Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Португалия оцеля след голов трилър“, четем вэъв водещия материал на „Меридиан мач“
Португалия и Унгария изиграха най-резултатния мач на Евро 2016 досега, завършвайки наравно 3:3. Този резултат изстреля считаните предварително за аутсайдери маджари на първо място в крайното класиране на Група F. Португалия остана трета, но също продължава на осминафиналите, където ще срещне Хърватска.
Португалия отново имаше сериозен проблем при организацията на играта в офанзивен план и до почивката трудно стигаше до чисти положения срещу добре групираната унгарска защита. В началните минути Нани бе изведен много добре в коридор срещу вратаря Кирали, но не успя да овладее топката. Отборът на Бернд Щок бе наситил своята и половина и изчакваше своя момент. И той дойде в 19-ата минута. След изпълнение на корнер топката бе избита извън пеналта, където Золтан Гера я посрещна от въздуха и с прав удар я заби точно в левия долен ъгъл на Руй Патрисио – 1:0 за Унгария. Голът допълнително разстрои действията на португалците. В 23-ата минута колективно недоразумение в защитата им позволи на Акош Елек да стреля отблизо, но Патрисио успя да блокира удара. Унгарската защита се пропука малко преди почивката. Кристияно Роналдо изведе в коридор Нани, който нахлу на скорост под диагонал в пеналта и заби топката в близкия ъгъл на Кирали за 1:1.
Второто полувреме започна с нов тежък удар за Португалия. Шут на Джуджак от фаул рикушира в Елисеу и заблуди Рио Патрисио – 2:1 за Унгария. И тогава дойдоха минутите на Кристияно Роналдо. CR7 блесна с магическо отиграване след центриране отдясно на на Жоао Марио. Виждайки че топката идва зад гърба той я чукна с пета, насочвайки я извън обсега на Кирали за 2:2. Джуджак обаче не бе казал последната си дума. Плеймейкърът на унгарците опита директно изпълнение на пряк свободен удар. Топката се отби от стената и се върна в него. Джуджак отново стреля по диагонала, Нани подложи крак, но само направи топката невъзможна за Руй Патрисио – 3:2 за Унгария.
Този резултат се запази само седем минути. Грешка в отбраната на маджарите позволи да непокрития Кристияно Роналдо отблизо да засече с глава центриране от ляво за 3:3. Драмата обаче продължи с пълна сила, след като минута по-късно Шалай изскочи зад гърба на португалската защита, но уцели дясната греда. В последния четвърт час двата отбора намалиха темпото, осъзнавайки, че резултатът им гарантира излизане от групата.
„Погнаха Пике за химна“, четем още в изданието.
Защитникът на Испания Жерар Пике имаше допълнителни ядове след последния съдийски сигнал на срещата с Хърватска. Той бе обвинен от медиите в Испания, че е посочил среден пръст по време на националния химн. Кадрите показват, че действително по време на изпълнение на „Пруския марш” съпругът на певицата Шакира е облегнал ръката си на рамото на Де Хея и показва среден пръст. „Всички твърдения по този повод са идиотски. Ако съм направил това, то аз плюя срещу моя отбор и моето семейство. Никога не съм показвал най-малко неуважение към националния химн, страната или националния отбор. Надявам се да си вземем поуките от мача с Хърватска и да играем по-добре срещу Италия и тогава да имаме повод да си говорим за футбол”, заяви Пике.
„12 арестувани след Полша – Украйна“, пише още „Меридиан мач“
Полицията в Марсилия е направила нови 12 ареста след мача между Украйна и Полша от Група „С“ съобщи ..Екип”. Арести те са били извършени след последния съдииски сигнал в района на стадиона и в градската част. Първите сблъсъци между двете агитки са започнали час и половина преди мача когато полицията се е намесила със сълзотворен газ и водни струи. Четирима от арестуваните са поляци.

 

