Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

УЕФА се готви да бие шута на Хърватска

2 часа преди мача с Чехия в мрежата изтекъл планът за атака на гамените, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Европейската футболна федерация (УЕФА) се е подготвила да изхвърли Хърватска от течащото континентално първенство. Причината са поредните изстъпление на феновете на „шахматистите”, станали рецидив в последните години, по време на мача от Група D с Чехия (2:2). Именно защото не се случва за първи път, мятането на факли и бомбичка на терена е преляло чашата. Медиите в Загреб твърдят, че присъдата на УЕФА ще бъде произнесена утре, а обвиненията са две – за безредици и расизъм. „Не вярвам да ни изхвърлят. Най-вероятно ще ни се размине само с глоба”, заяви легендата Давор Шукер, президент на Хърватския футболен съюз. Куриозното е, че в социалната мрежа 2 часа преди мача е изтекла точна схема на това кои хулигани къде ще седнат на стадиона и по какъв начин ще вкарат пиротехниката си.

Белгия се събуди с 3:0 срещу Ейре

 

Белгия се събуди от летаргията, в която беше изпаднал отборът при загубата с 0:2 от Италия на старта на Евро 2016, и записа убедителна победа с 3:0 срещу Ейре. Успехът на „червените дяволи” означава, че „адзурите” със сигурност ще излязат от Група Е като лидери в класирането, което автоматично ги изпраща на осминафинал срещу Испания или Хърватска. В герой за своя тим се превърна нападателят на Евертьн Ромелу Лукаку, който стана първият белгиец с два гола на европейски финали. Последният играч на „червените дяволи” с подобно постижение изобщо на голям форум пък е настоящият . селекционер на отбора Марк Вилмотс на световното през 1998 г. в мач срещу Мексико. Освен това Лукаку закръгли сметката си на 6 попадения в последните си 6 мача за националния тим. В радостта си след второто попадение, асът на „карамелите” получи емоционален поздрав от своя брат Джордан край тъчлинията, което го разплака. Между двете попадения на Лукаку в 61-ата минута успя да се разпише е Аксел Витсел, който засече с глава центриране отдясно на Мьоние. Интересното при този гол е, че атаката на отбора се състоя от рекордните дотук за Евро 2016 28 паса, което всъщност не се е случвало от 1980 г. насам. Иначе това е първо попадение на Витсел за Белгия от септември 2014 г., което обаче идва точно в 70-ия му мач с националната фланелка. Капитанът Еден Азар, звездата на Манчестър Сити Кевин де Брюйне и единственият титуляр, който играе в белгийски клуб Мьоние, също се представиха отлично, като последните двама се отчетоха с по една асистенция. Лошата новина за селекционера Марк Вилмотс са контузиите на двама от титулярите му вчера. Първо Муса Дембеле напусна принудително след травма, получена в сблъсък с Хендрик, като най-вероятно халфът на Тотнъм ще пропусне последния двубой в групата сре- щу Швеция. Малко след това крилото на Атлетико Мадрид Ферейра Караско също беше заменен заради контузия, но неговото излизане е по-скоро превантивна мярка на треньорския щаб. Отборът на Ейре разочарова своите феновете, като до 75-ата минута играчите на Мартин 0’Нийл нямаха нито един точен удар.

Автогол повали Исландия

 

Исландия остана само на няколко минути от историческа първа победа на европейски финали. Играчите на Ларс Лагербек и Халгримсон водеха до 88-та минута срещу Унгария, но нелепият автогол на защитника Биркир Севарсон ги лиши от трите точки.

