титуляр до 21 години.
УЕФА с категорично “НЕ” на мелеза от Ловеч, разкрива още изданието
Екипът на bTV изпрати запитване до УЕФА дали Професионален футболен клуб ЦСКА – София, собственост на Гриша Ганчев, т.е. пребоядисаният Литекс, има право да получи лиценз за евротурнирите и вътрешните първенства под егидата на европейската централа.
Отговорът, който получиха от Нион, гласи следното: “В случай че един клуб смени седалището, името си или клубните цветове с цел улесняване на квалификационен процес и получаване на определен лиценз, то може да се счита за нарушаване на чл. 12 от правилата на УЕФА за придобиване на клубен лиценз. Като допълнение трябва да отбележим, че в чл. 51 от устава на УЕФА се съдържа същата клауза по отношение на вътрешните първенства.”
Дания ни претрепа 4:0, Петев си заминава, е друг водещ материал на “7 дни спорт”
Националният отбор отново бра срам в Япония и падна 0:4 от Дания в спор за третото място на “Кирин Къп”. Въпреки рокадите в състава промяна в играта нямаше – нашите пак действаха трагично. До 72-ата минута се държахме някак, падайки само с 0:1, но след това за 10 минути Ериксен ни наниза хеттрик.
По информация на “7 дни спорт” след двата срамни резултата (2:7 от Япония и 0:4 от Дания) националният селекционер Ивайло Петев обмисля да хвърли оставка.

ЦСКА се завърна в елита!, е водещият материал на “Тема Спорт”
Вече е официално – ЦСКА начело с Гриша ГанчеВ и Христо Стоичков ще играе в “А” група от новия сезон! Това стана ясно след срещата между клубовете и БФС за формата на елита от лятото. Наименованието “А група” остава в историята и вече ще се нарича Първа професионална лига. В нея ще участват 14 отбора – 9-е от “А” група плюс ПФК ЦСКА-София, който ще използва лиценза на Литекс, както и Дунав, Нефтохимик, Локо (ГО) и Верея.
Форматът на първенството ще включва 26 кръга, след което разделяне на първа шестица и втора осмица. Тимовете от първата шестица ще определят шампиона в още 10 мача. Първият от вторите осем ще играе плейоф за място в Лига Европа. Един отбор ще изпада директно, а два ще участват в баражи за оставане в елита. “Б” група ще се казва Втора професионална лига и ще е с 16 отбора, сред които дублиращите състави на ЦСКА и Лудогорец.
През следващата седмица ще се свика Изпълком, който да узакони промените и да изготви нови наредби и правилници.
Дания ни вкара само 4, четем още във вестника
Националният ни отбор отбеляза прогрес по време на мача за З-о място на турнира „Кирин кьп 2016″. След катастрофата с 2:7 от Япония трикольорите паднаха само с 0:4 от Дания, като този път бяха близо до мечтаното от Ивайло Петев равенство на полувремето – губеха с 0:1. С хеттрик за 10 минути (между 72 и 82-ата) ни наказа Ериксен. Така туристите ни и техният треньор се прибират днес към 20:00 часа след две загуби и голова разлика 2:11.
Още пет оставки в Левски, е друго от водещите заглавия на “Тема Спорт”
Вълната от оставки в Левски придоби епидемични размери вчера. Втори собственик напусна мястото си в Управителния съвет след председателя Иво Тонев. Това е Николай Иванов. Оставки връчиха и Гошо Гинчев, Ники Илиев, Илия Христов от “Сини сърца”, както и Иван и Андрей (1 глас) от “Междинна станция”. Очаква се днес Надзорният съвет на клуба да разгледа оставките. А тримата собственици написаха декларация, в която заявиха, че клубът е отравян отвътре от “председателя и някои от членовете на фенска организация”