Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Британска инвазия вместо Brexit

Груповата фаза не предложи реално сензации заради разширения си формат, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”.

Груповата фаза на Евро 2016 вече е история и е време за анализи. Прегледът на участниците на осмина-финалите показва наличието на цели нови 9 дебютанта на елиминациите, а над всичко като тенднеции се откроява британската инвазия. Каква ирония – по време на Brexit-a, четирите .британски тима оставаха във футболна Европа и в пакет минаха групите, а поне един от тях ще играе и на 1/4-финал. Дали има пренареждане на футболната карта на европейските първенства и можем ли да говорим за сензации? Отговорът е по-скоро отрицателен. И причина за това е разширеният формат на европейските първенства. Броят на участниците просто предразполага такова развитие. Силите в Европа са толкова изравнени и това се видя в групите. Само Украйна не успя да спечели точка и да вкара гол и това е най-ясното доказателство каква е конкуренцията. Някои биха казали, че Северна Ирландия, Уелс, Унгария и Исландия са сензации. Не, не са. Вижте само как се представиха тези тимове в квалификациите! Северна Ирландия дойде на първенството след серия от 12 мача без загуба, Уелс има ракета носител в лицето на Гарет Бейл, а в Унгария просто работят правилно и взеха подходящ чужденец за треньор. Исландия просто не е сензация за тези, които следят развитието на футбола в тази страна в последните години и отличния и експорт. За изненада може да се приеме до известна степен отпадането на Турция, както и трудното промъкване на Португалия напред. Всички останали отпаднали тимове просто нямаха необходимите спортно-технически аргументи, за да продължат. Румъния, Русия, Украйна, Чехия, Швеция, Австрия финишираха на последните места, защото бяха стари, изморени, неможещи. Даже не може да се оправдават и с липсата на късмет. В новия си формат вече сензации на европейски първенства може да се чакат на елиминациите. Схемата и потоците предполагат точно това. Шок ще е франция да падне от Ейре, Исландия да бие Англия, Словакия да излъже Германия или Унгария да потопи Белгия. Реално, в първите 36 мача даже не бяха свалени картите от основните играчи, докато „леката кавалерия” просто се хвърли в битката и мина първото препятствие. Големите отбори направиха това, което се иска от тях и стигнаха елиминациите. Да, имаше отклонения и най-вече това бе второто място на Испания и третото на Португалия, но като цяло всичко си дойде по местата. Това, което видяхме във франция до този момент бе един вид артилерийска подготовка преди последния щурм. И доказателство за това са едва двата червени картона в 36 мача, а това е невиждано постижение, като те са на сметката Австрия и Албания, жълтите картони същи намаляха, няма ги и многото контузии. И това само потвърждава, че отборите откровено не поемаха рискове и се пазеха от наказания и травми, защото знаят, че дори и с три точки може да продължат. От утре вече всичко ще е различно и ше видим истински битки.

Ейре дочака своя реванш

С гол на Роби Брейди в 85-ата минута Република Ирландия победи 1:0 Италия и се класира за 1/8-финалите на Евро 2016. Това ще бъде и първо участие на .детелините” във фазата на директни елиминации на европейски финали. Те ще се изправят срещу домакина Франция в търсене на реванш за скандалното отстраняване на тима през 2009 г, в плейоф за място на мондиала в ЮАР. Тогава след загуба с 0:1 в първия мач Ейре поведе на „Стад дьо Франс” след гол на Роби Кийн. В 103-ата минута Уилям Галас вкара за 1:1 след подаване на Тиери Анри, като това бе един от най-скандалните голове в модерния футбол, след като при асистенцията френският нападател очевидно игра с ръка. Последва серия от скандали около двубоя, а впоследствие стана ясно, че ФИФА е компенсирала ирландската футболна федерация с 5 милиона евро, за да избегне съдебни дела. „Време е да продължим напред. Колко години минаха от тогава? Седем. Не мисля повече за това, за това играем тази игра. Не мислим за реванш, искаме просто да излезем и да продължим тази приказка”, заяви 34-годишната ирландска легенда Роби Кийн след историческия успех над Италия. Република Ирландия стана и деветият абсолютен дебютант на тази фаза в турнира след отборите на Уелс, Северна Ирландия, Словакия, Полша, Швейцария, Белгия, Исландия и Унгария, които също прескочиха груповата фаза. Антонио Конте направи осем промени в състава си., след като „адзурите” вече си бяха осигурили класиране напред като лидер в Група Е. Ирландия пък се нуждаеше от задължителни три точки. Пред първото полувреме Ейре на два пъти имаше претенции за неотсъдени дузпи за нарушения на Бонучи и Бернар-дески, докато Италия се отчете с един опасен удар на Имобиле. След почивката играта на двата тима бе по-накъсана и голови положения почти липсваха. В 77-ата резервата Инсине нацепи лявата греда, а в 84-ата Хуулахан направи шокиращ пропуск, за да се реваншира секунди след това. Той асистира за победния гол на Брейди, който с глава прати в делириум феновете на Ирландия на стадиона и пред телевизорите.