„Красен Кралев: Не може да има два клуба ЦСКА!“, обявява от първата си страница „7 дни спорт“
Не бива да се допускат два клуба с името ЦСКА. Това отсече министърът на спорта Красен Кралев. И даде ясно да се разбере, че държавата не може да толерира хибриди, които искат да заменят истинските клубове.
“Не бива да се допуска такова нещо, но нека видим какво ще се случи. Дали ще има оздравителен план, дали ще се стигне до това да има два клуба – каза Кралев. – Това са пропуски на законодателството и нормите.”
Той беше категоричен, че няма да избяга от отговорност за “Българска армия” и базата в Панчарево.
Ясно е, че публиката ще застане зад отбора, който играе на стадиона в Борисовата градина. А договор за него има единственият ЦСКА – този, който ще бъде оздравен от Васил Божков.
“Има доста процеси, които трябва да минат и да се случат други важни решения. Няма да избягам. Аз да решавам, ще поема отговорност. Да видим дали ще има оздравителен план, дали въобще ще има два клуба ЦСКА. Към момента такъв казус няма. Има един ЦСКА”, отсече още Красен Кралев.
Потокът на смъртта шашка букмейкърите“, пише още спортното издание.
Струпването на всички фаворити за титлата в потока на смъртта на Евро 2016 буквално накара букмейкърите да загубят ума и дума. А действащият шампион Испания (6.50), който до вторник бе фаворит № 1 да защити титлата си, вече е в ролята на фаворит №3. №1 е Франция – 5.00, пред Германия – 5.50, а далеч назад остават Англия (12.00) и Италия (17.00).
Заради схемата на турнира обаче всички тези отбори могат да излъчат само един финалист. Далеч по-лесно е на отборите в другата половина на схемата. Именно там ще се подвизава Хърватия, която пое ролята на скрит фаворит на букмейкърите. Коефициентът за титла на „Шахматистите“ падна до 8.00, а това означава само и единствено едно – класиране на 1/2-финал или финал за Модрич, Манджукич, Ракитич и компания няма да е никаква изненада.
„Лавеци счупи лакът в рекламите“, пише още „7 дни спорт“
Нелепа и в същото време неприятна контузия получи Езекиел Лавеци по време на мача между Аржентина и САЩ (4:0). След като самият той вкара първия гол за „Албиселесте“ при резултат 3:0 в 63-ата минута, нападателят скочи да овладее на гърди една топка край страничната линия. Рекламните пана, които обаче бяха разположени твърде близо до тъча на терена в Хюстън, му попречиха, той се удари и падна по гръб зад тях. А резултатът беше фрактура на левия лакът, която го вади от участие на финала на Копа Америка.
Още двама от Аржентина бяха заменени принудително във въпросната среща – Аугусто Фернандес и Маркос Рохо, като първият също със сигурност пропуска двубоя за титлата.

„Аржентина на трети пореден финал“, пише на първата си страница „Тема спорт“
Аржентина се класира на трети пореден финал в рамките на 24 месеца, след като разби с 4:0 домакина САЩ и ще спори за трофея на Копа Америка Сентенарио.
Лионел Меси бе над всички с гол и две асистенции. Гаучосите не са печелили нищо от 23 години. Загубиха предишните си два финала – на световното от Германия (0:1) и от Чили с дузпи на миналогодишната Копа Америка.
Сега изглеждат по-готови от всякога, след като на юбилейния турнир в САЩ вкараха 18 гола и допуснаха само 2.
Славия – Заглембе на „Васил Левски” от 19:30 ч“, четем още от страниците на изданието.
Славия ще открие кампанията за българските отбори в Европа. Белите ще се изправят срещу полския Заглембе на Националния стадион “Васил Левски” на 30 юни от 19:30 часа.
Двубоят реванш, седмица по-късно, ще стартира в 19:00 часа.
“Славия може да поднесе изненадата и да продължи напред”, заяви новото попълнение на белите Александър Бранеков. Един час след Славия участието си в Лига Европа ще започне и Берое. Заралии приемат босненския Радник Биелина в 20:30 часа на 30 юни, а реваншът ще е от 19:00 часа.
„Люпко прекръсти Деса на Джани“, съобщава още „Тема спорт“
Треньорът на Левски Люпко Петрович развесели отбора преди вчерашната сутрешна тренировка на Левски. В началото й сърбинът събра всичките футболисти в кръг и им представи новия им съотборник Хеан Деса. Сърбинът се справи добре с ролята си на конферансие и дори лепна прякор на 22-годишния перуанец. Той обяви, че ще го нарича Джани. “Приветствам го с добре дошъл. Добър играч е, ще му помагаме всички. Пожелавам му много късмет. Ще се разбираме на италиански и испански – просто защото не знае сръбски. А е хубаво всички в отбора да го владеят заедно с българския”, каза в шеговит тон Петрович.
Кондиционният треньор Роко Перота влезе в ролята на преводач. Италианецът разкри, че е информирал Деса какво го очаква в началото. “Вече му съобщих, че го чака много тичане. Подготвен е”.
Хеан Деса пропусна 8 дни от подготовката в Правец. Той стана първото ново попълнение на тима – подписа с Левски още преди края на миналия сезон. След това обаче перуанецьт имаше проблеми с получаване на визата. За последно той бе част от френския елитен Монпелие, но през пролетта е изиграл само един шампионатен мач. Подготовката на Деса ще бъде форсирана, за да може той да влезе във форма за мачовете от втория квалификационен кръг на Лига Европа срещу словенския Марибор. Двубоите са на 14 и 21 юли.
Със сигурност Деса няма да вземе участие в утрешния спаринг с Пирин (Разлог) (19:00 часа).
Левскарите продължават с двуразовите тренировки в Правец. Част от заниманията са изцяло тактически.