Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Германия гази, Франция пролази

Германия и Франция очаквано стигнаха до 1/4-фина-лите на Евро 2016 след победи над Словакия и Ейре, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”.

Бундестима се справи без проблеми със Словакия и се наложи с 3:0 в Лил след голове на Боатенг, Гомес и Дракслер, като Йозил дори изпусна дузпа. Така в следващата фаза Германия ще се изправи срещу победителя от двойката Италия – Испания.

Далеч по-трудно бе на домакина Франция, които се нуждаеше от обрат срещу Ейре в Лион. Ирландците поведоха още във втората минута от дузпа на Брейди. След почивката „петлите” заиграха далеч по-добре и с 2 гола на Антоан Гризман в рамките на 255 секунди се добра до успех с 2:1 и чакат победителя от мача Англия-Исландия.

Брейди вкара втория най-бърз гол на еврофинали

Попадението на Роби Брейди от дузпа постави името на ирландеца в историята на европейските първенства. Причината е, че то падна точно във 2-ата минута на двубоя, което го прави втория най-бърз гол във финалната фаза на надпреварата. Първото място остана притежание на руснака Дмитрий Кири-ченко. Тогавашният футболист на ЦСКА Москва се разписа след 1,07 минути игра при победата на неговия тим с 2:1 над Гърция на 20 юни 2004 г. Челната тройка се допълва от беларусина Сергей Алейников, който бележи в 2-та минута и 7 секунда за успеха на СССР с 3:1 над Англия на 18 юни 1988 г. В 2,14 минута се разписват Петр Иржачек от Чехия срещу Гърция на 12 юни 2012 г. и Алън Шиърър в полуфинала между Англия и Германия на Евро’96. Друг англичанин -Майкъл Оуен, бележи в 2,25 минута в четвъртфинала на Евро 2004 срещу домакина Португалия. Три секунди по-късно Христо Стоичков бележи фамозния си гол срещу Румъния на Евро’96, когато слало-мира през Миодраг Белодедич преди да се разпише. От началните години на надпреварата е попадението на Чуе Переда от Испания срещу СССР, което се записва в 6-та минута, тъй като в онзи период измерването на времетраенето не е толкова прецизно.

В Загреб искат главата на треньора

Фенове и специалисти в Хърватска искат селекционера на „ватрените” Анте Чачич да бъде изгонен след отпадането от Португалия. Изданието „index.hr” събра няколко от мненията на феновете, които гласяха: „Чачич е единственият виновник за загубата”, „Махайте го, не може да вкарваш футболисти в игра две минути преди края” и ироничното: „Съдията свири край на мача, а Чачич праща резервите да загряват”.

Изборът на Чачич за национален селекционер беше критикуван още по време на европейските квалификации, в които Хърватска игра и срещу България. Той няма голям опит, а някои от бившите национали дори отказаха да играят за него. Очаква се да има решение на местната футболна федерация до дни.

„Всичко бе перфектно, освен това, че не вкарахме. Не бяхме достатъчно успешни в атака. Очаквахме Португалия да контраатакува, а ние играхме наистина добре през всичките 120 минути”, коментира треньорът. „Разбира се, че съм тъжен.

Имахме страхотен шанс. Винаги обаче ни се пада да играем срещу силни тимове. Мога само да поздравя играчите си. Ако има някой фаворит за спечелването на турнира, то това е Португалия”, завърши Чачич.

 

Германия сгъна на три Словакия

Германия се класирана 1/4-финалите на европейското първенство, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Бундестимът победи с 3:0 Словакия на стадиона в Лил. Головете реализираха Джером Боатенг (8), Марио Гомес (43) и Юлиан Драк-слер (63). Победата можеше да е още по-изразителна, но в 13-ата мин Ме-сут Йозил пропусна дузпа, отсъдена пресилено за нарушение на Шкъртел срещу Гомес. Така Германия прескочи първия етап от елиминациите и ще чака победителя от дербито на 1/8-финалите между Италия и Испания.

Гризман гръмна Ирландия

Обрат в рамките на 226 секунди изстреля домакините Франция на 1/4-финалите на Евро 2016! Петлите обърнаха Ирландия от 0:1 до 2:1 с два гола на звездата на Атлетико М Антоан Гризман и чакат за съперник в следващия кръг победителя от двойката Англия – Исландия довечера.