Исландците заложиха на същата стратегия, с която измъкнаха 1:1 от Португалия в дебютния си мач на европейски финали. Тимът разчиташе на здрава игра в защита и предостави инициативата на своя съперник. Унгарците владееха топката през повече от две трети от игровото време, но трудно стигаха до чисти ситуации. Вместо това опитният вратар на „маджарите” Габор Кирали направи непростима грешка в края на първата част, когато изпусна топката при центриране отдясно, след което Арон Гунарсон бе фаулиран за дузпа. От бялата точка звездата на Суонзи Гилфи Сигурдсон откри резултата. След почивката унгарците бяха принудени да предприемат рискове и в последните минути заиграха с трима чисти нападатели в лицето на Бьоде, Николич и Шалай. Две минути преди края на редовното време при центриране отдясно Севарсон си отбеляза автогол за 1:1. В заключителни- те секунди на двубоя влезлият като резерва ветеран Ейдур Гудьонсен изпусна да донесе победата на Исландия след изпълнение на фаул от границата на наказателното поле.

 

В Португалия разкриха: Лудогорец взима колумбиец за $2 млн.

Брага също напира за халфа Гилермо Селис, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“. Лудогорец не мисли да спира със скъпата си селекция от чужденци. Шампионите, които до момента си осигуриха централния защитник Игор Пластун и халфа Густаво Кампаняро, следят колумбийски национал. Става въпрос за халфа Гилермо Селис, който е в състава на Колумбия на Копа Америка. Според португалския “О Жого” сериозен конкурент на шампионите е Брага. Клубът на Селис – Хуниор, пък търси за него 2 млн. евро. “Лудогорец е готов да плати 2 млн. евро за халфа, разкриват близки до клуба. Брага обаче го иска и дори е пратил хора да го гледат на Копа Америка”, коментира португалското издание.

Дразнят хибрида с викове “Литекс”

Куриозна случка се разигра в Тетевен, където Литекс-коригиран води подготовка. По информация на “7 дни спорт” фен е посетил една от тренировките на хибрида и сериозно е подразнил треньори и шефове. “Литекс, Литекс”, скандирал човекът и се заял с нападателя Бьорн Йонсен. Фенът не обяснил каква точно е била целта му, но от отбора набързо го изгонили. В същото време легендата на ЦСКА Радослав Здравков се обяви твърдо против подобни преименувания и промени. “Няма как с лека ръка да припозная друг клуб на мястото на ЦСКА. Не мога и да повярвам, че успехите ни просто ей така ще изчезнат”, каза Здравков.

Розберг тръгва първи, Люис се блъсна

идерът в световния шампионат Нико Розберг с Мерцедес даде най-добро време и ще стартира първи в Гран при на Европа на пистата в Баку (Азе). Неговият съотборник и най-близък преследвач Люис Хамилтън допусна грешки и остана едва десети. Люис не се справи в двете си бързи обиколки в третата част и катастрофира, като това не му позволи да запише конкурентно време. Световният шампион ще потегли едва от 10-а позиция. Сензацията в квалификацията обаче се оказа Серхио Перес от Форс Индия. Мексиканецът записа второ време, но заради наказание от 5 места за смяна на скоростна кутия ще потегли 7-и. Така от първа редица до Розберг ще потегли Рикиардо с Ред Бул, следван от пилотите на Ферари Фетел и Райконен. По време на вчерашната квалификация се стигна до един доста любопитен момент – Себастиан Фетел с Ферари и бившият му съотборник от Ред Бул Даниел Рикардо записаха напълно еднакви времена 1:43.966 мин. Австралиецът обаче имаше късмет да запише постижението си метри преди Фетел и по този начин се нареди пред него.

 

Белгия се събуди с класика над Ейре

12 души арестувани в Брюксел заради готвен атентат на Евро 2016, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Звездите на Белгия показаха зъби и разкъсаха Ейре с 3:0 в мач от група Е на Евро 2016. По този начин червените дяволи се събудиха след фиаското срещу Италия на старта (0:2). С два гола през второто полувреме изригна жестоко критикуваният Ромелу Лукаку (48, 70), а играчът на мача Аксел Витсел добави още един (61) за първата победа на Белгия на ЕП от 16 години. По-рано през деня белгийската полиция арестува 12 души по подозрение, че участват в подготовката на нови атентати в страната и във Франция по време на Евро 2016. Според местна телевизия те планирали атаки в Брюксел, докато вървят мачове на Белгия, които се гледат на публични места от много хора. Нивото на сигурност в страната не е повишено на максималната степен, но всички висши държавни лица са с удвоена охрана.

