Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Лудогорец удари със защитник от Франция, е водещият материал на “Меридиан мач”
Лудогорец осъществи нов трансферен удар. „Орлите” привлякоха аржентинския защитник Хосе Паломино. Той става третото ново попълнение на шампионите след украинеца Игор Пластун и бразилеца Бруно Кампаняро. Паломино пристига от френския Метц, като през миналия сезон има 27 мача и 2 гола в Лига 2. 26-годишният футболист играе като централен бранител и впечатлява с физика – висок е 190 см. и тежи 78 кг. Според сайта за трансфери Transfermarkt.de, неговата цена е 1,5 млн. евро. Очаква се Паломино да бъде представен официално днес.
Левски обърна Дунав за 2 минути, четем още във вестника
Левски спечели и втората си контрола в Правец, след като се наложи над новака в елита Дунав (Русе) с 3:2. В проверката повторен дебют със синия екип направи един от последните любимци на агитката Антинио Аниете. Испанецът остана само през първите 45 минути на терена, след което бе заменен от Божидар Краев.
Франсис Нар пропусна първото чисто положение в двубоя. В деветата минута той получи отличен пас от Прохазка, но стреля вляво от вратата. Новото попълнение Хеан Деса имаше възможност да вкара две минути по-късно, но би слабо в горния ляв ъгъл и вратарят Станислав Антонов лесно спаси. Първият сериозен и силен удар отправи Роман Прохазка в 23-ата минута. Тогава обаче вратарят бе добре пласиран и изби. Броени секунди по-късно перуанецът Деса спечели дузпа, след като бе спънат в наказателното поле. Венци Христов обаче не изпълни добре 11-метровия удар и Станислав Антонов лесно го парира. „Драконите” поведоха. изненадващо в 35-ата минута. Тогава едно центриране отдясно бе засечено с глава от Мирослав Будинов, който надскочи Александър Ем. Александров и прати топката в мрежата зад Чворович. До почивката Левски се отчете само с един удар на Димитър Пиргов с глава след корнер, но топката излезе в аут. След почивката Джереми Де Ноойер бе изгонен. Това стана, след като по-рано в мача съдията Петър Доровски го пожали за едно задържане за фланелката, но в 68-ата минута след поредния фаул и разкарване на топката прошка за халфа нямаше. По взаимна договорка между двата отбора на негово място влезе Ивайло Найденов. В последните 20 минути левскарите увеличиха темпото и набързо обърнаха резултата. Първо, Краев изравни с глава след хубаво центриране на Георги Костадинов. Малко по-късно при един фаул по нападението на „сините” Мики Орачев вдигна топката и този път Костадинов се извиси и я заби в мрежата на Дунав – 2:1 за Левски. В 80-ата минута и Бабатунде Адениджи успя да се разпише. Включилият се добре Орачев пусна пас по земя отляво, Станислав Иванов се размина с топката, но тя попадна много удобно на десния крак на нигериеца и той с хубав шут я прати в долния ляв ъгъл на вратата на Дунав. Реферът Петър Доровски пък си навлече гнева на публиката и играчите в синьо, отсъждайки доста спорна дузпа за „драконите”. Деян Димов бе точен от бялата точка и оформи крайния резултат. Следващата контрола на Левски е в неделя. “Сините” гостуват в Сърбия на първодивизионния Радник (Сурдулица).
БФС пусна хибрида в елита, е друг водещ материал на “Меридиан мач”
Хибридното дружество Литекс-ЦСКА ще играе в „А” група от новия сезон. Това е официалното решение на БФС, след като вчера се проведе заседания на Лицензионната и Правната комисия. След него стана ясно, че в Първа професионална лига за сезон 2016/2017 ще участват 14 клуба. Сред тях е и уродливото отроче на скандалния бизнесмен Гриша Ганчев, което иска да се намърда в обувките на автентичния ЦСКА. Естествено това няма как да се случи, а вчера дойде и поредното доказателство. БФС изрично уточни в официално съобщение на сайта си, че дава лиценз за новия елит на Литекс, който е със сменено име. „Правната комисия към БФС е категорична, че промените в наименованието и седалището на дружеството от „ПФК Литекс” – Ловеч” АД на „ПФК ЦСКА – София” ЕАД са направени по установения ред в националното законодателство и вътрешните актове на БФС” обявиха от БФС.

