Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Ганчев пробва окупация на „Армията“

Истинският ЦСКА започна подготовка за Б” група във военни условия, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Причината за изключително горещия 4 юли на „Армията” бе свързана с Гриша Ганчев и неговите момчета от „Енимълс”. Те бяха получили нареждане от изпълнителния директор Николай Паслар да не допускат никой до съоръжението, което бе затворено с катинари, а всички служители на клуба бяха изгонени от работните им места. „Хората от „Енимълс” готвят ексцесии. Те не искат да ни пуснат на стадиона, въпреки че нямат това право”, коментира синдикът Дора Милева. Заради намеренията на хората на Гриша Ганчев, тя отиде на „Армията” със седем патрулки. След намесата на органите на реда стадионът бе отворен. Хората от „Енимълс” обаче демонстрираха огромна наглост. Стоящият на входа Емо Луканката каза, че съоръжението било затворено, защото се пръскало за хлебарки. Последваха обиди към журналисти. Всеки беше питан от коя медия е, тези, които не признават хибрида, бяха обиждани и заплашвани. В 17,00 часа синдик Милева се завърна на „Армията” и момчетата от „Енимълс” започнаха да я псуват и наричат с всякакви епитети. Заради това един от въпросните хулигани бе качен в една от патрулките. След малко обаче той бе пуснат. Напрежението обаче ескалира в 17,50 часа. Тогава автобусът на „червените” трябваше да тръгне към хотел „Витоша”, където бяха настанени футболистите на отбора, за да ги вземе. Тогава возилото бе заградено от около 20 протежета на Гриша Ганчев, които не му позволяваха да потегли. След намесата на полицията, която вече бе много повече, все пак рейсът тръгна. По това време на „Армията” вече бяха дошли и истинските фенове на ЦСКА, тези чиято любов не се купува за по 10 лева на ден. Хората на Ганчев и привържениците на „червените” влязоха в здрава словесна разправия, а някои дори призоваха за разчистване на сметки. Мазалото стана пълно, когато автобусът се върна. Тогава вече феновете на истинския ЦСКА бяха в пъти повече. Момчетата от„Енимълс” пък вече бяха свалили фланелките на групировката. На стадиона настана тотален хаос, като истинските привърженици бяха атакувани от платените хулигани с бутилки, камъни и всякакви предмети, феновете викаха: „И преди, и сега Литекс не е ЦСКА!”.

Въпреки всички огромни проблеми и мутренски изпълнения, все пак младият отбор на „червените” проведе тренировка на „Армията”.

Зафето: Готвим се за Суперкупата, чакаме играчи от Австрия

„Неприятно съм изненадан от всичко случващо се, защото това са децата на ЦСКА, които дойдоха да тренират. Искаме да играем срещу Лудогорец за Суперкупата”, заяви наставникът на „червените” Адалберт Зафиров. „Добре дошъл бих казал на всеки от картотекираните играчи от миналия сезон. Има само един ЦСКА -това е ПфК ЦСКА. Другият отбор е Етрополе-Литекс”, добави той. И призна за заплахите за здравето му. „Получих „приятелски” sms-и от бивши приятели. Всеки, който иска при нас от другия отбор, който се готви в Австрия, може да заповяда. Няма да върнем нито един футболист на ЦСКА, който е бил картотекиран. Има истина в това, че чакаме играчи от тима, който спечели купата миналия сезон, които сега са на лагер в Австрия. Водени са разговори, но на този етап няма нищо конкретно”, продължи Зафето. „Чувствам се подтиснат. Не съм очаквал да има толкова заблудени фенове. Синдик Милева ме покани, за да работим и да има мач за Суперкупата. Не се заблуждаваме за срещата с Лудогорец. Просто искаме добро представяне. Да покажем, че ЦСКА ще живее. Ние сме с играчи родени пред 1997, 1998 и 1999 г.. Те нямат договори, защото са юноши. Искам феновете да се опомнят, защото определени хора се опитват да откраднат клуба. Аз имам планове да отидем на лагер. Той ще е таен”, завърши бившият защитник.

Люпко недоволен от играчите

Треньорът на Левски Люпко Петрович беше доста недоволен от отбора си след нулевото реми с Радник Сурдулица в контролна среща. Той намекна, че с тази игра „сините” нямат шансове за успех срещу Марибор в Лига Европа. „Не съм доволен от играта. Резултатът като резултат не е лош. Ако така завършим с Марибор, ще съм щастлив. Марибор обаче не е Радник. Това е опасен отбор. Трябва да играем много по-добре, ако искаме да имаме успех”, започна Люпко. Сърбинът все пак похвали трима от футболистите си: „Много съм доволен от Де Ноойер, който единствен изпълни всичките си задачи. Има израстване при Димитър Пиртов, а Мики Орачев се включи много добре.