Славия се разделя с Жереми Манзоро

Славия ще се раздели с външния полузащитник Жереми Манзоро. Французинът е вбесил ръководството с поведението си по време на лагера в Банско. Той на своя глава е решил да не се яви на две от тренировките на отбора. Това е преляло чашата на търпението от страна на клуба към него и е било решено крилото да бъде освободен. Припомняме, че не за първи път 24-годишният футболист създава проблеми. Именно неспазване на спортния режим, постоянни закъснения и отсъствия от занимания бяха причината през зимната пауза той да бъде пратен под наем в кипърския Анортозис. Желанието на белите бе да го използват в мачовете от Лига Европа, но това няма да се случи и договорът му ще бъде прекратен по взаимно съгласие.

“Жереми Манзоро каза, че не иска да играе в България, не му харесва тук и не бил щастлив. Аз му обясних, че като не е щастлив у нас, да си търси късмета другаде. Ще се разделим по взаимно съгласие. Насила хубост не става. Разочарован съм. Той е третият французин, който има огромни претенции, а на среща не показва нищо. Извинявайте, но ние не сме сиропиталище. Вижте, този Касай беше уникален, перфектен и като човек, и като футболист. Но 8 Дуде, Моканза и Манзоро няма нищо професионално. Те имат само претенции и капризи. Единият си ходи, когато си иска, 8ъ8 Франция, другият си прави каквото иска, третият по три дни не идва на тренировки. Този Моканза вика, че е контузен, като не е в основния състав. В Слабия не толерираме такива играчи. Дано Манзоро да е щастлив някъде другаде”, обясни Венцеслав Стефанов ситуацията с Манзоро, който изигра общо 45 срещи за Славия и вкара 11 гола. Президентът на белите добави, че се надява на по-лек съперник 8 Лига Европа. “Ще дадем шанс на момчетата, които си извоюваха правото да играят в турнира. Не искам да правим гръмка селекция. Не е коректно сега тези, които постигнаха този успех, да ги оставим на пейката за сметка на други. Би ми се искало да имаме лек съперник. Убедих се напоследък, виждате и на Евро 2016, че няма слаби отбори. Трябва да стоим на земята и да отчетем, че сме доста по-назад от другите. Дано с мъжество и битка надделеем”, каза още Стефанов.

Берое взе Ради Кирилов, освобождава Петков

Берое официално привлече крилото Радослав Кирилов. “Тема Спорт” ви съобщи за трансфера на бившия младежки национал при заралии преди близо седмица. 23-годишният футболист преминава като свободен агент в тима. За последно той игра в Зюдтирол Болцано, където е записал 30 мача и 2 гола в Лега Про. В кариерата си полузащитникът е преминал още през Римини, Киево, Лумедзане, Карпи, Венеция и Кремонезе. От клуба обявиха вчера и договор с Христофор Хубчев. Той пристига при старозагорци от Монтана. До момента другите нови в отбора са халфовете Ерик Почански и Васил Панайотов, крилата Станислав Дрянов и Александър Василев и нападателят Алекс Колев. Подготовка със заралии води и защитникът Иван Пенев. Той ще изкара пробен период, след което ще бъде преценено дали да остане. В плановете на Берое влиза и мароканският нападател Мустафа Ел Каяри. Таранът вече е получил оферта от клуба, но все още се чака отговорът му. Най-вероятно в близките дни под Аязмото ще акостират и братята Радослав и Борислав Цоневи, които отказаха да подновят договорите си с Левски.

В същото време стана ясно, че нападателят Стивън Петков няма да остане 8 тима. Вариантите са два – или да прекрати договора си и да си тръгне, или да премине в друг клуб като преотстъпен. Очаква се това да стане ясно през следващата седмица.