Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Конте в атака след драмата в Бордо

Антонио Конте отправи поредната си тежка атака към италианската футболна централа и медиите на Апенините след драматичното отпадане на Италия от европейското, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“. „Скуад-ра адзура” се раздели с континенталното първенство след пораже-н и е с 5:6 при дузпите срещу световния шампион Германия. Редовното време и продълженията завършиха при резултат 1:1, след което рекордни 18 дузпи позволиха на Бундестима да развали италианското проклятие и да спечели за първи път срещу този опонент на голям форум. Загубата от немците бе приета доста тежко от Конте, който бе видимо афектиран на пресконфе-ренцията веднага след мача в Бордо.

„Направих избора си преди известно време. Не крия, че имаше момент, в който ми харесваше мисълта, че мога да продължа начело на националния тим. Сблъсках се обаче с определени събития, които просто нямаше как да игнорирам”, каза непосредствено след мача новият мениджър на Челси. „Ако трябва да бъда максимално честен, не видях никаква подкрепа, дори и от страна на журналистите. Винаги се оказвах във война с всички останали. Явно някои забравяха, че аз работя за отбора, не за себе си. Просто има хора, които обичат да предизвикват проблеми и да вдигат рей-тингите си. В същото време аз не чувствах подкрепа отникъде. Дори президентът на федерацията, който винаги бе близо до мен, в един момент се отдръпна. Взех това решение и съм разочарован. Надявам се, че това, което направихме на европейското да бъде добра основа за бъдещето на националния тим”, каза видимо ядосаният Конте след последния си мач начело на Италия, преди

да бъде сменен от Джампиеро Вентура. Няколко часа по-късно обаче Конте, явно осъзнал прекалено острия си тон, се изказа доста по-смирено, като дори открехна вратата за евентуално завръщане начело на националния тим.

„За мен бе огромна чест да бъда треньор на тези момчета. Благодаря на всички, включително и на медиите. Най-важното за нас бе, че накарахме всички да уважават Италия, дори и европейските и световните шампиони. Благодаря от сърце на всички, но искам да знаете, че това не е сбогуване, а довиждане”, заяви Конте от базата на италианците в Монпелие вчера.

Хумелс призна: Не бихме дузпите като германци

Защитникът на Германия Матс Хумелс прие шегата на английската легенда Гари Линекер след успеха с дузпи над Италия в Бордо. Немците изпуснаха цели три пъти от бялата точка, при положение, че не бяха правили пропуск от наказателен удар след продължения на голям турнир от 1982 година насам. Това накара Линекер да се пошегува в Туитър: „Германците са безполезни на дузпи тези дни”. Големият бивш нападател на островитяните загуби с Англия от фРГ именно след дузпи на полуфиналите на Мондиал’90, когато домакин бе Италия. „Видях поста на Линекер по повод дузпите и той е напълно прав. Определено не стреляхме като германци от бялата точка”, призна доскорошният защитник на Борусия Дортмунд, след като неговите сънародници Томас Мюлер, Месут Йо-зил и Бастиян Швайнщайгер се издъниха при изпълнението на дузпи. „Може и да не повярвате, но ние наистина тренирахме дузпи на няколко от нашите последни тренировки преди мача с Италия. Щастлив съм, че аз успях, защото работих сериозно върху удара, който се получи най-добре”, разкри още Матс Хумелс.

„Адзурите” вече са неудачници №1 при дузпите

Загубата от Германия превърна Италия в неудачник №1 при дузпи на големи първенства. До вчера „адзурите” деляха първото място по този показател с Англия, Аржентина и Мексико, но вече са еднолично на върха с 7 загуби. Първият провал на Скуадрата е в мача за трето място на Евро 1980 срещу Чехословакия. Десет години по-късно Италия отново губи като домакин този път срещу Аржентина в полуфиналите на световното първенство през 1990 г. Още по-болезнено е поражението четири години по-късно, когато Италия пада на финала на Мондиал 1994, а фаталният пропуск от бялата точка е на Роберто Баджо. През 1998 г. „адзурите” за трети пореден път отпадат на световно първенство с дузпи този път срещу Франция. Черната серия се допълва от две поражения срещу Испания в четвъртфинала на Евро 2008 и Купата на конфедерациите през 2013 г.

