Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Русия и Англия пред изхвърляне от евро 2016“, обявява от първат си страница „Меридиан мач“
УЕФА заплаши с изхвърляне от европейските финали Англия и Русия, чиито ултраси потопиха в кръв Марсилия преди и след мача между двата тима на „Стад Велодром”. Равносметката е 40 ранени привърженици, двама от които с опасност за живота, и 15 арестувани.
Заради изстъпленията в южния френски град бе обявено военно положение, а УЕФА призна, че е допуснала грешка при разпределението на феновете по трибуните. Изслушването на виновните федерации ще бъде утре.
На руската федерация са повдигнати три обвинения – за расизъм, използване на пиротехника и нарушаване на реда. Това е поредно провинения на Русия, която плати глоба от 150 000 евро за изстъпления на публиката си на Евро 2012 в Полша и Украйна.
„Тарханов критикува руснаците“, четем още в изданието.
Бившият треньор на Русия и настоящ наставник на Славия Александър Тарханов разкритикува играта на „Сборная” в нападение при равенството 1:1 срещу Англия. „Резултатът, с оглед на начина, по който се представи нашият отбор, е добър. Успяхме да спечелим точка, което е важно, но в играта имаше много проблеми. Особено в атака, защото, ако в защита някак си се справяхме, то нападателните ни действия се оказаха слаби. Нямаше острота, докато пред нашата врата се създадоха достатъчно положения, въпреки че момчетата като цяло се справиха. Герой на мача е Игор Акинфеев, но искам да отбележа, че и централните защитници се представиха отлично”, коментира Тарханов. „Липсваше нужния синхрон в зоната пред бранителите. Головин и Нойщедер се стараха, връщаха се и помагаха в защита, но в атакуващ план показаха слаб футбол. Офанзивните играчи Кокорин, Смолов и Дзюба не успяха да разкрият потенциала си, особено по крилата, защото те са много зависими от централните полузащитници”, допълни специалистът.
„Половината Хърватска бойкотира “отборчето на Мамич“, съобщава още „Меридиан мач“
Хърватска отправи 15 удара в наказателното поле на съперника Турция – рекорд за национален тим на голям турнир Не всички хървати застанаха зад националния си отбор в навечерието на сблъсъка с Турция, като в определени моменти тяхната антипатия към националния им тим премина в откровена подкрепа за южните ни съседи. Причината за бойкота е отношението на привържениците към Хърватският футболен съюз, изцяло доминиран от фигурата на собственика на Динамо (Загреб)Здравко Мамич, поради което националният тим е наричан презрително „Мамичевото отборче”.
Движението обхваща най-вече градовете в Далмация, като в Задар и Трогир на публични места дори се появиха транспаранти като „Ако има Господ, ще изгубите и трите мача”.
Един от хърватските телекомуникационни оператори дори бе принуден да промени рекламното си лого, тъй като на него използва думата „репка” (в пейоративен смисъл значи „отборче”), без да знае, че по този начин използва определение, натоварено с негативен смисъл.

В Англия подиграват отбора за тъпото 1:1“, съобщава в един от акцентите си в броя си „7 дни спорт“
Пореден провал за Англия на старт на голямо първенство! В дербито от първите мачове от група „В“ на Евро 2016 англичаните изпуснаха тъпо Русия за 1:1, въпреки че водеха до 92-рата минута. И така затвърдиха традицията да тръгват зле на европейски и световни първенства. Островитяните видимо мачкаха „Сборная“ с игра, превъзходството им в почти всички статистически показатели го потвърждава. Но успяха да открият резултата едва в 73-ата мин след мощна тупалка от фаул на халфа Ерик Дайър. Меко казано, изненадващ развой, при положение че никога досега като национал той не беше изпълнявал пряк свободен удар, не е изпълнявал и във всичките си 65 мача за Тотнъм във Висшата лига.
