Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

120 млн. евро мътят главата на Погба

Часове преди официалното откриване на Евро 2016 една от големите звезди на Франция Пол Погба се озова на челните страници на редица европейски издания, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Според „Гадзета дело Спорт” Реал Мадрид е готов да извади 120 млн. евро за футболиста на Ювентус. Новината бързо набра скорост и стана поредната тема около националния тим на „петлите”, която отвлича вниманието от подготовката на футболистите за мача с Румъния. Според информацията Ювентус е на път да приключи сделката за халфа на Рома Миралем Пянич, който се смята, че ще бъде заместник на френската перла в Торино. Спортният директор на италианския шампион Джузепе Марота ще пътува за Мадрид в следващите дни, за да се срещне лично с президента на Реал Флорентино Перес. Освен трансфера на Погба, двамата ще обсъждат и бъдещето на Алваро Мората, за който се смята, че ще бъде откупен от Реал и след това продаден на отбора, който предложи най-висока оферта. Агентът на Погба Мино Райола също ще присъства на срещата, като според материала на „Гадзета дело Спорт” халфът иска договор за пет години с годишна заплата в размер на 15 млн. евро. Част от сделката за френската звезда може да стане и Иско. Иначе, сериозен интерес към 23-годишния Погба проявяват още бившият му отбор Манчестър Ю, както и Челси. И двата отбора обаче няма да участват в Шампионската лига през следващия сезон, което намалява сериозно шансовете им за успех в преговорите. Самият Погба даде интервю за ESPN, в което призна, че все още е далеч от величието. „Не мисля, че съм постигнал нещо голямо в кариерата си. Да, спечелих четири титли на Италия, но все още нямам Шампионска лига, световна или европейска титли. Искам един ден да ме сравняват с Пеле и Марадона. В момента мисля само за европейското първенство и Франция. Останалото ще решавам по-късно”, коментира бъдещето си Погба.

Левски се прицели в носител на Лига Европа

Левски е на път да направи сериозен трансферен удар, разкри румънското издание „фанатик”. Според информациите отвъд Дунав „сините” са основен претендент за подписа на Кристиян Съпунару, който се очаква довечера да е титуляр при откриването на Евро 2016. Той е носител на трофея в Лига Европа с Порто през 2011, но за последно игра в Пандури. След 30 юни 32-годишният десен бек ще стане свободен агент.

16 години без домакинска победа на откриванията

Домакините на европейските първенства вече 16 години не са тръгвали с победа, сочи статистиката. За последно през 2000 година съдомакинът Белгия спечели три точки от мача на откриването. Тогава „червените дяволи” се наложиха с 2:1 над Швеция след голове на Барт Гоор и Емил Мпенза преди почивката, а Мялби бе точен за гостите в 53-ата минута. След това неизменно домакините правят фалстарт.

Точно преди 20 години Франция и Румъния се срещнаха на Евро’96. а „петлите” победиха с 1:0 след гол на Дюгари. И тогава треньор на Румъния бе Ангел Йорданеску, а Дидие Дешан бе капитан на „петлите”.

Румъния няма победа в първия си мач на еврофинали досега – 0:1 срещу Франция (Евро’96), 1:1 с Германия (Евро 2000),- 0:0 с Франция (Евро 2008).

Франция винаги е тръгвала с победа при домакинства на големи първенства, в които има групи – 3:1 срещу Белгия на Мондиал’38, 3:0 срещу ЮАР на Мондиал’98, 1:0 срещу Дания на Евро’84. На Евро’60 се играят директно полуфинали и Франция губи с 4:5 от Югославия.

 

Евро 2016 започва, Франция блокирана

Стачките във Франция заплашват да изпортят радостта от старта на Евро 2016, което започва днес с двубоя между домакините и Румъния на “Стад дьо Франс” от 22 часа, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“. Железниците стачкуват от 10 дни, към тях се присъединиха и работниците от чистотата, стачна готовност за събота обявиха дори от авиокомпанията “Ер Франс”. На всичко отгоре вчера синдикалисти блокираха входа до най-големия европейски пазар за храни Рюнжис.

“Франция предлага международна демонстрация на своето гостоприемство”, отбеляза столичният в. “Паризиен”.

