Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Лудогорец подава ръка на ЦСКА“, обявява от първата си страница „Меридиан мач“
Шампионът Лудогорец реши да направи своеобразен жест на подкрепа към автентичния ЦСКА. От Разград обявиха, че при мач за Суперкупата на 10 август ще пуснат втория си отбор. ..Орлите” са решени на този ход в името на феърплея, за да има равнопоставеност срещу стартиралия подготовка тази седмица изцяло с юноши състав на ЦСКА.
В момента момчетата на старши-треньора Адалберт Зафиров се подготвят на лагер в Боровец. На сбора си на „Българска армия” юношите бяха подложени на обидни скандирания и бяха замеряни с бутилки от дузина загубили ума си лумпени, които са се врекли във вярност на хибрида на Ганчев.
„Шок за “петлите”: Жиру с болки в коляното“, четем още в изданието.
Истински шок сполетя селекционера Дидие Дешан и неговия щаб в навечерието на полуфиналния двубой от Евро 2016 срещу Германия днес. Вчера се разбра, че нападателят на „петлите” Оливие Жиру може и да пропусне сблъсъка срещу Бундестима на стадион „Велодром”.
29-годишният голмайстор на Арсенал е с болки в коляното и пропусна последната тренировка на домакините. На европейското първенство досега Жиру игра в 4 мача, вкара 3 гола и направи 2 асистенции, с което се очерта като една от ключовите фигури в състава на Дидие Дешан.
Преди два дни той определи Германия като фаворит в предстоящия на 7 юли полуфинал в Марсилия.
„Чака ни велик мач. Германия е фаворит, все пак е световен шампион. Победихме ги в контрола преди европейското, но това е съвсем различен мач. Нужна ни е подкрепата на цялата страна, за да бием”, заяви той.
„Енигмата Мюлер стряска Франция“, пише още „Меридиан мач“
Германия показва вероятно най-добрия футбол на европейското първенство до момента, но един от ключовите играчи на тима досега е по-скоро разочарование. При отсъствието на контузения Марио Гомес Томас Мюлер ще трябва да се нагърби със задачата да бъде решителна фигура в атаката на Бундестима в днешния полуфинал срещу Франция. Именно неговото противоречиво представяне на европейското до момента хвърля в паника спортно-техническия щаб на „петлите”, коментират медиите в страната домакин. Дидие Дешан и неговите асистенти виждат в звездата на Байерн неясна заплаха за своята и без това нестабилна отбрана. Според авторитетния вестник „Екип” Мюлер трябва да започне като централен нападател в днешния суперсблъсък на „Велодром”. В германските медии обаче голмайсторът от Мондиал 2010 фигурира като дясно крило във вероятния състав, а на върха на атаката отново, както в началото на първенството, трябва да действа Марио Гьотце в ролята на фалшива деветка.
При всички положения обаче французите имат основания да се страхуват от Мюлер, който все още очаква първия си гол на европейски финали след 10 изиграни мача. Според някои специалисти асът на Байерн трябва да бъде критикуван заради неспособността си да завършва атаките на Германия на еврофиналите до момента. В същото време обаче 26-годишният футболист е изключително ценен в останалите компоненти от своята игра. Не трябва да се забравя, че Мюлер е играчът, уцелил най-много греди на финалите (2), така че и малшансът има своя роля в неуспехите пред гола за един от най-добрите немски футболисти. Голмайстор номер 2 на Байерн за изминалия сезон е безценен в дефанзивен план и това се доказва от факта, че прави по 3 шпагата средно на мач – повече от всеки друг немски национал на европейското до момента. Мюлер показва класа и с добрите си показатели при ключовите пасове средно на мач (1,8) и успешни дрибли средно на мач (1,4) в последната третина от играча. Именно на неговото отлично движение между линиите на съперника ще разчита Льов, за да разнищи и без това колебливата френска отбрана днес. Според последните информации във френската преса Дидие Дешан ще заложи като централен защитник на направилия своя дебют в последния мач срещу Ейре Самюел Юмтити. Новото попълнение на Барселона ще партнира на Кошчиелни, въпреки завръщането след наказание на Адил Рами.

Спецът по спортно право Георги Градев: ФИФА подхваща БФС заради ЦСКА-София“, обявява от първата си страница „7 дни спорт“
На 1 юли е започнало разследване на ФИФА срещу БФС заради многобройни жалби по казуса с Литекс София, пребоядисан на ЦСКА. Това съобщи спецът по спортно право Георги Градев. Официални оплаквания има и в световната централа, и в УЕФА. Жалби има от засегнати лица и организации в България и чужбина. “Да се надяваме, че този път ще действат бързо и ще пипат здраво. Уточнявам, че дисциплинарното производство е само срещу БФС”, написа Градев. Ако ФИФА намери достатъчно аргументи в жалбите и даде ход на производството, за българския футбол ще стане страшно. Очакваните наказания са спиране на националния отбор от квалификациите и изхвърляне на евроучастниците в евротурнирите за година. Жалбите са най-вече за ощетяване на държава и кредитори с 23 милиона лева чрез опит за подмяна на истинското ЦСКА с хибрида, което е напълно незаконно. Пратени са и изявленията на клубния сайт на “червените”, контролиран от хибрида, както и на Гриша Ганчев в телевизионно интервю. В тях се благодари за намесата на премиер и спортен министър. Подобни действия не са толерирани от ФИФА.
„Петлите се гипсираха, Дешан трепери от шубе“, пише още изданието.
