Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Левски готов да излезе от елита, е водещият материал на “Меридиан мач”
Председателят на Управителния съвет на Левски Николай Илиев оповести категоричната позиция на клуба да излезе от шампионата заради допускането в Първа лига на изчадието, което скандалният бизнесмен Гриша Ганчев прекръсти на ЦСКА. Той направи кратко изявление след вчерашното заседание на шефовете на „сините”. „Коментирахме темата с допускането в „А” група на отбора – момент да му прочета името, понеже е доста трудно – Етрополе-Литекс-ЦСКА 1948. Много голяма част от членовете на УС са на мнение, че ако това бъде допуснато до участие, ние трябва да напуснем първенството. Има голяма вероятност това да се случи, не е окончателно решение, но това е мнение на много голяма част от членовете на УС. Дали това, което се случва, е законно или не, отговорете си вие като журналисти. Аз мисля, че отговорът е ясен”, каза легендата на Левски.
Новият ЦСКА е Етрополе, няма титли и история, разкрива още изданието
Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов обясни каква е правната основа на новия формат на Първа лига ден след като бяха обявени лицензираните отбори. Очаквано, той се спря на сложния казус с ЦСКА-Литекс-Етрополе. „Ситуацията с Литекс е малко по-дълга. Първо, Чавдар (Етрополе) променя името си на ПФК ЦСКА 1948 и сменя седалището си в София. Това е възприето от съда и БФС трябва да се съобрази. След това ПФК ЦСКА 1948 изкупува Литекс, който се закрива и му става едноличен собственик. Преименува го на ЦСКА-София и го мести в столицата. В БФС постъпи преведен документ за съдебното решение, което ще изпратим до УЕФА. ПФК ЦСКА няма как да има 31 шампионски титли. Успехите са на ПФК ЦСКА АД, който в момента е в процедура по несъстоятелност. Титлите, историята, победите над Ливърпул и Нотингам са при стария клуб”, категоричен бе Попов.
Той уточни, че истинският тест за хибридния отбор ще бъде дали юношеският отбор на Литекс (U19) ще бъде допуснат до участие в младежката Шампионска лига под новото име. Това решение трябва да бъде взето до края на юли. От хибрида пък заплашиха, че ще поискат оставката на Борислав Попов, ако пак говори за титли, тъй като новото дружество възнамерява да изкупи успехите, историята и емблемата на ЦСКА.
Бяла магия в Европа – 1:0 над Заглембе, е друг водещ материал на “Меридиан мач”
В деня, в който Полша игра своя четвъртфинал на европейското, Славия направи вълшебно завръщане в Европа – 1:0 над един от най-силните тимове в страната Заглембе. Единственото попадение бе дело на руснака Сердер Сердеров в 85-ата минута. Срещата бе наблюдавана от над 2500 привърженици на „старата госпожа” от София. Те подкрепяха здраво своите любимци, а върхът бе в 35-ата минута, когато агитката започна да издава викингския вик, станал известен на Евро 2016 в изпълнение на исландските фенове и футболисти. Треньорът на Славия Александър Тарханов не направи почти никакви изненади в своя състав. На вратата започна Марио Кирев, който бе предпочетен пред Георги Петков. В защита действаше карето Георги Пашов, Стефан Велков, Никита Сергеев и Омар Абуд. В халфовата линия започнаха Емил Мартинов, Борислав Балджийски и Георги Иомов, а Божидар Васев и Сердер Сердеров атакуваха по крилата. На върха на атаката бе 17-годишният Калоян Кръстев . Впечатление прави фактът, че шестима от титулярите бяха юноши на „белите”. Единственото познато име в състава на поляците бе бившият бранител на Лудогорец Любомир Гулдан.

БФС категоричен: Литекс Сф с 4 титли, търси си емблема, пише на първата си страница “7 дни спорт”
Литекс може да се кръсти както пожелае, но носи титлите и историята си. Това отсече на извънреден брифинг в БФС изп. директор Борислав Попов. Клубът на Гриша Ганчев, който се е заявил като ЦСКА-София ЕАД, продължава с 4 шампионски купи. Оригиналният ЦСКА, обявен в процедура по несъстоятелност, има 31 титли. Той е победил Ливърпул и Нотингам, заяви още юристът. И препоръча на Литекс София да си търси нова емблема, тъй като не може да ползва тази на ЦСКА. Хората на Гриша Ганчев вече я лепнаха на фланелки с непознат в историята на “армейците” цвят. От правната комисия признаха, че оригиналът има право да съди хибрида за пропуснати ползи. ЦСКА вече има треньор. Това е Тодор Янчев, който даде съгласието си да води клуба, подал заявка за участие в “Б” група. Намерени са и достатъчно футболисти. БФС отложи до 15 юли срока за лицензиране на 31-кратните шампиони.
Левски заплаши да напусне първенството, четем още във вестника
С глупостта си БФС може да взриви първенството. От Левски заплашиха да не участват в новосформираната Първа лига, ако отбор с името ЦСКА бъде допуснат до участие в нея. Това обяви председателят на Управителния съвет Николай Илиев след сбирка на ръководството.„Коментирахме темата с – момент да му прочета името – Етрополе-Литекс-ЦСКА 1948 – и много голяма част от членовете на УС са на мнение, че ако то бъде допуснато в елита, ние трябва да напуснем първенството”, каза бившият национал.