 

Германия на полуфинал, медиите нападат Льов

С огромни усилия и голям късмет след 18 дузпи Германия пречупи Италия и се класира на 1/2-финала на Евро 2016, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Но вместо радост успехът доведе до скандал заради играта на бундестима. Легендарният футболист на Байерн Мемет Шол, сега коментатор на обществения тв канал ARD, нападна селекционера Льов за играта на отбора. Той промени състава и схемата на игра срещу опасните италианци, което не се хареса на Шол. Мениджърът на бундестима Оливер Бирхоф веднага защити Йоги: “Шол си няма понятие как взимаме решенията си”. Освен скандали контузии изправиха косите на Льов: аут за полуфинала са травмираните Ке-дира и Гомес, наказаният Хумелс, под въпрос е и Швайнщайгер.

По €100 хиляди на калпак за победата

По 100 хиляди евро на човек заработиха немските футболисти с драматичния успех срещу Италия на 1/4-финалите на Евро 2016. Това е премията, която беше предвидена от Германския футболен съюз за всеки един от 23-мата играчи при достигане на полуфиналите. За участието във финалната осмица тя беше само 50 хил. евро. Ако успеят да достигнат до финала, то премията ще скочи до 150 хил. евро на човек, а при завоюване на европейската титла бонусът ще бъде от по 300 хил. евро, колкото те получиха и за световната си титла в Бразилия преди две години.

Най-отчайващите изпълнения от 11-те метра в историята

Най-слабото изпълнение на дузпи в историята – това е равносметката след края на трилъра между Германия и Италия на 1/4-финалите на Евро 2016. Двата тима имаха нужда от 18 дузпи, за да се победят, в които направиха общо 7 пропуска – 6 от които в редовните първи 10 изпълнения. Никога досега не е имало двубой на голямо първенство, в който двата отбора да пропуснат общо 7 дузпи. Никога досега, нито на световно, нито на европейско първенство, не е имало мач, в който двата тима да пропуснат общо 6 дузпи от първите 10. Няколко са случаите на мондиали, в които има по 5 пропуска, а на европейско най-лошите изпълнения досега бяха само с 4 пропуска. Освен това беше изравнен рекордът за най-много изпълнени дузпи на европейски шампионати. В досегашната най-голяма драма отново бяха замесени италианците, които стигнаха до 18 дузпи и отново също загубиха, но от Чехословакия в мача за 3-тото място през 1980-а. Тогава двата тима обаче бяха далеч по-точни и от 18-те изпълнения имаше само един пропуск. В случая на Германия пък любопитното е, че само в един двубой те пропуснаха повече дузпи, отколкото в цялата си история на големи първенства досега. Допреди този мач от 1976 г. насам бундестимът 6 пъти беше замесван в мачове с дузпи и от общо 29 бяха пропуснали само 2.

 

Германия без трима на полуфинала

Радостта от историческата първа победа на Германия над Италия на голям форум със 7:6 след дузпи бе последвана от отрезвяване, след като трима от титулярите отпаднаха за полуфинала в четвъртък, пише на първа страница вестник “Тема спорт“. Сами Кедира и Марио Гомес са аут поради травми, а Матс Хумелс е наказан. Под въпрос за следващия мач са още Джером Боатенг и Бастиан Швайнщайгер.

В същото време Симоне Дзадза и Грациано Пеле се извиниха на италианците за театралниченето преди дузпите, които пропуснаха на четвъртфинала.