Въпреки хаоса и неразбориите букмейкърите прогнозират успех на домакините от Франция на Евро 2016. Петлите са фаворит с коефициенти между 3.7 и 4.00. За шампионска титла на отбора на Дешан се произнесоха и 24-ма футболни експерти в анкета на в. “Екип”.

Церемонията по откриването трае 10 мин, с цвят и музика

Началният съдийски сигнал на Евро 2016 ще бъде даден точно в 22 ч. българско време за мача Франция – Румъния днес, но преди него има друго интересно събитие. Французите като хора с фин вкус са подготвили кратка, но много зрелищна церемония – “празнична и цветна”, по думите на Жюлиен Пато – шефът на церемониите на европейското. Церемонията трае кратко – 10-12 мин, между края на разгрявката на отборите и появата на играчите за мача. Спектакълът е под лозунга “Добре дошли във Франция”. Участват 600 танцьори. “Ще има символи на френската култура, но и много модернизъм -уточнява Жюлиен Пато, който наел две агенции за създаването на този проект. – Държахме да избягаме от клишетата. Всички, които са гледали репетициите, се убедиха, че ще е много красив спектакъл, с много енергия на терена.” Има музика, хореография и специални костюми, характерни за различните райони на Франция. На Стад дьо Франс” ще бъде и популярният диджей Давид Гета, който ще изпълни официалния химн на Евро 2016 This One’s For You (“Това е за теб”), негова творба. Накрая има и красив цветен фон на трибуните на стадиона. Химните на Франция и Румъния, съперниците в първия мач, ще бъдат изпълнени на живо от оркестрите на Републиканската гвардия и на Радио Франс.

Големият отсъстващ – Мишел Платини

Най-големият френски футболист за всички времена, 3-кратният носител на Златната топка, европейски шампион за 1984 г., бивш президент на УЕФА – Мишел Платини, няма да присъства на Евро 2016. Човекът, на когото Франция дължи домакинството на тези финали, няма да бъде на стадиона както на откриването, така и в останалите 50 мача на европейското. Това потвърдиха пред Франс прес хора от неговото обкръжение в отговор на уточнението на ФИФА, че Платини имал право да присъства като гост “без официален пост” въпреки изваждането му от футбола за 4 години, наложено му от същата тази ФИФА. “В писмо, получено от ФИФА, се казва, че Мишел Платини може да бъде поканен като гост без официален пост”, разкри пред медиите Жак Ламбер, президентът на организационния комитет на Евро 2016. От обкръжението на бившия капитан на Петлите обаче уточниха: “Писмото на ФИФА се отнася само за Евро 2016 и идва 48 часа преди мача на откриването. Това е временен вариант, но той не решава въпроса в какъв периметър важи наказанието му, какво може и какво не може да прави той в света на футбола.” ФИФА наказа Платини да не се занимава с никаква дейност, свързана с футбола, заради прочутия хонорар от €1,8 млн. като съветник до 2002 г. на Сеп Блатер (бивш шеф на ФИФА), получен от него без писмен договор. Наказан за 8 г. на първа инстанция, наказанието му бе намалено първо до 6 г., а после до 4 г. от Спортния арбитражен съд в Лозана – най-висшата инстанция в спортното право. Платини подаде оставка като президент на УЕФА на 9 май, за да продължи борбата за изчистването на името си в швейцарския граждански съд. Според Франс прес наказанието му прави невъзможно “той да бъде тв коментатор, да има своя колонка или участие в някой вестник например. Всичко, свързано с футбола, от което Мишел Платини може да печели пари, му е забранено. Той не може да се появява във ВИП ложите на стадионите като гост на Френския футболен съюз или от някой спонсор.” Все пак, ако Платини желае да присъства на мачовете от европейското, той може да го направи като обикновен запалянко чрез закупуването на билет. Лично Платини закова на €25 базовата цена на билетите за Евро 2016, както припомня приятелят му Жак Ламбер. Който заяви пред в. “Льо Паризиен”: “Не можех дори за миг да си представя, че това Евро може да се проведе без Мишел Платини като президент на УЕФА”.