Англия хареса Венгер за националния отбор, е едно от водещите заглавия на “7 дни спорт”
Английската футболна асоциация набеляза Арсен Венгер и Клаудио Раниери за националния отбор, чийто селекционер Ходжсън напусна след резила 1:2 с Исландия. Според “Дейли Телеграф” и двамата ще бъдат интервюирани, като предимство има мениджърът на Арсенал, който преди време фино намекна, че не е против поста, стига да е в точния момент. Неговият договор с “артилеристите” изтича на 30 юни 2017, а феновете на отбора отсега стискат палци французинът да не подпише новия контракт, предложен му от клуба. В английската преса бяха цитирани национали, които предпочитат чужденец пред сънародник начело на селекцията. Освен Венгер и Раниери в кастинга за поста се споменава и сегашният треньор на САЩ Юрген Клинсман. Шефовете на ФА са готови дори да назначат временно треньора на младежкия отбор на Англия Гарет Саутгейт, докато не склонят някое от набелязаните големи имена от чужбина. Именно Саутгейт е фаворитът на букмейкърите в момента – коефициентите варират от 2.38 до 4.00. Следват Клинсман (между 5.00 и 11.00), Глен Ходъл (6.00-9.00), Сам Алърдайс (9.00-15.00). За Венгер се приемат залози между 11.00 и 21.00.
Почти €198 млн. приход от залози във Франция, разкрива още изданието
Европейското първенство във Франция е донесло приход от 197,7 милиона евро за първите 44 мача от турнира, съобщи в. “Екип”. Почти половината от залозите са направени онлайн. За сравнение – световното първенство в Бразилия през 2014 г. генерира във Франция само 109 милиона евро от онлайн залози. В последните дни мачовете, на които се залагаше най-много в страната домакин, бяха Англия – Исландия (€6,8 млн.) и Франция – Ирландия (€6,2 млн.). Иначе в световен мащаб залозите за мачовете на европейското първенство се очаква да достигнат сумата от €60 милиарда за 4-те седмици на турнира, прогнозират от УЕФА.
ЦСКА (Москва) идва за Велков, четем още в “7 дни спорт”
Руският шампион ЦСКА (Москва) пристига днес в София за мача на Славия в Лига Европа. Завръщането на “белите” в турнирите след 20-годишно отсъствие се чака с огромно нетърпение. По информация на “7 дни спорт” ЦСКА (Москва) праща свой човек на стадион “Васил Левски”, който ще гледа защитника на Славия Стефан Велков. 20-годишният младежки национал беше на проби в Москва преди известно време, но след това се контузи тежко и до негов трансфер не се стигна. Партньори на президента на клуба Венци Стефанов и най-вече контактите на треньора Александър Тарханов обаче са основната причина от ЦСКА да дойдат на крака за Велков.

ЦСКА отново е тук!, е водещият материал на “Тема Спорт”
ЦСКА отново ще играе в “А” група! След едногодишно изгнание и безкрайно протакане от страна на БФС новината за завръщането на “армейците” в елита най-после бе обявена официално от централата. “Червените” ще са един от 14-те отбора, които ще участват в новата Първа професионална лига. Емблемата Христо Стоичков, който застана с името си зад проекта на Гриша Ганчев за възраждане на клуба, направи специално изявление за “Тема Спорт” по повод новината на вчерашния ден. “Щастлив съм, че ЦСКА се завърна там, където му е мястото. Призовавам великата “армейска” публика да бъде единна, за да можем пак да достигнем върховете, които сме достигали в България и Европа”, заяви Камата. Световните медии също приветстваха подобаващо завръщането на ЦСКА в елита. “Гигантът отново е у дома” и “Мъката приключи”, гласяха някои от коментарите на чуждестранните издания. В същото време стана ясно, че “червените” ще привлекат още три нови попълнения, а в събота ще изиграят първата си контрола в Австрия – срещу полския шампион Легия (Варшава).
Славия и Берое тръгват в Европа, четем още във вестника
Славия и Берое започват днес участието си в първия квалификационен кръг за Лига Европа. “Белите”, които се завръщат в евротурнирите след 20 години прекъсване, приемат Заглембе. Срещу третия в Полша столичани ще бъдат изведени от 40-годишния си вратар Георги Петков. Той ще стане най-възрастният български футболист, играл в евротурнирите. Заралии пък приемат босненския Радник (Бийелина). “Ще защитим емблемата на Берое с достоен мач, който да спечелим. Градим нов отбор и ни е нужно време”, каза Ивайло Йорданов, който ще води старозагорци в този мач.
Лудогорец с първа грешка в контролите, е друго заглавие от страниците на “Тема Спорт”
Лудогорец допусна първа грешна стъпка в летните контроли. Разградчани не успяха да победят Динамо (Москва) -1:1. Родният шампион бе напълно задушен в атака от компактната отбрана на руснаците и почти не стигна до опасни голови положения. Резултатът бе открит от Динамо, който през новия сезон ще играе във Втора дивизия, а Марселиньо от фаул изравни малко преди края на първата част. Георги Дерменджиев отново се довери на познати изпълнители и по всичко изглежда, че вече избистря своя основен стартов състав. След почивката пък първи минути в контролите за тима записаха румънците Кешеру и Препелица.