Запитан за състоянието на Александър Драгомиров Александров, който не е играл в контролите до момента, Люпко обясни: „За Александров трябва да питате лекаря. 8-9 дни не е тренирал. Само леко тича.”

Петрович потвърди новината на „Меридиан Мач”, че няма да има нови попълнения преди сблъсъка с Марибор. „Не искам да говоря повече за селекцията. Достатъчно съм говорил. За мен тя е завършена. Какво съм искал като играчи и дали са дошли – няма смисъл да го коментираме. Най-вероятно ще играем с тези футболисти срещу Марибор. Защо да привличаме някой нов 10 дена преди мача?”, запита риторично Люпко.

 

Германия вече готви купона за титлата

Германия още не е изиграла 1/2-финала си от Евро 2016 срещу Франция (мачът е в четвъртък в Марсилия), но немските медии разкриха, че в лагера на бундестима вече си правят сметката как да празнуват европейската титла. Оказва се, че немците са си направили резервации в парижки хотел за дните до неделя, има организация и за евентуално празненство пред Бранденбургската врата в Берлин в понеделник, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

В същото време на пресконференция вчера селекционерът на Германия Йоги Льов предупреди публично, че Франция може и да е фаворит срещу питомците му, но и Бразилия е била, а после стана 1:7 на 1/2-финалите на Мондиал 2014 преди 2 г. Нападателят Томас Мюлер потвърди, че спира дузпите, докато не се научи да ги вкарва.

Кристиано: Боли ме да гледам как Меси плаче

Изненадващо изказване направи Кристиано Роналдо, докато се готви за полуфинала на европейското първенство срещу Уелс. Португалецът винаги е приемал много навътре съперничеството си с Лионел Меси, но неочаквано сега прояви солидарност със звездата на Барселона. А причината е отказът на аржентинеца да играе повече за националния си отбор, след като пропусна дузпа срещу Чили на Копа Америка. “Той не е свикнал със загубите и разочарованията, дори не е свикнал и с второто място. Но да пропуснеш дузпа не те прави лош футболист – коментира Кристиано и дори окуражи големия си съперник на терена. – Боли ме да гледам Меси как плаче. Взе тежко решение и хората трябва да го разберат. Аз обаче вярвам, че ще се върне в националния си отбор, защото самият той има нужда от това.”

В същото време Кристиано и някои от съотборниците му се срещнаха със стотици френски фенове на Португалия, които пристигнаха на входа на базата на отбора в Маркуси.

Дузпите са ужасът на футболистите

Със своето изключително чувство за хумор бившият нападател на Ливърпул Майкъл Робин-сън разказва как на финала на КЕШ през 1984 г. срещу Рома мнозина от английските футболисти изпадат временно в кома, когато Джо Фейгън започнал да обсъжда с тях кой ще изпълнява дузпите. Всеки опитал да симулира някаква контузия, но веднага се намирал някой друг, уж да го окуражи, за да не се налага да се стигне до него. Всички в Ливърпул били вдигнали ръце. Дотолкова, че още преди изпълнението на дузпите вече изглеждало, че купата с ушичките ще потегли към Рим. Не се случи и Ливърпул успя да вдигне трофея, но сцената преди дузпите показва какъв ужас представляват те за болшинството от футболистите.

През същото страдание преминаха и немци и италианци с техните 18 дузпи на 1/4-финала на Евро 2016. Изравнен рекорд за най-много изпълнения на европейско първенство.

Капан както за неопитните, така и за ветераните в двата отбора. Няма нищо предсказуемо. Завива ти се свят и не знаеш къде се намираш. Сигурно така се е чувствал Меси при тази прословута последна дузпа срещу Чили. Така са се чувствали и велики играчи като Зико, Пла-тини, Марадона, Баджо, Раул, Кристиано и много други. Краката се вкаме-няват, тялото ти започва да трепери и вратата започва да се смалява и да изглежда размазано като мираж. Изпълнителят и вратарят се чувстват безпомощни. Те са едно.

