Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Англия обърна Уелс с резерви

Варди даде тон, Стъридж довърши “драконите” за 2;1 в продължението, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“. Англия дълго трепери, но все пак се усмихна след 2:1 над Уелс с победен гол на Даниел Стъридж в добавеното време. Отборът на Рой Ходжсън бе догонващ в резултата, след като голямата звезда на „драконите” Гарет Бейл вкаpa с ювелирно изпълнение на пряк свободен удар от 30 метра. Така той стана едва третият футболист с два гола от фаул на европейски финали след Мишел Платини и Томас Хеслер. Англия обаче намери сили и обърна мача с голове на резервите Варди и Стъридж. С успеха „трите лъва” почти си гарантираха място на осминафиналите, като временно оглавиха група В.

Англия – Бейл с 2:1

Англия е с единия крак на 1/8-финалите на Евро 2106 след победа с 2:1 над Уелс в дербито от Група В. С актив от четири точки „трите лъва” вече са лидер, а в последния си мач отборът на Ходж сън ще срещне Словакия, който заедно с Уелс има три точки и шанс да продължи напред. Гарет Бейл откри резултата в края на първото полувреме с гол от пряк свободен удар от около 30 метра. Сериозна вина за попадението носи и английският вратар Джо Харт, който постави солидна стена от играчи и те му попречиха да реагира добре, в ре зултат на което пропусна топката през ръцете си. За разлика от мача с Русия, този път смените на Рой Ходжсън обърнаха срещата. С головете на Варди и Стъридж попаденията на Евро 2016 отбелязани от резерви вече са 8 от общо 32 в турнира досега, което е 25%. Англия започна със същите 11, както и срещу Русия, но първото полувреме бе доста разочароващо за „трите лъва”. Очаквано, те владееха топката в по-дълги периоди, но не успяваха да пробият уелската стена. Единствената чиста позиция се откри пред Рахийм Стърлинг още в 7-ата минута, когато Адам Лалана успя да пробие по крилото, поднасяйки топката на нахлуващия на скорост в наказателното поле Стърлинг. Футболистът на Манчестър Сити обаче не успя да уцели топката така, че да нанесе точен удар и я прати високо над гредата на Хе-неси. В 32-ата минута Англия имаше претенции за дузпа, след като Хари Кейн отклони топката с глава пред вратата на Уелс, където тя се удари в ръката на Бен Дейвис, но главният рефер Феликс Брих замълча. Три минути преди края на полувремето Бейл застана зад топката на около 30 метра от вратата на Джо Харт и не сбърка, след като вкара подобно попадение и срещу Словакия. На почивката, на мястото на отново неубедителните Хари Кейн и Рахийм Стърлинг, се появиха Даниел Стъридж и Джейми Варди. Появата им раздвижи играта на „трите лъва” и в 56-ата минута голмайсторът на Лестър вкара за 1:1. Първоначално останаха опасения, че голът трябва да бъде отменен заради засада, но повторенията показаха, че Варди получава головия пас от капитана на Уелс Ашли Уилиямс. В 73-ата минута в игра за Англия се появи 18-годиш-ната сензация на Манчестър Юнайтед Мар-къс Рашфорд, който също се включи добре в мача. В 91-ата минута след хубава комбинация в наказателното поле на Уелс между Алли и Варди, топката стигна до Стъридж, който се подигра с Крие Гънтър и от съвсем близо разстреля Хенеси за крайното 2:1.

УЕФА помилва Русия

След като се събра на ново извънредно заседание, УЕФА взе решение, че няма да изважда Русия от Евро 2016. Подобна опасност имаше, след като феновете на „Сборная” запалиха факли по време на мача със Словакия, загубен с 1:2. Те вече имат условно предупреждение за изхвърляне заради ексцесиите по трибуните в мача с Англия, но от УЕФА прецениха, че това провинение по трибуните на стадиона в Лил не е достатъчно за отстраняване от надпреварата. Казусът беше разгледан от Дисциплинарната комисия на централата. „УЕФА реши, че няма да отвори дисциплинарна в процедура срещу Русия. Този казус вече е изцяло затворен”, гласи краткото изявление на централата по темата. Междувременно, руските власти повикаха на разговор френския посланик в страната Жан-Морис Рипер. Това бе потвърдено и от външния министър Сергей Лавров. Според руските медии всички обсъждани теми са били съгласувани с президента Владимир Путин. Основната тема са били изстъпленията на руските фенове във Франция. Според руските власти има дискриминация срещу руските граждани във Франция, както и насаждане на антируски настроения по време на първенството. „Не можем да си затворим очите от изцяло провокативните действия към руските граждани във Франция, най-вече от страна на фенове на други отбори. Всеки от вас видя как хулигани потъпкваха руския флаг, а се чуха и обиди към лидерите на страната ни, което е недопустимо”, коментира Лавров пред парламента.

