Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Италия напред след бой по Златан

Италия е вторият сигурен осминафиналист на Евро 2016 след домакина Франция, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

„Скуадра адзура” победи с 1:0 Швеция и с 6 точки и без допуснат гол от първите си два мача в Група Е, продължава напред в турнира. В герой за тима на Антонио Конте се превърна Едер, който вкара в 88-ата минута. Разочарованието за Златан Ибрахимович и съотборниците му е пълно, след като ..трекрунур” останаха без точен удар за 180 минути игра на еврофиналите, а това се случва за първи път от 1980 г. насам.

Успехът на Италия може да предизвика трус в съседната Група D, където Германия, след равенството 0:0 с Полша, тепърва ще прави сметките за директните елиминации.

Италия победи с 1:0 Швеция в първия мач от Група D и се класира на осминафиналите на Евро 2016. В първия си мач „адзурите” се наложиха с 2:0 над Белгия и със събраните вече 6 точки си гарантираха най-малко второто място в групата. Само Република Ирландия има шанс на теория да изпревари тима на Антонио Конте, но за тази цел трябва да бие днес Белгия и след това да запише победа в директния двубой със „Скуадрата”.

Швеция, която    все още   няма точен удар в турнира, пък запазва извесни шансове да се класира напред, но това означава победа в последния мач срещу Белгия.

Резултатът в Тулуза дава основания да се очакват „циркове” в последните мачове на тимове като Германия и/или Италия, тъй като те ще се опитат да се насочат към по-благоприятен поток при елиминациите.

Иначе на „Мунисипал” отново се потвърди тенденцията Евро 2016 да е първенството на нулевите първи полувремена и късните голове. Победното попадение за Италия падна в ата минута, а това означава, че 13 от всички 35 попадения с този турнир са паднали след 75-ата минута.

Двата тима не предложиха   кой знае какво зрелище, като равенство без голове. В мача почти нямаше добри положения, като единствено ще се запомни един удар с глава на Марко Пароло в гредата в 81 -ата минута. Златан Ибрахимович пък можеше да остане в историята с пропуска на кариерата си двайсетина минути преди края, след като не уцели вратата от около 2 метра, но за негово щастие страничният рефер вдигна засада и му спести срама.

Ибра отсвири фенове и журналисти

Капитанът на Швеция Златан Ибрахимович напусна бесен терена след загубата с 0:1 от Италия, като е отказал да говори пред журналистите, информират шведските медии. Освен това нападателят е влязъл директно в съблекалнята като не се е присъединил към съотборниците, които след последния съдийски сигнал отидоха благодарят на феновете. С няколко думи след мача Гуидети, Екдал и Ерик Иохансон изразиха разочарованието си от поражението, което до голяма степен означава, че отборът ще напусне безславно финалите във франция. Ибрахимович обаче категорично е отказал да застане пред камерите.

Така дойде 88-ата минута, когато Едер донесе втората победа на Италия. След бързо изпълнен тъч от Киелини топката бе отклонена от Дзадза към родения в Бразилия халф на Интер. Той направи вълшебен пробив през цялата защита на Швеция и с чудесен удар с десния крак не остави шанс на Исаксон.

Плашат Конте със съдбата на Сколари

Английските медии се изказаха ласкаво за новия мениджър на Челси Антонио Конте и не скриха своите впечатления от него по време на европейските финали. Двама от британските кореспонденти във Франция споделиха преди мача срещу Швеция какво мислят за бъдещия наставник на „сините” от Лондон. „Харесва ми Италия на Конте. Това е един добре организиран, фокусиран отбор с отлична защита. Конте обаче трябва бързо да се адаптира към английската игра, защото го очаква жестока битка във всеки мач и във всяка минута”, коментира Пол Хейуорд от „Дъ Телеграф” пред „Гадзета дело Спорт”. Кореспондентът на „Гардиан” Доминик Фифийлд пък предупреди бившия треньор на Ювентус и Бари да внимава да не повтори съдбата на Луис Фелипе Сколари на „Стамфорд Бридж”. „Харесва ми работата на Конте, но задачата му в Челси няма да е лесна, защото трябва да промени много неща. Най-важното е да усети ситуацията на Острова, да научи бързо английски, за да не последва съдбата на Сколари, който много бързо бе уволнен”, смята Фифийлд.