Белгия изпрати Златан със загуба

Легендата Златан Ибрахимович сложи тъжен край на кариерата си в националния отбор на Швеция, след като „тре кронур” загуби с 0:1 от Белгия последния си мач от Група Е и отпадна безславно от Евро 2016 със само една спечелена точка. Раджа Наинголан отбеляза единствения гол в мача в 84-ата минута. Преди това в 62-ата минута Ибрахимович успя да се разпише, но попадението му бе отменено заради засада. Наставникът на Белгия Марк Вилмотс след мача отправи предупреждение към съперника на тима му на 1/8-финалите Унгария. „След първия двубой хората побързаха да ни погребат. Шест точки от девет възможни все пак не е толкова зле. Освен това записахме две поредни сухи мрежи. Излязохме от много трудна група и вярвам, че за нас най-доброто предстои. Унгария ще бъде труден съперник, но ние сме готови да накажем всяка тяхна грешка. Мисля, че те няма да имат друг шанс освен да отворят играта си, което е добре за нас”, коментира Вилмотс.

 

Пестелив Лудогорец бие 2:1 чехи

Анисе и Кафу бележат, Славия скъса разградчани от балтии, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”.

Лудогорец започна с победа лагера си в Австрия, след като надви с 2:1 чешкия Славия Прага. Шампионите показаха две коренно различни лица през двете полувремена, но си пролича, че са далеч по-класният отбор. Още преди почивката разградчани дръпнаха с два бързи гола чрез Анисе и Кафу. След това темпото драстично спадна и в края на мача Славия върна един гол чрез Мешанович. Георги Дерменджиев заложи на голяма част от титулярите през миналия сезон, като новото попълнение Игор Пластун стартира в центъра на защитата с Георги Терзиев. Направи обаче впечатление големият брой грешни пасове на украинския исполин. Иначе в 6-ата минута разградчани показаха класата си в атака и поведоха. Марселиньо атрактивно изведе с пета Лукоки отдясно, той намери Анисе в пеналта и без проблем вкара – 1:0. В 20-ата минута Джонатан Кафу удвои, след като получи отличен пас и останал очи в очи с вратаря, не сбърка. След почивката разградчани не показаха отново толкова активна игра, не пресираха високо съперника си и оставиха чехите да диктуват събитията на терена. Това позволи на Славия да стигне до няколко опасности пред Владо Стоянов. Футболистите на Славия започнаха да играят и доста по-агресивно, което доведе до изблици на нерви. Доста от играчите на Лудогорец бяха наритани и си позволиха открито да нервни-чат. В 79-ата минута резервата Мешанович намали резултата, като промуши топката под Владо Стоянов. До края стражът на шампионите имаше работа, но се справи със ситуациите.

Италия пусна Ирландия към осминафиналите

Ирландия сътвори чудото и се класира на 1/8-финалите на Евро 2016 като един от най-добрите 3-ти след победа с 1:0 срещу Италия в последния кръг от мачовете в груповата фаза. Островитяните се нуждаеха от задължителен успех в мача с адзурите, за да продължат напред, и в същото време трябваше Швеция да не побеждава срещу Белгия. Италия пък вече си беше гарантирала не само класирането напред, а и първото място в група Е, заради което Антонио Конте направи общо 8 промени в стартовия състав и само Андреа Бардзали и Леонардо Бонучи от стандартните титуляри започнаха мача, както и Алесандро Флоренци, който игра срещу Швеция, но не и срещу Белгия. И резервите на Конте не оправдаха очакванията и не можаха да се справят със сърцатата игра на своя съперник. Без да имат много идея как точно да застрашат италианската врата, Детелините обаче не спряха да притискат противника, най-вече с центрирания, и в крайна сметка късметът им се усмихна в края на срещата. Само няколко минути след като пропусна най-чистото положение в мача, Хулахан изсипа поредното центриране в наказателното поле на Италия и Роби Брейди с глава вкара победния гол. Така Ирландия за първи път прескочи груповата фаза на европейско първенство и ще се изправи срещу домакина Франция на 1/8-финалите. За Италия пък остава тежкият “реванш” срещу Испания, от който загубиха финала преди 4 години с 0:4.

Роби Кийн жадува френско отмъщение

Макар заради годините си да е на резервната скамейка, Роби Кийн остава голямата звезда на Ирландия и се закани за отмъщение срещу Франция, срещу която тимът му ще се изправи на 1/8-финалите. А причината, естествено, е онзи злополучен бараж за Мондиал 2010 между двата отбора, когато Петлите изхвърлиха ирландците след прословутата игра с ръка на Тиери Анри и последвалия гол на Уилям Галас. “О, да. Бях там. Искам да не мисля за това за секунда. Преди колко време беше? Преди 7 години, о боже!”, спомни си Кийн. “На 1/8-финалите ще излезем срещу друг добър отбор, но това е причината да играем футбол и да бъдем тук на европейското първенство. За да се изправим срещу топ отборите, а сега наред са домакините. Колко хубаво ще е да ги победим тук пред собствената им публика!”

