Спорен момент – възможно ли е да има два клуба с името ЦСКА?

4183Сложен казус се заформя в българския футбол. След вчерашната среща за новия формат на футболното първенство стана ясно, че Литекс, който погълна Чавдар (Етрополе), ще участва в новия елит. Разбра се още, че от новото дружество са подали документи и се очаква скоро да се стигне до трансформация – нов клуб ЦСКА София. Дотук добре, но на практика така ще се появят два столични клуба с името ЦСКА. Припомняме, че автентичният ЦСКА чака оздравителен план, с който да продължи своето съществуване. Очаква се, при такова развитие отборът от “Българска армия” да започне новия сезон от второ ниво – досегашната “Б” група. Именно автентичният ЦСКА трябва да играе срещу шампиона Лудогорец за Суперкупата на България.  SPORTAL.BG

Така може да се стигне до ситуация, при която в “А” група ще участва ПФК ЦСКА София, а в “Б” група – ПФК ЦСКА АД. С други думи може да се случи да има два клуба с името ЦСКА в професионалния ни футбол. Ето какво казва чл. 13, ал. 2 от правилника за статута на футболните клубове-членове на БФС: “Футболен клуб не може да приеме наименованието на прекратен или изваден от първенствата друг футболен клуб в продължение на 5 години след прекратяването или изваждането му от първенствата”.

Според запознати тук нещата опират до тълкувание дали ПФК ЦСКА София приема името на ПФК ЦСКА, или не. Видно е, че основната част от наименованието на ЦСКА ще се пренесе и в това на новото дружество. Въпросът опира до това как от БФС тълкуват процеса.

Припомняме, че в минали години е имало дублиране на имена в “А” група – Левски (София) и Левски (Кюстендил), Спартак (Варна) и Спартак (Плевен) и др., но както се вижда в тези случаи е ставало дума за клубове от различни градове, докато сега може да има два софийски ЦСКА. Освен това по своя смисъл наименованието на клуба от Борисовата градина е абревиатура на “Централен спортен клуб на армията”, макар че от години военните нямат отношение към “червените”. Същата впрочем е ситуацията с името на ЦСКА (Москва), който продължава да се води “Централен спортен клуб на армията”, макар отдавна да е скъсал с руската армия.