Марибор пак бие с 2:1, бивш цесекар им вкарва

Марибор записа втори пореден успех в лятната подготовка. След като преди няколко дни се наложи с 2:1 над австрийския Щурм Грац вчера тимът повтори резултата и срещу първенеца на Македония Вардар Скопие. Точни за словенците в проверката бяха Шулер, разписал се в продължението на първата част, и капитанът Тавареш след почивката. За македонците пък реализира бившият футболист на ЦСКА Жуан фелипе.Първата по-сериозна опасност в мача дойде в 9-ата минута. Тогава Миливое Новако-вич отправи удар от около 20 метра, но топката попадна право 8 ръцете на вратаря.След изпълнение на корнер Марибор бе близо до гол но ударите на Шулер и Новакович бяха отразени. Едва в 39-ата минута Вардар отправи първия си изстрел в посока вратата на словенците. Шутът на Спи-ровски бе слаб и Обрадович без проблем улови. Секунди по-късно нападателят на македонците разтресе напречната греда на 13-кратния първенец на Словения. В продължението на първата част момчетата на Дарко Миланич излязоха напред в резултата. Пилер намери Матей, който вдигна за Шулер и той с глава прати топката в мрежата -1:0. В 60-ата минута Тавареш получи от Янза и с хубав удар удвои аванса на тима. Марибор продължи да диктува темпото на игра и да създава проблеми на македонците. В 77-ата минута обаче Вардар се върна в мача. Бившият футболист на ЦСКА Жуан Фелипе перфектно изпълни пряк свободен от 23-24 метра и прати топката над стената в горния ляв ъгъл на вратаря.

Динамо Киев надви 10 от Лудогорец

 

Лудогорец падна в последната си проверка в Австрия. Разградчани отстъпиха на първенеца на Украйна Динамо Киев с 1:2, след като 47 минути играха с десет души заради нова глупава изява на Козмин Моци. Румънецът пак показа магариите си и получи два жьлти картона за реплики към главния рефер. Точен за зелените бе Кафу в 3-ата минута, а преди това 1/8-финалистът от миналото издание на ШЛ бе повел чрез Буялский. Победният гол бе дело на Беседи след почивката. Това бе втора контрола между двата тима след тази в Испания през февруари 2015, спечелена с 2:1 от разградчани. Едно полувреме за украинците записа бившият нападател на ЦСКА Жуниор Мораес, който асистира за първия гол.

Двубоят започна ударно. Още във втората минута Динамо Киев матира защитата на Лудогорец и поведе в резултата. Антунеш намери Мораес от тъч, който с едно докосване чукна топката над Пластун за Буялский, той с крак, падайки, я засече и прехвърли Владислав Стоянов – 1:0. С голяма вина за гола бе стражът, който допусна лековато и от много малък ъгъл кълбото да мине над него. Реакцията на Лудогорец бе мигновена. Точно 87 секунди след попадението разградчани възстановиха равенството! Марселиньо пое в централната част на терена и без да се бави, пусна перфектен извеждащ пас за Кафу. фалшивата деветка надбяга Селин, преодоля Шовко-вский на скорост и вкара в опразнената врата -1:1. Бързият изравнителен гол даде импулс на орлите и до 10-ата минута те създадоха още две добри ситуации. Първо Козмин Моци бе близо от корнер да накаже Шов-ковский с глава, но ударът му профуча покрай вратата. А след това грешка при изнасянето на топката на украинците позволи на Марселиньо да напредне до дъгата и да шутира, но изстрелът му попадна право 8 ръцете на стража.След бурното начало последва тих епизод, в който почти нищо интересно не се случваше на терена. В 27-ата минута обаче имаше ново пробуждане. Кафу не успя да изчисти добре центриране от корнер и подари кълбото на непокрития на задна греда Серхи Сигурчук, който шутира от воле, но малко над напречната греда. По-късно

възможност се откри пред Мораес, но той също не намери целта. След нея в рамките на минута Моци засипа с реплики главния рефер и получи жълт картон.В 34-ата минута Марселиньо пробва да изненада с удар от дистанция, но топката се отби от гърба на бранител и бе лесна за улавяне от Шовковский. В края на първата част Моци за пореден път показа магариите си. Румънецът изпълни фаул, но реферът не бе дал сигнал и нареди да има повторение. В този момент защитникът си позволи отново да репликира съдията, но за разлика от А група номерата му не минаха срещу чуждестранния арбитър и заслужено получи втори жълт и червен картон. На негово място пък не се появи друг играч, а Лудогорец доигра мача с десет души.След почивката темпото на игра спадна. Двата тима много често влизаха в здрави битки за топката, което водеше до постоянни нарушения. В 67-ата минута Гладкий центрира много добре и Теодорчик засече с глава, но ударът му премина встрани от вратата. Пет минути по-късно Беседин елиминира Минев и вкара в близкия ъгъл на Стоянов. В края се стигна до разправии между футболистите заради спречкване между Гладкий и Натанаел, но напрежението бе потушено бързо от рефера.