 

Емил Костадинов: ЦСКА е един, ще играе в “Б” или “В” група

Президентите идваха на “Армията” да използват любовта на публиката, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Президентите идваха на “Армията” да използват любовта на публиката. Както е и в момента ЦСКА е един и ще играе във “В” или “Б” група. Това заяви членът на изпълкома и легенда на “червените” Емил Костадинов в интервю пред “7 дни спорт”. Изчаква се крайният срок за внасяне на оздравителен план. Васил Божков или друг кандидат ще заявява пред БФС в коя от двете дивизии искат да играят и може да бъде направен компромис. Но според Костадинов още една година във “В” група няма да е загубена, тъй като ЦСКА изтърпява куп наказания, а трябва да работи по спасението. “Изгубен беше миналият сезон, тъй като не се направи нищо по оздравяването”, сподели още героят от “Парк де Пренс”. “Ако сме се съгласявали да помогнем на ЦСКА, винаги е било заради обещанията на президентите на този клуб: “Само този път, после плащаме всичко.” И не го правеха. А истината е, че идваха в ЦСКА за лични цели. Просто да използват любовта на публиката. Както е и в момента!” Според Костадинов може да се появи изненадващ кандидат за оздравяване в последния момент. “Това е ЦСКА – голяма марка, смешно е да се затрива за 20 милиона лева – допълни Емо. – Без дългове ЦСКА ще струва 50 милиона лева!”

Путин с усмивка: Не разбирам как 200 наши пребиха хиляди англичани

Президентът на Русия Владимир Путин (63 г.) го обърна на шеги и закачки, след като най-накрая беше приклещен до стената и му се наложи да коментира ужасяващите изцепки на хулиганите от агитката на сборная по време на Евро 2016. Но напук на твърденията, че именно той командва бригадите здравеняци, такова потвърждение не дойде. “Това, което се случи в Марсилия, е отвратително, но не разбирам как 200 наши пребиха хиляди англичани – отсече с усмивка Путин. – Това, което мога да добавя по темата, е, че в момента в спорта има много по-важни теми, тече европейското първенство и на хулиганите се обръща прекалено много внимание. Другото, което искам, е отношението към всички хулигани да е еднакво. Тук е моментът и да спомена, че арестите и присъдите на руски граждани в никакъв случай няма да развалят дипломатическите ни отношения с Франция!” Междувременно от френска страна потвърдиха, че 20 руснаци, които са били сред най-дейните в битките срещу англичаните в Марсилия, днес ще бъдат екстрадирани. Те получават и забрани да стъпват на френска територия в рамките на 24 месеца. Все още не е ясна съдбата на тримата осъдени руснаци, които получиха присъди от по 1-2 г. Възможно е те да получат разрешение да излежат наказанията си в руски затвори.

Бразилец изстреля Италия на 1/8-финал

С гол на натурализирания бразилец Едер Италия победи с 1:0 Швеция във втория си мач на Евро 2016. С пълен актив от точки в група Е (6 от 6) си гарантира отрано място на 1/8-финалите на шампионата. След изнесената лекция срещу Белгия сега скуадра адзура игра далеч по-предпазливо, но достатъчно енергично (пробяга 5,3 км повече от съперника). Действаше в типично италиански стил, имаше по-малък процент на владеене на топката от Тре крунур. Чистите положения пред двете врати на практика липсваха цял мач, а Адзурите изчакваха до последно да нанесат своя удар. И тенденцията от началото на европейското да падат голове в края бе потвърдена на стадиона в Тулуза. В 81-вата Пароло нацеди греда, а победното попадение падна само 2 минути преди края на редовното време. Резервата Дзадза свали топката с глава към Едер някъде около 20-ина метра пред вратата отляво, нападателят напредна на скорост, премина покрай 3-4-ма шведи и със силен удар препарира Исаксон за крайното 1:0. Голямата звезда на Швеция Златан Ибрахимович изуми всички в 72-рата мин, след като не можа да прати топката във вратата на Буфон от само няколко метра. Дори и да беше вкарал, гол нямаше да бъде зачетен, тъй като беше в засада. В останалите ситуации Ибра нямаше никакъв шанс срещу Буфон и желязната италианска защита пред него на Бонучи, Бардзали и Киелини, която записа четвърти пореден мач без допуснат гол и заслужи прякора на „Гадзета дело спорт” “непреодолимите копелета”.

