Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

София. Преглед на водещите новини в спортните медии: focus-sport
Стоичков ще търси подкрепа, за да свали Борислав Михайлов, пише на първа страница вестник “Футбол”. Най-заслужилият български футболист за всички времена Христо Стоичков обяви аспирациите си към президентския пост в Българския футболен съюз! В предаването „Нека говорят” Камата заяви, че започва сондаж с президентите на футболните клубове и влиятелните хора у нас, за да разбере дали ще получи тяхната подкрепа ако се кандидатира за най-високия пост в българския футбол и застане лице в лице с настоящия Първи – Борислав Михайлов.
„Корупцията е първото нещо, срещу което ще се боря” – заяви Стоичков. „Деца и родители залагат, за да изкарат някой лев, това е недопустимо” – каза още голмайсторът на мондиал 94 в САЩ. В съвсем дипломатичен стил и без да взема явна страна Камата застана зад гърба на Гриша Ганчев в така наречения „захарен” скандал. Според Стоичков, начинът на действие от страна на полицията спрямо сина на Ганчев Данаил бил грешен. „Дани не е живял в България! Тук е в последните 6 – 8 месеца, преди това е учил в най-престижните университети в Англия. Ние го направихме крадец, престъпник и тем подобни. Първо правим акция, а после доказваме! Много често се случва така, че няма нищо след това…” – коментира Стоичков.
На въпроса какво ще се случи с Литекс, Христо заяви, че в момента на Гриша Ганчев не му било до футбол, а мислел само как да спаси сина си. Камата предрече още, че подходът на МВР можел да доведе до арест на самия него! „Както стана с ЛукОйл”, както става с Гриша Ганчев, утре ще стане с мен или с някой друг! Ако имаш доказателства – представи ги” – призова властта Христо Стоичков.
“Трикольорите” заминаха за Залцбург без Георги Миланов, продължава на втора страница вестникът. Националният ни отбор по футбол, който в събота записа една от най-престижните си победи в последните години, надигравайки световния вицешампион Холандия като гост с 2:1, замина вчера за Залцбург, където утре ще играе втори приятелски мач – този път срещу тима на Турция.
С „трикольорите” не отпътува халфът на Литекс” Георги Миланов, който срещу „лалетата” изнесе поредния си впечатляващ мач. Радостното в случая обаче е, че причината не е обезпокоителна, а това, че играчът се присъединява към младежкия национален отбор за евроквалификациите с Шотландия на 31 май в Ловеч и с Холандия на 5 юни в Маастрихт.
Твърде вероятно е сред титулярите в мача с южната ни съседка да се появи футболиста на шампиона Лудогорец” (Разград) Иван Стоянов, който се включи отлично в мача в Амстердам, след като замени Йордан Минев десетина минути след почивката.
Заради контузии селекционерът Любо Пенев няма да може да използва титулярният страж Николай Михайлов, както и нападателят на „Висла” (Краков) Цветан Генков. Мачът с Турция отново ще бъде предаван пряко по канала “ТB+”.
Холандските медии притеснени след загубата от Пеневата чета Преди сблъсъка в събота повечето специалисти очакваха изразителен успех за лалетата”, но момчетата на Любо Пенев изковаха победата с много дисциплина и себераздаване, пишат медиите в Холандия ден след триумфа на „трикольорите”.
Въпреки че двубоят бе само приятелски, поражението се отрази на самочувствието и на представителите на четвъртата власт в Ниската земя, които виждат спечелването на предстоящото европейско първенство като все по-невъзможна цел.
Един от най-големите всекидневници – „Де Телеграаф” написа с разочарование: „Далеч сме от формата за Евро 2012. „Оранжевите” още не показват играта, с която да вдигнат европейската титла в Киев на 1-и юли”.
„Алгемайне Дабгпад” пък коментира: „Оранжева” грешка при първия тест за Евро’ 2012. Мудна работа и болезнена загуба. Националният отбор изпрати 45 хиляди фенове с огорчение вкъщи. И все пак при загубата от България се видяха някои добри неща.”