“Никога не бях преживявал нещо подобно”, каза Нойер – решителната фигура в мача със спасяванията срещу Бонучи и Дармиан. А този последният влезе в капана на Нойер. Наивно той повярва, че вратарят ще тръгне вляво, а не вдясно, както самият немец му показа. Това беше просто стръв. В такива случаи не трябва да се търси логика. И често някой по-скромен се превръща в истински шампион. Това се случи и с немеца Хектор, който отбеляза победната дузпа. За да подкрепим твърдението, можем да отбележим, че това беше първата дузпа, която той изпълни като професионален футболист. Не е толкова странно, защото може да е на 26 години, но само допреди две се подвизаваше в четвъртата по сила дивизия на Германия.

Толкова необясними бяха тези първи десет дузпи, които уж трябваше да бъдат изпълнени от специалистите в упражнението. Шест бяха пропуснати. А от следващите осем, когато всяка една вече можеше да бъде фатална, бяха отбелязани седем. Един от най-съкрушените от пропуска си беше Мюлер. Може би вече е специалист по темата, след като пропусна и на полуфинала на Шампионската лига срещу Атлетико Мадрид и неговият Байерн отпадна. “През следващите няколко седмици няма да изпълнявам дузпи”, обяви той, след като Буфон улови дузпата му. Същата тази 38-годишна легенда, която със сигурност още страда след случилото се в Бордо. Защото всичко това беше достойно за една истинска драма. С глупавата постъпка на Боатенг. С дузпата, която Бонучи вкара в редовното време, а после пропусна. Защото и играчи като Йозил, Швайнщайгер и Дзадза също сгрешиха. А пропускът на италианеца си беше истинско шоу. Конте го пусна в 120-ата мин на мястото на Ки-елини точно за да бъде един от изпълнителите от бялата точка. А той първо ни показа смешната си засилка, а след това изпрати топката в облаците. Капитанът на Германия последва примера му и също прати топката към горните редове на трибуните.

 

Зафиров изведе 20-ина юноши на “Армията”

Заляха наставника с бира при слизането му от автобуса, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Адалберт Зафиров изведе 20-ина юноши на ЦСКА за първо занимание на “Армията” вчера. Той бе номиниран за треньор, след като редица други поканени отказаха на кандидат-оздравителите. Сред тях бяха Светослав То доров-Тоди и Тодор Янчев, макар в някои медии да се твърдеше усилено, че именно Янчев ще е наставник на тима. Тошко обаче и вчера си водеше отбора на Царско село. А Тоди отдавна отхвърли предложението към него. Отрязаха ги и редица футболисти, освободени от Христо Янев, сред които Костадин Хазу-ров, Стоян Колев, Александър Александров… Дори тези, които бяха предвидени за дублиращия тим на червените в Б група, не приеха поканите – Николай Цветков, Милен Кикарин, Павел Головодов… Затова след всички откази се стигна до пожарния вариант със Зафиров. Треньор, провалил се тежко в Черно море и Ботев Враца. Отборът бе посрещнат с разкол между стотината фенове, събрали се на стадиона. Автобусът с подрастващите футболисти, събрани от Зафиров, пристигна в Борисовата градина след 18:00 часа. Това доведе до жестоки псувни и хвърляне на бутилки между присъстващите привърженици. Едната част от тях изрази подкрепа към старото дружество, а останалите скандираха “Гриша Ганчев”. Двете групи се обиждаха здраво, а полицията трябваше да удържа част от феновете, за да не се сбият. Служителите на реда обаче не успяха да предпазят Адалберт Зафиров от силно негативното посрещане, което му устроиха част от запалянковците. На слизане от автобуса на “Армията” треньорът бе замерен с шише с бира и бе залят обилно. Той едва се сдържа да не репликира феновете и бързо влезе в съблекалнята. Младите момчета пък бяха тотално сащисани от обстановката. Заедно със Зафиров щаб оформиха брат му Мартин, както и треньорът на вратарите Илиян Василев. Това бяха единствените наставници, навили се в този момент да изведат някаква група с юноши без никаква яснота за коя група се готвят. Единственият футболист, играл за отбора през миналия сезон и който започна подготовка сега, бе нападателят Марио Йорданов. Той записа 2 участия в края на шампионата. В началото на деня обстановката на “Армията” не предвещаваше да стане толкова изнервена. В 12:00 часа все още бе напълно тихо – на стадиона нямаше почти никой, но това се оказа затишие пред буря. 60 минути по-късно синдикът Дора Милева обяви пред медиите, че фенове са заключили стадиона, за да не допуснат провеждането на тренировка. Човек от охраната на “Армията” даде интересно обяснение защо съоръжението е било затворено. Пазачът разясни, че са пръскали против хлебарки и кърлежи и ще продължават да го правят. Синдикът обаче пристигна на стадиона към 14:00 ч. заедно с 6 автомобила с полицаи. Съоръжението бе отключено и тя влезе в него. Служители на реда пък бяха позиционирани пред стадиона, пред входовете към него откъм бул. “Драган Цанков” и пред езерото “Ариана” до Орлов мост. Те наброяваха около 50 души.