Дел Боске обяви, че напуска Испания, е друг материал от страниците на “7 дни спорт”
Висенте дел Боске не иска да продължава начело на Испания. Селекционерът на Ла Роха официално обявил намерението си пред президента на Испанската федерация Анхел Вияр. Двамата провели разговор след прибирането на отбора от Франция след отпадането от Италия на 1/8-финалите на Евро 2016. Вияр се опитал да разубеди Дел Боске, но специалистът е твърд в позицията си да напусне. Това той обявил още през януари. Договорът му изтича на 31 юли и Дел Боске не иска да остава начело на Испания, нито да поема някакъв пост във федерацията. Босът на испанския футбол е решил с още един последен опит да задържи треньора след края на европейското на 10 юли, а окончателното решение дали остава, или кой ще бъде негов заместник, ще бъде обявено на 15 юли, когато е насрочен конгрес на Федерацията.

ЦСКА: Ще играем на “Българска армия”, е водещият материал на “Тема Спорт”
Ръководството на ЦСКА публикува две декларации през изминалия ден. “Армейците” обявиха, че ще изкупят успехите и историята от дружеството ПФК ЦСКА АД. “Новото дружество ще изкупи успехите, историята и емблемата на дружеството, което е обявено в процедура по несъстоятелност. ЦСКА ще играе домакинските си мачове на “Армията”, съобщиха в една от декларациите си “червените”. “Ние вървим по своя план за възраждане на ЦСКА – продължаваме ремонтите на базата и “Армията” и стартирахме изкупуване на дълговете от Министерството на финансите, така че държавата да не бъде ощетена”, написаха още от ЦСКА. БФС пък даде пресконференция, на която подробно обясни, че клубът е напълно законно приет за член на Първа професионална лига, която стартира на 30 юли. На 7 август пък започва първенството във Втора лига, бивщата “Б” група.
Първият аржентинец в Разград се провали, разкрива още изданието
Хосе Луис Паломино в никакъв случай не прокарва пътя на аржентинците в Разград. Преди него имаше и друг албиселесте в Лудогорец. Едва ли обаче някой си спомня името му. Това бе Франко Бано. Той също се подвизаваше като централен бранител. Високият 190 см футболист дойде при орлите на 9 юли 2011 година, когато старши треньор бе Ивайло Петев. Бано обаче не успя да убеди наставника в качествата си и на 15 ноември разградчани прекратиха договора му. Той не записа нито една официална среща за Лудогорец! Досега за пет години “орлите” са привлекли 14 футболисти от Южна Америка от общо 42 легионери въобще, които са дошли в клуба. Сред тях 10 са бразилци, 2-ма колумбийци и 2-ма са аржентинци. Четири от трансферите могат да бъдат определени като провал. Най-високо място в негативната класация заема Браян Ангуло. Левият бек бе привлечен от Гранада за сумата от 1,5 милиона евро, но така и не успя да оправдае цената си. След него се нарежда другият колумбиец – Себастиан Ернандес. За него също бяха платени пари, макар и далеч по-малко. Той донякъде загатна качествата си, но остана твърдо в сянката на Марселиньо. В графата “провали” място има и Мишел Платини, който в Разград бе тотален фигурант и не блесна нито веднъж. Засега е спорно дали и бразилецът Сисинъо не трябва да попадне в класацията, но заради едва едногодишния му престой в Разград на този етап остава извън нея.
Люпко прави Аниете плеймейкър с Марибор, четем от страниците на “Тема Спорт”
Антонио Аниете ще е новият плеймейкьр на Левски. Това е решил старши треньорът Люпко Петрович. Сърбинът се надяваше “сините” да си осигурят играч на тази позиция, като една от първите опции бе Абделах Зубир. Пропадането на сделката с французина обаче е накарала специалиста да реагира мигновено. Заради това той изпробва голмайстора на “А” група и Левски за сезон 2014/15 в ролята на атакуващ халф в контролата с Дунав (Русе) (3:2). След нея носителят на КЕШ за 1991 година с Цървена звезда заяви, че е изключително доволен от представянето на Аниете. Предвид все по-малкото оставащо време до първия двубой от втория квалификационен кръг на Лига Европа със словенския Марибор, то сърбинът не смята да прави повече експерименти, а да залага само на Аниете като плеймейкьр. В проверката със сръбския Радник (Сурдулица) на 3 юли испанецът пак ще действа там. През първата част той почти сигурно ще играе с Венцислав Христов, а след това Петрович ще го пробва и с Бабатунде Аденижи. Решението на Люпко да залага на Аниете като плеймейкър е повлияно и от контузията на Мехди Бурабия. Французинът е със счупен пръст на ръката и се подложи на операция, като ще бъде извън терена поне още 20 дни. Това означава, че той ще пропусне първата среща с Марибор на 14 юли, а и едва ли ще бъде в добро функционално състояние за реванша, който е на 21 юли на „Герена”. На този етап е ясно, че единият от дефанзивните халфове, на които Петрович ще разчита, е Георги Костадинов. Вариантите за негов партньор са Роман Прохазка и Джереми де Ноойер. На практика Антонио Аниете ще се явява заместник на сънародника си Мигел Бедоя, който напусна “сините” по посока Кипър. Двамата дойдоха заедно на „Герена” преди 2 години при испанския треньор Пепе Мурсия.