 

ЦСКА излиза срещу Динамо К в Австрия

ЦСКА ще изиграе контрола с украинския гранд и шампион на страната Динамо Киев на 10 юли (неделя), пише на първа страница вестник “Тема спорт“. Двубоят ще е част от втория подготвителен лагер на червените в градчето Фюген, Австрия. В състава на Динамо е бившият нападател на 31-кратните шампиони Жуниор Мораес, който преди дни пожела успех на Гриша Ганчев и Христо Стоичков начело на ЦСКА. Червените ще са в алпийската страна от 1 юли, като имат още две сигурни проверки. Първата ще е на 3 юли (неделя) срещу Вюрцбургер Кикерс. Този отбор спечели промоция във Втора Бундеслига, след като на баражите победи Дуисбург на треньора Илия Груев. Другият договорен спа-ринг е с 4-тия в руския елит фК Краснодар на 7 юли (четвъртък). футболистите на ЦСКА ще преминат медицински прегледи на 12 и 13 юни в „Дианабад”. За 14 юни от 9:30 часа е предвидена пресконференция, на която ще бъдат представени новите попълнения, след което отборът заминава за лагер в Тетевен.

Ганчев се захваща с пълно преобразуване на базите 

Финансовият благодетел на ЦСКА Гриша Ганчев и партньорът му Юлиян Инджов са готови да инвестират много сериозни суми в пълното преобразяване на базите на клуба. Ганчев има големи амбиции да превърне “Армията” и Панчарево 8 модерни съоръжения, които да осигурят перфектни условия за отбора и школата и да отговарят на всички стандарти. Плановете са грандиозни, а пред тяхното осъществяване не стоят сериозни пречки. Очаква се в кратки срокове новото дружество ПфК ЦСКА-София да сключи договор с Министерството на спорта за базите, след което ще се пристъпи към проектирането и осъществяването на амбициозната реконструкция на стадиона и Панчарево. Базата на ЦСКА в Панчарево ще се превърне в модерен спортен комплекс, какъвто бе, преди да настъпят годините на забрава и разруха през новия век. Според предварителния проект там ще има 6 перфектни терена, които ще бъдат на разположение за тренировки на първия отбор, както и за подготовка и официални срещи на формациите от школата. Базата ще бъде оборудвана с медицински и възстановителен център, фитнес, сауна и куп други малки, но важни детайли. Очаква се там да бъде базирана и част от администрацията на клуба. Не по-малко сериозни са намеренията на Гриша Ганчев за стадион “Българска армия”. В момента на него, както и на двата терена в Панчарево, се изгражда ново тревно покритие. Това обаче ще е съвсем незначително освежаване спрямо това, което се подготвя. Съоръжението в Борисовата градина ще се превърне в модерен европейски стадион, като ще претърпи пълна реконструкция. Според информация на “Тема Спорт” тя ще се осъществява сектор по сектор и ще започне веднага след изготвянето на всички необходими процедури. Първо трябва да се одобри изработеният проект и да се получат разрешения за ремонтите. Армейците ще входират своя план, веднага след като ПфК ЦСКА-София сключи договор за базите с министерството. Изготвянето, одобрението и из-пипването на проекта в най-малките му детайли ще отнеме няколко месеца. Веднага след това червените ще пристъпят към ударно преобразяване на своя стадион.

В същото време ремонтните дейности по терена на “Армията” и двете игрища на Панчарево продължават с много високи темпове.

“Еврофутбол” извади финала за Суперкупата от програмата си

Мачът Лудогорец – ЦСКА за Суперкупата не присъстваше в програмата на родния букмейкър “Еврофутбол” вчера към 15:00 часа, показа проверка на “Тема Спорт”. Компанията дълго време държеше двубоя в програмата си, но от няколко дни срещата вече я няма. Мачът изчезна след пресконференцията на БфС във вторник, след която стана ясно, че армейците ще участват в А група с новото си дружество ПфК ЦСКА-София начело с Гриша Ганчев и Христо Стоичков. Мачът бе планиран първоначално за 10 август, след което обаче се появи информация, че може и да не е на тази дата. А сега вече мистиката около двубоя за Суперкупата става още по-голяма. Според коефициентите на “Еврофутбол”, които бяха обявени по-рано, Аудогорец бе фаворит за трофея със ставка за победа от 1.53. От ПфА мълчат за двубоя, а именно те са организаторите. Ако в крайна сметка мач има, то той ще се проведе на стадиона в Бургас или на националния “Васил Левски”. Окончателна яснота по този въпрос ще има в близките дни.