 

В. “Сън” компетентно призна: Руските психопати пребиха английските идиоти

Остават много мачове, но маниаците на Путин ни отнеха титлата “Най-отвратителен народ”, пише на първа страница вектник “7 дни спорт“.

Английските запалянковци бяха победени в тяхната собствена игра от грозните маниаци на Путин, тегли черта в. “Сън” на боевете между футболните хулигани на Евро 2016. “Страните от Европа изпратиха във Франция хиляди от техните най-гнусни, най-тъпи и най-свирепи индивиди за европейското първенство – констатира Род Лидъл в най-тиражния вестник на Острова. – И после идват руснаците. Тези руски фенове изглеждат изключителни психопати, неонацистки свине. Остават много мачове, но руснаците вече печелят така желаната титла за “Най-отвратителен народ, стъпвал някога на земята”. Ние, британците, бяхме привикнали тя да ни е в кърпа вързана на футболните първенства. Обаче напоследък ни изпревариха. Истината е, че английските запалянковци бяха победени в тяхната собствена игра: 5:0, без да има нужда от продължения нито от дузпи. Футболното хулиганство бе един от най-важните ни продукти за износ. Но както и в производството, в което някога бяхме световни лидери, и тук вече се мъкнем на опашката. Не издържахме на темпото. Бяхме изпреварени от онези на континента – особено от източноконтиненталните и най-вече от руснаците.” Накрая авторът заключава: “Наистина нямаме право да се оплакваме – ние дадохме на света този феномен и все още му се наслаждаваме от време на време. Само че вече не сме чак толкова добри.”

Париж стана център на болни мозъци

Евро 2016 е в разгара си. Това се усеща дори и в метрото, където станцията, означаваща къде да се слезе за стадиона, е отбелязана с емблемата на европейското. Влакчето, стигащо до “Стад дьо Франс”, е украсено и по седалките с маркировката на три-кольора на Франция. В реповете пък най-разпространени аксесоари освен тениска, топка и знаме са перуки, чаши и палитра със сенки -боички, които феновете ползват, за да изрисуват лицата си. На Гар дю норд (Северната гара) са разположени пунктове със служители, които имат за задача да посрещнат и упътят всеки заинтересован да стигне до най-вълнуващото място.

Докато на стадиона футболистите гонят топката, в града криворазбраните бойци за права отново се изявиха, като нахлуха в болница. Какво трябва да е интелектуалното ти ниво, за да посегнеш на такава институция?! Преди време отново под претекст, че протестират за добро, хулигани потрошиха уличен фенер.

Сега обаче вандалщината граничи с престъпление

И това определено е поредното изпълнение, от което ни е писнало. Докога във Франция ще се толерира подобно поведение? Да изразяваш правото си на протест и несъгласие, не означава да застрашаваш сигурността на гражданите.

И за капак заплахата от терористични актове отново оживя. Един болен мозък отне два живота и остави сираче на 3 годинки. Всичко това, защото са полицаи, пазители на реда и в неговите очи – неверници. Органите на реда отново са безсилни в действията си, за да предотвратят подобно престъпление. Те са ефикасни и активни пост фактум това обаче по никакъв начин не успокоява населението. И отново ни е страх, и отново изпитваме чувство на гняв, и отново не знаем откъде може да дойде опасността.

Да, Париж не е единственото място, където се случват такива неща. Видяхме го с последните кървави събития в Щатите. Паралелно с Евро 2016 Париж се превърна в център на внимание за луди, за свирепи “фенове”, които сякаш не се интересуват толкова от играта, колкото от изобилното количество алкохол, което ще поемат.

Поредица от събития, които ме карат да се запитам накъде върви светът и колко още по-страшно може да стане…

Градушка спря Украйна – С. Ирландия

Северна Ирландия надви не само Украйна, но и изсипалата се от небесата градушка, за да постигне първата си победа на европейско – 2:0 в Лион. В историята влезе Макоули като автор на първия гол на британците на еврофи-нали – с глава в 49-ата мин. В 6-ата мин на добавеното време резервата Макгин доуби украинците с безпощадна добавка до левия дирек на вратаря Пятов, отбил левашки в краката му удар от пеналта. Мачът остава паметен не само със заслужените голове и 3 точки на северно-ирландците, но и с градушката, която накара рефера Краловец да пришпори футболистите да се скрият в тунела. Това стана в 58-ата мин, когато небесният порой бе заменен от големи колкото орех ледени парчета. Футболистите поеха дъх, а след няколко минути отново подновиха битката. Даденото от рефера 6-минутно продължение докара в прединфарктно състояние многобройната агитка от Острова, но напрегнатото им очакване за последния сигнал бе заменено от екстаз, когато Найъл Макгин препарира Пятов, след като вратарят отби в краката му фалцовия шут на Далас.