След гола Англия тръгна да пази резултата с дефанзивни смени и това се оказа фатално. Защото в 92-рата мин Василий Березуцки успя да изравни с глава с едва втория точен удар на руснаците в мача. Развоят на събитията, меко казано, вбеси английските футболни специалисти и фенове, които изригнаха срещу странните тактически ходове на селекционера Рой Ходжсън и най-вече ината му да налага централния нападател Хари Кейн като изпълнител на корнери. И в този ред на мисли журналистът от Би Би Си Дан Уокър предложи подигравателно на Кейн да бъде възложено да изпълнява и аутове!
„Испания разделена заради Де Хеа“, четем още в изданието.
Случаят около Давид де Хеа е най-обсъжданата тема преди мача между Испания и Чехия на старта на Евро 2016. Европейските шампиони тръгват в защита на титлите си от последните две континентални първенства след разтърсващия скандал, при който името на Де Хеа беше замесено от защитен свидетел в разследване на изнасилване и редица сексуални престъпления. Вратарят още дори не е обвинен от властите, но съвсем естествено на Пиренейския полуостров възникна въпросът доколко морално е изобщо неговото присъствие в отбора. Испанското общество дори се раздели по темата, като в три различни анкети на “Ел Мундо” (46%) и на най-големите спортни вестници – “Марка” (54%) и “Ас” (60%), половината или повече от половината испанци гласуват, че Де Хеа най-малкото не трябва да бъде титуляр на еврошампионата.
Селекционерът Висенте дел Боске обаче засвидетелства доверие във вратаря. “Вярвам му. Заради начина, по който обяви, че е невинен, на  пресконференцията му вярвам и трябва да му вярвам. Смятам, че ще може да се изолира от всичко. А ако това се отразява на играта му, ще вземем мерки”, обясни треньорът на Испания. И без скандала около Де Хеа вратарският пост беше най-голямата въпросителна в състава, но от щаба на отбора дадоха ясен знак, че той най-вероятно дори ще започне срещу Чехия. Испанците нарушиха дългогодишна неписана традиция на официалната пресконференция преди първия мач на голям шампионат да излиза да говори капитанът на отбора. Това трябваше да е Икер Касияс, но на брифинга той беше заменен от Серхио Рамос и Андрес Иниеста. Колкото до чешкия състав, голямата въпросителна е състоянието на звездата Томаш Росицки. Халфът се готви на облекчен режим в дните преди мача, но се очаква да играе. Със сигурност няма да играе защитникът Марек Сухи, който има да изтърпява наказание от квалификациите.
„Шпионски игри преди Белгия – Италия“, съобщава още „7 дни спорт“
Дербито на Група „Е“ между Белгия и Италия е мач с огромен залог. Който спечели днес, ще има много голям шанс да продължи към фазата на директните елиминации. Треньорите на двата тима – Марк Вилмотс и Антонио Конте, знаят това и се опитват всячески да вземат предимство преди двубоя. Вчера при подготовката на отборите играта на нерви започна. По обяд стана ясно, че „Скуадра адзура“ пропуска тренировката на стадиона в Лион. Селекционерът Антонио Конте реши да проведе последното занимание преди мача на базата в Монпелие преди отпътуването за Лион късно вечерта.
Спецът се реши на мерките заради страх от шпиони. Конте си втълпил, че белгийците ще гледат тактическата му тренировка, скрити на стадиона.
Страх от шпиони разтресе и лагера на белгийците. Селекционерът Марк Вилмотс е обхванат от истинска параноя преди този сблъсък. Той не позволява и пиле да прехвръкне над базата на „Червените дяволи“ край Бордо. Вчера той имаше задължение да открие първите 15 минути от заниманието и го стори с видимо нежелание. След това двама от охранителите бързо дръпнаха брезентите и всичко се скри от погледите на присъстващите. Единственият сериозен проблем пред Вилмотс е свързан с Еден Азар, но звездата ще стисне зъби и ще играе.