Първите привърженици започнаха да се събират пред стадиона в 16:00 часа. В началото те бяха 10-15, а в крайна сметка бройката им достигна до около 100. Те започнаха да влизат на стадиона между 17:30 и 18:00 часа. И това доведе до нови вербални сблъсъци между различно настроени фенове. След много псувни до бой не се стигна заради намесата на полицията, но обстановката вече бе доста изнервена. Част от феновете пък барикадираха пътя пред автобуса и не допускаха возилото да вземе играчите – отборът се беше събрал на лагер в парк-хотел “Витоша”. След намеса на полицията возилото напусна стадиона. Дора Милева се появи на “Армията” отново в 18:45 часа. Журналисти пробваха да говорят с нея, но не получиха особено смислени отговори. За капак синдичката тръгна да влиза в музея, като си мислеше, че това е съблекалнята Тя осъзна грешката си едва след като отвори вратата… Отборът пък пристигна на “Армията” около 19:00 часа. Това бе посрещнато от нов жесток разно-бой между феновете. Част от тях освиркваха рейса, други пък скандираха “ЦСКА”. Едните викаха “Литекс не е ЦСКА”, а другите – “Гриша Ганчев”. Това доведе до зверски обиди, разменени от малки групи от фенове от двата “лагера”.

В крайна сметка двайсетина юноши бяха изведени от Зафиров на стадиона малко след 19:00 часа. Първоначално на заниманието бяха допуснати единствено журналисти, а към 19:45 влязоха и привърженици.

Теглят жребия за Първа лига в петък

Жребият за новото първенство в Първа професионална лига (А група) почти сигурно ще се проведе в петък, 8 юли, разбра “Тема Спорт”. Официално потвърждение за това все още няма, но се очаква да бъде оповестено до часове. Няма абсолютна никаква причина жребият да се бави, предвид че съставът на елита е напълно ясен. Стартът на шампионата ще бъде даден на 30 юли, а в Първа лига ще участват 14 отбора. Сред тях е и ЦСКА, който се готви в Австрия.

Както е известно, според новия формат тимовете ще се срещнат по два пъти всеки срещу всеки. След изиграването на 26 кръга А група се разделя на две – първа шестица, която ще определи шампиона, и втора осмица, която пък се разбива на две четворки.

Привърженици: Където е Стоичков, там е ЦСКА

Двама от привържениците на ЦСКА, които бяха на “Армията” вчера, се съгласиха да говорят пред медиите по повод случващото се. Единият от тях е небезизвестният фен Емо Любенов-Луканката, който сега работи като охранител на стадиона. “Който иска да тренира – да заповяда. Пускаме всички, но само до пистата. На терена не могат да играят, те са се разбрали. Втори отбор не знам дали ще има изобщо. Аз съм зад Гриша Ганчев твърдо. Виждам какво прави този човек от една година насам. Той без много да приказва, ги прави нещата – терени, Панчарево, купата… Другите само идват, говорят и трупат дългове. И при Любо Пенев имаше два ЦСКА, но после си остана един. Всичко с времето ще си покаже. Защо да има конфликт между феновете? Да взема да се бия с тях ли? Спорим, аз си имам гледна точка, те си имат гледна точка. Истината ще излезе все някога. А и какво има да говорим – това е ЦСКА с Христо Стоичков. Където е Стоичков, там е ЦСКА”, заяви Емо Луканката. А известно е, че Стоичков вече обяви: “Приветствам завръщането на ЦСКА в А група”. Заедно с Гриша Ганчев той е сред акционерите в новото дружество, чрез което ЦСКА ще продължи своя път.

Друг привърженик пък посъветва Дора Милева да се насочи към друг стадион в столицата.

“Тази синдичка да си ходи на “Герена”! Във Владая ли ще играят? Какво ще правят с 16-17-годишни момчета? ЦСКА е този, който ще играе с Интер Милано на 14 юли”, каза запалянкото.