Букмейкърите дават леко предимство на Франция срещу Германия за довечера, но селекционерът на „Петлите“ Дидие Дешан изобщо не е на това мнение. На вчерашната си пресконференция демонстрира откровен страх и откровено трепереше на фона на статистиката, че Германия вече 50 г. няма загуба срещу домакини на голям турнир. “Не можем да променим историята, можем единствено да се опитаме да напишем нова глава – подчерта Дешан пред медиите. – Не трябва да забравяме обаче, че Германия е най-добрият отбор в света. Те са световните шампиони и се представят именно като такива от началото на европейското. Винаги владеят повече топката и доминират над съперниците си. За да успеем, ще трябва да играем на върха на възможностите си!”
Точно това обаче може да се окаже проблем, защото се оказа, че централният нападател Оливие Жиру има контузия в коляното и вчера тренира на облекчен режим. А това означава, че участието му в мача е под огромна въпросителна.
„Вдигнаха Швайни на крака за довечера“, пише още „7 дни спорт“
Невероятно, но факт – уж твърдо отписаният за 1/2-финала довечера в Марсилия между Германия и Франция капитан на бундестима Бастиан Швайнщайгер (31 г.) тренира наравно със съотборниците си вчера и даде своята заявка за участие в мача. Швайни обаче приличаше по-скоро на войник, който се завръща от фронта, отколкото на футболист. И се появи на тренировка не само с превръзка на контузеното си дясно коляно, но и с превръзка на лявото. Според “Билд” обаче капитанът на Бундестима най-вероятно няма да бъде рискувай изцяло и няма да е титуляр, а на него ще се разчита единствено при нужда да се появи опитна резерва.

ЦСКА – Удинезе на 23 юли на “Армията”!, обявява от първата си страница „Тема спорт“
ЦСКА ще играе срещу Удинезе на “Армията”. Контролата с елитния италиански тим ще се проведе на 23 юли от 18:00 часа, а преди нейното начало „червените“ ще представят на публиката състава си за новия сезон. Днес от 19:15 часа ЦСКА излиза срещу Краснодар във втората си контрола по време на лагера в Австрия. Христо Стоичков пък може да присъства на една от предсезонните проверки на ЦСКА. Той възнамерява да гледа или мача с Интер, или този с Удинезе, като всичко зависи от ангажиментите му в телевизията, за която работи в САЩ.
В същото време новото попълнение на армейците Давид Симао направи вчера първа тренировка с отбора и заяви: “Идвам в ЦСКА, за да печеля трофеи и да постигна нещо значимо в Европа. Най-добре се чувствам като плеймейкър”. Паралелно с това юноши, водени от Адалберт Зафиров, поддържат форма на стадион “Искър” в Самоков.
Зафето обяви, че те се готвели за мач с Лудогорец, но е почти сигурно, че такава среща няма да има.
„Седми финал за Германия или трети за Франция?“, четем в друг от акцентите на изданието.
Седми финал за Германия или трети за Франция? Това е въпросът преди днешния сблъсък между световните шампиони и домакините на Евро 2016. Полуфиналът е в Марсилия от 22:00 часа.
Бундестимът е без три основни фигури – Хумелс, Марио Гомес и Кедира. Капитанът Бастиян Швайнщайгер е на линия, но според германските медии той не е във форма и няма да е полезен на отбора.
Лотар Матеус коментира, че Бундестимът “трябва да спре Гризман”, а Дидие Дешан засипа с похвали съперника и обеща атакуваща тактика.
„Йорданов: Берое ще продължи“, пише в друг от водещите материяли на броя на „Тема спорт“
Водещият се старши треньор на Берое по документи Ивайло Йорданов изрази увереност, че тимът ще продължи в следващата фаза на Лига Европа. В първата среща с босненския Радник (Бийелина) Берое не убеди с изявите си и завършиха 0:0 в Стара Загора, като дори можеше да загуби. В момента обаче шансовете им да се озоват във втори квалификационен кръг на турнира са големи. Героят от САЩ ’94 е сигурен, че в Баня Лука футболистите ще са далеч по-убедителни, отколкото на старта в надпреварата.
“Идваме в Босна, след като в първата среща постигнахме наистина турнирен резултат – 0:0. Това оставя битката отворена. Ще се постараем максимално да покажем всичко, което не успяхме в Стара Загора. Надявам се всички играчи да бъдат достатъчно концентрирани от първата до последната минута, защото представляват не само Берое, а и цяла България в Европа. Искаме да зарадваме привържениците на футбола в нашата страна”, заяви асистентът на Александър Димитров по време на официалната пресконференция в Баня Лука.
Ако Берое успее да елиминира Радник (Бийелина), то почти сигурно във втория квалификационен кръг ще се изправи срещу ХИК Хелзинки, финландците с единия крак са в следващата фаза, след като в първия си мач спечелиха като гост на Атлантас с 2:0.
Йорданов добави още, че босненците по никакъв начин не са го изненадали в Стара Загора. “Не мисля, че в първата среща показаха нещо, което не сме очаквали. Бяхме разузнали много добре Радник, гледахме техни мачове от вътрешното първенство на Босна, знаехме с какви играчи разполагат и какъв стил на игра изповядват”, категоричен бе Йорданов и продължи: “Не знам каква идея има техният треньор за реванша, не съм в главата му, за да съм наясно дали ще играе на контраатака, или ще търси друг начин да ни победи. Ние искаме да демонстрираме нашите игра и стил. Мисля, че ако го сторим, ще успеем да продължим в следващата фаза. Всичко зависи от нас. Трябва да бъдем достатъчно ангажирани във всеки един момент от срещата”, каза още специалистът.
Той допълни, че е рано да говори за състава. “Ще решим часове преди срещата кои да започнат. Сега не мога да кажа нищо повече. Ще видите утре (б.р. – днес) какво сме подготвили, когато ви дадат листата със съставите на двата отбора.”