„ЦСКА взима немски треньор“, пише  „Тема спорт“
ЦСКА е на път да привлече немския кондиционен спец Томас Нойберт (47 г.), твърди digisport.ro. Той е част от Стяуа, но е влязъл в конфликт с треньора Лауренциу Регекампф и напуска. Медиите в Румъния съобщават, че немецът ще продължи кариерата си на “Армията”. Нойберт работи в Литекс заедно с Регекампф миналата есен, като е бил част още от Кайзерслаутерн и няколко румънски отбора. Специалистът е в щаба на Стяуа по време на участието на тима в груповата фаза на Шампионска лига през 2013 г. Той е и двукратен; шампион с гранда от Букурещ Немецът ще замени на поста кондиционен треньор в ЦСКА сърбина Душко Томаш, който заминава за САЩ.
„Мехди Бурабия на нови преговори с шефовете“, пише още изданието.
Халфът на Левски Мехди Бурабия ще проведе нова среща с шефовете на Левски през тази седмица. Той имаше такава непосредствено след края на сезона. Причината бе, че иска да напусне клуба. Тогава той бе недоволен от статута си на резерва. 24-годишният полузащитник пристигна на „Герена” през зимата. За да го имат в редиците си, „сините“ платиха откупуващата му клауза в договора му с Черно море. Французинът обаче не успя да се пребори за титулярно място – изигра само 10 мача. От изявите му ще се запомни тази, че си изкара червен картон срещу Берое за удар по съперник без топката и след това му се наложи да почива 3 срещи. Левски вече изпусна един халф – Мигел Бедоя. Испанецът отказа да продължи контракта си и подписа с кипърския Аполон (Лимасол) за 1+1 години. От „Герена” са напът да си тръгнат още двама полузащитници – близнаците Борислав и Радослав Цоневи. Точно затова е по-вероятно „сините“ да задържат Бурабия и за новото първенство. Интерес към Мехди има от бившия му клуб Черно море.
„Управителният съвет се събира днес, ще нищи въпроса за нов директор“, пише още „Тема спорт“
Днес Управителният съвет на Левски се събира за първо заседание, след като повечето от членовете му хвърлиха оставки, които след това не бяха приети от Надзорния съвет. На ръководния орган му предстоят важни решения – приемане на оставката на спортно-техническия директор Георги Иванов и назначаването на нов такъв.
В последните дни ръководните фактори на “Герена” се обединиха около идеята да връчат тази отговорност на Станислав Ангелов. Пелето натрупа точки с работата си в школата на „сините“ на стадион “Раковски” и уменията си да се справя с организационни проблеми – под негово ръководство там настъпиха сериозни подобрения по материалната база.
На “Герена” нямат много време за отлагане на действията по избор на следващ директор и затова почти сигурно ще предложат поста на Станислав Ангелов. Те са притиснати – стартът на лятната подготовка е утре, а към момента единственият нов с подписан договор е 22-годишният перуанец Хеан Деса. Първият мач от втория квалификационен кръг на Лига Европа пък е след малко повече от месец- на 15 юли (сините ще разберат съперника си в него на 20 юни). Затова трябват бързи решения – в противен случай селекцията отново ще закъснее, а това, както добре знаем, след това е удобно извинение за евентуални следващи неуспехи. И няма да е изненадващо, ако Ангелов още днес бъде обявен за нов спортен директор на Левски. А не да се изчаква Общото събрание на клуба, което бе насрочено за 30 август.
Възможно е в тази ситуация членът на УС Николай Илиев да получи по-големи правомощия. Той дори бе спряган за председател на ръководния орган, след като Тонев хвърли оставка. От момента на подаване на оставка от Георги Иванов именно Илиев бе човекът, който бе плътно до спортно-техническото ръководство – води разговор с Люпко Петрович за това какви нови са му нужни, кои от настоящия тим трябва да бъдат освободени, както и кои футболисти може да бъдат продадени при получаване на оферта. Илиев бе и този, който се запозна с това как са вървели преговорите с вече набелязаните за привличане на “Герена”.