 

Ганчев внесе план за ЦСКА

Екипът на Гриша Ганчев официално внесе оздравителен план за ЦСКА, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Вчера около 17:00 часа бяха подадени необходимите  документи в Софийския градски съд. От клуба потвърдиха предприетата стъпка и на официалната си страница в интернет. “Днес, 23.06 (б.а. – вчера), в Софийски градски съд беше внесен оздравителен план от Управителния съвет на дружеството ПФК ЦСКА АД, което е обявено в процедура по несъстоятелност.

Програмата е изработена от най-добрите и висококвалифицирани специалисти в областта на търговското право и несъстоятелността”, се казва в съобщението.

“Държавата ще бъде удовлетворена на сто процента, ще се опитаме да удовлетворим на максимум и останалите кредитори”, заяви адвокат Станислав Трендафилов, който внесе оздравителния план.

Червените играят днес първата си проверка

ЦСКА ще изиграе днес от 18:00 часа първата / контрола от предсезон-ната си подготовка. Армейците срещат Спартак Плевен на стадион “Георги Бенковски” в Тетевен, който се очаква да бъде пълен с близо 4000 привърженици на 31-кратните шампиони. Десетки фенове още вчера пристигнаха в подбалканския град.

Треньорът на червените Христо Янев ще пусне две различни   единадесеторки през  двете  полувремена. Очаква се през първата част да играят основно футболистите, които бяха част от състава през миналия сезон.

Съперникът Спартак (Плевен) тренира едва от няколко дни и на практика ще влезе в контролата с ЦСКА след само 5-6 занимания. Датата 24 юни бе обявена отдавна, но плевенският тим закъсня със старта на подготовката си. Той бе отлаган на няколко пъти заради неяснотата в коя група (Втора професионална лига или Северозападна В аматьорска) ще се състезава отборът през новия сезон.

Освен с недостатъчната подготовка спартаковци ще излязат и с некомплектуван състав. Срещу амбициозния тим на армейците плевенча-ни ще противопоставят изцяло нов отбор. Той ще бъде съставен от около 15 млади играчи, които в момента са на проби в Спартак.

“За всеки тим е чест да премери сили с един от най-силните отбори у нас, какъвто е ЦСКА. Така ще провери истинските си възможности. За съжаление тази контрола дойде малко рано за нас. Момчетата все още не се познават. Въпреки това не отписваме мача. Напротив – ще се опитаме да се противопоставим успешно на съперника. Представянето ни в тази среща ще подскаже на кои от новите момчета ще можем да разчитаме през новия сезон”, коментира треньорът на плевенския тим Диян Дончев.

„Червени сърца” излезе с открито писмо

Сдружението “Червени сърца” излезе с открито писмо, чрез което изрази своята позиция за актуалните събития около ЦСКА. Публикуваме го с известни съкращения.

“След дълго мълчание по злободневните теми около ЦСКА Управителният съвет на Сдружението “Червени сърца” реши да се обърне с това писмо към всички заинтересовани от това ЦСКА да пребъде.

Скъпи армейци, силната емоция от настоящите събития около ЦСКА изнервиха и наши, и чужди. Заваляха мнения, прозрения и всевъзможни изказвания в един или друг смисъл.

Първо, искаме категорично да кажем, че мненията на чужди “специалисти” нито ни интересуват, нито трябва да се вземат на сериозно. Още по-силно важи за онези от “Гере-на”, които ни учат на морал. Защо?! Всички знаят защо.

Второ, искаме да призовем всички наши фенове към търпимост към ближния, защото когато настъпи часът (независимо от развитието на клуба), всички заедно отново трябва да застанем на червената трибуна. Защо!? Защото само хората имат смисъл, защото съществуването на клуба има смисъл заради тях.

Трето, искаме да призовем

отговорните фактори в процеса от страната на г-н Гриша Ганчев да направят всичко за придобиване ако не на универсално правоприемство, то поне за придобиването на частично такова! Защо!? За да не обиждат онази не малка част от общността ни, която държи особено много на запазването на честта си, а и на клубната ни история. Това все още е напълно възможно, така че от вас зависи.

Четвърто, искаме да помолим отговорните лица в процеса на изготвяне на оздравителен план от страна на г-н Васил Божков, в случай че Гпиша Ганчев направи нужното за запазване на историята чрез правоприемство да не работят по друг успореден план на неговия! Защо!?Защото съществуването на втори отбор, независимо в коя група е той, ще нанесе непоправими щети на общността ни.

Пето, но не и по важност, искаме да се обърнем към достойните момчета от “Офанзива”. Момчета и момичета, уважаваме искрено вашите чувства и вярваме, че съвсем скоро ще се върнете при нас. Поне ще опитаме да направим всичко възможно да се случи точно така”, се пише в позицията на Управителния съвет на “Червени сърца”.