Подобно на мачовете си от груповата фаза Франция отново се измъчи яко. Само че този път получи и гол от съблекалнята. Реализира го Брейди от дузпа още във 2-рата минута след глупаво нарушение на Погба срещу Лонг. Попадението логично гипсира Петлите, които до края на първото полувреме почти не застрашиха ирландската врата. Ситуацията обаче се промени коренно след паузата, когато атаката на домакините беше раздвижена сериозно от крилото на Байерн Кингсли Коман. Героят на Франция обаче се оказа друг – Антоан Гризман. Бързакът първо засече с глава центриране на Саня за 1:1 в 58-ата минута. А няма и 3 минути по-късно Жиру свали с глава една дълга топка и Гризман хладнокръвно наказа Рандолф за крайното 2:1. След още 5 минути Антоан, който логично бе избран от УЕФА за играч на мача, се откъсна в опит да направи хеттрик, но беше тръшнат точно пред наказателното поле и Шейн Дъфи получи директен червен картон.

Останали с 10 души, ирландците така и не можаха да го добутат до чисто голове положение, а французите се скъсаха да пропускат и за пореден път доказаха, че най-големият им проблем е неумението да реализират чисти положения.

Съветват Мората да носи каска срещу адзурите

“Мората, сложи си каска, ако играеш”, този напълно приятелски съвет получи централният нападател на Испания за днешния мач срещу Италия на “Стад дьо Франс”. Дадоха му го доскорошните му съотборници от Ювентус Бардзали, Бонучи и Киелини, известни вече като трите копелета от защитата на адзурите. Мората, който бе откупен от Реал, разкри пред испанските медии, че от дни е засипван с есемеси от защитниците на Ювентус. “Говорих с тях и ми казаха да си сложа каска, ако играя -коментира нападателят. – Италия е много силна отзад, защото централните защитници играят заедно от години. Те не само действат координирано, но и се покриват взаимно. Бонучи е шефът, Бардзали – класата, а Киелини – силата”.

Селекционерът на Испания Дел Боске мъдрува как да разбие и изненада “трите копелета”, като сред вариантите е и пускането на фалшива деветка в лицето на Коке или Фабрегас. Мората е очакваният избор в атаката, въпреки че защитниците на Италия познават и кътните му зъби. Бардзали заяви ясно, че няма да му цепят басма заради хубавите съвместни спомени с Юве. “Аз по време на мач нямам приятели, даже ще ми коства много, дори да го поздравя – казва защитникът. – Каската? Ние много се майтапим помежду си.”

 

Армейци, скочете и ЦСКА спасете

Добре известен е рефренът на сектор “Г” преди “вечното дерби”: “Армейци, умрете, но Левски победете!”. В момента повече отвсякога този призив трябва да звучи по следния начин – “Армейци, скочете и ЦСКА спасете! Сега или никога, защото утре ще бъде късно…, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Вече не останаха съмнения около мръсната игра срещу ЦСКА, водена от властта и задкулисната мафия със специалното участие на шепа “червени” еничари и лакоми “ветерани”. Всички тези негодници лъжат, мажат, провокират и имитират с едничката цел да се стигне до гибелта на 31-кратните шампиони. Основният фронт срещу ЦСКА е така нареченото “оздравяване” от страна на Васил Божков, където се пресичат пътищата, действията и мечтите на всички врагове. Очевидно мръсниците изпитват неистов ужас от Гриша Ганчев и обратно – разчитат на печалба от създателя на “Еврофутбол”?! Всеки мислещ човек сам може да си отговори защо… Тук е моментът да припомня, че преди година пиарите на г-н Божков разпространиха нарочна декларация, чрез която “Нове холдинг” се отказа от претенции за ЦСКА, за да не внася напрежение сред привържениците. Нещо повече – в по-ново време от същата корпорация заявиха, че няма да се бъркат, ако Гриша Ганчев представи оздравителен план?! И каква излезе работата -Гриша Ганчев спаси отбора, консолидира публиката, триумфира с купата от В група и отгоре на всичко представи оздравителен план с гаранции за интереса на държавата. Какво повече?! Очевидно и Шампионската лига да бе спечелена от ЦСКА, войната нямаше да приключи. В съзвучие с интересите на такива като футболния феодал от Делиормана. Между другото – някой да си спомня “държавният интерес” да е бил защитен при аферите с банките, БГА, “Кремиковци” и т.н.?

Познавам и кътните зъби на нашенските “големци” и по тази причина от първия миг на анонса за връщане на ЦСКА в елита предупреждавам за двойна игра. Това са номера от селски вечеринки.