С 3 т. от 2 мача Северна Ирландия очаква последния трети кръг срещу фаворита в група С Германия на 21 юни на “Парк де Пренс”. “Велико е, че вкарах – заяви Гарет Макоули. – Ще ми трябват няколко дни, за да се съвзема. Играхме като отбор тази вечер, реагирахме по най-добрия начин след загубата от Полша. Трябваше да се докажем пред самите нас. Поправихме нещата, а от победата ще се вдигне и самочувствието ни. Но сега ни предстои тежък мач”.

 

Левски взе Иван Чворович

Левски привлече доскорошният вратар на Лудогорец Иван Чворович, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Трансферът стана факт само няколко часа след като сърбинът прекрати договора си с разградчани. Бившият национал на България е получил предложението да премине в тима от старши треньора Люпко Петрович във вторник. Около обяд вчера 30-годишният страж пристигна на Терена” и след кратки преговори сложи параф под договор за един сезон. В контракта му има опция за удължаване с още една година. Чворович е третият нов в Левски през това лято. Преди него бяха взети полузащитникът Хеан Деса и бранителят на Славия Димитър Пиргов. И тримата пристигнаха като свободни агенти.

“Доволен съм от трансфера ми. Няма смисъл да казвам какво е Левски. Навсякъде го знаят в Европа. Преговорите преминаха много лесно, разбрахме се бързо. Разтрогнах договор с Лудогорец вчера. Дори си бях тръгнал за Сърбия, но ми се обадиха по път, че от Левски има интерес и останах в София. Имах една оферта от първа дивизия на родината ми, даже там нещата бяха готови. Ако не беше Левски, вероятно щях да подпиша. Знаете, че на сините не се отказва. Аз исках да остана в България, защото тук е семейството ми”, заяви Чворович, който няма официален мач в А група от 23 май 2015 година, когато игра за Лудогорец при поражението с 2:4 от Литекс.

“Една година не играх в Разград. Беше ми тежко. Имах договор за още две години и видях, че няма смисъл да стоя и да тренирам за здраве. Разбрахме се с шефовете на Лудогорец. Искам да им благодаря за последните 4 години. Пожелавам им успех в Европа. Сигурно ще ми пречи това, че не съм играл дълго. Ще направя подготовка и всичко ще се нареди. Последните години имах проблеми с контузии и затова искам да съм жив и здрав”, каза Чворович, който изигра 34 срещи за разградчани в елита.

Той добави, че ще опита да се пребори с конкуренцията на Боян Йоргачевич. На този етап се очертава Чворович да е резерва на бившия страж на Гент. “С него сме тренирали като деца при един и същ треньор – Здравко Букарица, който беше и в Литекс. Знам, че е много добър вратар. Трябва да има конкуренция. Аз ще дам всичко от себе си и ще покажа, че не са ме привлекли случайно. Искам да се представя на високо ниво”, категоричен бе Чворович.

Аспарух Никодимов: ЦСКА ще е най-малкото равностоен на Лудогорец

Най-успешният клубен треньор в България Аспарух Никодимов говори пред “Тема Спорт” за селекцията на ЦСКА, размяната на декларации с вечния съперник Левски и очертаващата се битка за титлата в А група.

“Новите попълнения в ЦСКА са интересни. Повечето от тях вече са обиграни в Литекс и очаквам да направят добра сплав с останалите в ЦСКА от миналия сезон. Дано се сработят бързо и да влязат на висока скорост още от първия кръг. В този клуб постоянно трябва да натискаш педалите, никакво отпускане не бива да има, така че искам да видя победи още от началото” каза Паро.

‘Убеден съм, че с тази селекция ЦСКА ще е най-малкото равностоен на Лудогорец. Не забравяйте, че същите тези играчи на Литекс, които сега дойдоха на “Армията”, бяха единственият отбор с положителен баланс срещу Разград миналия сезон. А сега, като облекат червения екип и публиката ревне в тяхна подкрепа, ще са още no-мотивирани. Очаквам ЦСКА да счупи каръка и най-после да победи Лудогорец в А група”, добави Никодимов.

“От играчите, които дойдоха от Литекс, Кристиян Малинов ми харесва най-много. Йонсен също е добро попадение. По-младите не ги познавам толкова детайлно, за да ги коментирам”, каза още Паро.

По повод декларациите, които Левски и ЦСКА си размениха, той заяви: “Нека да има екшън. Така е по-интересно. Публиката беше заспала през последната година и сега тези игри извън терена ще събудят интереса”.

Паро коментира и уредената престижна проверка с Интер на 14 юли. Никодимов е част от състава на ЦСКА, който е елиминиран от не-радзурите на полуфинал за КЕШ през 1967 г. (1:1, 1:1 и 0:1). “Дано сега ни “отсра-мят” за онези мачове (смее се). Разбира се, тогава постигнахме нещо уникално. Сега ще се радвам, ако ЦСКА направи това, което ние не успяхме, и победи Интер, пък макар и в контрола”, заяви Никодимов.