 

Райков – в Локо Пд, Кикарин – в Ботев

Пловдивските Локомотив и Ботев продължават да са доста активни на трансферния пазар, пише на първа страница вестник “Тема спорт“. Вчера черно-бели-те успяха да си осигурят пето ново попълнение. Те се пребориха с конкуренцията на градския си съперник и Черно море за подписа на Симеон Райков. Крилото се обвърза с тима от “Лаута” за две години.

Защитникът Милен Кикарин, който през миналата кампания бе част от ЦСКА, стана деветият нов в Ботев. Жълто-черните измъкнаха 23-годишния ляв бек под носа на новака в елита Верея.

Сядат на разговори с Кралев през новата седмица

ЦСКА ще започне през другата седмица разговори със спортния министър Красен Кралев относно статута на базите, които трябва да бъдат прехвърлени на новото дружество, с което червените ще участват в елита. В момента “Армията” и Панчарево са вързани с договор към старото ПфК ЦСКА АД, което обаче от дълго време не изпълнява условията по него. Има достатъчно причини контрактът да бъде развален.

Ръководството на ПфК ЦСКА-София ще започне разговори с Кралев от новата седмица, за да се обмисли начинът, по който ще стане прехвърлянето на базите на преструктурираното дружество, зад което стоят Гриша Ганчев и Христо Стоичков. То има подкрепата и на огромната част от червените фенове. В момента министърът е на посещение в Куба, но в понеделник или вторник се очаква да е в София.

На този етап ПфК ЦСКА-София е заявил за домакинските си срещи в елита стадион “Васил Левски”. Очаква се обаче прехвърлянето на базите към преструктурираното дружество да се осъществи преди началото на сезона и ЦСКА да играе на “Армията” още първото си домакинство в новия формат на елитната група, наречен Първа професионална лига.

Припомняме, че през последната година Красен Кралев многократно заяви, че базите ще получи това дружество, зад което застанат по-голяма част от червените фенове. А те са повече от категорични в подкрепата си към ПфК ЦСКА-София и това ще си проличи за пореден път още по време на първата контрола в Тетевен.

Ганчев и Стоилов при ЦСКА в Тетевен

Няколко от силните фигури в ЦСКА посетиха лагера на отбора в Тетевен. Вчера по обяд в хотел “Олимп”, където са настанени играчите, пристигнаха синът на Гриша Ганчев – Данаил, Стойчо Стоилов и Милко Георгиев. Те обядваха с отбора, а след това проведоха и разговор с треньора Христо Янев по спортно-технически, селекционни и организационни теми. След тоба разговаряха и с част от състезателите. Някои от футболистите по същото Време бяха в София, където преминаха медицински прегледи в комплекс “Царско село”. Това бе последният трети цикъл от играчи, които бяха подложени на функционалните изследвания.

Данаил Ганчев, Стойчо Стоилов и Милко Георгиев си тръгнаха от Тетевен в следобедните часове. Те ще са ангажирани под различни форми с работата в клуба. Стоилов обаче няма да е официално част от управата на ЦСКА за разлика от Ганчев-младши и Милко Георгиев. Те ще са ангажирани най-вече с ежедневните оперативни въпроси около ЦСКА, а Стоилов ще се съсредоточи върху селекционните процеси. В последните години той се специализира на южноамериканския пазар, като в момента има много силни позиции в Колумбия. Както е известно, Стойчо Стоилов е бивш играч на ЦСКА от първата половина на 90-те години, като е част от отбора при елиминирането на Парма и победата с 3:2 над Ювентус на “Армията”.

От няколко дни носителите на Купата на България се готвят двуразобо 6 Тетевен. Първата им тренировка е в 10:00 часа, а втората – в 18:30. Заниманията 6 момента се определят основно от кондиционния треньор Томас Нойберт. Немецът се захвана с тима в сряда. За последно 47-годишният специалист работи в Стяуа, но си тръгна оттам след поредица от спорове с треньора Лауренциу Регекампф.