При положение, че се променя формата на елитната дивизия и се канят клубове не по спортен признак, а по административни, материални и социални съображения, то какъв е проблемът пред новото дружество ЦСКА – София? Проблемът е същият като с базите и спонсорите – от четвърт век насам мафията води война срещу ЦСКА. За всеки друг се намира компромис, но за най-авторитетната спортна марка на България -НЕ! Отвратителната манипулация и фалшификация бърка с мръсни ръце и 8 историята, като спекулира с идентичността, след като е ясно, че НИТО ЕДИН наш клуб няма изрядна документация през годините. Нещо повече – “приемственост” между измислените АД-та от края на 90-те и предишните дружества с идеална цел формално не съществува. Включително и при ЦСКА и Левски. Тази тема обаче вълнува “моралистите” точно толкова, колкото номерата около фК “Марица-изток 2”, ФК “ВИС-2”, фК “Антибиотик” и така до последните врътки около Септември Сф и Разлог под шапката на човек управляващ… Ботев Пд. Няма лошо, защото спортната легитимност и идентичност идват от терена и трибуните, а не от папките на адвокатите. За сетен път питам – как така за всеки друг може и компромис, и прецедент, но за ЦСКА – НИКОГА?! Ако босът на “Нове холдинг” имаше намерения да спасява ЦСКА, той щеше да го направи още преди година. И още – да приемем хипотетично “оздравяване” по модела на душманите. Ами старото ПФК няма лиценз дори за Б група?! Да не говорим, че липсват играчи и треньори, ако не броим… Адалберт Зафиров и … Емил Бучински?! Няма да има и публика, освен вероятно един файтон “погребални агенти” с хореография за ада. Ето това е целта на нечистоплътната истерия около ЦСКА – негодниците искат да видят великия армейски клуб на колене, окован във вериги и вече докосват финала. Ще им доставим ли това перверзно удоволствие?! За пореден път призовавам червената общност от цялата страна и по света за мощна гражданска съпротива! Това е единствената преграда срещу престъплението, наближаващо своята кулминация след умишленото протакане от страна на криминалната шайка “Боби и Ко”. Дебело подчертавам – мирно и без ексцесии, за да не бъде компрометирано гражданското движение от провокатори и медии! Скъпи АРМЕЙЦИ, помислете си как ще гледаме бащите и децата си, ако изоставим нашия любим отбор в ръцете на неговите убийци?! Гражданите на Великобритания онзи ден показаха на света, че все още народният глас означава нещо срещу мафията и олигархията. Сега е наш ред да си върнем уважението към самите себе си.

Никой не може да се подиграва с любовта на 70% от България

Един от юристите, които работят по казуса с ЦСКА -Радостин Василев, публикува съобщение в профила си във Facebook, касаещо процесите около ЦСКА през последните дни. В събота неофициално се заговори, че са предприети определени стъпки от задкулисието с цел блокирането на завръщането на армейците в А група. Ето какво написа Василев по този повод и възникналото огромно напрежение:

“Получавам десетки обаждания и съобщения. Нямам възможност да отговоря на всички вас, а и нямам официална информация. Призовавам за спокойствие! Каквото трябва, ще се случи – по един или друг начин и със или без някои “хора”. Никой не може да се подиграва с любовта на 70% от България. Идва време разделно, само ЦСКА!”, написа Радостин Василев, който работи като юрист на клуба до лятото на 2013 г.

„Нове” внася оздравителен план днес

Компанията на Васил Божков “Нове Холдинг” се очаква да внесе оздравителен план за старото дружество ПФК ЦСКА АД днес. Предложението най-вероятно ще бъде входирано 8 Съдебната палата в ранния следобед. Днес изтича и крайният срок за внасяне на планове. Такъв за ПФК ЦСКА АД вече бе внесен от екипа на Гриша Ганчев в четвъртък. Ето какво коментира пред “Тема Спорт” синдик Дора Милева: “Планът от страна на Божков е факт, но още не е внесен (б.а. – до неделя). Не съм се запознала с плана на екипа на Ганчев, той бе внесен 8 четвъртък. По-важно е кредиторите да се запознаят, аз няма да участвам при избора на план. Аз мога да ги разгледам от чисто професионален интерес. Иначе съдът трябва да анализира предложените варианти за дружеството, да отчете пропуските 8 тях и да поиска коригирането им. Съдът ще прецени кой план да бъде допуснат, кой се нуждае от промени или допълнения… Едва тогава ще реши кога да свика събрание, на което оздравителният план или планове да бъдат разгледани от кредиторите”, коментира Милева.